sunnuntai 28. helmikuuta 2016

Mutakakku, helppo ja nopea jälkiruoka


Laitetaanpa blogiin nyt mutakakun ohje, kun sitä pitkästä aikaa tuli leivottua tämän päivän jälkiruoaksi. Mutakakku kuuluu helppoihin ja nopeisiin jälkiruokiin/kakkuihin ja sen pyöräyttää hyvin nopeasti. Minkälaisesta mutakakusta sinä pidät? Minusta parasta on hyvin löysäksi keskeltä jätetty mutakakku, joka lämpimänä on vielä aika valuvaa. Lämmin suklainen mutakakku ja kylmä jäätelö on mielestäni paras pari, mutta kun pakastimessa ei nyt ollut jäätelöä, niin vatkasin sille kaveriksi kermavaahtoa ja otin pakkasesta kotimaisia vadelmia annosta raikastamaan.

Paistoaikaa pidemmäksi säätämällä, mutakakusta saa halutessaan hiukan paremmin koossa pysyvää ja kakkumaisempaa. Kakku myös kiinteytyy jäähtyessään, joten jos haluat leikata siitä siistejä, koossapysyviä paloja, laita se peitettynä jääkaappiin ja leikkaa palat vasta kylmästä kakusta.

MUTAKAKKU (24-26 cm:n pyöreään rengasvuokaan)

200 g tummaa suklaata (70 %)
200 g voita
4 kananmunaa
2 dl kookossokeria
0,5 tl espresso -jauhetta
ripaus suolaa
0,5 tl (hiukan vajaa) vaniljajauhetta/1 tl vaniljasokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Lisäksi:
Jäätelöä tai kermavaahtoa ja esim. vadelmia

Laita uuni kuumenemaan 180-asteeseen, kiertoilma 160-asteeseen. Pingota irtopohjavuoan pohjan ja reunan väliin leivinpaperi ja suihkaise vuoan reunat vuokaspraylla.

Sulata paloiteltu suklaa ja voi keskenään mikrossa puoliteholla, kunnes sulavat. Jätä jäähtymään.
Vatkaa kananmunat ja kookossokeri keskenään vaahdoksi (kookossokeria käytettäessä munavaahdosta ei tule niin kuohkeaa kuin tavallista sokeria käytettäessä).

Sekoita vehnäjauhoihin espresso -jauhe, suola ja leivinjauhe. Nostele munavaahdon sekaan voi-suklaaseos nuolijalla nostellen. Lisää jauhoseos ja nostele se myös nuolijalla taikinaan. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla n. 15 minuuttia, mikäli haluat mutakakusta hyvin pehmeää keskeltä. Mikäli pidät hiukan kiinteämmästä mutakakusta, paista noin 20 minuuttia.

Nosta hetkeksi kakku jäähtymään ritilän päälle, ennen kuin otat sen pois vuoasta. Jos mutakakun haluaa syödä lämpimänä ja sen on jättänyt hyvin löysäksi, se kannattaa siirtää tarjoilualustalle leivinpaperin kanssa, jotta se pysyy kasassa.

torstai 25. helmikuuta 2016

Suklaakakku Nutellakreemillä ja suklaaganachella




Blogista löytyy jo aiemmin aika monta suklakakkuohjetta, mutta ei kai niitä koskaan voi olla liikaa?Tämä 4-kerroksinen suklaakakku ja Nutellakreemi-täyte ovat helppotekoiset, koristeet vievät sitten hiukan enemmän aikaa, mikäli haluat tehdä samantyyliset koristeet, mitä tässä kakussa on. Minulla oli pikkumarenkeja ja macaron -kuoria valmiina, joten se nopeutti kakun tekoa melkoisesti. Macaron -kuoret täytin samalla vaniljatuorejuustokuorrutuksella, jonka tein kakun kuorrutukseen. Nuo turkoosi-vaaleanpunaiset pystyssä olevat kolmiot kakun päällä tein Candy Meltseistä, mutta valkosuklaakin käy niiden tekoon.

KAKKUPOHJAT (2 X 18 cm:n korkeareunaiset vuoat)
Kuivat aineet:
2 dl fariinisokeria
2 dl sokeria
0,5 tl vaniljajauhetta/1,5 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
2 dl kaakaota (tummaa, makeuttamatonta VanHouten/Fazer tms.)
4,5 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl espresso -jauhetta

Kosteat aineet:
1 prk/200 g kermaviiliä
1 prk/200 g créme fraîchea
2 kananmunaa (L-kokoa)

Lopuksi:
150 g voita
0,5 dl kiehuvaa vettä

Täyte/Nutellakreemi:
90 g voita, huoneenlämpöistä
1 dl tomusokeria
5 rkl Nutellaa
2 rkl kaakaota (tummaa, makeuttamatonta)

Vaniljatuorejuustokuorrutus:
150 g voita, huoneenlämpöistä
5 dl tomusokeria
1 tl vanilja-aromia
100 g tuorejuustoa (Philadelphia)
hiukan turkoosia pastaväriä

Valkosuklaaganache:
50 g vispikermaa
75 g valkosuklaata
hiukan roosaa pastaväriä

Koristeet esim.:
Macaronseja, minulla pinkkinä ja turkoosina. Täytin macaron -kuoret samalla vaniljatuorejuustokuorrutuksella, jolla kuorrutin kakun.
Candy Melts/suklaakolmioita

Candy Melts suklaakolmiot:
Sulata omissa pienissä Minigrip -pusseissaan mikrossa samaan aikaan sekä turkooseja että vaaleanpunaisia Candy Meltsejä. Leikkaa pussien alakulmaan pieni reikä. Pursota Candy Melts sulaa molemmilla väreillä vierekkäin erikokoisia palloja/epämääräisiä kuvioita esimerkiksi leveän reunakalvon päälle ja vedä samantien, ennenkuin Meltsit jähmettyvät, palettiveitsellä pinta tasaiseksi.
Laita jääkaappiin tasaisen alustan päällä jähmettymään.

Ota kylmästä ja leikkaa/murra haluamasi kokoisiin paloihin. Paina valmiin kakun pinnalle kuvioita pystyyn.

Kakkupohjat:
Pingota 2 x 18 cm:n irtopohjavuoan pohjan ja reunan väliin leivinpaperi. Suihkaise reunat vuokaspraylla. Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen.

Sekoita kuivat aineet keskenään suuressa kulhossa. Sekoita toisessa, pienemmässä kulhossa kosteat aineet keskenään. Yhdistä kosteat aineet kuiviin.

Laita voi ja vesi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää muiden aineiden joukkoon ja sekoita tasaiseksi.

Annostele tasaisesti vuokiin ja paista uunin alatasolla noin 40 minuuttia.  Kakku saa jäädä melko kosteaksi, joten varo ylipaistamasta kakkua, ettei se kuivu. Anna jäähtyä vuoissaan ritilän päällä 10 minuuttia, ennen kuin kumoat leivinpaperoidulle pellille jäähtymään loppuun.


Kakun täyttö:
Tasoita kakkupohjien pinta ja leikkaa molemmat kakkupohjat puoliksi, jolloin saat 4 kakkupohjaa.

Tee Nutellakreemi vatkaamalla sähkövatkaimella huoneenlämpöistä voita pari minuuttia kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää tomusokeri ja vatkaa taas kuohkeaksi. Lisää lopuksi Nutella ja kaakao ja vatkaa aineet kunnolla sekaisin

Vuoraa kakkuvuoka tuorekelmulla niin, että liepeet jäävät reunojen ulkopuolelle. Laita ensimmäinen kakkukerroksista vuokaan. Kakku kumotaan hyydyttämisen jälkeen, joten laita alaspäin tasaisin kerros=kakkuvuokaa vasten paistunut osa. Levitä Nutellakreemistä 1/3 osaa kakkupohjan päälle, laita seuraava kakkukerros kakkuvuokaan, levitä taas 1/3 kreemistä sen päälle, laita seuraava pohja, levitä loppu kreemi päälle ja paina viimeinen kakkupohjista päälle. Painele kakku tasaiseksi ja peitä kakku ja laita jääkaappiin hyytymään minimissään tunniksi tai pidemmäksi aikaa.

