lauantai 31. elokuuta 2013

Karibialainen banaanikakku




Tätä kakkua ei kannata tehdä, jos banaanit eivät ole tarpeeksi kypsiä. Kakusta tulee sitä parempi, mitä kypsempiä banaanit ovat. Banaanit saavat olla niin kypsiä, että muuten laittaisit ne jo biojäteastiaan eli ihan mustakuoriset käyvät tähän parhaiten.

Banaanikakun ohjeita on vaikka minkälaisia, tämä on oma viritelmäni, joka saa minut aina siirtymään makumuistoissa Karibian saarille. Olisikohan kakussa käyttämälläni karibialaisella rommilla ja sieltä tuoduilla kokonaisilla muskottipähkinöillä osuutta asiaa ;-). Onnistuu toki ilman rommiakin ja valmiiksi jauhetulla muskottipähkinällä. Kokonaiset kuorelliset muskottipähkinät muuten säilyvät hyvänä vuosikausia, joten niitä kannattaa ostaa reissusta, jos tulee vastaan. Myös vaniljatangot ovat tietyissä maissa puoli-ilmaisia Suomen hintoihin nähden. Ne eivät tosin säily pehmeinä kauhean kauaa... Muitakin mausteita ostelen aina matkoilta, koska niiden avulla saa kotikeittiössä upeita viritelmiä aikaiseksi.

Minun mielestäni banaanikakun oikea muoto on suorakaide, eli teen banaanikakun aina leipävuokaan. Halutessasi voit tehdä kakun rengasvuokaan. Tästä tulee iso kakku, joten jos sinulla on pieni rengasvuoka, saat samalla esim. muutaman banaanimuffinsin tästä.

KARIBIALAINEN BANAANIKAKKU (iso kakku, joko leipävuokaan tai halutessasi rengasvuokaan)

2-3 kypsää banaania (isoja 2, pieniä 3)
2-3 rkl sitruunamehua
200 g voita tai margariinia
2  dl sokeria
1 dl ruokokidesokeria tai fariinisokeria
3 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
raastettua muskottipähkinää n. 1 tl tai valmiiksi jauhettua n. 2 tl
2 tl kanelia
1 tl inkivääriä
2 rkl tummaa rommia

Voitele ja jauhota vuoka, jossa paistat kakun. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen, kiertoilma n. 155-160 asteeseen.

Soseuta banaanit lautasella haarukalla ja lisää joukkoon sitruunamehu sekoittaen banaanien tummumista ehkäisemään.

Vatkaa pehmeä rasva + sokeri vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen joukkoon samalla vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää jauhoseosta vuorotellen banaanisoseen kanssa vaahdon sekaan. Lisää vielä rommi halutessasi sekaan ja sekoita se taikinan joukkoon. Rommia tässä on niin vähän, ettei se juurikaan maistu, mutta antaa kuitenkin mukavan lisätwistin kakkuun. Alkoholi haihtuu kakkua paistaessa pois, joten on myös lapsille sopivaa, vaikka laittaisitkin rommia mukaan. Toimii myös ilman rommia.

Laita taikina vuokaan ja paista tunnin verran uunin alatasolla. Kokeile kypsyyttä tikulla. Jos tikkuun ei tartu taikinaa, kakku on kypsä.  Kumoa vasta hieman jäähtyneenä.

perjantai 30. elokuuta 2013

Red velvet Cupcakes & kookos-valkosuklaamansikat



KOOKOS-VALKOSUKLAAMANSIKAT

Jos etsit jotain helppoa ja nopeaa tarjottavaa tai itsellesi herkkupalaa, tässä on yksi hyvä vaihtoehto. Jopa hiukan vähemmän makeat mansikat maistuvat ihanilta, kun dippaat mansikat puoliksi sulatettuun valkosuklaaseen ja sitten kierittelet suklaaosan  heti kookoshiutaleissa.

Tässä ei tarvitse temperoida suklaata mitenkään, riittää, kun sulatat paloittelemasi suklaan varovasti esim. mikrossa lasissa tai pienessä kulhossa. Valkosuklaa kuumenee helposti liikaa, joten käytä esim. puolitehoa mikrossa, kuumenna pieni aika kerrallaan - esim. 20 sek ja sekoita välillä. Jatka kuumennusta pieni hetki kerrallaan, kunnes suklaa on sulanut.

Toki halutessasi voit sulattaa suklaan myös perinteisesti vesihauteessa. Eli kattilaan vettä kiehumaan, toiseen kuumuutta kestävään astiaan laitat suklaan paloina ja laitat sen poreilevan veden päälle niin, ettei suklaata sisältävän astian pohja kosketa vettä. Sekoittele välillä.Vesi ei myöskään saa kiehua liian kovaa ja on varottava, ettei vesihöyryä pääse suklaan sekaan. Jos vesihöyryä menee suklaan sekaan, siitä tulee ryynimäistä.

Kolmaskin tapa on, eli suoraan kattilaan paloiteltu suklaa ja koko ajan sekoittaen HYVIN miedolla lämmöllä sulattaa suklaan. Levy 2-3 tasolla. Varsinkin valkosuklaan kanssa on varottava, ettei suklaa ylikuumene.

Ylläolevista kolmesta tavasta suosittelen helpoimpana mikrossa sulattamista.

Dippaa mansikat yksitellen sulaan valkosuklaaseen ja kierittele suklaaosa esim. lautaselle ripottelemissasi kookoshutaleissa. Kookoshiutaleissa kierittämisen ansiosta voit jättää mansikat suoraan esim. lautaselle tai leivinpaperin päälle jähmettymään. Jos et tarjoile mansikoita melko nopeasti, siirrä ne kannelliseen astiaan jääkaappiin tarjoilua odottamaan.

RED VELVET CUPCAKES ( 12 kpl)

Kuvassa kerrosvadin alimmaisella tasolla sekä oikealla näkyy cupcaket. Ohje on otettu Hembakat -lehdestä. Itse kakkuosa on aika perus Red velvet - ohjetta, jonka suuntaisia ohjeita on paljon. Kuorrutus onkin tässä ehkä se hiukan erikoisempi. Kuorrutuksen pohjaksi keitetään suklaakiisseli.

3 dl vehnäjauhoja
1 rkl kaakaota
1,8 dl sokeria
1,8 dl öljyä
1 muna
(1 1/2 rkl punaista elintarvikeväriä)
1 tl vaniljasokeria
1 1/3 dl piimää
1 1/2 tl valkoviinietikkaa
1/2 tl ruokasoodaa

Punainen elintarvikeväri kakkuosassa on oikeastaan vain värin vuoksi, josta leivonnainen saa nimensäkin, eli makuun sen poisjättäminen ei juurikaan vaikuta. Jos siis sinulle ei ole väliä, vaikkei leivonnaisen kakkuosa ole punainen, voit jättää sen pois.

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Sekoita jauhot ja kaakao kulhossa keskenään.

Vaahdota sokeri ja öljy keskenään sähkövatkaimella täydellä teholla eri kulhossa. Lisää muna samalla vatkaten, sitten (elintavikeväri ja) vaniljasokeri.

Vähennä vatkaimen nopeutta, ja lisää jauhoseos ja piimä erissä.

Sekoita valkoviinietikka ja ruokasooda keskenään lasissa. Se kuohuaa hiukan, kuuluukin. Sekoita seos taikinaan.

Annostele taikina mielellään muffinsipellillä oleviin paperivuokiin täyttäen paperivuoasta n. 3/4. Paista uunin keskitasolla n. 20 minuuttia. Kokeile tikulla kypsyyttä. Jos taikinaa ei tartu tikkuun, ovat kypsiä. Jäähdytä hetki muffinsivuoassa, ja nosta sitten ne vuosta pois ja siirrä esim. ritilälle kokonaan jäähtymään ennen kuorrutusta.

Kuorrutus

1 1/4 dl maitoa
1 1/2 rkl vehnäjauhoja
125 g tummaa suklaata paloina
100 g voita huoneenlämpöisenä
150 g tomusokeria
1 rkl kaakaota
1 tl vaniljasokeria

Vispaa kattilassa keskenään maito ja jauhot.Kuumenna, kunnes seos pulpahtaa ja sekoita koko ajan. Anna kiehua koko ajan sekoittaen 2-3 minuuttia. Jäähdytä kulhossa. HUOM! oma huomioni on, että maito-jauhoseosta kannattaa keitellä hiukan kauemmin kuin ohjeessa alunperin mainittu 1-2 minuuttia. Jos seosta kiehauttaa liian vähän aikaa, jauhot maistuvat kuorrutuksessa ikävästi.

Sulata suklaa paloiteltuna joko mikrossa tai vesihauteessa kuten yllä kookos-valkosuklaamansikoiden kanssa on selostettu. Tumma suklaa ei ole niin herkästi ylikuumentuvaa kuin valkosuklaa, mutta silti kannattaa kuumentaa maltilla. Jäähdytä hetki sulatettua suklaata.

Sekoita keskenään voi, tomusokeri , kaakao ja vaniljasokeri kuohkeaksi. Lisää seokseen ensin sulatettu suklaa ja sitten maito-jauhoseos. Vispaa sileäksi seokseksi.

Alkuperäisessä ohjeessa neuvotaan kuorruttamaan cupcaket heti, mutta mielestäni kuorrutus on liian löysää , ainakin jos haluat kuorruttaa ne pursottamalla. Eli itse laitan kuorrutuksen jääkaappiin viilentymään niin, että se hiukan jähmettyy ja pitää kuosinsa pursottaessa. Jos levität kuorrutuksen veitsellä, voit tehdä sen heti.
Kuorrutusta on aika reilusti, eli ainakin minulla jäi tästä määrästä kuorrutusta yli, vaikka pursotin sen, jolloin sitä menee suht paljon.

