sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Mascarpone-rahkatäytteiset puolukka- ja omenapullat



Pullaa leipoessa yksi hyvistä puolista on se ihana tuoksu, joka siitä leviää paistettaessa. Pullataikina on myös hyvin muuntautumiskykyinen, eli siitä voi leipoa vähän kaikenlaista. Nyt kun on vielä kotimaisten omenien ja puolukoiden sesonkiaika, halusin käyttää niitä molempia pulliin.

Koska puolukat ovat aika kirpakoita, halusin tehdä täytteestä puolukan kirpakkuutta taittavan. Mascarponen pehmeä omintakeinen maku sopikin ihanasti puolukoiden kanssa. Minulla ei ollut tavallista rahkaa jääkaapissa, vain kermarahkaa, mutta varmasti perusrahkalla tulisi myös hyviä. Voi tosin olla, että silloin pitäisi aavistus lisätä sokerin määrää täytteeseen.

Minä itse pidin erityisesti puolukkapullasta, mutta muut meidän perheestä liputtivat omenapullan puolesta. Kumpikohan mahtaisi olla sinun suosikkisi?

MASCARPONE-RAHKATÄYTTEISET PUOLUKKA- JA OMENAPULLAT (n. 15 kpl)

2,5 dl maitoa
1 pss kuivahiivaa (11 g) TAI 1/2 palaa tuorehiivaa
1 rkl kardemummaaa
1 kananmuna (puolet taikinaan, puolet voiteluun)
ripaus suolaa
1 dl voita tai margariinia
1 dl sokeria
6,5-7,5 dl vehnäjauhoja

Tee ensin peruspullataikina. Kuivahiivaa käyttäessäsi sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja ja vasta sen jälkeen 42-asteiseen maitoon (eli kädenlämpöistä lämpimämpään). Vastaavasti tuorehiivaa käyttäessäsi, liota tuorehiiva 37-asteiseen maitoon (kädenlämpöiseen).

Laita kananmuna kuppiin tai lasiin ja lisää ripaus suolaa sekaan. Suola rikkoo munan rakenteen, jolloin voiteluvaiheessa sillä on helpompi voidella. Sekoita haarukalla ja kaada sitten puolet munasta maitoseokseen. Lisää kardemumma, sokeri ja osa jauhoista. Alusta joko yleiskoneessa tai käsin hetken aikaa. Lisää jauhoja pikkuhiljaa ja alusta taikinaa. Lisää pehmeä rasva melko loppuvaiheessa ja lisää jauhoja sitten vielä sen verran, että saat taikinasta sopivan, melko pehmeän taikinan.

Kohota taikinaa lämpimässä paikassa peitettynä n. 20 minuuttia.

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle leivinpaperoidulle alustalle ja muodosta siitä tasapaksu pötkö. Leikkaa pötkö n. 15 samankokoiseen palaan ja pyörittele ne pyöreiksi pulliksi leivinpaperoiduille pelleille kohoamaan.

Kohota pullia peitettynä lämpimässä paikassa n. 20 minuuttia.

Laita uuni kuumenemaan, 205-asteeseen, kiertoilma 185-asteeseen. Tee sillävälin pullien täyte.

Täyte 
2 dl mascarponea
2 dl kermarahkaa
1 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljaa
1 kananmuna

Sekoita kaikki täyteaineet keskenään haarukalla sekaisin.

Täytteen päälle
n. 1 dl puolukoita
n. 2 omenaa
ripaus kanelia ja sokeria omenapulliin

Puolukoiden ja omenien menekki riippuu siitä, missä suhteessa teet niitä keskenään. Yhteen pullaan menee noin 3 siivua omenaa. Siivuta omenat ohuiksi siivuiksi, kuten omenapiirakkaa tehdessä.

Kun pullat ovat kohonneet, paina muutamaan pullaan kerralla jauhotetulla lasilla syvennys ja lusikoi syvennykseen ensin ruokalusikallinen täytettä ja ripottele puolukoita puolukkapullien päälle. Vastaavasti omenapullia tehdessäsi, laita täyteen päälle n. 3 siivua omenaa ja ripauta hiukan sokeria ja kanelia päälle.

Kiertoilmalla voit paistaa molemmat pellit samaan aikaan, tavallisella uunilla keskitasolla pelti kerrallaan. Jos siis paistat tavallisessa uunissa, tee vain yksi pellillinen kerrallaan valmiiksi ja tee toinen pellillinen valmiiksi vasta juuri ennen uuniin laittoa.

Voitele pullien reunat taikinasta ylijääneellä munalla ja paista pullia n. 15 minuuttia 205-asteessa, kiertoilmalla 185-asteessa. Nosta valmiit pullat ritilälle jäähtymään.

lauantai 28. syyskuuta 2013

Suppilovahveropiiraat


Pienet annospiiraat ovat kauniita tarjottavia esim. juhlien buffet -pöydässä, sillä pienet annospiiraat ovat juhlavampia kuin leikatut piiraat. Loppujen lopuksi ne eivät vie aikaa kauheasti enempää kuin isomman piiraan tekokaan. Taikinan painelu pieniin vuokiin vie tietenkin hiukan kauemmin aikaa kuin yhteen isoon piirasvuokaan, mutta vastaavasti uunissa pienet piiraat kypsyvät hiukan nopeammin kuin yksi iso piirakka. Maistuvat toki ihan luonaaksi tai iltapalaksikin raikkaan salaatin kanssa.

Nyt suppisaikaan nämä pienet annospiiraat saivat täytteekseen suppiksia sekä jääkaapissa olleen viimeisen oman pihan kesäkurpitsan. Me asumme vähän syrjäisemmälä pientaloalueella, jossa ei ole kaikkia palveluja ihan kivenheiton päässä. Mutta sillä on puolensa, nimittäin sienimetsä on vastaavasti saman päättyvän tien varrella, jossa on talomme. Pihasta metsään on reilu 50 metriä ja sitten metsässä pieni kävelymatka parhaisiin suppispaikkoihin, aika luksusta.

Piiraat ovat siitä näppäriä, että ne voi täyttää niin monella täyteellä oman maun ja saatavilla olevien tarvikkeiden mukaan. Jos joku on esim. allerginen/ inhoaa jotain tiettyä ainesosaa, se on helppo jättää osasta piiraita poiskin, kun ei sekoita sitä täytteeseen, vaan annostelee sen vain osaan piiraista.

SUPPILOVAHVEROPIIRAAT (12 kpl muffinsivuoan koloihin tehtynä)

Pohjat
100 g huoneenlämpöistä voita
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
2 rkl kylmää vettä

Jos sinulla on monitoimikone, laita voi ja jauhot koneeseen ja pyöräytä pari kierrosta. Lisää kananmuna ja pyöräytä taas pari kierrosta. Viimeiseksi lisää kylmä vesi ja käytä konetta hetki, kunnes taikina muodostuu palloksi.

Jos sinulla ei ole konetta käytössä, nypi kulhossa käsin rasva ja jauhot ryynimäiseksi ja lisää sitten ensin kananmuna ja sekoita se taikinaan. Lisää lopuksi vesi ja sekoittele, kunnes saat taikinasta pallomaisen.

Painele taikina kevyesti voideltuihin muffinsipellin koloihin. Voit varmistaa suurinpiirtein samankokoiset pohjaosat tekemällä taikinasta ensin pötkön ja leikkaamalla sen sitten kahteentoista samankokoiseen palaan ja sitten painella ne yksitellen vuokiin.  Laita muffinsipelti kylmään täytteen teon ajaksi.

Täyte
n. 200 g suppilovahveroita
1/2 pienestä kesäkurpitsasta
1/2 chiliä siemenet ja välikalvot poistettuna
1 pieni sipuli
2 rkl aurinkokuivattuja tomaatteja pieninä paloina
1 rkl hienonnettua persiljaa
1 rkl Herbes de Provence -yrttiseosta
Mustapippuria myllystä, jokunen kierros
n. 1 rkl sormisuolaa
1 rkl voita

n. 1 dl juustoraastetta
1 prk Créme Fraichea (150 g)
1 dl kevytmaitoa
2 kananmunaa

Kuumenna paistinpannu ja laita suppilovahverot siihen ilman rasvaa isommat sienet paloiteltuna. Kuumenna ja sekoittele välillä, kunnes sienistä on irronnut suurin osa nesteestä.

Pilko kesäkurpitsa ja sipuli pieniksi paloiksi. Paloittele myös puolikas chili, josta siis poistat siemenet ja välikalvot. Lisää pannulle sienien sekaan 1 rkl voita ja laita pannulle sipuli-, chili- ja kesäkurpitsanpalat. Freesaa niitä pannulla välillä sekoitellen.

Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen, kiertoilma 180-asteeseen.

Leikkele aurinkokuivatut tomaatit paloiksi esim. saksilla ja lisää ne pannulle. Lisää myös hienonnettu persilja ja mausteet. Kypsentele täytettä vielä hetkisen ja nosta se sitten jäähtymään siksi aikaa, kun sekoitat loput täyteaineet keskenään.

Sekoita keskenään juustoraaste, Créme Fraiche, maito ja kananmunat haarukalla kulhossa.

Lusikoi ensin sieni-kasvisseosta annospiiraisiin, noin 1 rkl täytettä per piiras ja kaada sitten Créme Fraiche -seosta jokaisen piiraan päälle. Nosta uunin keskitasolle ja kypsennä n. 25 minuuttia, kunnes kauniisti ruskettuneet ja täyte hyytynyt.

Nostele veitsen avulla muffinsipellin koloista hiukan jäähtyneenä (veitsen kärki muffinipellin reunan ja taikinan väliin) ja tarjoile vielä lämpöisenä esim. salaatin kanssa. Jos tarjoilet nämä myöhemmin, suosittelen lämmittämään niitä hetken mikrossa tai uunissa.

perjantai 27. syyskuuta 2013

Pienet herkkuomenapiiraat


Pidätkö Tarte Tatinin makumaailmasta? Nämä muistuttavat sitä maultaan täytteen karamelliseoksen takia, mutta tässä ohjeessani olen kääntänyt piiraat takaisin oikeinpäin, tehnyt näistä yksittäisannoksia ja pohjataikina poikkeaa myös Tarte Tatinissa käytettävästä. Eli eipä juuri muuta yhteistä siis kuin tuo karamelliseos. Näistä saa ihanan jälkiruoan esim. hyvän vaniljajäätelön kanssa. Minulla ei nyt ollut jäätelöä ja autonikin oli perheen nuorimmaisella, joten en päässyt kauppaan ostamaan jäätelöä. Mutta eipä hätää, maistuivat mainiolta Mascarponevaahdon kanssa :-).

Näiden kanssa on vähän näpräämistä, mutta kun sokeri ja voi karamellisoituu pannussa, saat kuorittua ja pilkottua omenat  ja vastaavasti kun omenapalat pehmenevät karamellissa pannulla, sillä välin esipaistat piiraspohjat. Sitten vain lusikoit täytteen piiraspohjiin ja paistat vielä vähän aikaa.

PIENET HERKKUOMENAPIIRAAT (12 kpl muffinsivuoan koloissa tehtynä)

Täyte
1,5 dl sokeria
150 g voita
1 kanelitanko
1 vaniljapapu/-tanko
n.1/4 tl muskottipähkinää raastettuna
7-9 kotimaista omenaa

Laita paistinpannuun kaikki muut täyteaineet paitsi omenat, vaniljapapu/-tanko halkaistuna. Säädä levy melko voimakkaalle ja anna seoksen karamellisoitua välillä pannua heilutellen. Se saa tulla lähes kahvinväriseksi, jotta siihen saa hyvän paahtuneen sokerin maun. Vältä kuitenkin ylikuumentamasta sitä, jottei mausta tule kitkerä.

Sillä välin kun sokeriseos karamellisoituu, kuori ja pilko omenat hiukan sokeripalaa pienemmiksi paloiksi. Lisää omenapalat karamellisoituneen seoksen sekaan pehmenemään ja imemään makua. Anna niiden kiehua seoksessa n. 5-10 minuuttia omenalajikkeesta riippuen,välillä sekoittaen pannua. Omenapalojen on tarkoitus pehmetä jonkun verran ja imeä karamelliseosta itseensä, mutta älä kypsennä niitä ihan mössöksi.

Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen. Tee nyt piiraspohjat omenapalojen tekeytyessä.

Piiraspohjat
100 g huoneenlämpöistä voita
1 tl vaniljasokeria
1 dl sokeria
1 1/2 dl mantelijauhoa
3 dl vehnäjauhoja
1/2 dl kuohukermaa

Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi ja vaaleaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi ja lisää lopuksi kerma. Sekoita taikina tasaiseksi. Ota taikinasta pyöreä pala taikinaa kerrallaan ja painele se muffinsipellin koloihin pohjalle ja reunoille. Pohjista ei tehdä kauhean ohuita ja taikina on helppo painella muffinsipellin koloihin.

Esipaista uunin keskitasolla 8-10 minuuttia.

Ota muffinsipelti pois uunista ja lusikoi täyteseosta tasaisesti piiraspohjiin välttäen ottamasta kauheasti nestettä mukaan. Nestettä on toki tarkoituskin tulla mukaan jonkun verran, mutta sitä käytetään myös annoksen esillepanossa.

Paista vielä uunin keskitasolla n. 10 minuuttia, kunnes pohjaosa on kauniin värinen.

Kun piiraat ovat hetken jäähtyneet muffinsivuoassa, irroita ja nosta ne vuoista pois veitsenkärjen avulla. Eli työnnä varovasti veitsenkärki vuoan ja piiraspohjan reunan väliin ja nosta samalla piiras pois vuoasta.

Tarjoile piiraat mielellään vielä hiukan lämpiminä siivilän läpi tomusokeria päälle ripoteltuna ja esim. vaniljajäätelöpallon kera tai tee niille lisukkeeksi jäätelön sijaan  Mascarponevaahtoa. Laita annokseen hiukan uudelleen lämmitettyä karamelliseosta, jota jäi pannuun. Jos sinulla on Calvadosta, laita sitä karamelliseosta lämmitettäessä pannulle pari ruokalusikallista myös. Antaa hyvän lisämaun. Jos karamelliseosta on liian vähän, voit jatkaa seosta vaahterasiirapilla tai muulla vaalealla siirapilla.

Mascarponevaahto
2 dl kuokukermaa
2 dl Mascarponea
1 tl vaniljasokeria
(1 rkl sokeria) 

Vatkaa sähkövatkaimella kuohukerma löysähköksi vaahdoksi, lisää mascarpone ja muut makuaineet. Et ehkä tarvitse makeutukseen tavallista sokeria ollenkaan, riippuu hiukan omenapiiraissa käyttämäsi omenoiden mausta.  Vatkaa vielä suht napakaksi vaahdoksi. Ota kahden lusikan avulla vaahdosta palloja tai muodosta niistä hiukan pitkulainen pallo ja lisää jälkiruokalautaselle omenapiiraan kaveriksi.

HUOM! Jos piiraat ovat ehtineet jäähtyä, ennen kuin tarjoat niitä tai niitä jää yli, lämmitä piiraita hetki mikrossa tai uunissa, jos enemmän syöjiä ennen tarjoamista, jotta omenatäyte pehmenee ja maku on parhaimmillaan. On nimittäin iso ero maussa ja täytteen rakenteessa.

torstai 26. syyskuuta 2013

Täytetyt kesäkurpitsat



Nyt syksy on niin pitkällä, että nappasin viimeiset kesäkurpitsat pihasta pois yöpakkasten alta ja kasvihuoneesta loput kypsät suippopaprikat ja chilit. Kai se on annettava periksi, että mennyt kesä on nyt vihdoin ohi, kun kerran eilen sateli jo räntää. No eipä voi kauheasti valitella menneen kesän ilmoista, sen verran paljon aurinkoa oli näkyvillä.

Päätin tehdä tällä kertaa jauheliha-kasvistäytteisiä kesäkurpitsoja, koska minulla oli jääkaapissa paistijauhelihaa.  Koska täytteessä on lihaa, nämä ovat kokonainen ateria salaatin kanssa, mutta nämä toimivat hyvin lisukkeena pelkällä kasvistäytteellä kala- tai liharuoalle. Ja ovat hyviä nyt suppisaikaan myös sieni-kasvistäytteellä.  Täytettä voi siis varioida aika pitkälle oman maun mukaan.

TÄYTETYT KESÄKURPITSAT (4:lle hengelle)

2 keskikokoista kesäkurpitsaa
n. 200 g paistijauhelihaa
1 suippopaprika
1 chili, ilman siemeniä ja välikalvoja
1 pieni sipuli
Tuoretta persiljaa, basilikaa ja oreganoa silputtuna n. 1 tl kutakin
1 rkl Herbes de Provence -yrttiseosta
Mustapippuria myllystä 2-3 kierrosta
n. 2 rkl sormisuolaa/maun mukaan
1 rkl ketsuppia
2 rkl balsamicoa
n. 1,5 dl juustoraastetta

2-3 rkl korppujauhoja ripoteltuna kesäkurpitsan halkaistuihin, esikypsenneyihin kuoriin

Halkaise kesäkurpitsat pituussuunnassa ja koverra lusikalla kesäkurpitsan sisus pois, niin, että kesäkurpitsan puolikkaasta muodostuu vene, johon täytteen voi lusikoida. Älä heitä sisusta pois, sitä käytetään täytteeseen. Ripottele kesäkurpitsaveneisiin sisälle vähän suolaa ja esikypsennä niitä mikrossa täysteholla 5 minuuttia.

Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen.

Voit sillävälin paloitella kesäkurpitsan sisuksen, mutta ota ainakin osa siemenkohdasta pois, jotta täytteestä ei tule liian vetistä. Pilko myös paprika ja chili, josta olet poistanut siemenet ja sisäkalvot, ellet halua erityisen tulista ruokaa.

Paloittele sipuli melko pieniksi paloiksi ja freesaa sitä paistinpannussa, johon olet ripauttanut öljyä pari ruokalusikallista. Kun sipuli on hetken aikaa ollut pannussa, lisää jauheliha ja ruskista

Mausta seos yrteillä ja mustapippurilla sekä suolalla. Lisää pannulle nyt aiemmin pilkkomasi kesäkurpitsa, paprika ja chili. Mausta seos ketsupilla ja balsamicolla ja kypsyttele seosta n. 10 minuuttia pannulla välillä sekoitellen.

Kuivaa esikypsentämistäsi kesäkurpistaveneistä ylimääräinen kosteus pois talouspaperilla. Laita kesäkurpitsaveneet uuninkestävään vuokaan tai pellille, jossa on leivinpaperi ja ripottele niiden pohjalle korppujauhoja. Korppujauhon tarkoitus on sitoa ylimääräistä kosteutta kypsennysvaiheessa.

Lusikoi täyteseosta kesäkurpitsaveneisiin ja ripottele täytteen päälle juustoraastetta.

Kypsennä keskitasolla 200-asteessa n. 20-35 minuuttia. Kokeile kesäkurpitsojen kypsyyttä tikulla tai haarukalla. Makusi mukaan jätä ne vielä hiukan napakoiksi tai kypsennä hiukan pehmeämmäksi.

Raikas salaatti lisukkeena täydentää aterian mukavasti.

keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Mikrosuklaakakku


Tämä kakku on ultranopea tehdä, koska se kypsennetään mikrossa. Kaiken kaikkiaan kakun tekoon paistoineen kaikkineen menee reilu 10 minuuttia. Nopeaa, eikö?

Tämä ohje on kulkenut mukanani reilut parikymmentä vuotta.  Olen kyllä tehnyt jo heti ensimmäisen kerran kakkua kokeiltuani alkuperäiseen reseptiin muutoksia ja lisäyksiä, mm. Fazerin Sininen on oma lisäys, ja se on mielestäni oleellinen kakun maun kannalta. Tämä on itselle tietyllä tavalla nostalginen kakku, tästä tulee aina ensimmäinen työpaikkani mieleen. Ohjeen löysin silloin jostain mikrokeittokirjasta. On tyypiltään kuorrutettu kahvikakku, eli ei ole kostea/mehevä suklaakku, mutta on silti hyvää.

Yleensä tykkään suklaakakuissa runsaasta ja vahvasta suklaan mausta, mutta tämä kakku tekee poikkeuksen siihen. Siihen kannattaa pohjaosaan käyttää kaakaona tummaa makeuttamatonta kaakaota, mutta kuorrutukseen mieluummin jotain kaakaojuomajauhetta, eikä tummaa makeuttamatonta kaakaota, jota yleensä suosin leivonnassa. Kuorrutuksen ei ole tarkoituskaan maistua voimakkaasti kaakaolle/suklaalle, ettei se peitä Fazerin Sinisen suklaan makua.

Kakku on helppo ja nopea tehdä, mutta sen kypsennyksessä pitää olla tarkkana. Jos sen ylikypsentää, se on auttamatta pilalla. Jätä vaikka mieluummin se hiukan alikypsäksi, jos et ole varma kypsyydestä.  Ja kakku kypsyy vielä hiukan mikrosta poisottamisen jälkeenkin.

MIKROSUKLAAKAKKU (halkaisijaltaan n. 20 cm piirakkavuokaan tai vastaavaan, jossa sileät reunat)

2 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja (aavistus vajaa 2 dl)
3 rkl kaakaota
1 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria
1/2 dl kermamaitoa
75 g margariinia/voita

Leikkaa vuoan pohjalle leivinpaperista vuoan pohjan kokoinen ympyrä.

Vatkaa munat ja sokeri kulhossa hyväksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon ensin keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita esim. nuolijalla. Lisää sulatettu rasva ja kermamaito ja sekoita tasaiseksi.

Käytän useimmiten kakussa juoksevaa kasvirasvaa, jolloin se nopeuttaa kakun tekoa entisestään, kun ei tarvitse sulatella rasvaa erikseen.

Levitä taikina vuokaan ja kypsennä mikrossa puoliteholla 3,5 minuuttia. Käännä vuokaa ja jatka kypsennystä 3-5 minuuttia täysteholla riippuen mikrosi tehosta ja vuoan koosta.

Kumoa tarjoilualustalle ja tee kakulle samantien kuorrutus. Kakku kannattaa kuorruttaa vielä lämpimänä.

Kuorrutus
25 g margariinia/voita
1/2 tl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
1/2 dl kermaa
2 rkl kaakaota (kaakaojuomajauhetta, ei tummaa makeuttamatonta kaakaota)

Laita kaikki kuorrutusaineet kerralla sen verran suureen kulhoon, että siinä on kunnolla kuohumisvaraa. Sekoita aineet keskenään ja kypsennä mikrossa täysteholla minuutin ja jatka vielä tarvittaessa 1/2 minuuttia. Sekoita ja kaada tasaisesti kakun päälle. Kuorrutus saa valua reunojen yli.

Koristeluun
Fazerin sinistä lastuina
Kookoshiutaleita

Kun kuorrutus on hiukan jäähtynyt, ripottele kakun päälle ensin kookoshiutaleita ja höylää perunankuorimaveitsellä Fazerin Sinistä suklaata reilulla kädellä päälle. Ripottele vielä hiukan kookoshiutaleita suklaan päälle. Kakku ei vaadi kylmäsäilytystä.

maanantai 23. syyskuuta 2013

Marengit + hovijälkiruoka


Kun tein viimeksi jäätelöä, siitä jäi munanvalkuaisia yli. Tein niistä silloin marenkeja ja nyt hyödynsin aiemmin tehtyjä marenkeja hovijälkiruokaan. Marengit säilyvät pitkään hyvänä ilmatiiviissä rasiassa. Jos teet marenkeja sellaisenaan syötäväksi, voit esim. värjätä osan tai maustaa niitä jollain (sulatettua suklaata, hilloa jne.). Voit myös ripotella ennen paistoa niiden päälle strösseleitä tai nonparelleja.

Minä teen usein myös ihan pieniä marenkeja, jolloin niitä on hauska käyttää kokonaisenakin erilaisten jälkiruokien ja kakkujen koristeeksi. Kuvassa olevassa jälkiruoassa on juuri näitä pieniä marenkeja, eli ei paljon vadelmia suurempia. Niiden etu valmistettaessa on myös se, että ne valmistuvat suurempia nopeammin.

Marenkeja tehdessä on tärkeää, että kulho, jossa valkuaisia vatkataan on todella puhdas ja kuiva, eikä siinä ole esim. rasvajäämiä. Jos kulhossa on hiukankin rasvaa, marenki ei onnistu.

MARENGIT (n. 40 suht pientä marenkia koosta riippuen)

3 munanvalkuaista
2 dl sokeria
1 rkl sitruunamehua

Leivinpaperoi pellit ja jos käytät marenkien pursotukseen pursotinpussia ja tyllaa, laita ne myös valmiiksi. Voit toki muodostaa marengista lusikalla pellille pieniä kekoja, ellet halua pursottaa niitä.

Laita uuni kuumenemaan 100-asteeseen.

Laita valkuaiset mielellään pyöreäpohjaiseen kulhoon, joka kestää kuumaa. Laita kulho kattilan päälle, jossa on kiehuvaa vettä. Vatkaa ensin valkuaisia melko hitaalla nopeudella n. 2 minuuttia ja lisää sitten nopeutta. helpoiten onnistuu sähkövatkaimella, mutta on kyllä hyvää treeniä käsivarren alleille, jos vatkaat käsin :-). Lisää sokeria pienissä erissä koko ajan sekoittaen. Lisää sitruunamehu ja jatka vispaamista, kunnes marenki on kuohkeaa, kiinteää ja hiukan lämmennyt.

Lusikoi seos pursotinpussiin ja pursota haluamasi kokoisia merenkeja leivinpaperoiduille pelleille tai nostele lusikalla marenkikekoja pelleille.

Paista marenkeja  100-asteisessa uunissa n. 1 1/2 tuntia marenkien koosta riippuen uunissa ja jäähdytä valmiit marengit ritilällä.

HOVIJÄLKIRUOKA

Jäätelöä
marenkeja
marjoja (minulla kotimaisia vadelmia kohmeisena pakastimesta
kermavaahtoa
(mintunlehtiä)

Annostele suoraan jälkiruokamaljoihin kerroksittain ylläolevia ainesosia ja murenna ainakin osa marengeista. Laita vielä halutessasi mintunlehtiä koristeeksi ja lisämauksi. Huom! älä kasaa jälkiruokaa etukäteen odottamaan, koska silloin marengit pehmenevät.

Tähän voi tietysti yhtä hyvin käyttää valmiita marenkeja.


lauantai 21. syyskuuta 2013

Viirikoristeet



Löysin Prismasta kivan askartelupaperilehtiön, jossa oli montaa erilaista kuvioitua paperia. Paperiarkeista suikaleita leikkaamalla tein niistä viirikoristeita cupcakeihin. Helppoa ja melko nopeaa. Useimmiten teen syötäviä koristeita, mutta joskus on kiva näprätä jotain muutakin. No, kuvassa on kyllä sulatetusta Candy Meltsistä tehtyjä sydämiä ja rouhittua tummaa suklaatakin näissä koristeena, mutta pelkkä viirikin riittäisi oikein hyvin.

VIIRIKORISTEET

Tarvitset vain kuvassa näkyvät tarvikkeet, eli kivaa paperia, sakset, cocktail -tikkuja ja liimapuikon.



Leikkaa kuvioidusta paperista valmiin haluamasi viirin pituinen pala kaksinkertaisena (kuvassa linnun jalanjäljet). Levitä liimaa leikatun palan koko nurjalle puolelle. Laita cocktail -tikku tulevan viirin keskelle ja taita viiri kahtia ja painele se cocktail -tikkuun tiukasti kiinni. Jos haluat viireihin samanlaisen reunan, kuin kuvassa, leikkaa saksilla viirin päähän v:n mallinen aukko.

Näitähän voi varioida loputtomasti, voit esim. syntymäpäiville printata sankarin nimen ja osaan, kuinka monta vuotta sankari täyttää. Häihin voi tehdä vaikka osa sydänkuvioisia, osaan tahdon -tekstillä, hääparin nimikirjaimia jne. Aina tilanteen mukaan koristeet.

Valmiit koristeet on helppo säilyttää rasiassa ja sitten pistellä ne nopeasti tarjottavia esille laitettaessa esim. cupcakeihin, kakkuun, leivoksiin tai muihin, mihin haluat.

Tarvikkeita löytyy helposti ja edullisesti, ja itse tehden saat varmasti uniikkeja koristeita :-).

perjantai 20. syyskuuta 2013

Minttuinen juustokakku brownie -pohjalla


Minulla leivonta- ja ruoanlaittoideat saavat usein alkunsa siitä, että minulla on jotain  tiettyä raaka-ainetta, jota haluan hyödyntää. Tällä kertaa tuo raaka-aine oli pihallani rehottava tuore minttu. Mintustahan on moneen, mutta nyt halusin tehdä siitä juustokakkuun lempeästi mintulta maistuvan täytteen.

Useinhan juustokakkuihin tehdään keksipohja, joka onkin ihan hyvä ja nopea tehdä. Tällä kertaa halusin kuitenkin tässä reseptiviritelmässäni tehdä pohjaksi pehmeämmän brownie -suklaapohjan. Ajattelin sen vahvasti suklaisen maun sopivan kivasti yhteen minttuisen tuorejuustotäytteen kanssa.

MINTTUINEN JUUSTOKAKKU BROWNIE -POHJALLA (24 cm irtopohjavuokaan)

Brownie -pohja
130 g tummaa suklaata (n. 70 % kaakaopitoisuus)
90 g voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
1 1/2 rkl kaakaota
hiukan vajaa 2 dl vehnäjauhoja

Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen. Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla pingottamalla pohjan ja reunan väliin leivinpaperi tei leikkaa vuoan pohjalle pyöreä vuoan pohjan kokoinen leivinpaperipala.

Sulata paloiteltu suklaa ja voi kattilassa miedolla lämmöllä välillä sekoittaen. Kun suklaa on sulanut, lisää sokeri ja sekoita. Lisää sitten munat yksitellen sekoittaen välillä.

Sekoita vehnäjauhot ja kaakao keskenään ja lisää suklaaseokseen ja sekoita tasaiseksi.

Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla n.15 minuuttia (minulla kesti 13 minuuttia). Pohjan on tarkoitus jäädä brownielle tyypillisesti hiukan tahmeahkoksi, joten älä paista sitä liikaa.

Irroita irtopohjavuoan reunus ja pese se, sekä anna pohjan jäähtyä.

Täyte
3 oksaa tuoretta minttua
1 dl sokeria
1 dl vettä
4 liivatelehteä
100 g minttusuklaata (esim. After Eight tai vastaava)
200 g maustamatonta tuorejuustoa
250 g kermarahkaa ( 1 prk)
3 dl vispikermaa
3 tl vaniljasokeria
0,75 dl sokeria

Koristele makusi mukaan tai kuten kuvassa
Kermavaahtoa ruusukkeisiin
Minttusuklaata
Tuoreita mintunlehtiä
Kotimaisia (pakaste)vadelmia

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Kiehauta kattilassa tuoreet mintunoksat, sokeri ja vesi ja alenna sitten lämpöä ja anna kiehua siirapiksi 10-15 minuuttia. Liian kuumalla seoksen ei saa antaa kiehua, ettei sokeri kristallisoidu.

Siirapin kiehuessa tee täyteseos. Vatkaa kulhossa vispikerma vaahdoksi. Lisää sokerit ja kermarahka sekä rouhittu minttusuklaa ja sekoita tasaiseksi.

Purista liivatelehdistä vesi pois käsissäsi ja liota ne kuumaan siivilöityyn siirappiin. Jos liivatelehdet eivät meinaa liueta siirappiin, laita seos n. 20 sekuntiksi mikroon ja sekoita.

Liruttele liivateliemi täyteseoksen joukkoon koko ajan samalla hiljaisella vatkaten, jotta liivateseos sekoittuu hyvin täytteeseen.

Kiinnitä nyt takaisin irtopohjavuoan reunus, jossa sinulla on brownie -pohja ja voitele ohuesti öljyllä irtoreunus, jotta juustokakku irtoaa kauniisti hyydyttyään.  Voitelun voi jättää poiskin halutessaan.

Hyydytä kylmässä peitettynä vähintään 3 tuntia tai vaikka yön yli.

Tarjolle laitettaessa, vedä veitsellä täytteen ja reunan välistä koko matkan, jotta irtoreunus irtoaa kauniisti.
Poista pohja ja irtoreunus ja koristele kakku halutessasi esim. kermaruusukkeilla, tuoreilla mintunlehdillä, minttusuklaalla ja kotimaisilla (pakaste)vadelmilla.


keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Gluteenittomat sitruuna -cupcaket


Vaikka nämä ovat gluteenittomia, ne ovat meheviä, eivätkä murenevia kuten usein gluteenittomat leivonnaiset ovat.

Ensimmäisessä gluteenittomassa reseptissäni kokeilin vain vaihtaa ohjeeseeni tavalliset  jauhot gluteenittomiin jauhoihin, mutta niistä tuli jotenkin ihmeen kumimaisia ja oudonrakenteisia. Niitä ei tehnyt mieli syödä, joten ne lensivät biojäteastiaan. Sen jälkeen olen tehnyt reseptiviritelmiä kookosjauhoilla, mantelijauhoilla ja riisijauhoilla erilaisilla yhdistelmillä ja seoksilla huomattavasti paremmalla lopputuloksella :-).Uskallankin väittää, että nämä maistuvat myös henkilöille, joiden ei tarvitse noudattaa gluteenitonta ruokavaliota.

Käytän usein leivonnassa cup -mittaa, koska se nopeuttaa leivontaa. Eli 1 cup= 2,5 dl

GLUTEENITTOMAT SITRUUNA -CUPCAKET (12-15 kpl)

3 kananmunaa
1/4 cup -mitallinen sokeria
1/4 cup -mitallinen kermamaitoa. Suhteessa kermaa hiukan maitoa enemmän
1/2 cup -mitallinen öljyä
1,5 tl vaniljauutetta
1/2 (luomu)sitruunan raastettu kuori
2 rkl (luomu)sitruunamehua
1/2 cup -mitallinen kookosjauhoja
1/2 cup -mitallinen mantelijauhoja
1/2 tl ruokasoodaa
1/2 tl leivinjauhetta

Laita uuni kuumenemaan 180-asteeseen, kiertoilma 160-asteeseen. Vuoraa muffinsipellin syvennykset paperisilla muffinsivuoilla parhaan tuloksen saavuttamiseksi.

Vatkaa sähkövatkaimella kulhossa kananmunat, sokeri, kermamaito, vaniljauute, sitruunankuori sekä sitruunamehu keskenään pari minuuttia.

Sekoita ruokasooda ja leivinjauhe jauhoihin ja lisää loppujen aineiden kanssa aiemmin vatkaamaasi seokseen Sekoita taikina tasaiseksi.

Jaa taikina muffinsipellillä oleviin  muffinsivuokiin ja paista uunin keskitasolla n. 15 minuuttia.

Kuorruta jäähtyneet cupcaket sitruunakuorrutuksella ja koristele makusi mukaan. Säilytä kuorrutetut cupcaket jääkaapissa, mutta ota ne huoneenlämpöön n. 1/2 tuntia ennen tarjoilua.


SITRUUNAKUORRUTUS

130 g huoneenlämpöistä voita (mielellään suolatonta)
n. 3,5 dl tomusokeria
2,5 tl vaniljasokeria
3- 4 rkl tuorejuustoa
1 rkl (luomu)sitruunamehua
1 rkl raastettua (luomu)sitruunankuorta
1 rkl kermaa

Vatkaa huoneenlämpöinen voi vaaleaksi ja kuohkeaksi sähkövatkaimella tai esim. yleiskoneessa.