Kumoa kakku tarjoiluvadille ja poista tuorekelmu.

Kakun kuorrutus:
Tee vaniljatuorejuustokuorrutus. Vatkaa sähkövatkaimella voita pari minuuttia, kunnes se vaahtoutuu vaaleaksi vaahdoksi. Lisää voin sekaan 4 dl tomusokeria ja vatkaa aluksi hiljaisella nopeudella, ettei tomusokeri pöllyä ja lisää sitten nopeutta. Vatkaa kuohkeaksi. Lisää noin 15 minuuttia huoneenlämmössä ollut tuorejuusto, vanilja-aromi ja turkoosia pastaväriä ja vatkaa vielä hetki. Lisää vielä tomuoskeria, kunnes saat kuorrutuksetsa mieleisesi paksuista. Kovin napakkaa siitä ei kannata tehdä, jotta saat sen levittymään kauniisti kakun pintaan.

Levitä kakun päälle ja reunoille vaniljatuorejuustokuorrutusta ohut kerros esimerkiksi palettiveitsellä, jolloin saat mahdolliset murut kiinnitettyä sekä epätasaisuudet paikattua. Laita kakku jääkaappiin noin 15 minuutiksi.

Levitä toinen kerros vaniljatuorejuustokuorrutusta ja tasoita kakun pinta ja reunat mahdollisimman tasaiseksi. Laita kakku kylmään minimissään puoleksi tunniksi. Suklaaganache pitää levittää kylmän kakun pintaan, jotta sen saa valumaan kauniisti ilman, että se valuu alareunaan asti.

Valkosuklaaganache:
Rouhi valkosuklaa. Kuumenna kerma mikrossa (älä annan kiehua) ja kaada se suklaan päälle. Anna olla hetken, ennen kuin sekoitat. Lisää halutessasi hiukan roosaa pastaväriä ja sekoita. Huom! Käytä nimenomaan pastaväriä, koska nestemäisiä värejä ei voi käyttää suklaan kanssa, ne pilaavat suklaan rakenteen. Anna hiukan jäähtyä ja paksuuntua, ennen kuin kaadat KYLMÄN kakun pintaan.

Kaada kakun pinnalle ganachea ja työnnä lusikalla varovasti reunan yli sieltä täältä pieni määrä ganachea. Kun kakku on tarpeeksi kylmä, valumajäljistä tulee kauniit. Minulla kakku ei ollut kylmä ennen ganachen levitystä, koska luonnonvalo alkoi olla jo niin kortilla, että piti kiirehtiä kakku valmiiksi, jotta siitä sai edes jonkunlaisia kuvia. Tuohon ganache osioon en siksi ollut itse tyytyväinen. Hätiköiden ei koskaan tule hyvää jälkeä.

Koristelu:
Asettele kakun pinnalle ja alareunaan haluamasi koristeet ennen kuin ganache jähmettyy kokonaan. Itse murensin osan minimarengeista ja laitoin marenkimurskaa sekä kakun alareunaan että hiukan kakun päälle sinne tänne.

VINKIT:
- Kakku kannattaa tarjoilla samana päivänä, kun teet siihen ganachen ja koristelet sen, koska koristeet eivät pysy kauhean pitkään hyvänä kakun päällä, vaan ne alkavat pehmetä. Voit kuitenkin tehdä sen muuten edellisenä päivänä valmiiksi, tee ganache ja koristelut vasta hiukan ennen tarjoilua

- Kakusta saa helpoiten leikattua siistejä siivuja terävällä veitsellä. Pese ja kuivaa veitsi joka leikkuun jälkeen, jotta palat pysyvät siistinä.

maanantai 22. helmikuuta 2016

Tagliatellea savulohen, peston ja uppomunan kera



Ruokaintoilijalle, (ainakin minulle), keittiöön kertyy vuosi vuodelta enemmän kaikenlaisia vempeleitä, joita ilman ei muka tule toimeen. Suurimpaa osaa ilman varmasti tulisi toimeen, mutta kyllähän moni niistä helpottaa keittöhommia. Yksi suunnittelemani hankinta oli KitchenAidiin lisävarusteena saatava pastakone/ -leikkuri, joka kuitenkin lennossa vaihtui LIDL:istä ostamaani manuaaliversioon pastakoneesta, sen edullisen hinnan takia. Aiemmin olen tehnyt pastan kaulimalla sen käsin, rullaamalla ja leikkaamalla, joka toimii ihan hyvin myös, mutta kyllähän tuo pastakone helpottaa pastantekoa aika paljon. Käsin kaulimalla on vaikea saada niin ohutta pastaa aikaiseksi, mitä pastakoneella kauliessa. Jos käytät kaupan valmista pastaa, annos valmistuu tietenkin helpommin ja nopeammin.

Kurpitsansiemenpesto toimii annoksen kastikkeena ja löysäksi jätetty uppomuna antaa annokseen vielä lisää kosteutta ja makua, kun uppomunan  halkaisee ja löysä keltuainen valuu kauniisti annoksen sekaan.

Ohjeessa linkitetty blogista aimmin löytyviin kurpitsansiemenpeston sekä uppomunan ohjeisiin, mutta laitan tähän kuitenkin nyt tuon tagliatellen teko-ohjeen, ettei tule hurjaa määrää pelkkiä linkkejä.

TAGLIATELLEA SAVULOHEN, PESTON JA UPPOMUNAN KERA (4-5:lle hengelle)

n. 1 dl Kurpitsansiemenpestoa
Itsetehty tuoretagliatelle (ohje alempana) TAI 300-400 g kaupan keittämätöntä pastaa
200-300 g lämminsavulohta
2 avokadoa
sitruunamehua avokadosiivujen päälle puristettuna

uppomuna per ruokailija
mustapippuria, suolaa

TUORETAGLIATELLE ( 4-5:lle hengelle)
3 kananmunaa
1 tl suolaa
1 tl oliiviöljyä
n. 300 g vehnäjauhoja (hiukan vajaa)

Pastataikina monitoimikoneella:
Laita monitoimikoneeseen kananmunat, suola, oliiviöljy ja suurin osa vehnäjauhoista. Käytä konetta hetken aikaa. Taikinasta pitäisi muodostua pallo. Jos taikina vaikuttaa liian löysältä, lisää vielä hiukan jauhoja ja käytä taas hetken aikaa konetta.

Pastataikina käsin:
Jos sinulla ei ole monitoimikonetta, tee taikina käsin. Valintasi mukaan kumoa jauhot (suurin osa) joko pöydälle tai tee taikina laakeassa kulhossa, tekotapa lähes identtinen. Tee jauhojen keskelle kuoppa, johon kippaat kananmunat, suolan ja oliiviöljyn. Sekoita munaseos sekaisin haarukalla. Siirtele sitten haarukalla jauhoja alussa pieni määrä kerrallaan munaseokseen sekoittaen ja sitten hiukan reippaammin. Lisää tarvittaessa hiukan jauhoja. Kun saat kaikki ainekset sekaisin, kippaa taikina jauhotetulle työtasolle ja jatka taikinan työstämistä, kuten on alempana kerrottu.

Kumoa taikinapallo puhtaalle kevyesti jauhotetulle työtasolle ja vaivaa ja työstä sitä mielellään n. 10 minuuttia, jotta saat silkkimäisen ja elastisen pastataikinan aikaiseksi. Taikina on aika jämäkkää, mutta kunnollinen työstö auttaa pastan jatkokäsittelyssä tehden siitä elastista, jolloin siitä saa aikaiseksi tarpeeksi ohutta pastaa.

