tiistai 11. maaliskuuta 2014

Vuohenjuusto-timjami -perunat, Kookosriisi ja broileria = 2:n päivän ruoat


Joskus on mukava valmistella samalla parin päivän ruoat, jos tietää, että seuraavana päivänä on aikataulu tavallistakin tiukempi. Tämä kombo on siitä hyvä esimerkki. Jos haluat tehdä vain yhden päivän ruoat, valitse broilerin kera jompi kumpi lisukkeista (tai tee hlautessasi molempia pienempi määrä). Pyrin siihen, ettei meillä syödä ainakaan kokonaan samaa ruokaa kahtena peräkkäisenä päivänä. Broileri on molempien lisukkeiden kanssa sama, mutta koska lisukkeet ovat tarpeeksi erilaisia, niissä on tarpeeksi vaihtelua, eikä tunnu tylsältä syödä kahtena peräkkäisenä päivänä samaa broileria.

Kun aloitin blogaamisen viime vuoden heinäkuussa, blogin oli tarkoitus keskittyä puhtaasti oikeastaan leivontaan. Leivon sillöin tällöin suoraan jostain ohjeesta, vaikka kaikista eniten leivon omia viritelmiä, mutta ruokaa en tee koskaan ohjeiden mukaan. Vaikutteita toki ruokiin on vuosien varrella tarttunut mukaan matkoilta, lehdistä, ruokaohjelmista, lapsuudenkodista jne. Siksi olenkin nyt päätynyt siihen, että kirjaan ainakin joitain ruokaohjeitani myös tähän blogiin. Joskus on nimittäin käynyt niin, että perhe on toivonut uudestaan jotain tiettyä ruokaa, mutta koska minulla ei ole ylhäällä, mitä kaikkea olen ruokaan laittanut, ihan samanlaista on ollut sitten vaikea tehdä uudestaan.  Nyt ainakin osa ohjeista jää sitten itsellekin ylös. Täytyy varmaan tässä matkan varrella blogatessa miettiä, olisiko selkeämpi tehdä toinen blogi, jossa on varsinaisia ruokaohjeita ja tämä blogi sitten pyhittää leivonnalle ja makeille herkuille.


Kookosriisi on oma muunnelma karibialaisesta kookosriisistä. Broileri on maustettu nyt niin, että se istuisi suht hyvin kumman vaan lisukkeen kanssa. Ja tämäntyylisiä vuohenjuusto-timjamiperunoita olen tehnyt silloin tällöin varmaan ainakin 15 vuotta. Ne käyvät hyvin myös punaisen lihan kanssa.  


VUOHENJUUSTO-TIMJAMI -PERUNAT (n. 6:lle hengelle)

n. 7 isohkoa Rosamundaa
100 g vuohenjuustoa
tuoretta timjamia
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä

Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen, kiertoilma 180-asteeseen.

Pese perunat hyvin ja kuivaa ne.

Siivuta perunat kuorineen pituussuunnassa n. sentin viipaleiksi. Kantaosia  perunasta ei käytetä tässä, mutta jos haluat, voit laittaa ne samaan aikaan uuniin kypsymään oliiviöljyllä, suolalla, mustapippurilla ja sitruunanmehulla mautettuna samaan lämpötilaan kypsymään eri astiaan.

Lado perunat leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle vierekkäin. Ripottele perunoiden päälle oliiviöljyä, suolaa, mustapippuria myllystä. Kääntele perunat ympäri, jotta molemmat puolet maustuu.

Jaa sitten perunoiden päälle vuohenjuustoa ja ripottele päällimmäiseksi tuoretta timjamia.

Paista perunoita 200-asteessa, kiertoilma 180-asteessa n. 25 minuuttia, kunnes ovat kypsiä ja hiukan ruskettuneet.


BROILERIFILEET UUNISSA ( laske 1 file per ruokailija/ruokailukerta)

minulla oli 8 ohutta broilerinfilettä, jotka maustoin seuraavasti. Mikäli sinulla on vähemmän fileitä, vähennä vastaavasti mausteiden määrää samassa suhteessa.