Lisää jääkaappikylmä tuorejuusto ja vatkaa hetki. Lisää sitten siivilöityä tomusokeria vähitellen. Älä jätä tomusokeria siivilöimättä, koska et muuten saa tasaista kuorrutusta, vaan kuorrutukseesi jää ikäviä pikku tomusokeripaakkuja helposti.

Lisää sitruunankuori ja -mehu sekä vaniljasokeri ja vatkaa vielä jonkun aikaa, jotta saat kuohkeaa kuorrutusta. Lisää lopuksi vielä kerma ja vatkaa vielä n. 30 sekuntia.

Jos kuorrutus tuntuu liian löysältä, lisää tarvittaessa vielä vähän siivilöityä tomusokeria. Vastaavasti jos kuorrutus on mielestäsi liian jämäkkää, lisää vielä hiukan kermaa.

Kuorruta cupcaket ja koristele makusi mukaan. Kuvassa olevat cupcaket on kuorrutettu kyllä sitruunakuorrutuksella, mutta kuorrutus oli aikaisemmin tehdyn erän  kuorrutusta. Siksi se on hiukan epätasaisen eikä kovin sileän näköistä. Minä olin nyt hiukan laiska näiden kanssa, mutta kuorrutus kannattaisi vatkata uudestaan kuohkeaksi, mikäli sitä ei jostain syystä käytä samana päivänä. Eli älä tee niin kuin minä tein, vaan niin kuin minä sanon :-).

tiistai 17. syyskuuta 2013

Pienet vuohenjuusto-tomaattipiiraat



Nämä piiraat saivat innoituksensa kasvihuoneen kirsikkatomaateista, joita oli taas kypsynyt muutama. Ne ovat kyllä ihania sellaisenaankin, uskomattoman makeita ja makua täynnä. Kaupastahan ei oikein voikaan saada ihan vastaavia, koska ei ne niin kypsänä kestä kuljetusta ja säilytystä.

Kasasin piiraiden täytteen aineksista, joita sattui olemaan kotona ja jotka kuuluvat omiin lempimakuihini. Tämä oli nopea kokeilu. Jos näitä tekisi vieraille, niitä voisi ehkä viilata hiukan fiinimpään muotoon, vaikka tehdä näistä pienempiä, jolloin näistä saisi kauniimpia suupaloja.

Kaiken kaikkiaan näiden kasaamiseen ja paistoon menee n. 20-25 minuuttia, joten nämä ehtii tehdä vaikka yllätysvieraille suolapalaksi.

PIENET VUOHENJUUSTO-TOMAATTIPIIRAAT (10 kpl)

5 levyä valmiiksi kaulittuja voi-/torttutaikinalevyjä
n. 100 g vuohenjuustoa
1 prk Crème Fraichea (150 g)
n. 10 kirsikkatomaattia
20-30 basilikanlehteä
mustapippuria myllystä
sormisuolaa ripaus

kananmunaa voiteluun

Ota kaulitut taikinalevyt sulamaan ja irrota ne toisistaan ja asettele vierekkäin leivinpaperoidulle pellille.

Laita uuni kuumenemaan 225-asteeseen, kiertoilma 200-asteeseen.

Hienonna vuohenjuusto lautasella haarukan avulla ja sekoita se Crème Fraichen kanssa. Mausta seos sormisuolalla ja mustapippurilla.

Viipaloi jokainen kirsikkatomaatti kolmeen osaan.

Leikkaa jokainen taikinalevy keskeltä puoliksi, jolloin saat 10 neliötä. Levitä neliön keskelle vuohenjuusto-Crème Fraiche seosta (vähän kuin viinerissä hillo-osa, eli reunat vapaaksi seoksesta), levittele 2-3 basilikanlehteä seoksen päälle ja lado tomaattisiivut seoksen päälle.

Voitele piiraiden reunat kananmunalla pullasudin avulla. Vältä voitelemasta ulkosyrjiä, jotta saat lehteviä leivonnaisia.

Paista uunin keskitasolla n. 15 minuuttia, kunnes piiraat ruskistuvat kauniisti ja nousevat lehteviksi. Nauti mielellään lämpiminä, jolloin piiraiden lehtevyys on parhaimmillaan.


maanantai 16. syyskuuta 2013

Kesäkurpitsasämpylät


Lämpöisen syksyn ansiosta kesäkurpitsa tuottaa edelleen satoa, joten tällä kertaa hyödynsin sitä sämpylöiden leivonnassa kasvisraasteen muodossa.

Enpä muista, milloin olisi ollut aiemmin sellainen tilanne vielä tässä vaiheessa syksyä, että tomaatit kypsyvät edelleen pihalla ja kesäkurpitsa tuottaa satoa. Kasvihuoneessa tilanne tietenkin vielä parempi. Jopa kylmänarat kasvihuonekurkutkin lykkäävät vielä uutta satoa :-). Satokausi on siis tänä vuonna ihanan pitkä, kun alkukesäkin oli lämmin.

Pelkkä taloudellisuusnäkökulma riittää syyksi siihen, että kannattaa itse leipoa ainakin osa käytetystä leivästä itse. Mutta samalla tietenkin tiedät tarkemmin, mitä suuhusi pistät. Itse tehden saat myös oman makuisia leipiä, kun käytät monipuolisesti erilaisia jauhoja, hiutaleita, siemeniä, leseitä, alkioita, kasvisraasteita, mausteita jne. Meidän perheen  "ruokaronkeli" ei tykkää ruisleivästä, mutta hänelle maistuvat hyvin itsetehdyt leivät ja sämpylät. Laitankin usein niihin paljon kuitua sisältäviä ainesosia, jotta ne ovat terveellisempiä kuin pelkästä vehnäjauhoista tehden.

Kesäkurpitsan ansiosta nämä sämpylät ovat mukavan meheviä ja niissä on paljon kuitua, sekä ne myös kestävät kuivumatta hiukan pidempään kuin ilman kasvisraastetta tehdyt sämpylät. Sämpylät tai leivät, joihin laittaa melko runsaasti esim. siemeniä ja/tai kasvisraasteita kaipaavat yleensä hiukan enemmän hiivaa kuin kevyemmät eli lähes yksinomaan vehnäjauhoja sisältävät sämpylät/leivät, jotta niistä tulee kuohkeita eikä liian tiiviitä rakenteeltaan.

KESÄKURPITSASÄMPYLÄT (17-20 kpl sämpylöiden koosta riippuen)

3 dl kesäkurpitsaraastetta (n. 1/2 kesäkurpitsaa)
2 rkl juoksevaa hunajaa TAI siirappia
1 rkl sormisuolaa
5 dl vettä, lämmintä
1/2 dl pellavansiemeniä
2 dl ruisjauhoja
1,5 pussia á 11 g kuivahiivaa (TAI tuorehiivaa 37,5 g)
12-14 dl vehnäjauhoja
1/2 dl oliiviöljyä

Jos käytät tuorehiivaa, liota se 37-asteiseen  kädenlämpöiseen veteen taikinakulhoon tai yleiskoneen kulhoon tehdessäsi taikinan koneella. Lisää sitten ruisjauhot. Kuivahiivaa käyttäessäsi sekoita kuivahiiva ruisjauhojen joukkoon ja vasta sitten 42-asteiseen veteen, eli kättä lämpimämpään veteen.

Raasta kesäkurpitsa ja lisää taikinakulhoon, sitten hunaja tai siirappi ja suola.

Lisää vielä pellavansiemenet sekä 5 dl vehnäjauhoja. Sekoita/vatkaa joko käsin taikinakulhossa esim. puuhaarukalla tai anna yleiskoneen sekoittaa taikinaa n. 5 minuuttia, jotta saat taikinaan ilmaa ja alulle hyvän sitkon.

Lisää öljy ja jauhoja pieni erä kerrallaan sekoittaen. Jauhojen kosteus vaihtelee aika paljon, eli lisää vähän kerrallaan loppuvaiheessa ja tunnustele taikinaa. Alusta joko käsin taikinaa 10-15 minuuttia tai koneella n. 5 minuuttia. Kunnon alustus tuottaa kuohkeita sämpylöitä.

Peitä taikinakulho joko puhtaalla muovipussilla tai taikinaliinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa n. 30 minuuttia.

Kumoa kohonnut taikina työtasolle, jolla on jauhotettu leivinpaperi. Painele taikina litteäksi levyksi ja ruuduta se pohjaan asti suorakaiteen/neliön mallisiksi sämpylöiksi. Voit tarvittaessa muotoilla  paloja vielä käsin, kun nostat niitä pellille.

Itse teen lähes kaikki sämpylät tällä metodilla, koska tämä tapa on paljon nopeampi kuin se, että pyörittelisin sämpylät yksittäin esim. pyöreiksi. Mutta ihan oman maun mukaan, eli yhtä hyvin voit tehdä taikinasta pyöreitä sämpylöitä.


Nostele sämpylät kohoamaan leivinpaperoiduille pelleille ja peitä ne leivinliinalla. Tästä taikinasta tulee n. 2 pellillistä. Kohota sämpylöitä n. 1/2 tuntia.

Laita uuni kuumenemaan ajoissa, jotta se on tarpeeksi lämmin, kun laitat sämpylät uuniin. Kuumenna uuni ensin 250-asteiseksi, kiertoilma 230-asteiseksi.

Voitele sämpylät kädenlämpöisellä vedellä juuri ennen uuniin laittoa. Kun laitat sämpylät uuniin, kaada samalla uunin pohjalle n. 1/4 dl vettä ja sulje uuninluukku nopeasti. Muodostuva höyry tekee sämpylöihin rapeamman kuoren ja ne nousevat hyvin. Jos paistat kiertoilmalla, voit paistaa molemmat pellit samanaikaisesti, muuten pelti kerrallaan.

Paista tässä korkeammassa lämmössä (250-astetta, kiertoilma 230-astetta) vain 5 minuuttia, laske sitten uunin lämpö 220-asteeseen, kiertoilma 200-asteeseen ja paista vielä 10-15 minuuttia.

Voit varmistaa sämpylöiden kypsyyden kopauttamalla sormella sämpylöiden pohjaa. Jos se kumisee, sämpylä on kypsä.

Jäähdytä valmiit sämpylät peittämättä ritilällä rapeahkon kuoren säilyttämiseksi. Jos sämpylöitä jää seuraavaan päivään, säilytä niitä paperipussissa.



lauantai 14. syyskuuta 2013

Omena-puolukkapiirakka


Omenasta ja puolukasta tehdyt ohjeet jatkuvat, tällä kertaa molemmat samassa leivonnaisessa.Minulla oli vain muutamia kotimaisia omenoita, hiukan puolukoita ja avatut mascarpone- ja kermarahkapurkit, jotka kaikki päätyivät tähän piirakkaan. Tämä oli oman maun mukaista, ei yltiömakeaa, kun puolukat tasaavat makeutta, joten ihan onnistunut reseptiviritelmä ainakin omasta mielestä :-).

OMENA-PUOLUKKAPIIRAKKA (24-26 cm irtopohjavuokaan)

Pohja
75 g voita, huoneenlämpöistä
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 dl sokeria
1 kananmuna

Täyte
1,5 dl mascarponea
1 dl kermarahkaa
1 dl kermaa
2 kananmunaa
1 dl sokeria
2 rkl vaahterasiirappia
1,5 tl vaniljasokeria

Täytteen päälle
4-5 omenaa
n. 1 dl puolukoita
ripaus sokeria ja kanelia

Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen, kiertoilma 150-asteeseen. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjaan reunan väliin tai leikkaa pohjan kokoinen ympyrä leivinpaperista vuoan pohjalle. Voitele ja jauhota vuoan pohja ja reunat.

Vaahdota voi ja sokeri, lisää kananmuna ja sekoita. Lisää lopuksi jauhoseos ja painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille noin puoleenväliin. Käytä tarvittaessa hiukan jauhoja apuna.

Sekoita kaikki täyteaineet keskenään ja kaada täyte vuokaan. HUOM! täyte on hyvin löysää tässä vaiheessa, sellaista sen kuuluukin olla.

Viipaloi omenat ohuiksi siivuiksi ja asettele ne varovasti täytteen päälle. Ripottele puolukat piirakan päälle sekä ripauta sokeria ja kanelia omenaviipaleiden ja puolukoiden päälle.

Paista uunissa alatasolla n. 50 minuuttia. Täyte on vielä hiukan hyllyvä uunista otettaessa, se jähmettyy jäähtyessään lisää, mutta sen ei ole tarkoitus olla kovin jämäkkää jäähdyttyäänkään.

Anna jäähtyä ja irrota vasta sitten vuoasta ja asettele tarjolle. Tomusokeria voi halutessaan sirotella piirakan pinnalle.


perjantai 13. syyskuuta 2013

Chorizopiirakka


Minulla jäi edelliseltä päivältä keitettyjä perunoita yli ja jääkaapissa oli chorizoa. Niistä olisi saanut esimerkiksi hyvän mukaellun Tortilla Espanõlan, mutta tällä kertaa päädyin tekemään niistä piirakkaa.

Piirakan pyöräytys on usein ollut apuna, kun jääkaapissa ei ole ollut kauheasti ruokatarvikkeita, eikä ole ehtinyt kauppaan. Täytteeksi voi laittaa hyvin pitkälle, mitä jääkaapista/kaapeista löytyy ja mikä on itselle mieleistä. Meidän perheessä on yksi sipulia inhoava, mutta tämä piirakka maistui hänellekin ihan hyvin, kun sipulia oli maltilla. No ei hän tietenkään löytämiään sipulinpaloja syönyt, vaan jätti ne lautasen reunalle, mutta kuitenkin piirakka upposi ihan hyvin ilman natinoita sipulista :-). On itse asiassa aika kumma, ettei tälle henkilölle reilun 10:n vuoden siedätyshoito ole tuottanut tulosta, eikä sipuli uppoa edelleenkään, jos sen vain voi kaivella pois ruoasta. Minä nimittäin laitan kyllä hyvin moneen ruokaan sipulia...


CHORIZOPIIRAKKA

Pohja
1 dl kermaviiliä
60 g voita
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 rkl kylmää vettä

Laita vehnäjauhot ja leivinjauhe monitoimikoneeseen ja pyöräytä ne sekaisin. Lisää hiukan pehmennyt voi ja käytä konetta hetki. Lisää kermaviili ja kylmä vesi ja käytä konetta sen aikaa, että muodostuu ryynimäinen seos.

Voit tehdä taikinan myös käsin kulhossa. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään ja nypi rasva käsin jauhoseoksen joukkoon. Lisää kermaviili ja vesi ja sekoita ne tasaisesti taikinaan.

Voitele piirakkavuoka ja painele taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille noin puoleenväliin. Minä tein piirakan Teeman isompaan vuokaa, mutta yhtä hyvin voit tehdä sen pyöreään piirasvuokaan tai irtopohjavuokaan. Siistit reunat piirakkaan saat, kun käyt haarukalla läpi koko reunan. Eli haarukan piikeillä painat reunan joka kohdasta samalle tasolle, jolloin samalla reuna hiukan kuvioituu. Laita vuoka hetkeksi kylmään. Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen, kiertoilma 185-asteeseen.

Kun uuni on kuumentunut, pistele piirakkapohja haarukalla ja laita uunin alaosaan esipaistumaan 10 minuutiksi.  Pohjan esipaisto takaa sen, ettei piirakan pohjasta tule liian pehmeää.
Tee pohjan esipaistuessa täyte.

Täyte
n. 170 g Chorizoa
1 pieni kiinteä kesäkurpitsa
4-5 keitettyä perunaa
1/4 sipulia
1/2 punaista paprikaa
(1/2 dl pilkottua rucolaa)
mustapippuria myllystä reippaan puoleisesti
yrttejä esim. basilikaa, persiljaa jne.

2 dl kermaa
1 dl maitoa
2 kananmunaa
mustapippuria
n. 2,5 dl juustoraastetta


Pilko chorizo ja kesäkurpitsa ohuiksi puoliympyröiksi. Pilko sipuli pieniksi paloiksi, paprika paloiksi  ja peruna lohkoiksi. Laita pannu kuumenemaan ja lisää pannulle ensin chorizo ilman rasvaa. Kuullota hetki ja lisää sitten sipulit ja kuullota hetki. Lisää vielä pilkotut kesäkurpitsat, perunat ja paprika. Mausta mustapippurilla ja yrteillä.
Kuullota aineksia pari minuuttia.

Sekoita keskenään kerma, maito, kananmunat ja juustoraaste sekä mausta seos mustapippurilla.
Pihallani rehottaa rucolaa, joten minä lisäsin sitä saksilla pilkottuna täyteen sekaan, mutta sen voi hyvin jättää poiskin.
Levittele esipaistetun pohjan päälle ensin täyteseos ja sen päälle kerma-maito-kananmuna-juustoseos.

Laita uuniin ja paista vielä uunin alatasossa 200-asteessa, kiertoilmalla 185-asteessa n. 20 minuuttia.

Tarjoile vaikka raikkaan salaatin kera.

torstai 12. syyskuuta 2013

Puolukkakakku



Helppotekoinen puolukkakakku, josta tulee jouluiset tuoksut keittiöön kakkua paistettaessa siinä käyttämäni mausteiden ansiosta. Kuivat aineet sekoitetaan sekaisin ja lisätään kosteat aineet sekaan. Kaadetaan voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan ja paistetaan. Helppoa kuin heinänteko!

Voitele ja (korppu)jauhota rengasvuoka. Laita uuni lämpenemään 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen.

PUOLUKKAKAKKU (yksi normaalikokoinen rengasvuoka)

100 g voita
4,5 dl jauhoja
2 tl soodaa
3 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl kardemummaa
1 tl neilikkaa
1 tl vaniljasokeria
2 dl sokeroitua puolukkasurvosta/-hilloa
2 dl fariinisokeria
1 iso tai 2 pientä kananmunaa
2,5 dl turkkilaista jogurttia

HUOM! Jos sinulla on sokeroimatonta puolukkasurvosta, laita puolukkasurvosta sama 2 dl, mutta fariinisokeria 3 dl

Sulata voi esimerkiksi mikrossa tai kattilassa levyllä ja jätä se hetkeksi odottamaan.

Sekoita kulhossa keskenään kaikki kuiva-aineet ja lisää sitten sulatettu voi, kananmuna(t), puolukkasurvos sekä turkkilainen jogurtti. Sekoita vain sen verran, että ainekset menevät kunnolla sekaisin.

Kaavi taikina esim. nuolijalla kakkuvuokaan ja paista kakkua uunin alatasolla 175-asteessa tai kiertoilmalla 155-asteessa n. 45-55 minuuttia. Kokeile loppuvaiheessa kakun kypsyyttä cocktailtikulla. Mikäli tikkuun ei tartu taikinaa, on kakku kypsä. Muuten jatka vielä hetki kakun paistoa.

Anna kakun jäähtyä hetkisen ja kumoa se sitten tarjoilualustalle. Huuhtaise ja kuivaa kakkuvuoka ja käännä se kakun päälle, jotta kakku pysyy mehevänä.

Kakun voi koristella kakun jäähdyttyä ja tarjolle laitettaessa yksinkertaisesti esimerkiksi sihdin läpi sihdatulla tomusokerilla.

keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Rocky Road


Rocky Road on todella helppo ja nopea tehdä. Oman maun mukaan sitä voi varioida hyvinkin paljon, mutta pääaineet ovat kuitenkin yleensä ainakin suklaa ja vaahtokarkit.

Pelkästä maitosuklaasta tehtynä siitä tulee ainakin minun makuuni liian makeaa, siksi laitankin siihen sekä maitosuklaata että tummaa suklaata.

ROCKY ROAD (n. 20 palaa)

400 g Fazerin sinistä maitosuklaata
100 g Lidlin 74 %:sta Bellarom tummaa suklaata
1,5 desiä Rice Krispies -muroja
n.150 g esim. Lidlin pähkinäsekoitusta, jossa saksanpähkinöitä, manteleita, cashewpähkinää, hasselpähkinöitä jne.
n. 1/2 pussia Haribon isoja vaahtokarkkeja, jossa pussissa sekä valkoisia että vaaleanpunaisia vaahtokarkkeja

Jos käytät jotain miedompaa tummaa suklaata, voit laittaa sitä hiukan enemmän ja vastaavasti vähentää maitosuklaan määrää. Käyttämäni Bellaromin tumma suklaa on hyvin voimakkaan makuista, siksi sitä suhteessa aika vähän.
Ja toki muutkin vaahtokarkit käyvät, mutta minä tykkään, että leikatuissa paloissa näkyy sekä valkoista että vaaleanpunaista vaahtokarkkia.

Tein nämä Teeman pitkulaiseen tarjoiluastiaan, siihen pienempään, mutta oikeastaan minkälainen tahansa laakea astia käy. Mieluiten kuitenkin joko neliön tai suorakaiteen mallinen, jotta saat leikattua kauniita säännönmukaisia paloja. Vuoraa astian pohja tuorekelmulla niin, että tuorekelmu menee selkeästi vuoan reunojen yli.

Paloittele molemmat suklaat paloiksi muovikulhoon. Kuumenna mikrossa puoliteholla ensin 2 minuuttia ja sekoita. Kuumenna lisää puoliteholla vielä n. minuutti ja jatka tarvittaessa, kunnes suklaat ovat sulaneet.

Paloittele vaahtokarkit saksilla pienempiin paloihin, yksi noin neljään osaan ja laita ne isoon kulhoon. Paloittele pähkinöitä halutessasi hiukan ja lisää ne vaahtokarkkien päälle. Lisää Rice Krispiet joukkoon ja viimeiseksi sulatettu suklaa. Tai jos et halua laittaa Rice Kirispiesejä, laita vaikak pähkinöitä enemmän. Sekoita kaikki sekaisin.

Painele seos tuorekelmulla vuoraamasi vuoan pohjalle ruokalusikan avulla suurinpiirtein tasapaksuksi kerrokseksi. Käännä tuorekelmun reunat löyhästi Rocky Roadin päälle ja laita vuoka jääkaappiin. Kun Rocky Road on jähmettynyt tarpeeksi, kumoa se esim. leivinpaperin päälle työtasolle ja leikkaa keittiöveitsellä haluamasi kokoisiin paloihin.

Säilytä palat kannellisessa rasiassa jääkaapissa. Koska suklaata ei temperoida, se ei kestä lämpimässä kauaa pehmenemättä. Eli ota se tarjolle vasta n. 15-30 minuuttia ennen tarjoilua, ellet sitten satu pitämään jääkaappikylmästä suklaasta, jolloin napsit sitä suoraan jääkaapista.

Tumma suklaa ja pähkinäthän ovat hyvin terveelliseksi todettu, joten tätä Rocky Roadia voi syödä hyvällä omallatunnolla palan tai kaksi.



tiistai 10. syyskuuta 2013

Suppilovahverokeitto




Suppilovahvero on ihana ruokasieni. Se sopii ruoanlaitossa lähes kaikkeen, mihin sientä voi käyttää. Sen voi pakastaa, sitä on helppo kuivata jne. Ja mikä parasta, niitä myös löytää yleensä hyvin ja niiden satokausi on pitkä. Ja satokausi on nyt alkanut ainakin täällä Etelä-Suomessa.

SUPPILOVAHVEROKEITTO (4:lle hengelle)

2 rkl voita
1 pieni sipuli
n. 250 g suppilovahveroita
3 rkl vehnäjauhoja
1 kasvisliemikuutio
1 kanaliemikuutio
(TAI jos olet esim. kasvissyöjä, molemmat kasvisliemikuutioina)
n. 9 dl vettä
mustapippuria myllystä
n. 1 dl kermaa
2 tl sitruunamehua
1/2 tl sokeria
muutama tippa soijakastiketta ja balsamicoa
Hienonnettua persiljaa maun mukaan

Perkaa suppilovahverot ja paloittele suuret sienet pienemmiksi. Pilko sipuli pieneksi.

Kuumenna kasarissa/kattilassa voi ja freesaa sieniä, kunnes niistä irtoaa suurin osa kosteudesta. Lisää hienonnettu sipuli ja freesaa sekoitellen. Jos haluat, voit tässä vaiheessa ottaa sivuun hiukan pieniä suppilovahveroita, jotka ripottelet valmiin keiton pinnalle koristeeksi.

Ripottele vehnäjauhot sieni-sipuliseokseen ja sekoittele ne sekaan. Lisää vettä ensin n. 2 dl ja sekoittele, lisää sitten hiljalleen lisää vettä. Lisää nyt myös liemikuutiot ja mustapippuri, soijakastike, balsamico, sitruunamehu sekä sokeri. Toki jos sinulla on hyvää kasvis- tai kanalientä, voit käyttää sitä liemikuutioiden sijaan. Anna kiehua n. 15 minuuttia.

Soseuta keitto sauvasekoittimella ja laita se uudestaan levylle. Lisää kermaa ja hienonnettu persilja sekä tarvittaessa vielä mustapippuria. Liemikuutioita käytettäessä et välttämättä tarvitse suolaa, mutta tarvittaessa lisää sormisuolaa vielä ripaus. Anna kiehahtaa.

Jos sinulla on vain ihan pieniä suppilovahveroita, niin silloin en soseuttaisi keittoa ollenkaan. Pienet suppikset on kivoja sellaisenaankin keitossa.

Voit lisätä keittoannoksen päälle vielä koristeeksi hiukan persiljaa ja jos jätit pieniä freesattuja sieniä koristeeksi, myös ne.



Munakas - nopea lounas 2:lle



Kananmunia on yleensä kotosalla ja munakas on nopea ja helppo valmistaa vaikka lounaaksi, viikonlopun brunssille, aamupalaksi tai iltapalaksi. Nyt kun on sieniaika alkanut, pyöräytin nopean munakkaan suppiksista, mutta munakkaaseen voi laittaa hyvin erilaisia makuaineita. Sen voi paistaa au naturel ja ottaa lisukkeeksi jotain itselle mieluista tai sitten munakasta paistaessa täyttää haluamallaan täytteellä.

Allaoleva munakasohje on sopiva pienelle pannulle, jonka  halkaisija max.  25 senttiä. Muuten munakkaasta tulee liian ohut, eikä siitä saa kuohkeaa. Jos sinulla on isompi pannu, niin lisää esim. 2 munaa ja 2 rkl kermaa/maitoa. Muutenkin tuo kanamunien ja nesteen suhde on 1 muna, 1 rkl nestettä. Munakasta voi ihan hyvin lämmittää mikrossakin, jos sitä jää yli.

(SUPPIS)MUNAKAS 2:LLE 

1 rkl voita tai öljyä
4 Kananmunaa
4 rkl kermaa (tai maitoa)
Mustapippuria myllystä
Sormisuolaa ripaus
(Ripaus mieleistä yrttiä)
(Suppiksia vajaa kourallinen)

 Riko kulhoon kananmunat ja mausta mustapippurilla ja suolalla ja halutessasi yrteillä. Lisää kerma ja sekoita haarukalla hetken, jotta saat ainekset sekaisin ja hiukan kuohkeaksi munaseosta.

Freesaa suppiksia hetki pannulla suht kovalla lämmöllä, niin kauan, että sienistä lähtee suurin kosteusneste. Lisää voi/öljy pannulle ja kaada sienien päälle munaseos.

Jos teet munakkaan ilman suppiksia, niin skippaa ylläoleva suppiskohta ja laita voi/öljy pannulle ja tee muuten kuten alla.

Vedä lastalla munaseosta reunoilta keskustaan päin ja laita levy sitten pienemmälle, jotta munakas ei ruskistu liian paljon pohjasta.  Kun munakas alka hyytymään, anna sen hetki kypsyä vielä ja taita se sitten kaksinkerroin lastan avulla ja anna vielä hetki olla levyllä.

Puolita munakas ja annostele lautasille ja tarjoile raikkaan salaatin kanssa.



maanantai 9. syyskuuta 2013

Raakamehu puolukasta


Puolukasta saa ihanaa raakamehua, jossa on hyvin vitamiinit tallella, kun sitä ei kuumenneta.  Mehu on myös kauniin väristä ja todella hyvän makuista. Olen tehnyt tällä ohjeella aina raakamehun, ohje on tietääkseni joskus aikoinaan viinihappopussista napattu talteen.

RAAKAMEHU PUOLUKASTA (n. 2 l mehua)

2,5 kg puolukoita (n. 4 L)
2 L vettä
25 g (1 pss) viinihappoa

1/4-1/2 kg sokeria per mehulitra

Puhdista puolukat ja survo ne. Itse laitoin puhdistetut puolukat monitoimikoneeseen parissa erässä ja ajoin ne survokseksi. Mutta voit survoa ne vaikka perinteisesti perunamuusinuijalla kulhossa.

Liota viinihappo 1/2 litraan vettä ja laita se loppuveden kanssa puolukkasurvoksen sekaan. Sekoita hyvin.

Laita kylmään mehustumaan kahdeksi vuorokaudeksi, mutta sekoita sitä välillä pari kertaa.

Ota kylmästä ja siivilöi mehu siivilässä, jossa on puhdas sideharso. Sideharso siivilässä estää puolukan siementen ja muiden "roskien" menon mehuun ja siitä tulee kirkasta.

Mittaa valmis mehu ja lisää sokeria 1/4-1/2 kg mehulitraa kohden. Sekoita hyvin ja pullota puhtaisiin pulloihin.

Tarjoiltaessa laimenna mehua makusi mukaan raikkaalla vedellä.

Äläkä vain heitä pois raakamehusta yli jäänyttä puolukkasurvosta. Siitä voi tehdä vielä oikein hyvin puolukkahilloa, joka käy esim. puuron lisukkeeksi, jogurtin kanssa, smoothien valmistukseen, kaaliruokien lisukkeeksi jne.

PUOLUKKAHILLO RAAKAMEHUN  YLIJÄÄMÄSURVOKSESTA

Ylijäänyt puolukkasurvos
Hillosokeria hiukan vajaa puolet puolukkasurvoksen määrästä

Puhtaita kuumennettuja purkkeja valmista hilloa varten

Tavallinenkin sokeri kyllä käy, sillä tehtynä hillosta tulee hiukan löysempää.

Laita puolukkasurvos kattilaan ja lisää hillosokeria pienissä erissä samalla sekoittaen.
Keittele hiljakseen n.15 minuuttia välillä sekoitellen.

Purkita kuumana puhtaisiin purkkeihin ja sulje heti, sekä säilytä viileässä.

sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Kinuskinen puolukkajuustokakku



Lisää puolukasta tehtyjä herkkuja :-).

Kakussa kinuski kesyttää puolukan kirpeyttä ja vastaavasti puolukka tasoittaa kinuskin makeutta.
Melko mainio makuliitto, ainakin jos tykkää puolukasta ja kinuskista.
Kakun teko on helppoa, mutta kuten ainajuustokakuissa, hyytymiset vievät aikansa.

Jos on vieraita tulossa, kakun voi tehdä hyvin tarjoilua edeltävänä päivänä valmiiksi ja säilyttää peitettynä jääkaapissa. Jos haluat koristella kakun, se kannattaa tehdä vasta tarjoulupäivänä.

KINUSKINEN PUOLUKKAJUUSTOKAKKU (24-26 cm irtopohjavuokaan)

Keksipohja
100 g kaurakeksejä
70 g Wilhelmiina -keksejä
70 g voita
HUOM! Voit käyttää vain yhtä laatua keksejäkin pohjassa, esim. koko 170 g kaurakeksejä tai Digestive -keksejä tms.

Laita täytteen 5 (tai 6, jos tykkäät napakasta juustokakusta) liivatelehteä pehmenemään kylmään veteen kulhoon.

Laita keksit ja hiukan pehmennyt voi monitoimikoneen kulhoon ja aja ryynimäiseksi seokseksi.
Voit myös murskata keksit esim. muovipussissa kaulimella ja lisätä sulatetun voin keksimurskeen joukkoon.

Pingota irtopohjavuoan reunan ja pohjan väliin levinpaperi. Voitele vuoan reunat kevyesti öljyllä, jotta juustokakku irtoaa kauniisti vuoasta hyydyttämisen jälkeen. Painele keksiseos tasaisesti vuoan pohjalle. Jos teit keksiseoksen monitoimikoneessa ilman rasvan sulatusta, painele seos lusikalla melko tiiviisti vuokaan. Mikäli sulatit rasvan, älä painele sitä kovin tiiviisti vuokaan, ettei siitä tule liian tiivis ja vaikea leikattava. Laita kylmään täytteen teon ajaksi.

Täyte
1 prk Flora Vanillaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
397 g purkki valmista kinuskia kondensoidusta maidosta
2,5 dl sokeroimatonta puolukkasurvosta
1 dl turkkilaista jogurttia
(tarvittaessa hiukan tomusokeria)
5 (tai 6, jos pidät napakasta juustokakusta) liivatelehteä
3 rkl vettä

Vatkaa Flora Vanilla vaahdoksi kulhossa ja lisää sitten tuorejuusto, kinuski, turkkilainen jogurtti sekä puolukkasurvos ja vatkaa sen verran että ainekset sekoittuvat kunnolla. Maistele seosta ja lisää tarvittaessa hieman tomusokeria. Minä en lisännyt yhtään sokeria, mutta täyteseos oli silti mielestäni hyvän makuista. Kiilleosa tehdään hyytelösokerista ja puolukkamehusta, joten siitä tulee hiukan lisämakeutta.

Kuumenna 3 rkl vettä esim. mikrossa lasissa ja sulata siihen käsin kuivaksi puristamasi liivatelehdet. Anna hetki jäähtyä ja liruttele sitten täyteseoksen joukkoon koko ajan vatkaten.

Levitä täyte tasaisesti keksipohjan päälle ja laita esim. foliolla peitettynä jääkaappiin ja anna hyytyä n. 3 tuntia.

Kiille
3 dl puolukkamehua
1,5 dl hyytelösokeria

Kuvassa olevassa kakussa puolukkamehun tein survotuista puolukoista yksinkertaisesti valuttamalla survosta siivilässä. Sitten lisäsin vettä jonkun verran, jotta sain yhteensä tuon 3 dl. Jos käytät valmista puolukkamehua, et varmaan saa kiilteestä yhtä helakan punaista. Minua ei pienet puolukan siemenet haitannut kiilteessä, mutta jos haluat ne pois, laita siivilään sideharsoa, ja valuta mehu sen läpi, jolloin siemenet jäävät sideharsoon.

Kuumenna puolukkamehu kattilassa ja lisää hyytelösokeri asteittain koko ajan sekoittaen. Anna kiehahtaa ja nosta pois levyltä. Anna jäähtyä hiukan, jolloin liemi myös paksunee ja sekoittele silloin tällöin.
Valuttele seos esim. lusikkaa apunasi käyttäen varovasti hyytyneen juustokakun päälle ja laita taas kylmään peitettynä odottamaan tarjoilua. Jos hyytelöliemesi kiinteytyy liikaa, voit lämmittää sen uudestaan juoksevaksi kuumentamalla sitä hetken uudestaan.

Kun asettelet kakkua tarjolle, vedä veitsellä varovasti irtopohjavuoan reunojen ja täytteen välistä koko kakun ympäri ennen irtoreunan irrottamista. Näin kakku irtoaa kauniimmin vuoasta.

Kakku ei välttämättä vaadi mitään koristeita, koska on kaunis sellaisenaankin, mutta halutessasi voit koristella sen esim. valkosuklaalla, joko lastuilla tai sulatetusta valkosuklaasta tekemällä kuvioita kiilteen päälle. Tai kuten minä tein, nopeasti vain laittamalla puolukoita sivuille ja punaherukan lehtiä tai jotain muita vihreitä lehtiä.

VINKKI: Kesän talven keskelle saa helposti pakastamalla punaherukan ja/tai mustaherukan lehtiä. Ne voi laittaa ihan sellaisenaan pakasterasiaan ja ottaa esim. kakunkoristeeksi suoraan pakkasesta. Aika kiva lisä keskellä talvea, kun ei muuten juuri vihreää ole näkyvissä :-). Samoin tietysti punaherukan terttuja kannattaa laittaa kokonaisena marja-aikaan, niistä saa myös kauniita koristeita tosi helposti.

lauantai 7. syyskuuta 2013

Puolukkasmoothie

Juoma oli luonnossa kauniin vaaleanpunaista, kuva ei tee juoman värille oikeutta :-(.

Puolukoita tulee ilmeisesti tänä vuonna ihan mukavasti. Minä sain niitä ison ämpärillisen valmiiksi perattuna appivanhemmilta :-). Puolukasta tehtyjä ohjeita tulossa siis blogiin lähipäivinä. Osasta puolukkaa tein tuoresurvosta monitoimikoneessa hedelmäsokerin kanssa sekä pakastimeen että jääkaappiin. Hyvää ja terveellistä. Tuoresurvos on ihanaa esim. aamupuuron päällä tai maustamattoman jogurtin kanssa.

Niin ja tietenkin se perinteinen vispipuurokin on jo tehtynä. Tosin tällä kertaa kauramannaryyneistä, joista ei tule yhtä kuohkeaa vispipuuroa kuin perinteisistä mannaryyneistä. Myös vispipuuroa varten tuoresurvos sopii hyvin, koska puolukat ovat valmiiksi jo sen verran pieninä paloina, että ne voi hyvin jättää puuron sekaan, jolloin puolukan kaikki hyväätekevät ominaisuudet ovat mukana.

Minulla on myös jääkaapissa tekeytymässä viinihapolla uutettavaa raakamehua puolukasta. Siitäkin ehkä laittelen ohjeen, vaikka monelle luultavasti tuttu tuo ohje.

Tässä nopea vitamiinipommi esim. aamu- tai välipalaksi:

PUOLUKKASMOOTHIE ELI VAALEANPUNAINEN VOIMAJUOMA (4-5 hengelle)

n. 1 L puolukoita
1/2 purkkia rahkaa
2,5 desiä turkkilaista jogurttia
n. 2 rkl hedelmäsokeria
5 rkl vehnänalkioita
(pari lehteä tuoretta minttua)

Lataa kaikki aineet blenderiin/monitoimikoneeseen tai ajele sauvasekoittimella hienoksi ja kuohkeaksi, maistele onko makeus sinulle sopiva ja lisää tarvittaessa hedelmäsokeria. Halutessasi voit makeuttaa esim. hunajalla. Puolukoiden makeus vaihtelee aika paljon myös.

Kaada lasiin ja (koristele halutessasi esim. mintulla)  nauti puolukoiden ihanasta mausta kaikkien vitamiinien kera. Namskis!

perjantai 6. syyskuuta 2013

Suklaakakku, kirsikkajäätelöä ja kirsikkahilloa


Kesäkuussa ostin kirsikoita, jotka eivät sitten olletkaan kovin makeita ja hyviä sellaisenaan. Mutta kyllä niistä tuli oikein hyvää hilloa Dansukkerin hillo-marmeladisokerilla. Pidän hillo-marmeladisokerilla tehdyistä hilloista/marmeladeista, koska niissä maistuu oikeasti marjat ja hedelmät, eikä pelkkä sokeri.  Sen käyttö on myös helppoa, tein KIRSIKKAHILLON tällä  perusohjeella, joka löytyy purkin kyljestäkin:

1 kg (2 L) marjoja
1 pkt hillo-marmeladisokeria

Puhdista marjat ja laita ne kattilaan. Suurikokoiset marjat paloitellaan ja tuoreiden kokonaisten marjojen kanssa lisätään kattilaan 1/2 dl vettä.

Lisää hillo-marmeladisokeri, kuumenna hitaasti kiehuvaksi  ja 2-5 minuuttia sekoitellen. Kovakuoristen marjojen ja hedelmien keittoaika on 10-15 minuuttia. Kuori vaahto.

Kaada hillo puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin. Sulje ja säilytä viileässä.

Jos et ole aiemmin tehnyt hilloa, kts. aiemmasta postauksestani kesäkurpitsasitruunahillon osalta purkkien kuumennus jne.
http://celebration-treats-4-u.blogspot.fi/2013/09/kesakurpitsasitruunahillo.html

Kirsikkahillo olikin inspiraationi tähän jälkiruokaan.

Jäätelön valmistus on nykyään helppoa ilman jäätelökonettakin, kun Dansukker toi markkinoille glukoosisiirapin. Sen ansiosta jäätelöstä tulee tasaisempirakenteista eikä siinä ole jääkiteitä. KIRSIKKAJÄÄTELÖN tein tällä jäätelön perusohjeella, täältä

http://www.dansukker.fi/fi/inspiroidu/jalkiruuat/samettiset-jaateloherkut.aspx

Maustoin massan lisäämällä siihen 2 tl vaniljasokeria ja 2 dl kirsikkahilloa.

Hillon ja jäätelön pariksi tein ihanaa GLUTEENITONTA SUKLAAKAKKUA, jonka ohjeen nappasin ystävältäni Hennalta täältä

http://www.hennanherkut.com/suklaakakku-ja-mascarponeruusukkeet-

Tämä suklaakakku oli tosiaan tajuttoman hyvää ja mikä parasta, vieläpä todella  helppo ja nopea tehdä. Taitaapa kiertää nyt eri lähteissä, koska Hennakin oli sen alunperin löytänyt jostain blogista tehden siihen pieniä muutoksia, mm. muuttaen alkuperäisen ohjeen vehnäjauhot perunajauhoihin. Nyt kaiken muun hyvän lisäksi tämä on myös gluteeniton :-)!

Minä käytin kakkuun Lidlin Bellarom 74 %:sta tummaa suklaata. Tuli todella suklainen, mehevä ja maukas kakku. Varmaan hyvää tuolla Hennan tarjoamalla tavalla mascarponeruusukkeiden ja marjojen kanssa, mutta toimii ihan varmasti monella lisukkeella, sen verran namia tämä kakku oli. Jos tykkäät mehevästä suklaisesta kakusta, tämä toimii :-)!

Sitten vain kokosin nämä kolme komponenttia lautaselle keskenään ja laitoin koristeeksi mintunoksan ja herukan lehden. Hyvä yhdistelmä kirsikanmakua ja ihanaa mehevää suklaakakkua. Ja kaikki osat voi tehdä hyvissä ajoin esim. edellisenä päivänä valmiiksi. Kun on vieraita, on kiva, ettei emännälläkään mene koko aika keittiössä, vaan kerkeää myös seurustelemaan vieraiden kanssa.

Seuraavat blogiini tulevat ohjeet tulevat sisältämään useamman puolukasta tehdyn herkun, koska sain ämpärillisen puolukoita appivanhemmilta :-). Nyt ihanan punaposkisista marjoista onkin paras aika nauttia joko tuoreeltaan tai monessa muussa muodossa, eli mars metsään ne, joilla ei käy yhtä hyvä tuuri kuin minulla.

torstai 5. syyskuuta 2013

Pestoleipäset


Pestoleipäset valmistuvat melko nopeasti, koska niitä ei nostateta kuin taikinana. Lisäksi ne paistuvat nopeasti, koska ne ovat niin ohuita. Näitä voi varioida oman maun mukaan sekä jauhojen osalta että päälle laitettavien lisukkeiden osalta. Tällä kertaa tein neljää erilaista versiota, punasipulia ja rosmariinia, oliiveja ja rosmariinia, aurinkokuivattuja tomaatteja ja rosmariinia sekä pelkällä pestolla siveltyjä leipäsiä.

Näiden kaulitsemiseen käytän itse piirakkapulikkaa, mutta yhtälailla onnistuu kaulimella.

PESTOLEIPÄSET (n. 15 kpl)

4 dl lämmintä vettä
1 pussi kuivahiivaa (11 g)
2 rkl siirappia
1 tl sormisuolaa
1 1/2 dl neljän viljan puurohiutaleita
1 dl ruisjauhoja
n. 8 dl vehnäjauhoja
1/2 dl (oliivi)öljyä

Leipien voiteluun ennen paistamista
2 rkl pestoa
6 rkl öljyä
Sekoita pesto ja öljy keskenään juomalasissa. Jätä odottamaan.

Leipästen päälle
Leipästen päälle käy esim. paloitellut oliivit, aurinkokuivatut tomaatit paloiteltuna, rosmariini jne.

Laita taikinakulhoon tai yleiskoneella taikinaa tehdessäsi suoraan koneen kulhoon 4 dl reilusti kädenlämpöistä vettä (42-asteista). Lisää suola ja siirappi. Sekoita puurohiutaleiden, ruisjauhojen sekä 2 dl vehnäjauhojen joukkoon kuivahiiva ja lisää se seokseen.  Seoksesta tulee vellimäistä ja sitä vatkataan joko käsin tai koneessa hetki. Peitä taikinakulho puhtaalla muovipussilla ja anna seoksen tekeytyä 15 minuuttia, jolloin muodostuu seoksen kupliessa ja hiivan käydessä taikinajuuri.

Sekoita nyt joukkoon pienissä erissä vehnäjauhoja ja vatkaa seosta joko käsin tai koneella, lisää öljy. Taikina saa jäädä hyvin pehmeäksi ja tarttuvaksi, eli voi olla, ettet tarvitse kaikkia vehnäjauhoja. Vaivaa taikinaa käsin 10 minuuttia tai koneella hiukan lyhyemmän ajan.

Nostata nyt taikinaa muovipussilla peitettynä 1/2 tuntia. Laita loppuvaiheessa uuni kuumenemaan 245-asteeseen, kiertoilma n. 230-asteeseen.

Leivinpaperoi pellit (n. 3-4 peltiä). Ota taikinasta noin puolen nyrkin kokoinen pala kerrallaan ja pyöräytä se kädessä palloksi. Kauli leipäset pyöreiksi n. 15 senttiä halkaisijaltaan oleviksi ympyröiksi jauhotetun leivinpaperin päällä työpöydällä. Nosta pellille. Tee kaikille leipäsille samoin.

Voitele leipäset pullasudin avulla pesto-öljyseoksella päältä kauttaaltaan ja laita leipästen päälle haluamasi lisukkeet, ja paista uunissa kiertoilmalla useampi pelti kerrallaan 230-asteessa n. 10 minuuttia.

Mikäli sinulla ei ole uunissasi kiertoilmatoimintoa, paista pelti kerrallaan uunin keskiosassa 245-asteessa n. 10 minuuttia. Eli voit laittaa aina paistumaan pellillisen, kun olet saanut yhden pellin leipäset tehtyä ja voideltua. Pellillisen paistuessa teet sitten aina seuraavan pellillisen.

Nostele valmiit leipäset ritilälle. Pestoleipäset ovat parhaimmillaan leivontapäivänä ja uunituoreina vielä lämpiminä.

keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Nopea omenapiiras Amarettovaahdon ja vaahterasiirapin kera


Tämä omenajälkiruoka syntyi lennossa, kun piti nopeasti keksiä joku jälkiruoka. Minulla oli kotimaisia omenoita ja päätin tehdä niistä ja pakastimessa olevasta valmiista voitaikinasta nopeat yksittäispiiraat. On aika harvoja  valmistuotteita, joita käytän keittiössäni. Toinen on voi-/torttutaikina ja toinen Flora Vanilla. Jälkimmäistä minulla on yleensä purkki jääkaapissa, koska siinä on pitkä säilyvyysaika, eli sitä voi pitää nk. varalla.  Melkein lennossa tämä jälkiruoka myös valmistuu :-).

OMENAPIIRAS AMARETTOVAAHDON JA VAAHTERASIIRAPIN KERA (6:lle hengelle) 

3 valmiiksi kaulittua voitaikinalevyä
n. 50 g mantelilastuja
3-5 kotimaista omenaa
n. 1 tl sokeria per piiras

Lisäksi
1 Flora Vanilla
3 rkl tomusokeria
2-3 rkl Disaronno Amaretto -mantelilikööriä
Vaahterasiirappia

Ota valmiiksi kaulittuja voitaikinalevyjä paketista sulamaan pellille leivinpaperin päälle 3 kpl.
Jätä ne hetkeksi sulamaan ja laita uuni kuumenemaan 225-asteeseen.

Siivuta omenat ohuiksi siivuiksi. Leikkaa aavistus sulaneet taikinalevyt keskeltä puoliksi, eli saat yhteensä 6 kpl neliön mallisia paloja. Lado omenasiivut taikinapaloille omenan koosta riippuen joko yhteen tai kahteen riviin vierekkäin  aloittaen kulmasta edeten toista kulmaa kohti. Ripottele omenasiivujen päälle mantelilastuja. Voitele kananmunalla taikinapalat päältä (myös omenapalojen ja mantelilastujen päältä) pullasutia apuna käyttäen. Ripottele noin teelusikallinen sokeria taikinapalan päälle. Sokerin määrä riippuu omenien happamuudesta ja omasta maustasi.

Paista uunin keskiosassa, kunnes kauniin kullanruskeita ja taikina kohonnut eli noin 10-15 minuuttia.

Vatkaa sillä välin Flora Vanilla vaahdoksi ja sekoita sen joukkoon tomusokeri ja mantelilikööri.

Kokoa annokset lautasille laittamalla ensin vielä lämmin omenapiiras lautaselle ja annostele sen viereen maustamaasi vaniljavaahtoa. Liruttele vaahterasiirappia omenapiiraan ja vaniljavaahdon päälle teelusikkaa apunasi käyttäen.

tiistai 3. syyskuuta 2013

Kesäkurpitsasitruunahillo + sitruunakääretorttu


Kuten jo aiemmin mainostin, kesäkurpitsa taipuu keittiössä hyvinkin monenlaisiin käyttötarkoituksiin. Tästä hyvä osoitus on tämä kesäkurpitsasitruunahillo. Jos ei tietäisi, että siinä on kesäkurpitsaa, olisi varmasti aika vaikea sanoa, mistä hillo on tehty sitruunan lisäksi. Eli makuna päällimmäisenä sitruuna.  Nekin, jotka vierastavat kesäkurpitsan makua, tykkäävät tästä varmasti, jos sitruunanmaku on mieleinen.

Tämä on mukavan raikas hillo ja käy upeasti kakkuihin ja torttuihin antaen kivan sitruunanmaun. Tätä voisi hiukan verrata Lemon Curdiin, vaikka onkin aika erilaista. Tämä on kevyempää, koska tässä ei ole voita, kuten Lemon Curdissa. Käy myös hyvin  paahtoleivän päälle.

Jos käytät hillon nopeasti viikon sisällä, voit laittaa hillon suoraan puhtaisiin purkkeihin ja säilyttää viileässä.

Mikäli aiot säilyttää hilloa kauemmin, tee seuraavasti:

Purkkien puhtaus vaikuttaa oleellisesti hillojen säilyvyyteen. Säilöntää edellisenä päivänä olisi hyvä upottaa purkit kylmään veteen ja liottaa niitä yön yli.

Purkituspäivänä vedestä tyhjennetyt hillopurkit kuumennetaan uunissa 100-120-asteessa min. 15 minuuttia. Näin saadaan kaikki itiöt tuhottua. Voit kääriä purkkien ympärille esim. sanomalehteä kuumien purkkien käsittelyä helpottamaan, mutta jätä suuaukko vapaaksi. Itse käytän kuumia purkkeja käsitellessäni uunikintaita.

Jos teet vain muutaman purkin hilloa, voit täyttää purkit vedellä ja kuumentaa mikrossa täydellä teholla kunnes vesi kiehuu. Tyhjennä vedestä ja purkita hillo heti.

Kiehauta korkit ja kannet kattilassa kiehuvassa vedessä.

Purkita kuuma hillo ja sulje purkit välittömästi. Kun hillo jäähtyy, korkki vetäytyy tiiviisti kiinni.


KESÄKURPITSASITRUUNAHILLO (n. 1 litra valmista hilloa)

1 kg kesäkurpitsaa
3 (luomu)sitruunaa
1/2 dl vettä
500 g hillosokeria ja/tai hillo-marmeladisokeria

Kuori kesäkurpitsat ja paloittele ne. Laita kattilan pohjalle 1/2 dl vettä ja kesäkurpitsan palat. Anna kiehua kannen alla hiljaisella, kunnes kesäkurpitsat ovat kypsiä.

Kesäkurpitsan kypsyessä pese sitruunat huolellisesti ja kuivaa ne. Raasta kahden sitruunan kuori ja laita kuoriraaste odottamaan. Purista kaikista sitruunoista mehu.

Kun kesäkurpitsat ovat kypsiä, soseuta ne esim. sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa. Laita sose takaisin kattilaan ja lisää sekaan hillosokeri erissä huolellisesti skeoittaen. Lisää sitruunamehu mukaan. Keitä seosta 10 minuuttia ja lisää sitten sekaan vielä sitruunankuoriraaste. Anna kiehua vielä n. 10 minuuttia.

Tölkitä ja säilytä viileässä. Hillot ja marmeladit kiinteytyvät jonkun ajan päästä, eli älä huolestu, vaikka hillosi vaikuttaisi liian löysältä purkitusvaiheessa.

Jos pidät marmeladista enemmän kuin hillosta, vaihda hillosokeri hillo-marmeladisokeriin, jolloin saat hillosta marmeladia. Tai käytä osa hillosokeria, osa hillo-marmeladisokeria, jolloin saat niiden välimuotoa.


SITRUUNAKÄÄRETORTTU

Tämä on raikas sitruunanmakuinen kääretorttu, jonka pyöräyttää nopeasti vaikka yllätysvieraille. Ihan peruskääräri, jonka juju on kesäkurpitsasitruunahillo.

3 kananmunaa
2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 dl kermaa

Täyte
Kesäkurpitsasitruunahilloa
n. 1/2 purkkia rahkaa
2 dl vispi- tai kuohukermaa
2 tl vaniljasokeria
n. 2 rkl tomusokeria

Laita uuni lämpenemään 240-asteeseen. Laita leivinpaperi pellille ja voitele se kevyesti.

Vatkaa munat ja sokeri hyväksi vaaleaksi vaahdoksi mielellään sähkövatkaimella. Käsinvatkaaminen tekee kyllä hyvää alleille, mutta kestää aika kauan ;-).

Sekoita jauhot ja leivinjauho keskenään. Sekoita munavaahdon sekaan varovasti jauhoseos ja kerma.

Levitä taikina aiemmin leivinpaperilla vuoraamallesi pellille ja paista uunin keskiosassa n. 5 minuuttia.  Levitä sitten heti leivinpaperi työtasolle ja ripottele sille sokeria. Tälle paperille kumoat kohta kypsän kääretorttupohjan. Tarkkaile koko ajan paistotulosta, koska kääretorttupohja on ohut ja se kärähtää hyvin helposti. Eli loppuvaiheessa ei kannata kääntää enää selkäänsä uunille.

Jos käytät kääretortun täytteenä pelkkää hilloa, kumoa kuuma torttupohja aiemmin valmistelemallesi leivinpaperille ja irrota leivinpaperi. Koska voitelit leivinpaperin ennen taikinan laittoa, sen pitäisi irrota melko helposti. Jos ongelmia sen irtoamisessa, kostuta talouspaperi kylmällä vedellä ja pyyhi sillä leivnpaperin päältä. Tämä auttaa irtoamisessa. Levitä hillo kuuman kääretorttupohjan päälle tasaisesti. Kääri torttu melko tiukalle rullalle leveästä päästä alkaen leivinpaperia apunasi käyttäen. Eli leivinpaperi tulee tortun päälle sitä rullatessa. Jäähdytä hiukan ja laita rulla jääkaappiin viilenemään ja mehustumaan.

Jos taas käytät hillon lisäksi ylläolevaa rahka-kermaseosta, toimi seuraavasti:
Kumoa kuuma torttupohja leivinpaperille kuten kuvattu yllä pelkän hillotäytteen kanssa. Laita leivinpelti kääretorttupohjan päälle nurinpäin. Se säilyttää torttupohjan kosteuden eikä kääretorttu murru rullatessa, vaikka se jäähtyykin ennen rullausta. Kermatuotteita sisältävää täytettä ei voi levittää kuumalle pohjalle, koska kuuma pohja sulattaa täytteen.

Pohjan jäähtyessä vatkaa kerma vaahdoksi kulhossa, lisää vaniljasokeri sekä rahkaa ja tomusokeria makusi mukaan. Jotkut rahkat ovat paljon happamampia kuin toiset, eli maistelemalla saat oman makusi mukaisen makeusasteen.

Levitä jäähtyneelle pohjalle ensin hillo ja sen päälle rahkaseos. Rullaa kuten hillokääretortun kanssa selostettu ja laita kylmään mehustumaan vähäksi aikaa.


maanantai 2. syyskuuta 2013

Cake popseja




 Nämä Cake popsit on tehty saman ohjeen mukaan kuin aiemmat suklaa Cake popsit, kts. täältä

 http://celebration-treats-4-u.blogspot.fi/2013/07/suklaa-cake-popseja.html

Erona aiempiin on vain koristelu. Olen käyttänyt ruskeaa, valkoista ja keltaista Candy Meltsiä ja Candy Dipsiä kuorrutukseen sekä monia erilaisia koristerakeita. Tein niin suuren määrän popseja tällä keralla, että myös kuorrutukseen käytin useampaa Meltsiä. Jos teet pienen erän, yhden värisellä kuorrutuksella pärjää loistavasti ja saa silti hyvinkin erilaisia Cake popseja, kun käyttää erilaisia koristeita.

VINKKI: Kun käytät Candy Meltsejä tai muita meltsejä kuorrutukseen, saattaa joskus olla, että melts on liian paksua, jotta saisit siistin ja tasaisen kuorrutuksen. Voit lisätä hiukan esim. rypsiöljyä sulatetun meltsin sekaan. Silloin saat juoksevamman melts-seoksen ja popsien dippaaminen onnistuu helposti. Laita vain ihan pieni määrä kerrallaan öljyä ja sekoita kunnolla ja tarkista paksuus. Tarvittaessa voit lisätä hiukan lisää öljyä.
Viimeksi kun näitä kuorrutin, jouduin joka väriin laittamaan hiukan öljyä, jotta sain siistiä kuorrutusjälkeä.
Mutta kuorrutusten paksuus vaihtelee aika paljon.

Suklaa käy myös kuorrutukseen, mutta käytän mieluummin meltsejä, koska ne jähmettyvät nopeasti ja kestävät myös lämpimässä suklaata huomattavasti paremmin.

Cake popsit ovat erityisesti lasten suosikkeja. Esim. lastenjuhlissa popsit voisi yksittäispakata valmiiksi sellofaaniin, ja antaa jokaiselle vieraalle kiitoslahjaksi.  Herkkubuffetissa vastaavasti ovat mukavia pieniä suupaloja. Kun tarjottavat ovat pieniä, jaksaa ottaa useampaa lajia herkkupöydästä. Nämä herkkupalat eivät myöskään tarvitse lautasta eivätkä lusikkaa.
Cake popsit voi tehdä päivä, pari ennen juhlia ja säilyttää kylmässä. Näin saat jaettua juhlavalmisteluja, eikä kaikkea tarvitse tehdä juhlapäivänä tai edellisenä päivänä.

Osa strösseleistä ja koristerakeista maistuu muultakin kuin vain sokerilta, eli myös niillä saa lisämakua ja vaihtelua popseihin. Esim. kirkkaanpunaiset koristerakeet maistuivat mansikalta, kelta-ruskeat strösselit banaanilta, kirjavat strösselit tuttifrutilta, isommat suklaapallot suklaalta. Nonparellit ovat aika kovia, eivätkä maistu juuri miltään, mutta niitä saa todella monen värisenä ja niistä voi tehdä tietenkin omiakin värisekoituksia esim. teemavärien mukaan.

Tässä vielä pari lähikuvaa popseista :-).