Peitä taikinapallo muovilla ja jätä se vetäytymään vähintään puoleksi tunniksi huoneenlämpöön. Voit myös tehdä pastataikinan huomattavasti aiemmin ja laittaa peitettynä jääkaappiin odottamaan. Jääkaapissa taikinan pintaan saattaa kertyä hiukan kosteutta, joten kun otat taikinan jääkaapista, sivele taikinapallon pintaan kevyesti jauhoja. Minä tein pastataikinan edellisenä iltana ennen nukkumaanmenoa, jolloin se oli seuraavana päivänä valmiiksi työstettävää.

Pastan teko pastakoneella:
Jos sinulla on pastakone, leikkaa taikina n. neljään osaan ja työstä kevyesti jauhotettua taikinaa pala kerrallaan. Aja ensin pastakoneen paksuimmalla asetuksella pala läpi pari kertaaa ja säädä pastakonetta aina ohuempaan suuntaan, kunnes saat sopivan vahvuuden. Leikkaa pastalevyt sitten tagliatelleksi.

Ripottele esim. suurehkolle tarjottimelle polentaa (maissia) ja nostele siihen tagliatellet kuivahtamaan noin 20 minuutiksi.

Pastan teko ilman pastakonetta:

Jauhota puhdas työtaso kevyesti jauhoilla ja kauli pastapallosi suureksi suorakaiteen malliseksi ohueksi levyksi. Irroittele välillä pastalevyä työtasolta ja ripauta hiukan jauhoja lisää alle. Jos työtasosi on pienehkö, jaa taikinapallo kahtia ja kauli taikina kahdessa osassa suorakaiteen malliseksi neliöksi.

Ripauta pastalevyn päälle hiukan jauhoja ja rullaa pasta löysähkösti rullalle. Leikkaa terävällä veitsellä pastasta paloja.

EDIT/13.9.2014. Kannattaa rullata pastalevyä molemmista päistä keskustaa kohden. Silloin pasta on helpompi avata rullalta kuivumaan.


Ripottele esim. suurehkolle tarjottimelle polentaa (maissia) ja nostele siihen rullalta avatut  tagliatellet kuivahtamaan noin 20 minuutiksi.

Tuorepasta kypsyy todella nopeasti, se vaatii vain noin parin minuutin keittoajan.

Annoksen valmistelu ja tarjolleasettelu:
Pastan kuivahtaessa voit tehdä peston sekä valmistella annoksen muita aineosia. Tee pesto ohjeen mukaan ja jätä se odottamaan. Perkaa savulohi ja paloittele se pienehköiksi paloiksi.

Laita pastavesi kiehumaan suureen kattilaan, lisää suolaa, kun vesi kiehuu. Jos keität kuivapastaa, se kannattaa laittaa kiehumaan, ennen kuin teet uppomunat. Tuorepasta vastaavasti valmistuu parissa minuutissa, joten tee uppomunat ennen tuorepastan keittoa. Laita toiseen kattilaan vesi kiehumaan uppomunia varten. Valmista uppomunat ja jätä ne odottamaan talouspaperin päälle. Kuori ja paloittele avokadot ja valuta palojen päälle sitruunamehua.

Valuta pasta nopeasti siivilässä ja sekoita sen sekaan varovasti pesto, savulohi ja avokado. Annostele lautasille, nosta uppomuna annoksen päälle ja rouhaise annoksien päälle hiukan mustapippuria ja suolaa. Jos sinulla on jotain tuoreyrttiä, laita jokaisen uppomunan päälle hiukan yrtinlehtiä koristeeksi. Älä riko uppomunia, vaan anna ruokailijoiden itse rikkoa uppomuna, jolloin keltuainen valuu kauniisti annoksen päälle. Kata loppu pestosta tarjolle, jolloin jokainen voi lisätä sitä halutessaan annokseensa hiukan lisää.


lauantai 20. helmikuuta 2016

Banaani-suolakaramelli cupcakes


Meidän perheen nuoret miehet tykkäävät banaaneista, mutta he ovat hyvin kriittisiä, missä kypsyysasteessa banaaninsa syövät. Hiukan vihertävät banaanit ovat liian raakoja, mutta heti niiden muututtua keltaiseksi, ne ovat heidän mielestään parhaimmillaan. Koska banaanit kypsyvät huoneenlämmössä melko nopeasti, usein ne ovat heidän mielestään parhaimmillaan päivän-korkeintaan kaksi. Silloin kun banaanit ovat omasta mielestäni parhaimmillaan, heidän mielestään ne ovat jo täysin ylikypsiä. Välillä käy niin, että banaanit kypsyvät niin kovaa vauhtia, että osa niistä ehtii mennä täysin ylikypsäksi myös minun mielestäni. Leivonnassa tällaiset ylikypsät banaanit ovat parhaimmillaan, vaikkei niitä sellaisenaan enää tulisi syötyä. Usein pakastan ylikypsät banaanit myöhempää käyttöä varten (smoothiet, banaanijäätelö jne.), mutta nyt pyöräytin niistä cupcakeja.

HUOM! Jos teet nämä ilman kuorrutusta, lisää ruokosokerin määrää 1/2 dl. Halusin kakkuosasta hiukan vähäsokerisemman tasapainottamaan kuorrutuksen makeutta.

BANAANI CUPCAKES (n. 14 kpl)
Kosteat aineet:
2 pientä ylikypsää banaania (tai 1,5 isoa)
n. 1 rkl sitruunamehua
2 munaa (M-koko, L-kokoa 1,5)
0,75 dl ruokosokeria
0,5 dl öljyä
1 dl turkkilaista jogurttia

Kuivat aineet:
2 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa
0,5 tl vaniljajauhetta/1,5 tl vaniljasokeria
0,5 tl kanelia
hiukan jauhettua muskottipähkinää

TUOREJUUSTOKUORRUTUS
50 g voita, huoneenlämpöistä
n. 2 dl tomusokeria
1/4 prk/62,5 g  Mascarponea
0,5 tl vaniljajauhetta/1,5 t vaniljasokeria

Koristeeksi:
Suolakaramellikastiketta/Salted Caramel Saucea
Banaanisiivuja (sitruunamehussa pyöriteltynä)

Näiden cupcakien valmistus kannattaa aloittaa tekemällä suolakaramellikastike. Kastiketta jää yli, mutta se säilyy jääkaapissa melko pitkään ja on erittäin monikäyttöistä.

Cupcaket:
Laita uuni kuumenemaan 180-asteseen, kiertoilma 160-asteeseen.

Kuori ja muusaa banaanit sitruunamehun kanssa haarukalla lautasella. Sekoita loput kosteat aineet kulhossa banaanisoseen kanssa sekaisin.

Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet keskenään sekaisin. Yhdistä seokset välttäen liiallista sekoittamista eli sekoita vain, kunnes aineet yhdistyvät.

Lusikoi taikinaa muffinsipellillä oleviin muffinsipapereihin noin 3/4 täyteen ja paista uunin keskitasolla noin 17 minuuttia.

Nosta muffinsipelti ritilälle jäähtymään 5 minuutiksi ja kumoa sitten muffinsit pois vuoasta ritilän päälle jäähtymään loppuun. Kuorruta vasta jäähtyneenä.

Kuorrutus:
Vatkaa korkeareunaisessa kulhossa voi sähkövatkaimella vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää noin 1,5 dl tomusokeria ja vatkaa ensin hiljaisella nopeudella, sitten nopeutta lisäten seos taas kuohkeaksi.