Jos haluat, voit lisätä marinadiin valkosipulin kynnen hienonnettuna. Joskus hemmottelen perheen sipulininhoajaa sillä, etten laita koko ruokaan sipulia, enkä valkosipulia, ja tämä oli nyt sellainen kerta.


8 broilerinfilettä
2 tl savupaprikaa
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä, noin 6 pyöräytystä
0,5 dl oliiviöljyä
2 rkl kookospalmusokeria (fariinisokerikin käy)
1/2 limen mehu
1,5 tl jeeraa
n. 1,5 ruokalusikallista tuoretta timjamia
1 tl kurkumaa
2 rkl tummaa rommia
1/2 tl muskottipähkinää

Laita juomalasiin oliiviöljy. Lisää sen sekaan kaikki muut aineet ja sekoita haarukalla tasaiseksi. Kaada broilerifileiden päälle ja anna niiden maustua jääkaapissa peitettynä pari tuntia tai huoneenlämmössä minimissään 1/2 tuntia. Ota broilerit lämpenemään huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen kypsennystä.

Levitä fileet uunivuokaan ja kypsennä perunoiden kanssa samaan aikaan 200-asteessa, kiertoilma 180-asteessa n. 20-25 minuuttia.


Onko Risellan Riisi & Monivilja  (kai vastaavaa tuotetta löytyy joltain muultakin valmistajalta, en itseasiassa tiedä) ennestään tuttu tuote sinulle? Irtonaisen pitkän riisin seassa on vehnä-, ruis- ja ohrapaloja sekä kokonaisia höyrytettyjä kauranjyviä. Eli moniviljan ansiosta siinä on paljon kuituja ja muita kyödyllisiä aineita tavalliseen riisiin verrattuna. Voi kuulostaa oudolta tuotteelta, mutta meidän perheelle se ainakin maistuu, siinä on hiukan pähkinämäinen aromi.

KOOKOSRIISI (n. 6:lle hengelle)

1 l vettä
4 dl Riisi & Moniviljaseosta (Risella)
1 punainen chili
4 maustepippuria
1 kanaliemikuutio
3 laakerinlehteä
reiluhkosti mustapippuria myllystä (ainakin 6 pyöräytystä)
n. 1 tl suolaa
2 rkl soijakastiketta
tuoretta timjamia 4  "oksaa"
n. 1 cm pala raastettua inkivääriä

1 limen mehu
1 prk kookoskermaa
n. 1/2 tl muskottipähkinää
1 tölkki mustapapuja
n. 2 rkl tuoretta timjamia (lehtiä)

Mittaa kattilaan vesi ja kiehauta se. Lisää Riisi & Monivilja, chili hienonnettuna (siemenet poistettuna, ellet halua vahvaa chilinmakua), maustepippurit, kanaliemikuutio, laakerinlehdet, mustapippuria, suola, soijakastike, timjami ja raastettu inkivääri.

Avaa paputölkki, kaada sisältö siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä huolellisesti. Jätä valumaan.

Anna riisiseoksen kiehua kannen alla hiljakseen 15 minuuttia. Ota sitten keitinvettä talteen noin 4 dl. Kaada loppuseos siivilään.

Kippaa riisiseos takaisin kattilaan, ota pois timjaminoksat ja laakerinlehdet (ja jos löydät maustepippurit, niin nekin voi poistaa). Lisää kookoskerma ja huuhdotut, valutetut pavut sekä talteenottamaasi keitinvettä niin, että seoksessa on selkeästi nestettä seassa, muttei se ole kuitenkaan varsinaisesti kovin vetisen näköistä. On tarkoitus, että neste suurinpiirtein imeytyy riisiseokseen loppuvaiheessa, eli saa olla valmiina hiukan kuivempaa kuin perinteinen italialainen risotto. Lisää muskottipähkinää.

Keitä vielä, kunnes riisi-monivilja kypsää, noin 10 minuuttia ja lisää tarvittaessa vähän keitinlientä. Lisää vielä limenmehua ja timjamia lopuksi lisää. Maista suola, lisää tarvittaessa.

Kata limenlohkoja tarjolle ruoan kanssa. Maun mukaan voi limenmehua puristaa vielä ruokaillessa kookosriisin sekaan ja/tai broilerille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti