lauantai 28. marraskuuta 2015

Lusikkaleivät



Lusikkaleivät ovat tuttuja leivonnaisia jo omasta lapsuudesta ja usein niitä tarjotaan erilaisissa juhlissa. Torstaisen Lime Curd -ohjeen yhteydessä lupailin laittavani lusikkaleipien ohjeen blogiini lähiaikoina ja ajattelin laittaa sen nyt melko nopeasti, ettei se unohdu. Lusikkaleivät täytetään perinteisimmin vadelmamarmeladilla, mutta ne voi täyttää millä tahansa marmeladilla/tarpeeksi napakalla hillolla ihan oman maun mukaan. Myös esimerkiksi Lemon/Lime Curd, Nutella tms. käy hyvin täytteeksi. Nämä on täytetty itsetehdyllä Lime Curdilla, mutta kaupan vastaava käy myös hyvin.

Saadaksesi kauniinmallisia lusikkaleipiä, tarvitset syväpesäisen soikean lusikan, matalapesäisellä lusikalla et saa kauniita lusikkaleipiä aikaiseksi. Minulla on käytössä alakuvassa näkyvä äidiltä peritty vanha lusikka, jolla saan juuri omaan makuuni sopivankokoisia ja -mallisia lusikkaleipiä.



LUSIKKALEIVÄT (n. 40 kpl lusikan koosta riippuen)


200 g voita
1,5 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja (tarvittaessa hiukan lisää)
1 tl ruokasoodaa
0,5 tl vaniljajauhetta/2 tl vaniljasokeria

Täyte:
Marmeladia/curdia tms.

Siro -sokeria, jossa lusikkaleivät pyöritellään

Leivinpaperoi  pari peltiä leivinpaperilla. Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen.

Mittaa voi teräskattilaan ja anna sen sulaa ja kiehahtaa kunnolla, sekoittele. Anna voin paahtua miedohkolla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes se saa hiukan väriä. Varo käräyttämästä voita, muuten mausta tulee kitkerä. Ota pois lämmöltä, anna jäähtyä hetkisen ja sekoita sitten sokeri sekaan. Jätä jäähtymään ja sekoita jauhoseos (jauhot, sooda ja vanilja keskenään sekoitettuna) sekaan siivilän läpi.

Ota taikinaa lusikan pesään, painele tasaiseksi ja tiiviiksi ja liu'uta leivinpaperoidulle pellille niin, että kupera puoli tulee ylöspäin.  Jos taikina tuntuu liian pehmeältä, eikä pysy kunnolla kasassa, lisää hiukan jauhoja. Tee kaikki lusikkaleivät samoin, kunnes saat pellin täyteen. Jos sinulla on kiertoilmatoiminto uunissasi, voit paistaa molemmat pellit kerrallaan, muuten paista pelti kerrallaan.

Paista uunin keskitasolla n. 10 minuuttia.  Anna jäähtyä ja sivele sitten lusikkaleivän tasaiselle puoliskolle täytettä ja paina toinen puolisko siihen kiinni. Kierittele sokerissa. Minä olen tottunut lusikkaleipiin, jotka on kieritelty sokerissa, mutta osa ei halua kierittää lusikkaleipiään sokerissa, joten päätä itse, kieritätkö niitä sokerissa vai et.

Lusikkaleivät säilyvät täyttämättä noin viikon ilmatiiviisti säilytettynä huoneenlämmössä, täytettynä noin päivän niiden rakenteen kärsimättä. Ne voi myös pakastaa, sulavat nopeasti.


torstai 26. marraskuuta 2015

Lime Curd

 
 

Blogistani löytyy aiemmin ainakin Lemon Curdin ja Lingonberry Curdin ohjeet. Tässä niiden seuraksi Lime Curd, joka sopii hyvin leivonnaisiin ja jälkiruokiin. Jos pidät Lemon Curdista, tämäkin varmaan uppoaa sinulle. Kokeile tätä esimerkiksi  täytekakun täytteeksi, kääretorttuun, juustokakkuun, pikkuleipien täytteeksi jne. Ja tietysti myös paahtoleivän/sconesien päälle sipaistuna. Tällä kertaa tein tämän curdin lusikkaleipien täytteeksi. Lusikkaleipien ohjeenkin voisin laittaa lähiaikoina blogiin.

LIME CURD (n. 2,5 dl)

1 dl limenmehua=n. 2:n limen mehu
2:n limen raastettu kuori
1,5 dl tomusokeria
1 rkl maissitärkkelystä
2 L-kokoista kananmunaa

80 g voita, kuutioina

Pese limet hyvin. Mittaa kattilaan limenmehu ja raastettu kuori, tomusokeri, maissitärkkelys ja kananmunat. Sekoita kaikki kunnolla sekaisin. Kuumenna seosta kiehumispisteeseen koko ajan sekoitellen, kunnes seos alkaa selkeästi sakenemaan.