Lisää Mascarone ja vanilja ja vatkaa hetki. Tarkista paksuus ja lisää tarvittaessa vielä hiukan tomusokeria ja vatkaa kuohkeaksi. Jos pursotat kuorrutuksen, se saa olla melko jämäkkää.

Kuorruta cupcaket ja valuttele kuorrutuksen päälle hiukan suolakaramellikastiketta. Helpoimmalla saat suolakaramellia valuteltua cupcakien päälle laittamalla suolakaramellia hiukan pieneen tukevaan pakastepussiin ja leikkaamalla sen kulmaan pienen reiän, josta valutat sitä cupcakien päälle.

Koristele cupcaket ennen tarjoilua vielä banaanisiivuilla. Leikkaa banaania lautasella siivuiksi ja purista sitruunamehua siivujen  joukkoon. Sekoita, jotta sitruunamehua tulee joka kohtaan, etteivät banaanisiivut tummu niin helposti. Banaanisiivuja ei kannata laittaa kauhean kauaa ennen tarjoilua, etteivät ne tummu. Sitruunamehu kyllä estää tummumista melko hyvin ja myös raikastaa makua.


torstai 18. helmikuuta 2016

Kaksi erilaista pestoa kurpitsansiemenistä

Pesto_CT4U.jpg

Perinteisin pesto sisältää pinjansiemeniä ja basilikaa, mutta pestoa voi tehdä melko monenlaisista aineista. Näissä molemmissa pestoissa käytin kurpitsansiemeniä, jotka paahdoin ensin kuivalla pannulla, toisessa on basilikan lisäksi rucolaa, toisessa babypinaattia. Kurpitsansiemen-rucola pesto on pestoista voimakkaamman makuinen rucolan ja oliiviöljyn johdosta ja kurpitsansiemen-pinaattipesto vastaavasti miedomman makuinen, pinaatin ja rypsiöljyn johdosta.

Riippuen siitä, mihin tarkoitukseen peston aiot tehdä, voit muokata sen paksuutta sen mukaan, laittamalla hiukan vähemmän tai enemmän öljyä. Paksumpi käy paremmin esimerkiksi leivälle levitettäväksi, ohuempi vastaavasti vaikka pastan kastikkeeksi.

Parmesaani kannattaa aina raastaa itse palasta raastetta käytettäessä, en suosittele valmisraasteen käyttöä parmesaanista.

KURPITSANSIEMEN-PINAATTI PESTO (n. 2 dl valmista pestoa)
1 dl kurpitsansiemeniä, paahdettuja
20 lehteä tuoretta basilikaa
30 lehteä babypinaattia
1 valkosipulin kynsi
mustapippuria, suolaa
1-2 tl sitruunanmehua
n. 1 dl rypsiöljyä
2 dl raastettua parmesaania

KURPITSANSIEMEN-RUCOLA PESTO (n. 2 dl valmista pestoa)
1 dl kurpitsansiemeniä, paahdettuja
16 lehteä tuoretta basilikaa
14 rucolanlehteä
1 valkosipulin kynsi
mustapippuria, suolaa
1/2-1 tl sitruunanmehua
n. 1 dl oliiviöljyä
1 dl+ 1 rkl raastettua parmesaania

Molemmat pestot tehdään samalla tavalla. Aidoin pesto tehdään morttelissa, mutta itse kyllä surautan peston nopeasti ja helposti tehosekoittimessa. Jos käytät morttelia peston tekoon, aloita laittamalla mortteliin ensin valkosipuli, basilika ja muu lehtivihreä. Kun saat niitä hienonnettua, lisää vasta sitten muita aineksia.

Aloita peston valmistus paahtamalla kurpitsansiemeniä kuivalla pannulla. Sekoittele ahkerasti, etteivät siemenet kärähdä. Kaada laakealle lautaselle jäähtymään.



Lataa tehosekoittimeen peston muut aineet, paitsi parmesaani ja noin puolet öljystä. Käytä pulse -toimintoa ja hienonna pesto haluamaasi karkeusasteeseen. Lisää hiukan öljyä ja pyöräytä vielä sekaisin.

Ota leikkurista terä pois ja sekoita parmesaaniraaste sekaan. Tarkista maku ja paksuus ja lisää tarvittaessa lisää öljyä, mustapippuria, suolaa tai sitruunaa. 

Pesto on parasta tuoreena, jolloin sen maku ja väri on parhaimmillaan, mutta ellet käytä pestoa heti, siirrä se kannelliseen astiaan, jonka pesto täyttää mahdollisimman tarkkaan ja valuta pinnalle vielä hiukan öljyä. Säilytä jääkaapissa, mutta käytä mielellään parin päivän sisällä.


tiistai 16. helmikuuta 2016

Mango-veriappelsiini smoothie kulho


Erilaisia juotavia smootheja ja smoothie kulhoja eli paksumpia lusikoitavia smootheja tulee tehtyä usein. Blogiin smoothien ohjeita on päätynyt kuitenkin melko vähän, mutta aion laittaa niitä vastaisuudessa blogiin enemmän. Tässä smoothie kulhossa on paljon hyväätekeviä aineita, on proteiinia, kuituja, vitamiineja ja kivennäisaineita. Maca -jauhe ja OptiMSM -jauhe eivät kauheasti vaikuta makuun, ovat lähinnä terveysvaikutuksiensa takia mukana, joten voit halutessasi jättää niistä toisen tai molemmat pois, smoothien maun tai rakenteen siitä kuitenkaan juuri muuttumatta.

Itse en juo maitoa ja juustoakin tulee syötyä aika vähän, joten pyrin yleensä lisäämään smoothieen jotain maitotuotetta. Mikäli et käytä maitotuotteita, voit pääsääntöisesti  korvata maitotuotteen esimerkiksi mantelimaidolla tai soijamaidolla.

Veriappelsiinin sesonki on melko lyhyt, joten niitä kannattaa nyt käyttää monipuolisesti, kun niitä saa.


MANGO-VERIAPPELSIINI SMOOTHIE KULHO (2-3 HLÖ:LLE)

300 g pakastettuja mangokuutioita
1 banaani
2 tl Maca -jauhetta
1 tl OptiMSM-jauhetta
1 prk/250 g rasvatonta maitorahkaa
1 rkl kauraleseitä
1,5 veriappelsiinin mehu (loppu 1/2 apelsiinista smoothien päälle kalvottomina paloina)

Pinnalle:
vadelmia (jos pakastettuja, kotimaisia)
veriappelsiinia kalvottomina pieninä paloina
Chian -siemeniä

Laita kaikki smoothien aineet tehosekoittimeen tai vastaavaan ja pyöräytä tasaiseksi. Lusikoi 2-3 kulhoon ja laita pinnalle koristeeksi vadelmia, veriappelsiinin pieniä kalvottomia paloja ja Chian-siemeniä.

Nauti melko nopeasti valmistuksen jälkeen, kun smoothie on vielä lusikoitavan paksua.


perjantai 12. helmikuuta 2016

Mansikka sydänmacaronsit + leivosversiot






Välillä on kiva hiukan leikitellä macaronien muodon kanssa ja mikä kävisikään paremmin lähestyvään ystävänpäivään kuin sydämenmalliset macaronit. Tein samasta, kevyesti mansikanmakuisesta, taikinasta sekä  perusmacaroneja että sydämenmallisia macaroneja. Osan sydämenmallisista täytin mascarponekermalla ja tuoreilla vadelmilla, loput macaronkuoret täytin mansikka-tuorejuustobuttercreamilla.