Pursotukseen voit käyttää esim. tukevaa muovipussia, johon lusikoit kuorrutuksen ja leikkaat muovipussin kulmaan saksilla reiän. Et siis välltämättä tarvitse tyllaa. Kuvassa olevat olen pursottanut avoimella tähtityllalla ja koristellut ne yksinkertaisesti minivaahtokarkeilla.

BEBELEIVOKSET

Vaaleanpunaiset bebeleivokset olen tehnyt Kinuskikissan sivujen ohjeella täältä
http://www.kinuskikissa.fi/isun-bebe-leivokset

Itse tein bebet minimuffinsivuoan syvennyksiin, jolloin leivoksista tuli sieviä suupaloja. Bebet ovat aika makeita ja aika tuhteja, joten pienikin leivos riittää varsinkin, jos on muutakin makeaa tarjolla.
Halusin kokeilla näiden pakastamista, kun ohjeessa oli mainittu, että ne kestävät hyvin pakastamista. Niin kestivätkin, ne olivat kauniita vielä pakastuksen jälkeen.

Nämä olivat esillä hellepäivänä jonkun aikaa ennen kuvausta, joten kuorrutus lötkähti. Jääkaapissa sulatettuna ne olivat ihan priimakuntoisia. Eli mitä tästä opimme? Älä laita niitä kovin pitkäksi aikaa esille lämpenemään, ainakaan jos olet ne pakastanut.

torstai 29. elokuuta 2013

Taivaallinen omenatosca


Nyt on kotimaisten omenien aika :-), joten nautitaan niistä kaikissa muodoissaan. Ulkolaiset omenat ei tuoksu juuri miltään, mutta voi että, miten ihanalta kotimaiset omenat tuoksuvatkaan. Ja tietysti myös maistuvat vähän lajikkeesta riippuen. Jotkut eivät ole niin hyviä sellaisenaan syötäviksi, mutta niistä saa esim. hyvää piirakkaa, tai sosetta jne. Meillä on pihassa kolme nuorta kääpiöomenapuuta, mutta viime talvena jänikset mokomat olivat tehneet tuhojaan niin, että vain yksi omenapuu säilyi lähes koskemattomana. Saa nähdä, miten kahden muun omenapuun kanssa käy jatkossa, varsinkin toinen niistä näyttää aika säälittävältä :-(.
Onneksi jänikset säästivät edes tuon yhden puun suuremmilta tuhoilta, jotta saadaan vähän omankin pihan omppuja.


Tällä leivonnaisella oli niin upea nimi, että sitä oli ihan pakko kokeilla. En ehkä menisi tätä ihan taivaalliseksi väittämään, mutta hyvää tämä oli. Ohjeessa kehotettiin tarjoamaan piirakan kanssa  esim. kermavaahtoa, eli voihan se olla, että se olisi nostanut tämän sitten sinne taivaalliseen luokkaan  :-). Me söimme tätä sellaisenaan ilman lisukkeita.

Nyt kun kotimaisen omenan sesonki alkoi, laitan tänne blogiini varmaan lisääkin omenapiirakan ohjeita lähiaikoina. Yksi hyvä ja todella helppo ohje löytyykin jo täältä blogistani, eli helppo ja nopea mustikkapiirakka muuttuu helpoksi ja nopeaksi omenapiirakaksi vaihtamalla mustikat omenasiivuiksi ja jättämällä hillo-marmeladisokeri pois päältä. Ripottele kanelia ja sokeria sen sijaan omenasiivujen päälle. Toimii :-).

Jos kaipaat oikein perinteistä omenapiirakkaa, tämä ei ole sellainen, koska omenaa on aika vähän suhteessa muihin ainesosiin. Eli on omenapiirakan ja perinteisen toscapiirakan yhdistelmä.

Kyseessä Tareq Taylorin ohje, tai tarkkaan ottaen hänen anoppinsa ohje.

TAIVAALLINEN OMENATOSCA (8-10 palaa)

100 g voita
2 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl vehnäjauhoja
(1 tl leivinjauhetta. Ei ollut ohjeessa, mutta laitoin)
2 tl vaniljasokeria
2 omenaa (laitoin 3)
1/2-1 tl kanelia

Toscakuorrutus
50 g voita
3/4 dl sokeria
50 g mantelilastuja
1 rkl vehnäjauhoja
1 rkl maitoa

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Sulata voi ja jätä se jäähtymään.

Vispaa munat ja sokeri kuohkeaksi

Sekoita sekaan jauhot (joihin olet sekoittanut leivinjauheen) ja vaniljasokeri. Lisää viimeiseksi sulatettu voi. Sekoita hyvin. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun irtopohjavuokaan. Itse pingotin leivinpaperin vuoan pohjan ja reunan väliin ja voitelin reunat kevyesti.

Kotimaisia omenia ei mielestäni kannata kuoria, ellei lajikkeen kuori ole todella paksu ja kova. Jos käytät ulkomaisia omenoita, ne kannattaa kuoria. Leikkaa omenat siemenettömiksi ohuiksi viipaleiksi ja lado ne taikinan päälle. Omenoiden menekki riippuu paljon omenien koosta, mutta laita niitä niin paljon, että omenaa tulee joka kohtaan. Ripauta kanelia omenaviipaleiden päälle.

Paista kakkua n. 25 minuuttia keskitasolla. Ota kakku pois uunista ja nosta uunin lämpötila 200 asteeseen.

Tee toscakuorrutus kattilassa levyllä. Sulata voi ja sokeri keskenään. Sekoita mukaan mantelilastut ja jauhot. Sekoita koko ajan ja lisää maito.

Levitä kuuma toscakuorrutus kakun päälle ja paista kakkua vielä n. 8-10 minuuttia.

Tarjoa kakku mielellään vaikka kermavaahdon kera.

keskiviikko 28. elokuuta 2013

Mazariinit


Tämän ohjeen olen joskus napannut jostain, tehden siihen pieniä muutoksia. Ei tarkempaa muistikuvaa ohjeen alkuperästä.

Tein mazariineja kahden kokoisena, toiset normaalikokoiseen muffinipellin syvennyksiin ja toiset minimuffinipellin syvennyksiin. Tekotapa molemmissa sama.

 MAZARIINIT (N. 20 KPL, riippuen minkä kokoisia teet)

200 voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta

Sekoita kaikki aineet keskenään sekaisin. Kauli taikina jauhotetun leivinpaperin päällä ohueksi levyksi ja ota siitä sopivan kokoisella pyöreällä muotilla tai lasilla paloja. Laita ne kevyesti rasvattuihin muffinipellin syvennyksiin. Voit myös ottaa palan taikinaa ja painella sen sormin muffinsipellin syvennyksiin. Kaulitsemalla ja muotilla palan ottamalla saat kuitenkin tasaisemmat reunat mazariineihin. Kuvassa olevat mazariinit otin nimenomaan muotilla.

Laita pohjaosat kylmään täytteen valmistuksen ajaksi.

Täyte

100 g voita
200 g mantelimassaa
3 kananmunaa
n. 2 rkl vehnäjauhoja

Sekoita mantelimassa ja voi hyvin keskenään. Lisää munat ja jauhot.  Jos munat ovat melko suuria, laita jauhoja 2 rkl, mikäli ne ovat pieniä tai keskikokoisia, laita jauhoja vain 1 1/2 rkl. Annostele täytettä vuokiin niin, että täytät 3/4 syvennyksestä.

Paista uunin alatasolla n. 15-20 minuuttia 175 asteessa tai kunnes vaikuttavat kypsältä. Jos teet erikokoisiin vuokiin, isommat paistuvat tietenkin minejä hitaammin.

Anna hetki jäähtyä vuoassa ja irrota sitten mazariinit varovasti muffinsipellin syvennyksistä ja anna  jäähtyä.

Kuorruta mazariinit tomusokerikuorrutuksella. Eli sekoita tomusokeria ja vettä keskenään niin, että saat siitä levitettävän seoksen. Saa olla aika paksua, mutta kuitenkin levitettävää vielä. Levitä kuorrutus esim. veitsellä mazariinien päälle. Ripottele pinnalle halutessasi nonparelleja tai strösseliä ennen kuin kuorrutus kuivuu. Eli kuorruta korkeintaan 2 kerrallaan ja sitten ripota heti koristerakeet. Kuorrutuksen kuivuttua ne eivät tietenkään enää tartu kiinni.

Minä koristelin nämä kolmella eri värillä. Tein tomusokerikourrutuksen ensin sopivaksi valkoisena ja siirsin kolmeen eri lasiin, joihin sitten jokaiseen sekoitin väriä mukaan. Voit käyttää myös esim. mansikkatomusokeria, jolloin saat suoraan rosanväristä ja mansikanmakuista kuorrutusta. Pelkästä mansikkatomusokerista tehty tomusokerikuorrutus on aika voimakkaan väristä. Jos haluat vaaleanpunaisempaa, sekoita tavallista tomusokeria sekaan, kunnes saat mieleisesi väristä kuorrutusta.



tiistai 27. elokuuta 2013

Mantelitorttu mansikoilla ja Limoncello -kermalla


Tämän kokeilun tein parhaaseen mansikka-aikaan. En muistanutkaan, että nappasin tästä kuvan. Hembakat -lehdestä löytyi tämä ohje, ja kun kaapissa oli edelliseltä Italianmatkalta tuotua Limoncello-likööriä, päätin kokeilla tätä ohjetta. Tässä siis hiukan jälkijättöisesti tästä ohje blogiin. Tosin kyllä ainakin viimeksi kauppareissulla vielä löysin kotimaisia mansikoita myynnistä.

Erittäin helppo ja nopea ohje. Ohjeessa mainitaan, että ellei ole tai ei halua laittaa Limoncelloa, sen voi korvata esim. sitruunamehulla.

MANTELITORTTU LIMONCELLO-KERMALLA JA MANSIKOILLA (8-10 PALAA)

400 g mantelimassaa
200 g voita, huoneenlämpöistä
4 kananmunaa
1 dl vehnäjauhoja

Limoncello-kerma
3 dl vispi-/kuohukermaa
1 rkl tomusokeria (tai maun mukaan)
2-3 rkl Limoncello-likööriä
itse lisäsin vielä 1 tl vaniljasokeria

Koristeluun
n. 1 litra mansikoita

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Raasta mantelimassa karkeaksi.

Vispaa voi ja mantelimassa sekaisin. Lisää munat yksi kerrallaan vatkaten.
Kääntele sekaan vehnäjauhot.

Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun n. 24 cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan. Itse käytin irtopohjavuokaa ja laitoin vuoan pohjalle leivinpaperia ja voitelin kevyesti.

Paista uunin keskitasolla n. 30 minuuttia. Anna torttuosan jäähtyä.

Vispaa kerma tomusokerin (ja vaniljasokerin) kanssa. Kun kerma on kuohkeaa ja kiinteää, lisää Limoncello ja sekoita se kermaan.

Levitä torttuosan päälle ensin Limoncello-kerma ja lisää sitten puoliksi tai neljäsosaan leikatut mansikat.

maanantai 26. elokuuta 2013

Kinuski-hyydykekakku




Tämän kakun tein Kinuskissan sivujen Kinuskikissan kesäkakun ohjeen mukaan, täältä  http://www.kinuskikissa.fi/kinuskikissan-kesakakku?hakusivu=1

Tein kuitenkin hiukan muutoksia alkuperäiseen ohjeeseen. Pohjaosan tein kaurakeksien ja Paussi -keksien seoksesta ja ohjeen sitruunarahkan korvasin maustamattomalla rahkalla sekä lisäsin sitruunamehua 2 rkl ja sokeria 2 rkl. Vähensin yhden liivatelehden myös täyteseoksesta. Tykkään aika pehmeistä hyydykekakuista, ja tuo yhden liivatelehden vähentäminen oli ihan ok rakenteen kannalta. 

Koristeena valkosuklaasta veitsellä vuoltuja siivuja, hienonnettua pistaasia, mustaherukan lehtiä ja mansikoita.

Kakku oli hyvänmakuinen ja ainoa miinuspuoli siinä oli ehkä tuon päällisen kinuskihyydykkeen rakenne. Se oli jotenkin niin erilainen kuin nk. oikea kinuski, että se jotenkin häiritsi itseä. Mutta kaikkinensa oikein hyvä ja voin kuvitella tekeväni toistekin tätä :-).

Koristeista asiaa


Tässä hiukan heikkotasoinen kuva edelliseltä koristeiden tehtailukerralta. Ajattelin laittaa tämän, josko havainnollistaisi hiukan paremmin kahdessa viimeisimmässä cupcake -kirjoituksessa ollutta selvitystä koristeista. Esim. perhoskoristeiden kuivatus on havainnollisempi tässä kuvassa kuin vain selitys siitä.
Kuivatus siis pituussuunnassa pitkittäin halkaistun ja keskeltä taitetun talouspaperi- tai wc -paperirullan päällä, jossa on leivinpaperi rullan ja koristeen välissä. Eli näin perhosensiivet kuivuvat vähän v-malliin. Toki ovat kauniita ihan tasaisenakin kuivattuna, mutta kannattaa kokeilla tätä tapaa ainakin osaan. Siipien taipumista voi säädellä sillä, kuinka jyrkässä asennossa kuivatat ne.

Vasemmalla puolella olevat koristeet ovat sulatettua Candy Meltsiä suoraan eri väreissä. Eli sulatin jokaisen värin omanaan mikrossa suoraan pienessä Minigrip-pussissa. Leikkasin pussin kulmaan pienen reiän, ja pursotin haluamani kuviot suoraan leivinpaperille. Leivinpaperia ei tarvitse voidella eikä jauhottaa millään. Candy Meltsit irtoavat hyvin paperista kuivuttuaan. Lisäksi ne kuivuvat hyvin nopeasti, eli ovat aika samantien käytettävissä koristeluun. Ovat tietynlaista keinotekoista suklaata, nämä koristeet maistuvat lähinnä valkosuklaalta. Ruskeaa Candy Meltsiä saa esim. maitosuklaan tai tummasuklaan makuisena. Muitakin värejä ja makuja on saatavilla. Candy Meltsillä koristeiden teko on nopeaa ja ne kestävät melko hyvin muuttumattomana  myös esim. kermavaahdon tai kakkukiilteen päällä.

Oikealla koristeet on tehty kaulittavasta sokerimassasta. Levitä leivinpaperi pöydälle, ripottele siihen siivilän läpi tomusokeria kerros ja pehmitä kaulittavaa massaa puhtaissa käsissä (sormukset pois ennen käsien pesua, ettei jää pöpöjä piiloon) tai halutessasi kertakäyttöhanskat käsissä. Kaulitse massa aika ohueksi riippuen, mitä kuvioita otat massasta. Kuvassa olen ottanut kukka- lehti- ja perhoskuviot kaulitusta massasta. Kukkia olen muotoillut muotoilusienen päällä muotoilutyökalun avulla, mutta se ei ole välttämätöntä. Yhtä hyvin kukkakuviot voi käyttää ilman ylimääräistä muotoiluakin. Kuva on aika pieni, mutta osaan kukkien keskustaa olen pursottanut keskustan keltaisella tomusokerikuorrutuksella (tomusokeria, jonka sekaan sekoitettu vettä muutama tippa ja keltaista elintarvikeväriä. Massa pieneen Minigrip-pussiin, saksilla reunaan reikä ja suoraan koristeeseen pursotettu kukan keskusta). Kuivatusalustana toimivalle leivinpaperille kannattaa ripotella sihdin läpi vähän tomusokeria koristeiden kiinnijäämistä estämään. Ohueksi kaulitut sokerimassakoristeet rikkoutuvat kuivuttuaan herkästi, eli kannattaa tehdä muutama ylimääräinen koriste, jotta on rikkoutumisvaraa.

Oikealla puolella on lisäksi silikonimuotilla kaulittavasta sokerimassasta tehtyjä koristeita. Kuvassa näkyvät vaaleanpunaiset ja punaiset sydämet. Eli laitetaan käsissä pehmitettyä massaa hieman tomusokerilla vuorattuun silikonimuottiin ja otetaan ylimääräinen massa pois muotin "pohjasta" esim. veitsellä varovasti niin, ettei silikonimuotti vaurioudu, ja painetaan koriste varovasti ulos. Jos on kovin pieniä yksityiskohtia muotissa tai iso koriste kyseessä/muuten ei meinaa irrota kauniisti muotista, voit käyttää sitä hetken pakastimessa, jolloin koriste irtoaa muotista helposti.

Sokerimassasta tehdyt koristeet on hyvä tehdä hyvissä ajoissa etukäteen, jotta ne ehtivät kuivahtaa. Kuivahdettuaan ne kestävät paremmin leivonnaisten päällä. Kovin kauaa sokerimassasta tehdyt koristeet eivät kestä pehmenemättä, jos ne kostuvat kun laitat ne esim. kermavaahdon tai kakkukiilteen yms. päälle. Samoin jääkaapissa ne pehmenevät aika nopeasti. Hyvä puoli on se, että koristeet voi tehdä hyvin vaikka 2 viikkoa etukäteen (jopa kauemminkin), kun ne säilyttää pienen kuivatuksen jälkeen suljetussa rasiassa pölyltä suojattuna huoneenlämmössä.

Marsipaania voi käyttää suurinpiirtein samoin kuin sokerimassaa, mutta se ei kuivu yhtä kovaksi kuin sokerimassa. Lisäksi se on paljon voimakkaamman makuista... jotkut tykkää, jotkut ei. Nämä on taas näitä makuasioita.

Nykyään saa esim. kaulittavaa sokerimassaa ja varsinkin marsipaania useissa väreissä jo ainakin suuremmista marketeista. Laajemmat valikoimat erikoistuotteista löytyy tietenkin leivonnan erikoisliikkeistä. Itse elintarvikeväreillä värjäten esim. valkoisesta massasta saa montaa väriä. Jos värjäät itse massoja, kannattaa laittaa kertakäyttöhanskat käteen, kädet nappaavat värin aika tehokkaasti :-).


Ylläolevassa kuvassa tehty kakkukoristeet Candy Meltsillä. Nopeaa ja helppoa!

sunnuntai 25. elokuuta 2013

Gluteeniton kookos-cupcake


Olen aika noviisi, mitä tulee gluteenittomaan leivontaan. Tämän ohjeen virittelin, kun halusin kokeilla, minkälaisia gluteenittomia cupcakeja tulee, kun käyttää erilaisia jauhoja. Suht onnistunut kokeilu.
Kakkuosa maistui kivasti kookokselle, kun osa taikinanesteestä oli kookoskermaa ja lisäksi käytin taikinassa kookosjauhoja.

GLUTEENITON KOOKOS-CUPCAKE (12 kpl)

Huom! mittana käytetty jenkki cup -mittaa, joka vastaa 2,5 desiä

2 kananmunaa
kookoskermaa (määrä selviää ohjeesta alempaa)
5 rkl rypsiöljyä
3/4 cup sokeria
1 tl vanilja-aromia
1,5 tl leivinjauhetta
luomukookosjauhoja (määrä selviää ohjeesta alempaa)
riisijauhoja (määrä selviää ohjeesta alempaa)
1/2 cup täysmaitoa

Lämmitä uuni 170 asteeseen.