Ota pois lämmöltä ja sekoita voi sekaan. Sekoita, kunnes kaikki voi on sulanut ja sekoittunut. Purkita puhtaaseen purkkiin ja säilytä jääkaapissa.

VINKKI: Curd kannattaa tehdä hyvissä ajoin valmiiksi esim. keksien täytteeksi käytettäessä, koska sen rakenne on parhaimmillaan kunnolla jäähtyneenä. Steriloidussa purkissa curd säilyy jääkaapissa noin 1,5 viikkoa.

maanantai 23. marraskuuta 2015

Caramel Corn pikkuherkuksi/koristeluun

 

Caramel Corn/karamellisoitu popcorn sopii naposteltavaksi sellaisenaan ja se käy hauskasti myös leivonnaisten koristeluun. Tämän perinteisen jenkkiherkun teko on helppoa, mutta hiukan aikaavievää. Tosin suurin osa ajasta on uunissa paahtamista, johon sisältyy vain välillä popcornin kääntely, jotta se paahtuu tasaisesti.

Itse tein Caramel Cornia lauantaisen Ravintolapäivän Choco Caramel Cupcakesien koristeluun. Cupcakien kuorrutus on maustettu suolakaramellikastikkeella ja samaa kastiketta on valutettu hiukan kuorrutuksen päälle. Karamellisoitu popcorn toistaa kivasti hiukan samaa makumaailmaa yhdistämällä suolaisen popcornin ja makean kinuskin keskenään.

CARAMEL CORN/KARAMELLISOITU POPCORN 

1 pss mikropopcornia tai vastaava määrä kattilassa tehtyä popparia
70 g/ n. 1 dl voita
35 g/n. 1/2 dl fariinisokeria
2 rkl glukoosisiirappia

1/2 tl vanilja-aromia
1/4 tl ruokasoodaa

Laita uuni kuumenemaan 105-asteeseen, kiertoilma 85-asteeseen. Leivinpaperoi uunipelti.

Valmista popcornit ja kaada ne varovasti suureen kulhoon, jottei poksahtamattomia jyviä tule joukkoon.

Mittaa kattilaan voi, fariinisokeri ja glukoosisiirappi. Kuumenna kiehuvaksi ja keittele sekoitellen noin 5 minuuttia.

Ota pois lämmöltä, lisää vanilja-aromi ja ruokasooda. Seos kuohahtaa ruokasoodan lisäyksestä. Sekoita tasaiseksi ja kaada heti kuumana popcornien joukkoon. Sekoita kauhalla/lastalla niin, että seosta tulee jokapuolelle popcorneja.

Kaada popcornit pellille tasaisesti ja paahda niitä uunin keskitasolla tunti, noin 15 minuutin välein käännellen, jotta ne paahtuvat tasaisesti. Riko varovasti tarvittaessa paakkuuntuneita popppareita. Uunissa paahtaminen tarpeeksi kauan tekee popppareista mukavan rapeita.

Anna Caramel Cornin jäähtyä pellillä ja säilytä se sitten ilmatiiviisti huoneenlämmössä. Se säilyy ainakin reilun viikon hyvin. Jos käytät sitä esimerkiksi leivonnaisten koristeluun, laita ne vasta tarjolle tuotaessa, jotta niiden rapeus säilyy.

Ravintolapäivän kahvilassa minulla oli tarjolla mm. sekä näitä normaalinkokoisia että minikokoisia cupcakeja, joista toinen mauista oli Choco Caramel/Salted Caramel. Ohjeen näihin normaalikokoisiin cupcakeihin löydät täältä.


sunnuntai 22. marraskuuta 2015

Ravintolapäivä Ruttiksessa - kylmää, mutta kivaa

Eilinen meni Ruttopuistossa Ravintolapäivän kahvilaa pyörittäessä. Tavan mukaan oli mukavaa, mutta kyllä oli aika kylmää. Kun seisoo lähes paikallaan useamman tunnin, pilkkihaalari olisi varmaan ollut soveltuvin asuste. Ei ihme, että moni Ravintolapäivän pop-up ravintoloitsijoista pystyttää syksyn ja talven Ravintolapäivän pisteensä sisätiloihin. Pitäisi varmaan helmikuussa itse lähteä maistelemaan muiden tarjottavia, silloin kun ei itse luultavimmin olla osallistumassa ravintolapitäjinä. Itsekin pidän lämmöstä ja auringosta, mutta mieheni on kyllä meistä kahdesta se viluisempi, joten häntä on varmasti ihan turha yrittää houkutella helmikuussa osallistumaan. Yksin se ei oikein onnistu ihan jo logistiikan takia, eikä se yksin olisi niin mukavaakaan.

Ilmaan suhteutettuna Ruttopuistossa oli paljon pop-up ravintoloita eli aika vieri vieressä siellä naapurikojun kanssa oltiin. Kiva, että Ravintolapäivästä on kasvanut näin iso tapahtuma.



 
Hyvä mittari siitä, onko omalla pisteellä käynyt paljon porukkaa, on kahvin menekki. Tällä kertaa, joka oli jo meidän 8.s kertamme, sitä meni todella vähän, monesti kun kahvi on juuri se, jota pitäisi olla paljon enemmän. Toinen hyvä mittari on suklaakakun riittoisuus. Se kun yleensä loppuu kesken. Nyt ajattelin, että leivon sitä enemmän, mutta tein kakusta minikokoisia, jotta niiden säilytys ja kuljetus olisi helpompaa.  Nyt sitä sitten  jäi aika paljon yli. Tosin osasyy voi tietenkin olla, ettei sitä samalla tavalla mielletty suklaakakuksi monikokonsa takia.



Blogista löytyy jo aika paljon ohjeita tällä kertaa Ravintolapäivän pisteessämme olleisiin leivonnaisiin. Ja lisää leivonnaisten ohjeita kirjoittelen lähiaikoina. Kaikkia ohjeita tosin ei ole tulossa, kun osa noista leivonnaisita tulee tehtyä hiukan lennossa, eli kaikkia aineosien suhteita ei tule kirjattua ylös. Näiden ohjeet blogista jo löytyykin:

Pekoni-juusto ja salami-paprika quichet


Key Lime Pies


Tuplasuklaa Cokiesit Smarties -rakeilla


Kinuski-suklaa tartaletit


CT4U kiittää ja kuittaa tämänkertaisen Ravintolapäivän osalta ja toivottelee mukavaa alkavaa viikkoa!

t.Raili ja "apupoika" Jari


torstai 19. marraskuuta 2015

Ravintolapäivä 21.11. - CT4U mukana 8:tta kertaa


Lauantain Ravintolapäivä lähestyy kovaa vauhtia. Mieheni lupautui jälleen apupojaksi minulle, joten osallistumme taas Ravintolapäivään pistämällä kahvilan pystyyn, tällä kertaa Ruttopuistoon (Vanhan kirkon puisto/Helsinki). Tämä onkin minulla jo sitten 8.s kerta, kun pyöritän kahvilaa Ravintolapäivänä. Toivotaan, että ilma olisi suht kuiva lauantaina, niin tapahtumalla olisi mukavammat puitteet.

Eilen aloitin leipomukset paistamalla lakritsi- ja vadelmamarenkeja. Marengeista oli hyvä aloittaa, koska ne säilyvät ilmatiiviisti suljettuna jokusen viikon. Ei liene vaikea arvata, kummat kuvassa olevista marengeista ovat lakritsimarenkeja. Lakritsimarengeista tuli mielestäni nyt vielä paljon parempia kuin aiemmin leipomistani lakritsimarengeista, koska viime viikonlopun Lakritsi- ja salmiakkifestivaaleilta ostamani lakritsijauhe oli ihanan vahvan makuista ja lisämaun antajaksi laitoin vielä hiukan Haganolin Apteekin salmiakkimixeriä. Marenkien mausta tuli mieleen salmiakkijauho, toki hiukan miedomman makuisena, vähän lakun ja salmiakin välimaastoon tuo maku meni, hyvää! 


Tänään onkin sitten leivontavuorossa cookiet, teen niitä myös paria eri laatua. Huomiselle perjantaille ja lauantaiaamulle jääkin sitten hiukan enemmän leivontaa. Makeita leipomuksia aion tehdä ainakin kinuski-suklaa tartaletteja sekä Key Lime Pies, jotain suklaakakkua, minikokoisia kurpitsakakkuja suolakinuskilla, paria eri cupcakea sekä normikokoisena että mininä ja luultavimmin jotain juustokakkua. Suolaiseksi leivon pieniä quicheja, parilla-kolmella eri täytteellä.Täällä ollaan taas ihan intopiukkiksena leipomusten kanssa, joten saa nähdä, mitä kaikkea kerkeää vielä tehdä.

Tässä hiukan kuvamaistiasia tulossa olevista leivonnaisista. Ensimmäisessä kuvassa on kinuski-suklaatartaletteja. Makeaa, mutta kinuskin ja suklaan ystävät hyrisevät onnesta näitä haukatessaan.


Hiukan kirpeämpää makumaailmaa suosiville tulee löytymään Key Lime Piet. Makeankirpeää, vahvasti limenmakuista pientä piirasta. Näitä on ollut pari kertaa aiemminkin Ravintolapäivänä meillä tarjolla.


Ja sitten tällaisia suolaisia pieniä quicheja, 2-3 täytteellä. Quiche Lorraine, salami-paprika ja ehkä feta-kasvistäytteillä.


Varaamme taas rasioita mukaamme, joten vaikkei ilma suosisikaan tapahtumaa, voi ottaa herkkuja take away -rasiaan mukaan. Jos olet Helsingin keskustassa liikkeellä, kieppasehan Ruttopuistoon meitä moikkaamaan. Yksinhän me ei siellä olla, aika paljon muitakin pop-up mestoja näyttää siellä(kin) olevan. Pari päivää sitten lauantain Ravintolapäivään oli ilmoittautunut jo 1000 ravintolaa 30:ssä maassa. Ja luku tuosta varmasti vielä tulee nousemaan.

Kurkkaa omat suosikkisi lauantain Ravintolapäivän paikoista Ravintolapäivän kartttahausta: http://www.restaurantday.org/fi

Tässä meidän kahvilamme tapahtumasivujen linkki, https://www.facebook.com/events/186672351674584/
johon yritän päivitellä tuoreinta tietoa meidän paikan osalta.

Koska itse olen taas omassa kahvilassamme, ainoa haittapuoli siitä on se, ettei pääse kauheasti maistelemaan muiden pisteiden herkkuja. Näyttää olevan nimittäin vaikka mitä taas tarjolla.

Hyvää Ravintolapäivää!

t.CT4U
Raili ja "apupoika"Jari

sunnuntai 15. marraskuuta 2015

Lakritsi & Salmiakki Festivaalit


Ruotsissa on järjestetty vuotuinen Lakrits Festivalen vuodesta 2009 lähtien ja samat taustavoimat toivat viime vuonna tapahtuman Suomeen kaikkien lakritsin- ja salmiakin ystävien iloksi. Jotenkin tuo viimevuotinen tapahtuma pääsi itsellä livahtamaan ohi, vaikka olinkin hiukan kateellisena aikaisempina vuosina ruotsalaisista ruokalehdistä tapahtumasta lukenut. Tämänvuotisille Lakritsi & Salmiakki Festivaaleille Wanhassa Satamassa kuitenkin osallistuin tänään mieheni kanssa, joka on minuakin suurempi lakritsin ja salmiakin ystävä. Kiva, että tapahtuma on saatu Suomeenkin. Kiitos kutsusta Lakritsi & Salmiakkifestivaalien järjestäjille!

Mikäli olet lakritsin ja/tai salmiakin ystävä, tapahtuma sopii sinulle hyvin. Tänä vuonna paikalla oli noin 20 näytteilleasettajaa, joista suurin osa edusti syötäviä lakritsi-/salmiakkiherkkuja. Paikalla oli myös muutama näytteilleasettaja, joilla oli syötävien herkkujen sijaan mm. lakritsiaiheisia koruja. Lisäksi kaksipäiväisessä tapahtumassa oli mm. erilaisia Workshoppeja lakritsiin liittyen.

Lakritsista oli tehty myös pari hauskaa taideteosta festivaalivierailijoiden silmäniloksi. Lakritsi taipuu siis myös taiteeksi.



Ruotsalaisen Lakritsfabrikenin piste oli heti sisääntullessa ja maisteltuamme muutamaa heidän tuotettaan, päädyimme ostamaan heidän supersuolaista lakuaan rasiallisen sekä rasian lakritsipulveria. Olen käyttänyt lakritsipulveria leivonnassa aiemminkin aika paljon, joten on kiva testailla, onko eri merkeillä makueroja.


Namituvan pisteen kohdalla katselimme hetken, miten karamellileipuri teki työnäytöksessä salmiakkitikkareita. Helpon näköistä, kun osaa, mutta ei ole niitä helpoimpia taitoja.



Joka pisteellä olisi ollut maistiaisia, mutta läheskään joka pisteellä ei kuitenkaan tullut makutestejä tehtyä, vaan keskityimme lähinnä sellaisien valmistajien tuotteiden maisteluun, joita ei ainakaan ihan tavallisista lähikaupoista löydy.


Fudge Loven Salmiakki-Lemon fudgea olin jo etukäteen ajatellut ostaa, nähtyäni siitä Facessa vilauksen ja maistiaisen jälkeen päätös vahvistui.


Olisihan täällä toki ollut muitakin ihania makuja osteltaviksi, mutta ostoksiimme päätyi kuitenkin vain tuo Salmiakki-Lemon. Ihanaa, sitruunaista pehmeää fudgea, jossa on turkinpippurinpaloja seassa.


Tämä kuva on Fazerin osastolta, joka oli festivaalien pääsponsori. 


Lakritsijuuri ei ole kauhean kaunista sellaisenaan, mutta kyllä siitä hyviä herkkuja saa aikaiseksi :).



Alakuvassa vielä meidän kaikki ostokset. Noiden jo aiemmin näkyneiden fudgen, ekstasuolaisen lakritsin ja lakritsijauheen lisäksi, ostoksiin päätyi myös Brunbergin lakritsi-toffeepalat, jotka ovat myös ihania.



perjantai 13. marraskuuta 2015

Pienet Quichet: Pekoni-juusto ja Salami-paprika



Pienet annoskokoiset Quichet ovat mukavaa pikkusuolaista tarjottavaa esimerkiksi buffet -pöydässä. Itse tein näitä pieniä annospiiraita veljeni yrityksen sidosryhmätilaisuuteen. Näiden lisäksi tarjolla oli toki muutakin, mm. rieskarullia parilla eri täytteellä. Niiden ohjeetkin voisin laittaa blogiin jossain vaiheessa.

Molemmissa piiraissa on sama pohjataikina, johon lisämakua antaa mustaleimainen Emmental -juusto raasteena.  Samaa juustoa käytin myös piiraiden täytteessä. Juustoa tarvitset kaikenkaikkiaan n. 300 g. Kannattaa raastaa kaikki juusto heti kerrallaan ja laittaa se kannelliseen rasiaan, josta sitä on helppo ottaa taikinaan ja piirakan täytteisiin.

PIENET QUICHET - PEKONI-JUUSTO JA SALAMI-PAPRIKA

Quiche -taikina (n. 35 pikkupiirasta, vuokien koosta riippuen. Riittää molempiin täytevaihtoehtoihin):
4 dl vehnäjauhoja
2 dl ruisjauhoja
300 g voita (jääkaappikylmää)
2 dl mustaleimasta Emmentalia raasteena
2 kananmunaa (L-koko)
ripaus suolaa ja sokeria

Mittaa monitoimikoneen kulhoon, jossa veitsiosa, jauhot, voi kuutioina, juustoraaste ja suola ja sokeri. Käytä konetta hetki, jotta aineet menevät kunnolla sekaisin. Lisää kananmunat ja käytä konetta enää sen aikaa, että taikinasta alkaa muodostua pallo. Jauhojen kosteusprosentista riippuen, saatat joutua lisäämään aavistuksen jauhoja. Taikina jää melko pehmeäksi. Laita taikina pakastepussiin/kääri tuorekelmuun ja laita se jääkaappiin noin 30 minuutiksi (tai pidemmäksi aikaa).

Munamaito (n. 35 pikkupiiraaseen, vuokien koosta riippuen. Riittää molempiin täytevaihtoehtoihin):
5 dl kuohukermaa
3 dl kevytmaitoa
8 kananmunaa (L-koko)
Mustapippuria myllystä n. 6 pyöräytystä

Sekoita munamaidon aineet kulhossa haarukalla kunnolla sekaisin


Pekoni-juusto/Quiche Lorraine täyte (n. 17 pikkupiiraaseen)
300 g pekonia kuutioina
n. 2,5 dl mustaleimasta Emmentalia raasteena
n. 1/2 ruukkua lehtipersiljaa hienonnettuna

Paista pekonia maltillisella lämmöllä pannulla parissa erässä, välillä sekoitellen, kunnes pekonikuutiot ruskistuvat kauniisti. Kaada lautaselle, jonka pohjalla on talouspaperia, johon ylimääärinen rasva imeytyy.

Hienonna persilja.


Salami-paprika täyte (n. 17 pikkupiiraaseen)
150 g salamia siivuina
1 keltainen paprika
1 punainen suippopaprika
1/2 ruukkua basilikaa
n. 1 dl  mustaleimasta Emmentalia raasteena

Leikkaa salami pieniksi paloiksi. Pese ja kuutioi paprikat pieniksi kuutioiksi ja silppua basilika.

Piiraiden kasaus:
Ota taikina kylmästä. Voitele pienet annospiirasvuoat esim. vuokasprayllä.

Leivinpaperoi työtaso ja ripota sille kevyesti jauhoja. Ota puolet taikinasta ja laita toinen puolisko takaisin jääkaappiin. Kauli taikina ohueksi levyksi.

Ota taikinasta pyöreällä, annosvuokaa suuremmalla muotilla paloja ja painele ne yksittäin vuokiin. Jos jostain kohtaa taikina on paksumpaa, painele sitä sormin vuoan reunaa vasten, jolloin mahdollinen ylimääärinen taikina on helppo poistaa. Tai nosta taikinalevy vieri viereen asettelemiesi annosvuokien päälle ja kauli kaulimella niiden päältä. Painele taikina käsin vuokiin, kuten ensimmäisellä tavalla kerrottu.

Voit myös painella taikinapallon käsin vuokiin, mutta mielestäni kaulitsemalla saa parhaan tuloksen aikaiseksi, eikä taikina lämpiä niin paljon sillä tavalla.

Toista samoin toisen taikinapuoliskon kanssa. Laita vuoat kylmään.

Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen, kiertoilma 180-asteeseen.

VINKIT:
Kerrallaan uuniin mahtuu keskimäärin 12 pikkuvuokaa paistumaan. Kannattaakin tehdä piiraita erissä niin, että painelet n. 12 kpl piirastaikinaa vuokiin, laitat ne kylmään ja sitten teet toisen n. 12 kpl setin. Kun olet saanut toisen setin valmiiksi, ota ensimmäinen setti kylmästä, täytä ja paista. Sitten toinen jne. Näin saat uuniin aika uuden erän paistumaan sillä aikaa, kun kaulit taas uusia taikinaeriä.

Jos sinulla ei ole metallisia annosvuokia, kannattaa esipaistaa taikinaa vuoissa ennen täyttöä, jotta pohjasta tulisi rapeampi. Painele taikina vuokiin, laita taikinan päälle pala leivinpaperia ja sen päälle kuivattuja herneitä/papuja tai keraamisia paistokuulia, paista sitten uunin alatasolla ritilän päällä n. 6 minuuttia, ota herneet ja leivinpaperi pois ja paista vielä 4 minuuttia. Ota pois ja anna jäähtyä hiukan ritilän päällä, ennen kuin täytät ja paistat loppuun. Lyhennä silloin loppupaistoaikaa muutamalla minuutilla.

Jos sinulla ei ole annosvuokia (tai sinua ei huvita näprätä annosvuokien kanssa), voit paistaa piiraat myös kahtena isona piiraana, josta leikataan paloja. Silloin molempien annsovuokien tulisi olla pyöreän vuoan ollessa kyseessä n. 28 cm halkaisijaltaan. Esipaista silloin pohjataikinoita vuoissaan 180-asteessa, kiertoilmalla 160-asteessa uunin alatasolla, ritilän päällä 10 minuuttia, ennen täytteen lisäystä. Loppupaista sitten samassa lämmössä uunin alatasolla, ritilän päällä vielä n. 25 minuuttia.

Täyttö ja paisto:
Ota kerrallaan niin monta taikinalla vuorattua vuokaa kylmästä, kun uuniisi mahtuu kerrallaan ritilälle paistumaan. Pistele pohjat haarukalla.

Pekoni-juusto Quichet: Ripota taikinan päälle ensin pekonikuutioita, sitten noin 1 tl juustoraastetta ja hiukan persiljasilppua. Täytä vuoka 3/4 täyteen munamaidolla ja ripota vielä hiukan juustoraastetta pinnalle. Paista uunin alatasossa ritilällä n. 18 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ritilän päällä, ennen kuin kumoat piiraat vuoista ritilän päälle jäähtymään loppuun.

Salami-paprika Quichet: Ripota taikinan päälle ensin paloiteltua salamia, sitten paprikakuutioita, basilikaa ja n. 1/2 tl juustoraastetta. Täytä vuoka n. 3/4 täyteen munamaidolla. Paista uunin alatasossa ritilällä n. 18 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ritilän päällä, ennen kuin kumoat piiraat vuoista ritilän päälle jäähtymään loppuun.


Salaatti käy hyvin molempien piiraiden kanssa. Näiden piiraiden kanssa oli tarjolla klassista fetasalaattia, joka toimikin oikein hyvin molempien piiraiden kanssa.

lauantai 7. marraskuuta 2015

Choco-Salted Caramel Cake=isänpäiväkakku




 
Mikäli isänpäiväkakkuresepti on vielä hakusessa ja kakun saaja tykkää suklaasta ja suolakaramellista, tässä hyvä vaihtoehto isänpäiväkakuksi. Kakku on melko helppotekoinen, täytteenä käytetään samaa suolakaramellibuttercreamia, jolla kakku päällystetään ennen suklaaganachea. Kakun nopea koristelu toistaa kakun makumaailmaa. Tein tämän kakun miehelleni isänpäiväkakuksi, mutta tämä syötiin jo ennen isänpäivää, koska huomenna on tarkoitus herkutella mieheni isälle leipomallani, huomattavasti perinteisemmällä isänpäiväkakulla.

Tällaiset jenkkityyliset kakut teen yleensä melko korkeiksi, jolloin kakkuun tulee useampia kerroksia. Paistoin tämän kakun kahdessa 18 senttisessä korkeareunaisessa vuoassa ja leikkasin ne paiston jälkeen puoliksi, jolloin sain kakusta nelikerroksisen. Kakkuvuokien tulee kuitenkin olla korkeareunaisia, jotta taikina mahtuu paistumaan niissä. Voit vaihtoehtoisesti tehdä kakun matalampana 2-3-kerroksisena kakkuna. Paista taikina n. 26 senttisessä vuoassa ja leikkaa se paiston jälkeen 2-3 kerrokseen. Paistoaikaa täytyy toki viilata hiukan vuoan koon mukaan. On tärkeää, että kakkupohjia ei paista liikaa. Kun kokeilet kypsyyttä tikulla, tikkuun saa jäädä hiukan kosteaa taikinaa, kakku kypsyy hiukan vielä uunista oton jälkeen.

CHOCO-SALTED CARAMEL CAKE (8-10:lle)

Kakkupohjat:
4 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasooda
1 tl leivinjauhetta
2 dl fariinisokeria
1 dl sokeria
2 dl kaakaota (tummaa makeuttamatonta, tyyliä Van Houten/Fazer)
3/4 tl vaniljajauhetta/2 tl vaniljasokeria
1 tl espresso -jauhetta
 ripaus suolaa

170 g voita, huoneenlämpöistä
2 kananmunaa, L-koko
3 dl turkkilaista jogurttia
2 rkl öljyä
1 dl kiehuvaa vettä

Salted Caramel Buttercream:
160 g voita, huoneenlämpöistä
n. 8 dl tomusokeria
170 g tuorejuustoa (Philadelphia)
6 rkl Salted Caramel Saucea

Suklaaganache:
3/4 dl kuohukermaa
50 g tummaa suklaata (74 % kaakaopitoisuus)
50 g maitosuklaata
reilu 1 rkl voita

Koristeet:
Pyöreitä suklaakaramelleja
Valmiita suklaakoristeita
Muutama Pretzel/suolatikku paloiteltuna/murusteltuna

Kakkupohjat:
Ota voi lämpenemään huoneenlämpöön.  Pingota 2 x 18 cm:n korkeareunaisen irtopohjavuokien pohjan ja reunan väliin leivinpaperi ja suihkaise vuoat lisäksi vuokasprayllä (tai 1 x n. 26 cm senttinen vuoka).

Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen.

Sekoita kulhossa keskenään kuivat aineet eli jauhot, sooda, leivinjauhe, sokerit, kaako, vanilja, espresso ja suola.

Mittaa toiseen kulhoon pehmeä voi, kananmunat,jogurtti ja öljy. Vatkaa sähkövatkaimella sekaisin noin minuutin. Lisää sitten voiseokseen jauhoseos ja vatkaa taas hetki sähkövatkaimella. Lsiää lopuksi kiehuva vesi ja vatkaa vielä aineet kunnolla sekaisin.

Jaa taikina tasaisesti kahteen 18-senttiseen korkeareunaiseen vuokaan (tai yhteen isompaan) ja paista uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Anna pohjien jäähtyä ritilällä vuoassaan noin 10 minuuttia ja kumoa ne sitten jäähtymään loppuun leivinpaperilla vuoratun ritilän päälle.

Salted Caramel Buttercream:
Vatkaa huoneenlämpöinen voi sähkövatkaimella korkeassa kulhossa vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää tomusokeria noin 6 dl ja vatkaa taas kuohkeaksi, alussa hiljaisimmalla nopeudella, jottei tomusokeri pöllyä ympäriinsä, sitten kovalla nopeudella.

Lisää jääkaappikylmä tuorejuusto, Salted Caramel Sauce sekä noin 1,5 dl tomusokeria ja vatkaa taas kuohkeaksi. Tarkista paksuus ja lisää tarvittaessa vielä tomusokeria ja vatkaa hetki. Kuorrutus saa olla melko napakkaa.

En tiedä, mistä johtuu, mutta omaan kuorrutukseeni jäi tomusokerista paakkuja, jotka hiukan pilasivat kakun ulkonäköä, kun ne näkyvät tuossa kuorrutuksessa. Onneksi kakku tuli oman perheen syötäväksi, joten ei kauheasti haitannut muita kuin minua. Nykyään en nimittäin enää sihtaa tomusokeria, eikä koskaan aiemmin ole noita paakkuja tullut. Tosin minulla oli uusi Kitchen Aidin sähkövatkaimeni käytössä, jossa nuo vatkaimet ovat eri malliset kuin edellisessä vatkaimessa. Tässä uudessa pyöreät ohuet, edellisessä lituskat, leveämmät. Vai olisiko tomusokeri ollut jotenkin kosteampaa kuin yleensä...

Kakun kasaus:
Kasaa kakku suoraan tarjoilualustalle. Kakkupohjat paistuvat hiukan kuperiksi, joten tasaa kakun päällikerros ensin tasaiseksi. Leikkaa pienemmät kakkupohjat yhteensä 4 osaan, suurempi 2-3 osaan. Jätä kakun päällimmäiseksi kerrokseksii kakun tasaisin osa, eli kakkuvuokaa vasten paistettu kohta. Nosta 1 kakkupohja tarjoilualustalle ja levitä sille osa Salted Caramel Buttercreamia esim. palettiveitsellä. Paina toinen pohja päälle, levitä taas kuorrutusta ja jatka, kunnes kaikki pohjat käytetty. Levitä kuorrutusta ohut kerros myös kakun päälle ja reunoille ja laita kakku noin 10 minuutiksi kylmään. Levitä sitten loppu kuorrutus tasaisesti kakun päälle ja reunoille. Laita kakku taas kylmään suklaaganachen valmistuksen ajaksi.

Suklaaganache.
Rouhi suklaat veitsellä peinehköksi rouheeksi. Kuumenna kerma ja voi kiehumispisteeseen, lisää suklaat sekaan ja anna olla sekoittamatta hetken. Sekoita sitten seos tasaiseksi suklaaganacheksi. Jos osa suklaasta jää vielä sulamatta, voit lämmittää seosta varovasti mikrossa miedolla teholla n. 10-20 sekuntia. Sekoita tasaiseksi.

Ota kakku kylmästä, lusikoi kakun päälle suurin osa suklaaganachesta ja työnnä lusikalla sieltä täältä ganachea varovasti reunoilta alaspäin, jotta saat ganachea valumaan sieltä täältä reunoille. Jos paistoit kakun 18-senttisissä vuoissa, ganachea jää hiukan yli, suuremmassa vuoassa paistettuun pohjaan nähden ganachea on siis riittävä määrä.

Koristelu:
Asettele vielä kostean suklaaganachen päälle kakun toiseen reunaan pyöreitä suklaakarkkeja, suklaakoristeita sekä pretzel/suolatikkupaloja/muruja. Laita kakku hetkeksi kylmään, jotta ganache jähmettyy.

Jos säilytät kakkua jääkaapissa ennen tarjoilua, ota se noin 1/2 tuntia ennen tarjoilua huoneenlämpöön, jotta se pehmenee sopivasti ennen tarjoilua.

VINKKI: Korkeasta kakusta saa helpoiten leikattua kauniita siivuja terävällä isolla veitsellä, jonka kuumennat kuumassa vedessä, kuivaat ja sitten leikkaat siivun. Toista sama ennen seuraavan palan leikkausta. Kakkulapiolla ei saa yhtä kauniita ja tasaisia siivuja.

HYVÄÄ ISÄNPÄIVÄÄ !



keskiviikko 4. marraskuuta 2015

PB-Choco Cookies

CT4U - PB Cookies

PB Cookies - CT4U

PB Cookies - CT4U
 
PB Cookies - CT4U

Näissä pehmeissä Cookieseissa maistuu Peanut Butterin lisäksi suklaa, koska päätin lennossa lisätä PB:n lisäksi suklaata, ensin aikomani pelkän PB:n sijaan. Suklaa ja PB ovat hyvä pari, joten ei ollenkaan hullumpi idea. Poikkeuksena blogista jo löytyviin Cookies -resepteihin, näiden Cookiesien taikinapallot litataan ennen paistoa, koska taikina on paksumpaa ja vähän vähemmän voita sisältävä, kuin nuo muut Cookies -reseptit, joita sivullani on.

PB-CHOCO COOKIES (n. 20 pl)

120 g voita, sulatettuna
1 dl + 1 rkl Peanut Butteria (sokeroitua)
90 g fariinisokeria
60 g sokeria
1 tl vaniljajauhetta
2 rkl siirappia
1 muna + 1 keltuainen (L-kokoisia munia)
280 g vehnäjauhoa
1,5 tl maissitärkkelystä
1 tl ruokasoodaa
0,5 tl leivinjauhetta

40 g tummaa suklaata, rouhittuna/paloiteltuna
40 g maitosuklaata, rouhittuna/paloiteltuna

Sulata voi ja lisää kuuman voin sekaan Peanut Butter, jotta se sulaa sekaan ja sekoita. Lisää sokerit ja sekoita nekin sekaan. Lisää seokseen vielä muna ja keltuainen.

Sekoita toisessa kulhossa vehnäjauhot, maissitärkkelys, ruokasooda ja leivinjauhe keskenään. Sekoita jauhoseos voiseokseen.

Rouhi/paloittele suklaat ja lisää ne taikinan sekaan. Laita taikina kylmään n. tunniksi.

Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen. Leivinpaperoi pari peltiä.

Ota taikina kylmästä ja anna  sen lämmetä n. 5 minuuttia. Ota taikinasta sitten Cookie -kauhalla tai ruokalusikalla kutakuinkin ruokalusikallisen kokoisia palloja ja laita ne pellille. Taikinasta tulee n. 20 Cookiesia. Näistä ei kannata tehdä suurensuuria, koska taikina on hiukan murenevampaa kuin perus Cookiet.

Littaa taikinapallot puhtain käsin litteämmäksi. Paista pelti kerrallaan uunin keskitasolla n. 10 minuuttia. Minulla 11 minuuttia kiertoilmalla oli juuri sopiva aika. Anna Cookiesien jäähtyä pellillä 5 minuuttia ja siirrä ne sitten jäähtymään loppuun ritilälle.

Säilytä ylijääneet Cookiesit ilmatiiviissä rasiassa huoneenlämmössä.