Sydämenmallisista macaronkuorista saa helpoiten tasakokoisia ja samanmuotoisia, kun piirtää leivinpaperiin esimerkiksi piparkakkumuotin avulla sydänkuviot ja kääntää paperin sitten nurinpäin, jotta macarontaikina ei ole kynänjäljen kanssa kosketuksissa. Tai sitten voi printata pari A4-kokoista paperia, jossa on sydänkuvioita ja laittaa ne leivinpaperin alle ennen pursotusta. Pursotettaessa olisi hyvä olla melko pienireikäinen pyöreäpäinen tylla, koska jälki tyllan kanssa on tarkempaa kuin esimerkiksi pakastepussin kulmaan leikatusta reiästä pursotettaessa.

Jos teet sekä sydämenmallisia että tavallisia pyöreänmallisia macaroneja, ne kannattaa pursottaa eri pelleille, koska sydämenmuotoiset kypsyvät hiukan kauemmin ja hiukan miedommassa lämmössä.

Ilman digitaalivaakaa ja lämpömittaria on vaikea onnistua arvioimaan mittoja ja lämpötilaa, joten ne olisi hyvä olla tämän ohjeen kanssa. Kannattaa lukaista aiempia macaron -postauksiani, mikäli et ole aiemmin tehnyt macaroneja.

Jauhoin pakastekuivattuja mansikoita sauvasekoittimen tehosekoitinosalla, mutta ne voi jauhaa myös vaikka morttelissa. Kannattaa jauhaa sekä kuoriin että täytteeseen ne samaan aikaan.

MACARON -KUORET (n. 35 kpl kokonaista macaronia TAI n. 10 kpl sydämenmallisia ja n. 10 tavallista pyöreää)

150 g tomusokeria
150 g mantelijauhoa
55 g valkuaisia
2 rkl pakastetekuivatuista mansikoista tehtyä jauhetta JA/TAI punaista pastaväriä

Italialainen marenki:
150 g sokeria
37,5 g vettä
55 g valkuaisia

Pierre Hermén ohjeesta poiketen, olen tehnyt suurimman osan näistä viime aikojen macaroneista ilman valkuaisten ikäännyttämistä, enkä ole huomannut juurikaan eroa. Mutta säilytän kyllä kananmunani huoneenlämmössä, joten jääkaappikylmiä munia ei kannata käyttää marengin valmistuksessa. Jos haluat ikäännyttää valkuaiset, laita valkuaiset peitettynä huoneenlämpöön vuorokaudeksi tai jääkaappiin pidemmäksi aikaa (ota ajoissa lämpenemään).

Jauha mantelijauhot ja tomusokeri monitoimikoneessa, jossa on leikkuuterä hienoksi. Ohjeessa kehotetaan siivilöimään seos, mutta en ole sitä enää nykyään tehnyt, koska seos on ollut tarpeeksi hienojakoista ilmankin siivilöintiä ja macaroneista on tullut kauniin tasaisia eikä niissä ole näkynyt röpelöä.

Siirrä mantelijauho-tomusokeriseos kulhoon, jossa voit vatkata sähkövatkaimella ja viritä vatkaimet valmiiksi. Lisää 55 g valkuaisia ja mansikkajauhe ja väri, mutta jätä kulho vielä hetkeksi odottamaan.

Laita uuni kuumenemaan 145-asteeseen, ala-/ylälämmölle. Leivinpaperoi kaksi peltiä.
HUOM! Jos paistat myös sydämenmallisia macaronkuoria, paista ne hiukan miedommassa lämmössä, eli 135-asteessa.

Italialainen marenki:
Mittaa yleiskoneen kulhoon 55 g valkuaisia ja kiinnitä koneeseen pallovatkain. Mittaa kattilaan vesi ja tavallinen sokeri. Kuumenna sokeri-vesiseosta, kunnes se saavuttaa 104-astetta ja käynnistä sitten yleiskone, ensin hiljaisella nopeudella, sitten hiukan kovemmalla. Anna sokeriliemen kuumentua 118-asteeseen ja kaada sitten kuuma sokeriliemi varovasti ohuena nauhana marengin sekaan koneen koko ajan vatkatessa. Anna koneen vatkata marenkiseosta, kunnes se viilenee 40-asteiseksi.

Vatkaa nyt sähkövatkaimella manteli-tomusokeri-valkuais -seos sekaisin. Lisää sitten n. 20 %:a italialaisesta marengista joukkoon ja vatkaa sähkövatkaimella sekaisin. Kaavi seos yleiskoneen kulhoon, jossa on loppu italialaisesta marengista ja nostele ja kääntele muolijalla seosta sekaisin, kunnes seos on tasaista ja muuttuu hiukan juoksevammaksi. Ota nuolijaan seosta ja kokeile, valuuko se melko helposti alas siitä. Mikäli ei, kääntele vielä hetki.

Pyöreät macaron -kuoret:
Siirrä seos pursotuspussiin, jonka päähän olet virittänyt pyöreän pienehkön tyllan. Pursota esivalmistelluille pelleille pienehköjä ympyröitä, noin 50-sentin kokoisia. Ne leviävät jonkun verran, joten jätä niille tilaa levitä. Pamauta peltiä 2-3 kertaa tasoa vasten (keittiöpyyhe alla pehmusteena), jotta ilmakuplat poistuvat ja macaronit tasoittuvat. Jätä kuortumaan noin 15 minuutiksi tai kunnes sormenpäällä pintaa kevyesti kokeiltaessa, taikinaa ei tartu sormeen.

Paista pelti kerrallaan uunin keskitasossa ala-/ylälämmöllä 145-asteessa noin 17 minuuttia tai kunnes varovasti nostamalla macaronia se ei enää ole hyllyvä, vaan irtoaa kokonaisena melko helposti pelliltä. Siirrä ritilälle leivinpapereineen jäähtymään ja paista toinen pelti samoin.

Sydämenmalliset macaronkuoret:
Siirrä seos pursotuspussiin, jonka päähän olet virittänyt pyöreän pienehkön tyllan. Pursota esivalmistelluille pelleille, joissa on leivinpaperiin tai sen alle paperille piirretty/printattu sydämet valmiiksi, joiden mukaan pursotat macaron -taikinan. Pamauta peltiä 2-3 kertaa tasoa vasten (keittiöpyyhe alla pehmusteena), jotta ilmakuplat poistuvat ja macaronit tasoittuvat. Jätä kuortumaan noin 15 minuutiksi tai kunnes sormenpäällä pintaa kevyesti kokeiltaessa, taikinaa ei tartu sormeen.

Paista pelti kerrallaan uunin keskitasossa ala-/ylälämmöllä 135-asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes varovasti nostamalla macaronia se ei enää ole hyllyvä, vaan irtoaa kokonaisena melko helposti pelliltä. Siirrä ritilälle leivinpapereineen jäähtymään ja paista toinen pelti samoin.


MANSIKKATÄYTE (n. 25 macaroniin)

HUOM! Jos haluat täyttää kaikki macaronit tällä täytteellä, tee täyte puolitoista kertaisena, mikäli sinulla on sekä pyöreitä että sydämenmallisia macaroneja. Pyöreisiin tämä riittää juuri ja juuri

35 g voita, huoneenlämpöistä
1 dl tomusokeria
5 tl pakastekuivatuista mansikoista tehtyä jauhetta
30 g Mascarponea
(punaista/rosaa pastaväriä)

Vatkaa voi sähkövatkaimella kuohkeaksi, lisää tomusokeri ja vatkaa ensin hitaasti, sitten nopeuta nostaen.

Lisää loput aineet, vatkaa sekaisin. Tarkista paksuus ja lisää tarvittaessa hiukan tomusokeria, jos seos vaikuttaa liian löysältä.

Levitä veitsellä täytettä macaronpuoliskolle ja paina toinen puolisko päälle tai pursota täyte pakastepussin kulmaan leikkaamastasi aukosta. Laita macaronit kylmään tekeytymään 24 tunniksi ennen syöntiä. Tämä on tärkeää koostumuksen ja maun kannalta, eivät ole oikeanlaisia heti täytön jälkeen!


MASCARPONE-KERMATÄYTE (Riittää n. 8 kpl sydänmacaroneihin)
1 dl vispikermaa
2 rkl Mascarponea
2 tl tomusokeria
rasiallinen tuoreita vadelmia. Tarvitset n. 4 tuoretta isoa vadelmaa per macaron

Vatkaa kaikki aineet sähkövatkaimella sekaisin napakahkoksi vaahdoksi. Siirrä pursotus-/pakastepussiin, johon olet virittänyt suljetun tähtityllan.

Pursota mascarponekermaa sydämenmallisen macaronkuoren puolikkaaseen, paina sydämet reunoille ja pursota keskelle hiukan lisää mascarponekermaa. Pursota vielä ohuelti kansiosaan kermaa ja aseta se kanneksi. Laita macaronit kylmään tekeytymään 24 tunniksi ennen syöntiä. Tämä on tärkeää koostumuksen ja maun kannalta, eivät ole oikeanlaisia heti täytön jälkeen!

KORISTELU:
Sokerimassasta tehtyjä kukkia ja lehtiä (tee minimissään vrk etukäteen)
Vaaleanpunaisia ja valkoisia  Candy Melts -nappeja

Sulata molemmat Candy Meltsit omassa pienessä Minigrip -pussissa varovasti mikrossa, kunnes ne ovat juoksevia. Leikka kulmaan pienenpieni reikä ja pursota macaronien päälle. Vaaleanpunaisella Candy Meltsillä tein turkoosien kukkien keskustan. Kiinnitä kukat ja lehdet sulalla Candy Meltsillä macaron -kuoriin

SÄILYTYS:
Mansikkatäytteellä täytetyt macaronit säilyvät useamman päivän jääkaapissa ja macaronit voi myös pakastaa joko täyttämättöminä, jolloin ne säilyvät useamman kuukauden tai täytettynä, jolloin ne kannattaa syödä parin kuukauden sisällä. Mascarponekermalla ja vadelmilla täytetyt nacaronit kannattaa syödä täyttämistä seuraavana päivänä eikä niitä kannata pakastaa.

keskiviikko 10. helmikuuta 2016

Koristellut keksit ystävänpäiväksi

DecoratedCookies1-CT4U.jpg

DecoratedCookies2-CT4U.jpg

DecoratedCookies3-CT4U.jpg

Pikeerillä koristellut keksit säilyvät ilmatiiviisti huoneenlämmössä säilytettynä noin 2 viikkoa, joten ne voi tehdä hyvissä ajoin valmiiksi. Nämä keksit tein tulevaa ystävänpäivää ajatellen, mutta eri tavoin koristeltuna niistä saa kivaa tarjottava erilaisiin tilaisuuksiin.

Kokeilin näihin keksiohjetta, jota ei tarvinnut jäähdyttää jääkaapissa ennen kaulimista ja se toimikin oikein hyvin. Keksit myös säilyttivät muotonsa hyvin paistaessa. Ohjeen näihin sokerikekseihin löysin Chelsea's Messy Apron -blogista täältä.

KAULITTAVAT KEKSIT (EI VAADI JÄÄHDYTYSTÄ)
NO-CHILL BEST EVER SUGAR COOKIES

HUOM! 1 cup=2,5 dl

1 cup voita, jääkaappikylmää
1 cup + 2 rkl sokeria
1 L-kokoinen muna
1,5 tl vanilja-aromia
3/4 tl manteliaromia
1/2 tl appelsiiniaromia
1 tl maissitärkkelystä
2 tl leivinjauhetta
2 3/4 cups vehnäjauhoja (+ tarvittaessa vielä 1/4 cup)

Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen. Leivinpaperoi pari peltiä leivinpaperilla.

Leikkaa erittäin kylmä voi kuutioiksi ja laita se yleiskoneen kulhoon. Lisää sokeri ja vatkaa kunnes vaaleaa ja kuohkeaa. Lisää muna, vanilja-, manteli- ja appelsiiniaromi. Vatkaa, kunnes aineet sekaisin. Lisää maissitärkkelys, leivinjauhe ja 1 cup jauhoja. Lisää seuraava cup jauhoja ja anna vatkata, kunnes muodostuu taikina. Lisää sitten loppu 3/4 cup jauhoja ja tarvittaessa lisää vielä 1/4 cup jauhoja, jos taikina vaikuttaa hyvin löysältä.

Kauli leivinpaperien välissä ohueksi levyksi ja ota haluamasi mallisilla muoteilla keksejä. Nosta keksit lastan avulla leivinpaperoiduille pelleille. Paista 12-14 minuuttia uunin keskitasolla. Keksit eivät saa ruskistua ja keskeltä niiden kuuluu jäädä hiukan pehmeäksi.

Nosta ritilälle jäähtymään 2:ksi minuutiksi ja siirrä keksit sitten sen jälkeen suureen Minigrip -pussiin. Paista samoin loput keksit.  Käytä tarvittaessa useampaa pussia tai laita keksikerroksien väliin leivinpaperia, eteivät keksit tartu toisiinsa kiinni pussissa. Poista pussista vasta kun jäähtyneet ja aiot kuorruttaa. Näin keksit säilyvät hiukan pehmeämpänä.

Koristeluun käytin ihan perus pikeeriä/Royal Icingia.

HUOM! Jos käytät koristeluun vain 1-2 eri väriä, voit puolittaa pikeerin ohjeen.

ROYAL ICING/PIKEERI -KUORRUTUS

2 valkuaista
n. 5 dl tomusokeria
n. 4 rkl sitruunamehua
(1 rkl glukoosisiirappia)
(pastavärejä)

Vatkaa valkuaiset ja tomusokeri keskenään hyväksi valkoiseksi kuohkeaksi vaahdoksi. Siihen menee sähkövatkaimella noin 3 minuuttia.

Lisää sitruunamehu ja halutessasi glukoosisiirappi ja vatkaa vielä ketken. Glukoosisiirappia käytän nykyään kuorrutteessa, jottei pikeeri kovettuisi ihan kivikovaksi ja halkeilevaksi, ja omasta mielestäni se toimii hyvin pikeerissä. Se ei ole kuitenkaan mitenkään välttämätön ainesosa, eikä kuulu normaalisti pikeerin sekaan.

Voit säädellä pikeerin koostumusta lisäämällä siihen joko tomusokeria tai sitruunanmehua tai vettä sen mukaan haluatko siitä paksumpaa vai notkeampaa. Värjää pikeeri halutessasi elintarvikeväreillä.

Itse jätin osan pikeeristä värjäämättä=valkoinen,  osan värjäsin vaaleanpunaisella, osan punaisella ja osan vaaleanvihreällä. Tein kaikista väreistä vain yhtä vahvuutta. Eli jaoin pikeerin useampaan lasiin, ja värjäsin pikeerit pasta-/geelielintarvikeväreillä.

KEKSIEN KORISTELU WET ON WET -TEKNIIKALLA

Tein joka väristä vain yhtä paksuutta, eli melko juoksevaa (noin ohuehkon shampoon paksuista), koska koristelin keksit wet on wet -tekniikalla. Nimensä mukaisesti siinä laitetaan pohjaväri ja sitten samantien märän pohjavärin päälle tehosteet/kuviot, jolloin lopputuloksesta tulee tasainen pinta, kun koristeet uppoavat vielä märkään pintaan. Wet on wet -tekniikka on siitä kiva, että koristelut saa kerralla tehtyä alusta loppuun. Näihin kekseihin tämä tekniikka oli mielestäni erittäin sopiva, jolloin sai suht nopeasti kerralla valmiiksi koristeltuja keksejä. Erilaisella tekniikalla saa kolmiuloitteisempia keksejä aikaiseksi. Se tekniikka vaatii kuitenkin välikuivatuksia, eli enemmän aikaa (ja kärsivällisyyttä). Siitä sitten toisessa postauksessa tuonnempana.

Kaikista tarkinta jälkeä saat käyttämällä tyllia pursotuspussin ja liittimen kanssa, mutta tukevilla pakastepusseillakin pärjää, kun leikkaa pussien kulmaan tarpeeksi pienen reiän.

Tee ensin ääriviivat sillä värillä, jolla täytät keksin, eli suurin väripinta. Täytä sitten samantien samalla värillä koko keksi. Ota sitten toinen/toiset värit, joilla teet koristeita/tehosteita pohjavärin päälle. Yksinkertaisin ja helpoin on tehdä pilkkuja, jolloin saat polkadot -keksejä, kuten allaolevan kuvan oikeassa yläreunassa olevat keksit.

DecoratedCookies4-CT4U.jpg

Tyylitellyt sydänrivit syntyvät seuraavasti: Märän pohjavärin päälle pursotetaan isohkoja pilkkuja ylhäältä alaspäin suuntautuviin riveihin. Vedetään samantien cocktailtikulla ylhäältä alaspäin. Joka vedon jälkeen putsataan tikku. Pienempiä pillkuja tehdessä, saat pienempiä sydämiä jne.

DecoratedCookies5-CT4U.jpg

Tyyliteltyjä ruusuja saat seuraavasti: Päällystä ensin koko keksi pohjavärillä ja pursota samantien toisella värillä ruusuja varten pilkkuja. Pyöräytä sen jälkeen pilkkuja esim. cocktail -tikulla, jolloin saat ruusun kukkaosan tehtyä, kun pohjaväri ja ruusunväri hiukan sekoittuvat keskenään. Pursota sitten lehtiä varten pienet pilkut ruusujen ympärille ja vedä hiukan esim. cocktail -tikulla pilkun ulkoreunasta ulospäin, jolloin saat pilkusta lehtimäisemmän malliltaan. Putsaa joka vedon välissä tikku, jotta kuviosta tulee siisti. Kun haluaa tehdä tarkkoja kuvioita kekseihin, kannattaa käyttää pienireikäisiä tyllia, pohjaväriin ja suurempiin kuvioihin nro 2 on hyvä, tarkempia kuvioita varten olisi hyvä nro 1.

DecoratedCookies6.CT4U.jpg

Muutamaan keksiin tein keksien hiukan kuivahdettua reunoille koristeeksi pilkkuja, kuten tässä alla. Mikäli pilkut ja pohjaväri ovat samaa väriä, pohjavärin ei tarvitse olla kokonaan kuivunut, mutta mikäli teet pilkut eri värillä, pohjavärin tulee olla kuivunut kunnolla, etteivät värit sekoitu keskenään.

DecoratedCookies7-CT4U.jpg

Anna pikeerin kuivua kunnolla, minimissään 6 h, ennen kuin siirrät keksit kannelliseen, ilmatiiviiseen rasiaan.

Aiempia ystävänpäivään sopivia tarjottavia blogista löytyy mm. nämä:

Banaanikakku piilotetulla sydänkuviolla

BananaCake-CT4U.jpg

Cake popsit

CakePops-CT4U.jpg


Vaniljavaahtokarkit

Marshmallows-CT4U.jpg


Red Velvet Cake ja Cupcakes

RedVelvet-CT4U.jpg


Amaretto-sydämet

AmarettiPops-CT4U.jpg

sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Tiramisu macarons

Macarons_7434.jpg

Macarons7114.jpg

Macarons7427.jpg

Macarons7437.jpg

Tänään tuli kyllä herkuteltua itseleivotuilla laskiaispullilla, mutta koska laskiaispullien ohje blogista jo löytyykin, laitan tänään jatkoa macaron -ohjeille, kuten aiemmin lupailin. Nämä tiramisu macaronit ovat yksiä omia macaron -suosikkeja makunsa puolesta. Jos teet ensimmäisen kerran macaroneja, kannattaa lukaista aiempia macaron -postauksiani. Ilman digitaalivaakaa ja lämpömittaria on vaikea onnistua arvioimaan mittoja ja lämpötilaa, joten ne olisi hyvä olla tämän ohjeen kanssa.

MACARON -KUORET (n. 35 kpl kokonaista macaronia)

148 g tomusokeria
2 tl espressojauhetta
150 g mantelijauhoa
55 g valkuaisia

Italialainen marenki:
150 g sokeria
37,5 g vettä
55 g valkuaisia

n. 2 tl espresso -jauhetta ripoteltavaksi kuorien päälle

Pierre Hermén ohjeesta poiketen, olen tehnyt suurimman osan viime aikojen macaroneista ilman valkuaisten ikäännyttämistä, enkä ole huomannut juurikaan eroa. Mutta säilytän kyllä kananmunani huoneenlämmössä, joten jääkaappikylmiä munia ei kannata käyttää marengin valmistuksessa. Jos haluat ikäännyttää valkuaiset, laita valkuaiset peitettynä huoneenlämpöön vuorokaudeksi tai jääkaappiin pidemmäksi aikaa (ota ajoissa lämpenemään).

Jauha mantelijauhot ja tomusokeri sekä espressojauhe monitoimikoneessa, jossa on leikkuuterä hienoksi. Ohjeessa kehotetaan siivilöimään seos, mutta en ole sitä enää nykyään tehnyt, koska seos on ollut tarpeeksi hienojakoista ilmankin siivilöintiä ja macaroneista on tullut kauniin tasaisia eikä niissä ole näkynyt röpelöä.

Siirrä mantelijauho-tomusokeriseos kulhoon, jossa voit vatkata sähkövatkaimella ja viritä vatkaimet valmiiksi. Lisää 55 g valkuaisia, mutta jätä kulho vielä hetkeksi odottamaan.

Laita uuni kuumenemaan 145-asteeseen, ala-/ylälämmölle. Leivinpaperoi kaksi peltiä.

Italialainen marenki:
Mittaa yleiskoneen kulhoon 55 g valkuaisia ja kiinnitä koneeseen pallovatkain. Mittaa kattilaan vesi ja tavallinen sokeri. Kuumenna sokeri-vesiseosta, kunnes se saavuttaa 104-astetta ja käynnistä sitten yleiskone, ensin hiljaisella nopeudella, sitten hiukan kovemmalla. Anna sokeriliemen kuumentua 118-asteeseen ja kaada sitten kuuma sokeriliemi varovasti ohuena nauhana marengin sekaan koneen koko ajan vatkatessa. Anna koneen vatkata marenkiseosta, kunnes se viilenee 40-asteiseksi.

Vatkaa nyt sähkövatkaimella manteli-tomusokeri-valkuais -seos sekaisin. Lisää sitten n. 20 %:a italialaisesta marengista joukkoon ja vatkaa sähkövatkaimella sekaisin. Kaavi seos yleiskoneen kulhoon, jossa on loppu italialaisesta marengista ja nostele ja kääntele muolijalla seosta sekaisin, kunnes seos on tasaista ja muuttuu hiukan juoksevammaksi. Ota nuolijaan seosta ja kokeile, valuuko se melko helposti alas siitä. Mikäli ei, kääntele vielä hetki.

Siirrä seos pursotuspussiin, jonka päähän olet virittänyt pyöreän pienehkön tyllan. Pursota esivalmistelluille pelleille pienehköjä ympyröitä, noin 50-sentin kokoisia. Ne leviävät jonkun verran, joten jätä niille tilaa levitä. Pamauta peltiä 2-3 kertaa tasoa vasten (keittiöpyyhe alla pehmusteena), jotta ilmakuplat poistuvat ja macaronit tasoittuvat. Ripauta kuorien päälle hiuakn espresso -jauhetta siivilän läpi. Jätä kuortumaan noin 15 minuutiksi tai kunnes sormenpäällä pintaa kevyesti kokeiltaessa, taikinaa ei tartu sormeen.