Riko munat cup -mittaan ja lisää kookoskermaa niin paljon, että cup -mitta täyttyy. Siirrä seos kulhoon, jossa voit vatkata. Lisää öljy ja vanilja-aromi, ja vatkaa n. minuutin sähkövatkaimella.

Lisää sokeri ja vatkaa noin 3 minuuttia.

Mittaa cup -mittaan luomukookosjauhoja 3/4 cupia ja lisää leivinjauhe. Sekoita ja lisää sitten cup -mittaan vielä riisijauhoja, kunnes cup -mitta täyttyy.

Sekoita jauhoseos nyt varovasti aiemmin vatkaamaasi seokseen. Lisää vielä täysmaito ja sekoita hellästi sekaisin.

Vuoraa muffinipellin syvennykset paperisilla muffinsivuoilla ja annostele taikina lusikan avulla vuokiin. Taikina on suht paksua, eikä se tasoitu tasaiseksi uunissakaan, mutta se ei haittaa, koska nämä kuorrutetaan.

Paista uunin keskitasolla 170 asteessa n. 16 -20 minuuttia uunisi tehosta riippuen. Kokeile kypsyyttä esim. hammastikulla. Jos taikinaa ei tartu tikkuun, kun painat sen keskelle cupcakea, se on kypsä.

Jäähdytä cupcaket kunnolla ennen kuorruttamista.

NUTELLA -KUORRUTUS

140 g huoneenlämpöistä voita (suolaton tai vähäsuolainen)
n. 3,5 dl tomusokeria
2,5 tl vaniljasokeria
n. 5 rkl tuorejuustoa (suoraan jääkaapista)
3 rkl Nutellaa
5 rkl makeuttamatonta kaakaota
(1 rkl Amaretto di Saronno -mantelilikööriä)

Vatkaa voi sähkövatkaimella vaaleaksi ja kuohkeaksi. Lisää siivilöity tomusokeri ja vatkaa taas, kunnes sekoittuu kunnolla. Tomusokeri kannattaa siivilöidä, että kuorrutuksesta tulee sileää.

Lisää Nutella, kaakao ja vaniljasokeri ja vatkaa hetken. Lisää vielä jääkaappikylmä tuorejuusto ja halutessasi mantelilikööri ja vatkaa kuohkeaksi.

Tarvittaessa voit lisätä joko tomusokeria tai tuorejuustoa sen mukaan, haluatko kuorrutuksesta paksumpaa tai notkeampaa.

Levitä kuorrutusta veitsellä tai pursotapursotinpussin ja tyllan kanssa. Itse pursotin nämä suljetulla tähtityllalla.
Koristeet ovat osa kaulittavaa sokerimassaa, joista olen painomuoteilla ottanut kuvioita ja osa koristeista on sulatettua Candy Meltsiä. Osassa on mini vaahtokaramelleja. Sulatin Candy Meltsiä mikrossa suoraan pienessä Minigrip -pussissa, ja pursotin koristeet leivinpaperille. Koristeet kannattaa tehdä vaikka edellisenä päivänä valmiiksi. Candy Melts -koristeet voi käyttää kyllä lähes samantien, mutta sokerimassasta tehdyt koristeet pitää mielellään kuivua jonkun aikaa.

Jos cupcakeja ei syödä heti, säilytä niitä jääkaapissa, mutta ota ne lämpenemään noin puoli tuntia ennen tarjoilua. Huom! sokerimassasta tehdyt koristeet eivät kestä kauaa jääkaapissa pehmenemättä.

lauantai 24. elokuuta 2013

Double Lemon - cupcake



 

 DOUBLE LEMON - CUPCAKES ( 12 kpl melko pieniä, 10 suurempaa)

2 kananmunaa
kuohukermaa (määrä selviää ohjeesta alempaa)
2 rkl rypsiöljyä
1 tl vanilja-aromia
2 rkl (luomu)sitruunankuorta raastettuna
2 rkl sitruunamehua
3/4 cup sokeria (jenkkimitta, 1 cup=2,5 dl). Desilitrana tuo 3/4  cupia = n.1,5 dl
1 cup  vehnäjauhoja (eli 2,5 dl)
1,5 tl leivinjauhetta

Lämmitä uuni 180 asteeseen.

Riko munat cup -mittaan ja lisää öljy ja kuohukermaa niin paljon, että saat cup -mitan täyteen. Siirrä kulhoon, jossa voit vatkata, ja vatkaa noin minuutti sähkövatkaimella.

Lisää vanilja-aromi ja sokeri sekä raastettu sitruunankuori ja sitruunamehu. Vatkaa nyt noin 3 minuuttia sähkövatkaimella.

Lisää jauhot, joihin olet sekoittanut leivinjauheen varovasti sekaan. Annostele taikina mielellään muffinsipellillä oleviin muffinsivuokiin. Jos sinulla ei ole muffinsipeltiä, käytä tukevia muffinsivuokia, jotta cupcaket pysyvät hyvin muodossaan.

Paista cupcakeja 180-asteessa uunin keskiosassa n. 15 - 20 minuuttia.

Kuorruta jäähtyneet cupcaket sitruunanmakuisella American Buttercream -kuorrutuksella (ohje alempana) ja koristele ne haluamallasi tavalla. Minulla näissä koristeena nonparelleja ja sokerimassasta painomuoteilla tehtyjä koristeita. Sokerimassasta tehdyt koristeet on hyvä tehdä pari päiväää etukäteen, jotta ne ehtivät kovettua ja kestävät paremmin kuorrutuksen päällä. Ne voi tehdä kyllä noin 2 viikkoakin etukäteen, ja säilyttää suljetussa rasiassa pölyltä suojassa. Perhoset olen kuivattanut puoliksi leikatun talouspaperirullan ja leivinpaperin päällä, jotta perhoset saavat kaarevan muodon.

 Jos teet cupcaket etukäteen, säilytä niitä jääkaapissa, mutta koristeet kannattaa lisätä lähempänä tarjoilua, koska sokerimassa pehmenee jääkaapissa. Kyllä se jonkun aikaa kestää, muttei kauhean kauaa.

SITRUUNANMAKUINEN AMERICAN BUTTERCREAM KUORRUTUS
140 g voita, huoneenlämpöistä  
n. 3,5 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
2-3 rkl raastettua (luomu)sitruunankuorta
n. 4 rkl tuorejuustoa
n. 3 rkl sitruunamehua
(n. 1-2 rkl kermaa)
(keltaista elintarvikeväriä)

Vatkaa huoneenlämpöinen voi kunnolla kuohkeaksi ja vaaleaksi esim. sähkövatkaimella. Lisää siivilöity tomusokeri joukkoon ja jatka vatkaamista. Siivilöitynä, koska muuten kuorrutukseen jää helposti tomusokerista klimmpejä, eikä siitä tule ihanan tasaista. Tässä vaiheessa  mausta seos vaniljalla ja siruunankuorella.Lisää nyt tuorejuusto ja osa sitruunanmehusta, ja vatkaa hetken vielä kuohkeaksi. Lisää halutessasi keltaista elintarvikeväriä, ja jos haluat voimakkaamman sitruunanmaun, vielä hiukan sitruunamehua.

Ei hätää, jos vahingossa kuorrutuksesta tulee liian löysää, lisää vain sitten vielä hiukan lisää siivilöityä tomusokeria.

HUOM! Koska makuaine on sitruunakuoren lisäksi sitruunamehu, et ehkä tarvitse lisätä kermaa ollenkaan, muuten lisää kermaa (maitokin käy, mutta kermasta tulee mielestäni silkkimäisempi kuorrute)) pieni määrä kerrallaan, kunnes saat mielestäsi sopivan koostumukseen kuorrutteeseen.

Riippuen siitä, miten haluat cupcaket kuorruttaa,  esim. levittämällä kuorrutuksen veitsellä tai palettiveitsellä tai pursottamalla, kuorrutus kannattaa tehdä käyttötarkoituksen mukaan sopivan paksuiseksi. Jos haluat kuorruttaa ne pursottamalla niin, että kuorrutus jää kauniisti cupcakesin päälle, kuorrutuksen on oltava melko kiinteää/paksua.

Kauniit pursotetut kierteet saat esimerkiksi suljetulla tai avatulla tähtityllalla. Pursotus on yllättävän helppoa ja pienellä harjoittelulla se onnistuu keneltä tahansa. Erilaisia tyllia ja tapoja pursottaa on monia, kokeilemalla löytää omat suosikkinsa. 

Brigadeirot

Valmiita Brigadeiroja. Osa kieritelty suklaaströsselissä, osa kookoshiutaleissa
Brigadeirot ovat Brasilialaisia makeisia, joita tarjotaan erityisesti lasten syntymäpäivillä ja usein muissakin juhlissa. Ne ovat makunsa puolesta suklaatryffelin, kinuskin ja fudgen välimuoto mielestäni. Tarina kertoo Brigadeirojen syntyperästä seuraavaa:

Nimensä  ne ovat saaneet  Brasilialaisen ilmavoimien kenraali Eduardo Gomesin mukaan, joka rakasti suklaata. Hän oli myöhemmin myös politiikassa mukana ja nämä karamellit kuulemma kehitettiin varainkeruutapahtumiin, kun hän pyrki presidentiksi. 1940-luvulla oli pulaa tuoreista tuontitavaroista sodan takia, ja samaan aikaan Nestlé toi markkinoille kondensoidun maidon ja kaakaojauheen maahan. Kondensoidusta maidosta ja kaakaosta alettiin tehdä näitä karamelleja. 

BRIGADEIROT (n. 30 kpl)

1 tölkki kondensoitua maitoa
3 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta
2 rkl voita

Koristeluun esim. suklaaströsseliä
Voit pyöritellä valmiit Brigadeirot myös kaakaossa, kookoshiutaleissa jne.

Laita kondensoitu maito, kaakaojauhe sekä voi paistinpannuun tai kattilaan ja sekoita niitä voimakkaasti puulastalla, jotta kaakaoon ei jää paakkuja. Voit myös siivilöidä kaakaon, jolloin siihen ei jää niin helposti paakkuja. Säädä levy keskilämmölle ja koko ajan sekoittaen anna seoksen kiehua n. 15 -25  minuuttia, kunnes se sakenee tarpeeksi. Koostumus on sopiva silloin kun voit vetää lastalla seoksen läpi ja seokseen jää jälki hetkeksi näkyviin. Toinen keino todeta, että seos on valmis on se, kun kallistat pannua/kattilaa, ja seos valuu yhtenä osana toiseen reunaan. Seos jähmettyy vielä jonkun verran kun se jäähdytetään.

Liian löysästä seoksesta ei saa muotoiltua pieniä pyörylöitä, jotka säilyttävät muotonsa ja vastaavasti liian kauan keitetty seos on liian kovaa, jotta se olisi oikeanlaista. Ensimmäisessä kuvassa on Brigareiromassa, joka on jo jäähdytetty kylmässä. Mutta siitäkin näkee, että tosiaan aika paksuksi se kannattaa keittää.

Kun massa on sopivaa, kaada se voideltuun kulhoon tai lautaselle jäähtymään. Kun se on tarpoeeksi jäähtynyt, jotta sen voi laittaa jääkaappiin, siirrä se sinne loppujäähdytykseen. Kylmässä jäähdytetystä massasta on helpompi muotoilla Brigadeirot.

Valmiiksi keitetty ja kylmässä jähmetetty Brigadeido -massa. Koostumuksen kuuluu olla aika jämäkkä.
Jähmettyneestä massasta muotoillaan voilla voidelluin käsin pieniä pyöryköitä (n. pienen lihapullan kokoisia) ja pallo pyöräytetään esim. suklaasrösselissä, kookoshiutaleissa, pistaasirouheessa tms. Laita Brigadeirot pieniin paperivuokiin ja säilytä niitä jääkaapissa. Itse käytin viimeksi perusruokakaupasta saatavia paperisia karamellivuokia. Brigadeirot säilyvät jääkaapissa ainakin 2 viikkoa, mutta ne kannattaa ottaa tarjolle lämpenemään n. 1/2 tuntia ennen tarjoilua, jotta ne pehmenevät sopivasti. Niiden on tarkoitus olla sisältä aika pehmeitä.

Joissain ohjeissa käytetään makeutettua kaakaojauhetta, mutta ainakin minun mielestäni Brigadeiroista tulee silloin liian makeita. Kokeilin myös niiden seosta, mutta minun makuuni olivat enemmän ne Brigadeirot, jotka oli tehty kokonaan makeuttamattomasta kaakaosta. Kondensoitu makeutettu maito on kuitenkin tosi makeaa.

Nämä sopisivat hyvin esim. lasten syntymäpäiville. Ovat toki makeita, mutta kuitenkaan eivät sisällä juurikaan lisäaineita. Olisivat myös hiukan  erilaisia kuin kaupan karamellit. Käyvät myös henkilöille, jotka noudattavat gluteenitonta ruokavaliota. Maistuu nämä suuremmillekin herkkusuille :-).



perjantai 23. elokuuta 2013

Saaristolaisleipä



Saaristolaisleipäohjeita on pilvin pimein. Tämä ohje on muotoutunut vuosien varrella omista kokeiluista erilaisista saaristolaisleipäohjeista meidän perheen mieleiseksi. 

SAARISTOLAISLEIPÄ (2-3 leipää)


8 dl piimää
100 g ( 2 pkt) tuorehiivaa TAI 4 x 11g pussia kuivahiivaa
2 rkl (sormi)suolaa
2-3 dl siirappia (jos tykkäät suht makeasta saaristolaisleivästä, laita yli 2 dl. Minä laitan 3 dl)
n. 2 dl kaljamaltaita
n. 2 dl leipä- ja mämmimaltaita (maltaiden suhdetta voit vaihdella oman makusi mukaan, kaljamaltaat ovat kokonaisempia ”jyviä”, kun taas mämmi- ja leipämaltaat ovat jauhoa. Yleensä laitan puolet ja puolet))
4 dl ruisjauhoja
2 dl auringonkukansiemeniä
8-10 dl vehnäjauhoja
(ripaus raastettua appelsiininkuorta)

sivelyyn
1 osa siirappia
1 osa vettä


HUOM! Jos et voi käyttää jostain syystä piimää, voit käyttää taikinanesteenä myös omenatuoremehua. Silläkin tulee ihan hyvä leipä, vaikka piimään tehtynä tämä on omasta mielestäni parasta. Jos käytät omenatuoremehua, älä laita siirappia kauheasti, koska omenatuoremehu on valmiiksi makeaa!

Voit tehdä taikinan joko yleiskoneessa tai käsin kulhossa. Tätä taikinaa ei tarvitse kauheasti alustaa.

Lämmitä piimä esim. mikrossa. Piimän lämpötila n. 37 astetta (noin kädenlämpöistä) tuorehiivan kanssa, kuivahiivan kanssa n. 42 astetta (selkeästi lämpöiseltä tuntuvaa, jos kokeilet sormella). Tuorehiivan voit sekoittaa suoraan piimään, mutta jos käytät kuivahiivaa, sekoita se pieneen määrään jauhoja ennen piimään sekoittamistasi. Lisää suola, siirappi, maltaat, ruisjauhot sekä auringonkukansiemenet ja sekoita tasaiseksi. Halutessasi voit lisätä tässä vaiheessa ripauksen raastettua appelsiininkuorta. Alusta taikina vehnäjauhoilla kimmoisaksi, mutta ei tarvitse alustaa erityisen perusteellisesti ja saa jäädä aika pehmeäksi. Huom. taikina on aika tarttuvaa tässä vaiheessa, sellaista sen kuuluukin olla.

Ripottele taikinalle hieman jauhoja, peitä liinalla ja anna kohota tunnin ajan.

Nujerra taikina ja jaa se (jauhotetulla pöydällä) voideltuihin leipä- tai esim. alumiinivuokiin. Täytä vuoat noin puolilleen, taikina nousee aika paljon. Perusruokakaupoista saa kartonkisia kertakäyttöisiä leipävuokia muistaakseni 3:n paketissa. Ne käyvät hyvin jos sinulla ei ole valmiiksi varsinaisia leipävuokia. Ne ovat hiukan pienempiä kuin keraamiset/alumiiniset yms. leipävuoat, joten jos käytät niitä, voi tästä tulla jopa 4 leipää. Anna leipien kohota peitettynä noin tunti.

Paista leipiä 175 asteessa 50–60 minuuttia. Kun leivät ovat olleet uunissa noin puoli tuntia, sivele niiden pinnat siirapin ja veden sekoituksella. Jäähdytä valmiit leivät liinan alla.

Leivät ovat parhaimmillaan vasta päivä-pari leipomisesta, kun rakenne on tasaantunut ja maut syventyneet. On kyllä hyvää lämpöisenäkin, mutta silloin hiukan hankalampi leikata.
Leivät säilyvät pitkään sellaisenaankin esim. folioon käärittynä huoneenlämmössä. Lisäsäilyvyyttä saat leiville, mikäli säilytät niitä jääkaapissa folioon käärittynä.


Tämä on ihanaa ihan pelkän oivariinin/voin kera, mutta sen kanssa käy hyvin myös esim. erilaiset kalatahnat.
Tämä on yksi meidän perheen suosikkileivistä. Siinäkin mielessä hyvä leipä, että tosiaan säilyy hyvänä pitkään. Suurin osa leivistähän on parhaimmillaan oikeastaan vain leivontapäivänä, tämän kanssa päinvastoin :-).  

Tässä leivässä on myös mukavasti kuitua, kun on auringonkukan siemeniä, ruisjauhoja jne.

Yleisesti leivissä, kun leivot leivän leipävuokaan, voit jättää taikinan löysemmäksi, koska vuoka pitää sen kuosissa paiston aikana, eikä se levähdä. Pääsääntöisesti löysempi taikina antaa maukkaamman leivän.



keskiviikko 21. elokuuta 2013

Vadelmajuustokakku





Lupasin ennen Ravintolapäivää laittaa ainakin osan testaamistani/kehittelemistäni ohjeista tänne blogiini.
Lupauksethan täytyy aina pitää, eli tässä nyt Vadelmajuustokakun ohje.

Kehitin ohjeen suorakaiteen malliseen kooltaan säädettävään irtoreunukseen, jossa reunus laitetaan sopivan alustan päälle, ja kakku tehdään suoraan siihen. Jos teet tällaisella, voit tehdä kakun halutessasi suoraan tarjoilualustalle tai sitten kuten minä tein leivinpaperin päälle, josta kakun siirtäminen esim. paloina on helppoa.

Ohje on n. 1,5 kertaa suurempi kuin esim. tavalliseen n.24 cm irtopohjavuokaan tehtäessä. Allaolevasta kuvasta näkee, että tällä tavalla tulee aika suuri kakku. Laitan alle ohjeen sekä tähän suurempaan kakkuun, että myös tavalliseen n- 24 senttiä halkaisijaltaan olevaan irtopohjavuokaan (sitä en ole itse kokeillut, mutta uskoisin noiden ainesmäärien olevan hyvinkin sopivat pienempään vuokaan, ottaen huomioon kokoeron).
Tällainen suurempi irtoreunus on kätevä jos tarvitsee tehdä suurempi kakku tai haluaa leikata kakun leivoksiksi. Jos tekee leivoksia, niin ne kannattaa leikata pienemmiksi ja suorakaiteen mallisiksi neliömuodon sijaan. Silloin tällä isolla irtoreunuksella saisi varmaan n. 40 leivosta aikaiseksi.


VADELMAJUUSTOKAKKU

Huom! tämä ohje on suureen irtoreunukseen, joka on n. 1,5 kertaa suurempi kuin tavallinen irtopohjavuoka.
Alempaa löydät ohjeen, joka on mukautettu pienmpään vuokaan.

Keksipohja:

270 g keksimurua (esim. Digestive/kaurakeksi tms. Minulla kaurakeksin ja Paussi -keksien seosta, josta kaurakeksejä suhteessa enemmän)
n.105 g voita tai Oivariinia

Helpoin tapa on laittaa keksit ja rasva samaan aikaan suoraan monitoimikoneeseen ja ajaa se ryynimäiseksi seokseksi. Halutessasi voit hienontaa keksit ja sulattaa rasvan mikrossa tai kattilassa levyllä ennen keksimuruihin lisäämistä. Keksit voi hienontaa myös esim. laittamalla ne muovipussiin ja kaulimalla muovipussin päältä.

Painele keksi-rasvaseos mielellään irtopohjavuoan pohjalle, jonka olet vuorannut leivinpaperilla.
Laita vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

Täyte:

3 kananmunaa
1,5 dl sokeria
3 rkl vaniljasokeria
1 Flora Vanilla ( tai muu vatkautuva vaniljakastike)
300 g Philadelphia tuorejuustoa
7 liivatelehteä
3 rkl sitruunamehua (vaihtoehtoisesti lime)
2 rkl raastettua sutruunankuorta (vaihtoehtoisesti lime)

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen ensimmäiseksi, jotta ne kerkeävät pehmenemään. Niiden olisi hyvä pehmetä n. 10 minuuttia.

Erottele keltuaiset ja valkuaiset omiin kulhoihinsa. Vatkaa ensin valkuaiset napakaksi vaahdoksi ja jätä valkuaisvaahto odottamaan.

Vatkaa keltuaiset ja molemmat sokerit keskenään kuohkeaksi vaahdoksi.

Vatkaa kolmannessa kulhossa Flora Vanilla (tai muu vatkautuva vaniljakastike vaahdoksi)

Kuumenna sitruunamehu joko mikrossa tai kattilassa ja liota siihen liivatelehdet, joista olet puristanut ylimääräisen veden pois. Sekoita ja tarkista, että ne liukenevat kunnolla, ettei juustokakkuun jää ikäviä liivateklimppejä.


Lisää keltuais-sokerivaahtoon ensin tuorejuusto ja raastettu sitruunankuori ja sekoita tasaiseksi. Lisää sitten liivateliemi hitaasti sekaan kaataen ja koko ajan vatkaten, jotta liivateliemi jakautuu tasaisesti.
Lisää seokseen aiemmin vatkaamasi Flora Vanilla ja sekoita taas ainekset sekaisin.

Viimeiseksi nostele sekaan valkuaisvaahto kevyesti esim. nuolijalla sekoittaen ja varoen, ettei vaahto laskeudu.

Tämä ei ole välttämätöntä, mutta jos haluat erityisen tasaisen reunan kakulle, kannattaa käyttää joko reunakalvoa tai voidella kevyesti öljyllä irtopohjavuoan reunat ennen täytteen lisäämistä. Näin kakku irtoaa varmasti vuoasta kauniisti joka kohdalta.

Lopuksi kaada täyteseos vuokaan keksipohjan päälle ja hyydytä jääkaapissa noin 2 tuntia tai kauemmin.

Vadelmakiille kakun päälle:

n.400-500 g tuoreita tai pakastettuja KOTIMAISIA vadelmia
2 dl hyytelösokeria
4 dl punaista mehua

Asettele hyytyneen juustokakun päälle vadelmat. Jos käytät pakastevadelmia, lisää ne suoraan pakastimesta jäisinä. Kuumenna ensin kattilassa mehu ja kun mehu kiehuu, lisää siihen hyytelösokeri koko ajan sekoittaen. Kiehauta ja ota pois levyltä. Anna seoksen hiukan jäähtyä ja sakeutua välillä sekoittaen.

Varmimmin saat varmasti kaikki marjat kauttaaltaan hyytelösokerin alle, kun sivelet hiukan jäähtynyttä hyytelösokeri-mehuseosta pullasudilla marjojen päälle aluksi. Loput voit lusikoida tasaisesti kakun päälle.
Hyydytä vielä kylmässä tarjoiluun asti.

Jos hyytelösokeriseoksesi jähmettyy liikaa ennen kuin saat sen kakun päälle, voit kuumentaa sitä uudestaan, jolloin se muuttuu taas juoksevaksi.

Jos et käyttänyt reunakalvoa etkä voidellut irtopohjavuoan reunoja öljyllä, niin laittaessasi kakkua esille, vedä veitsellä kakun reunan ja irtoreunan välistä, jotta kakku irtoaa kauniisti.


VADELMAJUUSTOKAKKU N. 24 CM IRTOPOHJAVUOKAAN

Keksipohja:

n. 170-175 g keksimurua (esim. Digestive/kaurakeksi tms. Minulla kaurakeksin ja Paussi -keksien seosta, josta kaurakeksejä suhteessa enemmän)
n. 55 g voita tai Oivariinia

Täyte:

2 kananmunaa
1 dl sokeria
2 rkl vaniljasokeria
1 Flora Vanilla ( tai muu vatkautuva vaniljakastike)
200 g Philadelphia tuorejuustoa
4 liivatelehteä
2 rkl sitruunamehua (vaihtoehtoisesti lime)
1 rkl raastettua sutruunankuorta (vaihtoehtoisesti lime)

Vadelmakiille kakun päälle:

n.250 g tuoreita tai pakastettuja KOTIMAISIA vadelmia
1 dl hyytelösokeria
2 dl punaista mehua

Tee kakku kuten yllä suuremman kakun kohdalla on ohjeistettu.



maanantai 19. elokuuta 2013

Ravintolapäivä 18.8. - loppuvalmisteluja ja tunnelmia päivän osalta



Viime hetken valmisteluista pari fotoa...

Brigadeirot valmiina paketointiin

Tässä suklaakakun testiversiosta kuva. Kuvaaminen jäi vähän vähemmälle loppuvalmistelujen jaloissa. 

Cake popseja sellofaania ja narua vaille valmiina

Ja sitten itse Ravintolapäivä 18.8. SUURI KIITOS kaikille kojullamme käyneille :-)! Teitte päivästä ikimuistoisen ja ensimmäinen Ravintolapäivään osallistumisemme oli todella hieno kokemus.

Yksin en olisi onnistunut, koska pelkkä leivonnaisten teko ei riitä. Tarvitaan apukäsiä myyntiin, tavaroiden roudaamiseen, katoksien pystytykseen jne., eli täytyy näin julkisesti kiittää myös miestäni ja poikaani, jotka mahdollistivat tämän kokemuksen.


Ihan käsittämätöntä, miten upea oli myös ilma eilen. Koko edeltävä viikko oli enemmän tai vähemmän sateinen, eilen ihan mahtava ilma ja tänään... no niin, nyt sataa taas kaatamalla.

Tässä muutama näpsäisy Ravintolapäivän osalta.





Jos itse mietit, kannattaako osallistua Ravintolapäivään ravintoloitsijan ominaisuudessa, suosittelen ehdottomasti kokemusta. Muutama asia, joka kannattaa ottaa huomioon: mikäli myyntipaikkasi/kojusi on paikassa, jossa ei ole sähköä ja myyt nk. kahvilatuotteita, kannattaa satsata ilman muuta sekä suuriin termareihin kahvia varten että kunnon kylmälaukkuihin. Eli näin kahvi riittää leivonnaisten kanssa, eikä kukaan muista teitä vääristä syistä, kun täydennät tarjottavia menekin mukaan kylmästä niin, ettei mikään kylmäsäilytystä tarvitseva tuote joudu olemaan kauaa lämpimässä. Meillä oli mm. kolme "tavallista" kylmälaukkua ja yksi tooooodella suuri kylmäarkku, jonka vetoisuus oli muistaakseni 114 L.

Pieneen autoon ei tietenkään mitä tahansa mahdu, mutta jos sinulla on esim. peräkärry käytössä (kuten meillä oli) tai pakettiauto, saat mahtumaan myyntipöytien lisäksi esim. pöydän tai kaksi ja tuoleja asiakkaita varten. Lisäksi kun säästä ei koskaan tiedä etukäteen, jonkunlainen katos olisi hyvä olla, jotta ainakin tarjottavat pysyvät kuivina.

Jos asut paikassa, jossa asuntosi lähistöllä kulkee edes jonkun verran ihmisiä, tietenkin kaikista helpointa on, että ravintolasi on kotisi tai pihasi. Me asumme itse sen verran syrjässä, että tämä vaihtoehto ei oikein ollut meille järkevä ajatuksena.

Ja sitten kannattaa tietenkin kertoa osallistumisesta ystävilleen. Kiitos teille ihanat ystäväni, jotka saavuitte sankoin joukoin paikalle tukemaan meitä :-).

Lopputulemana uskoisin, että lähdemme toisenkin kerran Ravintolapäivään mukaan.

-Raili

tiistai 13. elokuuta 2013

Kookos-mustikkakakku



Kerrankin tein jotain suoraan ohjeesta. Löysin Hembakat -lehdestä ohjeen tähän kookos-mustikkakakkuun.
Minulla oli vielä vähän jäljellä tuoreita mustikoita, joten päätin kokeilla tätä ohjetta.

Ei ollut mitenkään ylimakeaa, ja jos tykkää kookoksesta, niin tätä kannattaa kokeilla. Voin kuvitella tekeväni tätä joskus toistekin ihan hyvin. Minä tein tämän nyt siis tuoreista mustikoista, mutta ohjeessa luki, että pakastetutkin käyvät. Jos teen pakastemustikoista tätä joskus, aion kyllä ripauttaa mustikoiden päälle hillo-marmeladisokeria, jotta ne eivät painu kakkuosaan, vaan pysyvät siistinä kerroksena. Lisäksi uskon, että pakastettuja mustikoita tehdessä ne myös kaipaavat makunsa puolesta hiukan sokeria.

KOOKOS-MUSTIKKAKAKKU (12-14 palaa)

Kakkuosa:

75 g voita
3 munaa
2 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1,2 dl maitoa

Täyte:

1 dl kuohu- tai vispikermaa
1 muna
1/2 dl sokeria
1,5-2 dl kookoshiutaleita
2-3 dl mustikoita

1.Laita uuni lämpenemään 175-asteeseen. Voitele ja jauhota irtopohjavuoka, halkaisijaltaan 24-26 cm.

2.Sulata voi.Vispaa kulhossa sokeri ja munat hyväksi vaahdoksi.

3. Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Sihtaa jauhoseos munavaahtoon ja lisää samanaikaisesti voi ja maito osissa. Sekoita varovasti tasaiseksi.

4. Kaada taikina vuokaan ja paista sitä uunin keskiosassa n. 20 minuuttia. Tee kakkuosan paistuessa täyte.

5. Vispaa kerma kuohkeaksi.

6. Vispaa muna ja sokeri eri kulhossa vaahdoksi. Sekoita munaseos ja kookoshiutaleet kermaan.

7. Ota kakku uunista ja jaa mustikat kakkuosan päälle. Levitä kermaseos tasaisesti mustikoiden päälle. Paista vielä uunin keskiosassa 20 minuuttia. Anna kakun jäähtyä ennen tarjoilua.



Itse pingotan lähes aina irtopohjavuoan reunan ja pohjan väliin leivinpaperin, jonka voitelen kevyesti. Voitelen myös reunat ja ripautan sitten jauhoja pohjalle ja reunoihin. Näin varmistaa sen, että kakku ei jää kiinni pohjaan. Voi tietenkin myös leikata sopivan kokoisen ympyrän vuoan pohjalle.

Okei, ehken sittenkään ihan orjallisesti noudattanut ohjetta, eli käytin voin tilalla juoksevaa kasvisrasvaa ja laitoin mustikoita n. 3,5 desiä. Kookosta laitoin 2 dl, ja sen verran suosittelen laittamaan, jotta kookoskin maistuu. Minä tein tämän kakun 24 senttiä halkaisijaltaan olevaan vuokaan. Jos sen tekee isompaan, uskon, että kookostäytettä saattaa olla aika vaikea saada levitettyä tasaisesti silloin, koska nytkään kookostäyte ei ollut kovin paksu. Paistoin itse kakun kiertoilmalla, jolloin 160 astetta oli minun uunissani sopiva aika ja tuolla asteella myös paistoajat olivat 20 minuuttia kakkuosa, 20 minuuttia täytteen kanssa lisää.

Huom! kaikki uunit ovat hiukan erilaisia. Tämän ohjeen kanssa kannattaa olla siinä kohden tarkkana, että kakkuosa on tarpeeksi kypsä ennen kuin lisäät mustikat ja kookosseoksen päälle. jotta kakku ei painu kasaan keskeltä. Eli jos kakkuosa "hyllyy", kannattaa sitä paistaa vielä hetki ennen täytteen lisäystä.
Harvoin myöskään uunit paistavat joka kohdasta yhtä tasaisesti, eli jos huomaat, että joku kohta ruskistuu enemmän, käännä kakkua välillä uunissa, jotta saat tasaisen paistotuloksen.


lauantai 10. elokuuta 2013

Helppo ja nopea mustikkapiirakka


Minun oli tarkoitus keskittyä lähipäivinä vain ja ainoastaan Ravintolapäivän valmisteluihin, mutta kun sain tuoreita mustikoita (kiitos appivanhemmat :-)), niin pyöräytin nopean piirakan. Jaan tämän ohjeen nyt samantien, kun on vielä mustikka-aika. Tosin tähän piirakkaan sopii kyllä muutkin marjat tai esim. raparperi tai omenat. Jos teet joskus tällä ohjeella esim. omena- tai raparperipiirasta, älä laita hillo-marmeladisokeria, vaan ripota piirakan päälle sokeria ja kanelia.

Tämä on TODELLA HELPPO JA NOPEA tehdä. Kaikki pohja-aineet aineet mitataan kerralla kulhoon ja sekoitetaan sähkövatkaimella sekaisin. 

MUSTIKKAPIIRAKKA (pellillinen)

6 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
4 dl sokeria (hiukan vajaa 4 dl mielellään)
4 munaa
2 dl juoksevaa kasvirasvaa TAI margariinia TAI voita sulatettuna
1 dl maitoa TAI kermaa

Laita uuni kuumenemaan 175 -asteseen, kun aloitat leipomaan. Ohje on niin nopea, että taikina on hujauksessa valmis.

Mittaa kaikki aineet kulhoon ja sekoita sähkövatkaimella sekaisin. Levitä takina leivinpaperoidulle pellille ja levitä päälle mustikoita mieleisesi määrä. Tähän piirakkaan käy kummat tahansa, tuoreet tai pakastetut mustikat. Nyt kun oli tuoreita mustikoita, tein tämän tietenkin niistä.
Koska varsinkin pakastetuista mustikoista irtoaa aika paljon nestettä, ripottelen piirakan päälle hillo-marmeladisokeria, joka sitoo mustikoista irtoavaa nestettä sopivasti niin, että mustikat eivät painu pohjaan. Samalla se makeuttaa pinnalle laitetut mustikat sopivasti (toki perunajauhoissa pyöräytetyt mustikatkin sopivat, ja sitten ripauttaa marjojen päälle hiukan tavallista sokeria).

Paista piirakkaa uunissa keskitasolla n. 30 minuuttia uunisi tehosta riippuen. Kokeile esim. hammastikulla kun uskot piirakan olevan valmis. Mikäli hammastikkuun ei tartu taikinaa, on se valmis.
Tästä tulee aika ohut, mikäli sinulla on iso pelti. Minulla oli nyt aika pieni pelti, eli 40 X 26 kokoinen pelti, ja piirakasta tuli vähän yli 3 cm paksuinen, eli aika paksuja paloja.

keskiviikko 7. elokuuta 2013

Mustikkakakku - ohje lisätty 27.8.


Lisää Ravintolapäivän pop-up -kahvilan herkkuvalikoiman reseptien hiomista. Tänään vuorossa Mustikkajuustokakku.

EHKÄ tarjolla 18.8., en ole vielä ihan satavarma. Oliko tarpeeksi hyvää... hmm...

On yllättävän vaikeaa päättää, mitä kaikkea sitä leipoisi sitten Ravintolapäivään. Paljon hyviä makuja ja valinnan vaikeutta.

Voi perheparkaa, kun joutuvat olemaan koko ajan koekaniineina. No, onneksi tässä ollaan jo loppusuoralla viimeisten valintojen äärellä. En halua enää lauantaina miettiä, mitäköhän leipoisi, vaan pakko saada kaikki kunnolla suunniteltua etukäteen.

Olen itse aika intopiukkiksena tästä Ravintolapäivään menosta. Toivottavasti meille tulee asiakkaitakin, ettei kaikkia herkkuja tarvitse taas syödä itse, kuten tässä kokeiluvaiheessa on tehty ;-).

Ohje tästä tulossa blogiini myöhemmin.

Päivitetty 27.8. tähän ohje:

Tässä päivitän nyt lupaamani ohjeen tähän aiempaan blogikirjoitukseen. Nimeksi laitoin alunperin harhaanjohtavasti mustikkajuustokakku. Kakussa ei nimittäin ole ollenkaan juustoa, joten täytyisi varmaan nimittää tätä vain mustikkakakuksi.

Ohje on otettu Kinuskikissan sivulta, jossa alkuperäinen kakku on nimeltään Neiti Mustikan kakku, mutta se koki käsittelyssäni niin paljon muutoksia, että tämä on jo oikeastaan täysin oma ohjeensa.

MUSTIKKAKAKKU

Tein kakun suorakaiteen malliseen irtoreunukseen, jonka säädin kokoon 32x27 cm. Tein kakun suoraan suorakaiteen malliselle tarjottimelle, jonka vuorasin leivinpaperilla.

Laita ensimmäiseksi liivalehedet kylmään veteen pehmenemään. Niiden olisi hyvä olla kylmässä vedessä n. 10 minuuttia.

Keksipohja
n. 200 g kaurakeksejä
n. 50 g Paussi -keksejä
105 g voita

Maun mukaan voi käyttää muitakin keksejä, esim. Digestive.
Itse laitoin kaikki pohja-aineet suoraan monitoimikoneeseen ja ajoin sen murumaiseksi sekä painelin irtoreunukseen sen. Voi yhtä hyvin murskata keksit esim. muovipussissa, jonka päältä ajelee vaikka kaulimella ja sulattaa rasvan, sekoittaa keksimurut ja rasvan yhteen ja painelee vuoan pohjalle.
Laita kylmään täyteen teon ajaksi.

Täyte
12 liivatelehteä
2 dl vispikermaa
2,5 dl Creme Vispiä
1 dl turkkilaista jogurttia
1 iso prk vaniljavanukasta (n.500 g)
n. 1 1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
n. 8 dl mustikkasosetta

Kiille
1 dl hyytelösokeria
2 dl vettä

Vaahdota kerma ja Creme Vispi omissa kulhoissaan. Yhdistä ne ja sekoita mukaan vanukas ja sokerit.

Soseuta mustikat esim. sauvasekoittimella. Laita 2 dl soseesta kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää liotetut ja kuivaksi puristetut liivatelehdet ja anna vielä kiehahtaa. Sekoita täytteeseen yhdessä lopun mustikkasoseen kanssa.

Kaada täyte vuokaan keksipohjan päälle ja hyydytä n. 3 tuntia kylmässä.

Tee vielä kiille kakun päälle. Sekoita hyytelösokeri ja vesi kattilassa ja anna kiehahtaa koko ajan sekoittaen. Nosta levyltä pois ja anna paksuuntua välillä sekoittaen. Levitä kakun päälle varovasti esim. lusikalla pieni määrä kerrallaan valuttaen. Hyydytä vielä kylmässä. Mustikka on niin voimakkaan väristä, että se värjää kiilteen sopivasti, vaikka se laitettaessa onkin kirkasta.

Itse koristelin vielä paloiksi leikkaamani kakkupalat leivoksiksi sulatetusta Candy Meltsistä tehdyllä koristeella, jonka laitoin pystyyn valkosuklaaganacheen (kermavaahtokin käy hyvin).

maanantai 5. elokuuta 2013

Vadelmajuustokakkua myös Ravintolapäivänä tarjolla + Ravintolapäivän hinnasto


Tämäkin läpäisi makuseulan, eli tulee Ravintolapäivänä tarjolle. Tässä hiukan punaherukoita myös lisänä, ne jätän kuitenkin pois 18.8. kakusta. Kotimaiset puutarhavadelmat ovat sen verran miedon makuisia, että mielestäni punaherukat hiukan peittivät vadelmien aromia alleen.

Saatan laitella näistä Ravintolapäivän herkuista blogiini ohjeita myöhemmin... Nyt kuitenkin aika menee vielä reseptien loppuviilailuissa ja varusteiden hankinnassa.

Heh, tänään kävin ostamassa Motonetistä uuden kylmälaukun, joka vetää 114 litraa. Siihen mahtuu jo kylmään herkku poikineen, vaikka 18.8. olisi hellettä :-).

****
Tässä vaiheessa uskallan julkaista Ravintolapäivän hinnaston, koska tuo kakku-/leivospala kattaa kakut/leivokset, joista ehkä vielä pari kokeilua. Muut on jo testattu ja mukaan hyväksytty valikoimaan.


perjantai 2. elokuuta 2013

Vaniljakeksejä Cupcake muoteilla


Muutamia päiviä sitten ostamani Cupcake keksimuotit houkuttelivat tekemään erän perusvaniljakeksejä. Nämä eivät ole nyt kauhean huoliteltuja, kun oli vain nk. koe-erä itselle.

Kuorrutus Royal Icing -kuorrutetta, eli munanvalkuaista, sitruunamehua ja tomusokeria. Tosin nyt halusin testata tätä niin, että laitoin hiukan glukoosisiirappia sekaan. Ideana se, että kuorrute ei kuivuisi ihan niin kovaksi. Saa nähdä, minkälaiseksi se tulee kunnolla kuivuttuaan.

Jokainen väri tehty kahdella vahvuudella, eli paksummalla tehty ääriviivat ja ohuemmalla täytetty väripinnat. Tiskiä tuli sen verran paljon jo eri väreillä kuorrutusta värjäten, että laitoin kuorrutusaineen nyt vain pieniin Minigrip -pusseihin ja leikkasin kulmaan reiän. Siistimpää jälkeä saisi, jos käyttäisi tyllaa, jossa olisi pieni pyöreä kärki tai leivinpaperista taittelisi tötterön. Leivinpaperitötterö on vain siitä huono, että siinä Royal Icing kuivuu hyvin nopeasti. Minigrip -pussit antoivat hiukan paremmin koristeluaikaa, kun niissä kuorrutus ei ala heti kuivua.

Koristelluista kekseistä saa esimerkiksi lastenjuhliin helposti teemaan sopivaa tarjottavaa, jotka voi myös tehdä jo useampi päivä etukäteen, niin kaikki leivonta ei jää viime tippaan. Tai voisihan koristeltuja keksejä käyttää esim. täytekakussakin koristeena...

Myös pieniksi lahjoiksi keksit sopivat hyvin kun ne pakkaa kauniisti. Erän kivasti koristeltuja keksejä voisi antaa esim. opettajalle tai tarhan tädille kiitoslahjana. Ei jäisi sitten turhaa tavaraa nurkkiin heillekään, kun lahja olisi syötävä. Tai joulun alla naapureille...

Itse laitoin aika paljon sitruunamehua tuohon Roayl Icing -kuorrutteeseen, jotta se taittaisi kuorrutuksen makeutta. En kyllä ole vielä maistanut näitä. Josko laittaisi teepannun päälle ja maistelisi iltapalalla yhden keksin ;-).

Keksit testattu ja pikeeri glukoosisiirapin kera havaittu toimivaksi, joten lisään tähän ohjeen niistä nyt.

Ohjeen näihin kekseihin löysin Glorious Treats -blogista, siellä nimenä Rolled Sugar Cookies.

VANILJAKEKSIT/SOKERIKEKSIT (n. 3 pellillistä keksejä, riippuen keksien koosta)

mittana jenkkimitta cup=2,5 dl

3 cups  vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 cup suolatonta voita, huoneenlämpöistä
1 cup sokeri
1 muna (iso)
1 tl vanilja-aromia

Vaahdota voi ja sokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi sähkövatkaimella vatkaten n. 3 minuuttia. Lisää muna + vanilja, ja vatkaa minuutin verran.

Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja lisää jauhoseos hitaasti joukkoon. Laita taikina jääkaappiin lepäämään n. 2 tunniksi. Voit nopeuttaa jäähtymistä levittämällä sen litteäksi levyksi esim. leivinpaperin päälle.

Tee kuten joulupiparit, eli kaulitse taikinasta osa kerrallaan kevyesti jauhotetun  leivinpaperin päällä ohueksi levyksi ja pidä loppu taikinasta kylmässä. Tai kaulitse taikina leivinpaperin päällä niin, että kaulimen ja taikinan välissä on toinen leivinpaperi. Ota haluamallasi muotilla taikinalevystä keksejä ja siirrä ne leivinpaperoidulle pellille.

Paista keksejä 175 asteessa n. 8-10 minuuttia. Keksit jäävät aika vaaleiksi. Anna keksien jäähtyä paiston jälkeen pellillä n. 3-5 minuuttia, ennen kuin siirrät ne.

Keksit maistuvat ihan sellaisenaankin, mutta koristelemalla saat niistä kivemman näköisiä.
Voit koristella ne vaikka ihan tomusokerista ja vedestä tai valkuaisesta tehdyllä tomusokerikuorrutuksella tai sitten kestävämmällä Royal Icing -kuorrutteella.

ROYAL ICING/PIKEERI -KUORRUTUS

1 valkuainen
n. 2 1/2 dl tomusokeria
n. 3 rkl sitruunamehua
( 1 rkl glukoosisiirappia)

Vatkaa valkuainen ja tomusokeri keskenään hyväksi valkoiseksi kuohkeaksi vaahdoklsi. Siihen menee sähkövatkaimella noin 3 minuuttia.

Lisää sitruunamehu ja halutessasi glukoosisiirappi ja vatkaa vielä ketken. Glukoosisiirappia kokeilin kuorrutteesen siksi, ettei pikeeri kovettuisi ihan kivikovaksi ja halkeilevaksi, ja omasta mielestäni se toimi hyvin pikeerissä. Se ei ole kuitenkaan mitenkään välttämätön ainesosa, eikä kuulu normaalisti pikeerin sekaan.

Voit säädellä pikeerin koostumusta lisäämällä siihen joko tomusokeria tai sitruunanmehua tai vettä sen mukaan haluatko siitä paksumpaa vai notkeampaa. Värjää pikeeri halutessasi elintarvikeväreillä.

Itse värjäsin pikeerin useammalla värillä ja kaikista väreistä tein kahta vahvuutta, toinen hiukan paksumpaa ääriviivoja varten, toinen ohuempaa täyttöä varten. Eli jaoin pikeerin useampaan lasiin, ja värjäsin eri väreillä. Sitten otin jokaisen värin paksusta pikeeristä osan pieneen minigrip -pussiin ja ohensin loppuosaa joka väristä, ja siirsin taas minigrip -pussiin sen. Näin sain joka väristä sekä hiukan paksumpaa ääriviivoja varten, että hiukan ohuempaa väriä täyttöä varten.

Ääriviivat tehdään ensin paksummalla värillä ja annetaan keksien kuivahtaa. Sitten täytetään ohuemmalla värillä ja annetaan taas kuivahtaa. Lopuksi voi vielä paksummalla tehdä tehosteita ja vaikka ripottaa nonparelleja tms. koristeiksi, kuten itse tein näissä koekekseissäni.