Paista pelti kerrallaan uunin keskitasossa noin 17 minuuttia tai kunnes varovasti nostamalla macaronia se ei enää ole hyllyvä, vaan irtoaa kokonaisena melko helposti pelliltä. Siirrä ritilälle leivinpapereineen jäähtymään ja paista toinen pelti samoin.

TIRAMISUTÄYTE (n. 35 macaroniin)

40 g voita, huoneenlämpöistä
1 dl tomusokeria
40 g Mascarponea
1 tl espresso -jauhetta
2 rkl Amarettoa

Vatkaa voi sähkövatkaimella kuohkeaksi, lisää tomusokeri ja vatkaa ensin hitaasti, sitten nopeuta nostaen.

Lisää loput aineet, vatkaa sekaisin. Tarkista paksuus ja lisää tarvittaessa hiukan tomusokeria, jos seos vaikuttaa liian löysältä.

Levitä veitsellä täytettä macaronpuoliskolle ja paina toinen puolisko päälle tai pursota täyte pakastepussin kulmaan leikkaamastasi aukosta. Laita macaronit kylmään tekeytymään 24 tunniksi ennen syöntiä. Tämä on tärkeää koostumuksen ja maun kannalta, eivät ole oikeanlaisia heti täytön jälkeen!

Säilyvät useamman päivän jääkaapissa ja macaronit voi myös pakastaa joko täyttämättöminä, jolloin ne säilyvät useamman kuukauden tai täytettynä, jolloin ne kannattaa syödä parin kuukauden sisällä.


keskiviikko 3. helmikuuta 2016

Laskiaispullawrapit vs. (mini)laskiaispullat




Viime laskiaisen hujakoilla tukholmalainen kondiittori Mattias Ljundberg (Tösse bageriet), keksi taivuttaa ruotsalaisen semlan eli laskiaispullan uuteen muotoon, jolloin syntyi Semmel-wrap eli suomalaisittain tietenkin laskiaispullawrap. Pullataikina leipastaan tortillan muotoon, täytteet sisään, kietaistaan wrapiksi ja kääritään paperiin, jolloin herkku on helppo syödä lennossa. Tästä tuli Ruotsissa hetkessä hittituote, ja leipomon eteen syntyi isot jonot.

Viime vuonna tätä ei tullut itse kokeiltua, mutta tänä vuonna muistin tämän herkun pienellä muistutuksella, kun  Annin uunissa -blogin Annis oli näitä herkkuja leiponut. Ohjeen otin häneltä ja se löytyy tuosta linkistä, mutta kirjoittelen sen tähän allekin. Tosin meillä laskiaispullat tehdään aina fuusiopullina, eli pullien väliin lastataan kerman lisäksi hilloa JA mantelimassaa, muodosta riippumatta. Itse halusin vertailun vuoksi leipoa myös tavallisia laskiaispullia, ne kun sai näpsästi leipastua samasta taikinasta.

LASKIAISPULLAWRAPIT (12 kpl TAI 9 kpl wrapia JA 8 minilaskiaispullaa)

Pullataikina:
2,5 dl kevytmaitoa
1 pss/11 g kuivahiivaa
1 dl sokeria
1 tl kardemummaa
0,5 tl suolaa
1 kananmuna
75 g voita, huoneenlämpöistä
n. 7 dl vehnäjauhoja

Täytteet:
n. 5 dl vispikermaa
1 tl vaniljajauhetta/1,5 tl vaniljasokeria
tomusokeria maun mukaan
mansikka-/vadelmahilloa
mantelimassaa

Tee pullataikina peruspullataikinan tavoin. Sekoita kuivahiiva 1 dl jauhoja. Lämmitä maito n. 42-asteiseksi ja lisää sen sekaan kardemumma, kananmuna, sokeri ja hiiva-jauhoseos. Alusta käsin tai koneella ja lisää pikkuhiljaa jauhoja. Lisää alustuksen loppupuolella suola ja rasva ja jatka alustusta ja jauhojen lisäystä, kunnes saat pehmeän, kimmoisan pullataikinan aikaiseksi. Taikina saa jäädä melko pehmeäksi, jotta wrapeista tulee tarpeeksi pehmeitä ja ne eivät repeile rullatessa.

Peitä ja anna nousta noin 45 minuuttia. Laita uuni kuumenemaan loppuaikana 225-asteeseen, kiertoilma 205-asteeseen.

Muodosta sitten taikinasta jauhotetulla alustalla tanko, jaa se 12 osaan, mikäli teet koko taikinasta wrappeja. Pyöritä palat palloiksi, paina litteiksi ja kauli ohuiksi (n. 2 mm paksuisiksi) pyöreiksi wrapeiksi, joiden halkaisija on noin 20 cm. Jos leivot myös minilaskiasipullia, pyörittele ensimmäiseksi pyöreitä minipullia pellille nousemaan, peitä liinalla ja paista munalla voitelun (päälle raesokeria tai mantelilastuja) jälkeen wrappien paiston jälkeen samassa lämmössä noin 9 minuuttia.

Paista heti ilman nostatusta leivinpaperoidulla pellillä uunin keskitasossa n. 3-5 minuuttia, kunnes kypsiä. Wrappien ei ole tarkoitus saada väriä ja niiden kuuluu jäädä pehmeiksi, jotta ne on kypsänä helppo rullata, eivätkä ne repeile/halkeile. Koska pellille ei mahdu montaa wrappia samaan aikaan, suosittelen laittamaan pellillisen paistumaan ja kaulimaan aina seuraava pellillinen odottaessa, jotta wrapit eivät ehdi kohota.

Peitä kypsät wrapit leivinliinalla, jotta ne pysyvät pehmeinä. Anna wrappien jäähtyä ennen täyttöä.

VINKKI:
Mantelimassaa on helppo ja nopea tehdä itsekin. Viime vuotisessa laskiaispullapostauksessa löydät mantelimassan teko-ohjeen

Tänä vuonna minulla ei ollut manteleita, mutta mantelijauhoja löytyi. Niistäkin sai ihan hyvän mantelimassan aikaiseksi, kun sekoitti munanvalkuaista, tomusokeria ja hiukan karvasmanteliaromia mantelijauhojen sekaan. Jätin seoksen tahnamaiseksi, jolloin se oli helppo levittää wrappien väliin. Arvioisin, että käytin  1 dl mantelijauhoa, 1 valkuaisen, 2 tippaa karvasmantelia ja n. 0,5 dl tomusokeria. Maistellen on helppo tehdä oman maun mukainen massa.

Wrappien täyttö:

Vatkaa kerma vaniljan ja tomusokerin kanssa napakaksi vaahdoksi. Levitä wrapin keskelle mantelimassaa/hilloa ja pursota/levitä kermavaahtoa päälle. Taittele wrapiksi ja laita kääreeseen (esim. leivinpaperia, jonka sidot narulla), jotta syönti on helppoa.

Jaa, ja sitten se makutuomio. Molempi parempi, ehkä kuitenkin kallistun enemmän minilaskiaspullien suuntaan, koska noissa wrapeissa oli aika paljon täytettä suhteessa pullataikinan osuuteen. Minilaskiaispullissa pullan ja täytteen suhde on juuri oikeanlainen omasta mielestä.

Olen todella harvoin kipeä, mutta jokusen päivää olin niin flunssanen, että oli pakko pysytellä pois leipomisten ääreltä, ihan jo senkin tähden, etten edes olisi jaksanut leipoa. Siitä tietää, että olin todella kipeä ;). Onneksi tänään pääsi taas lempiharrastuksen pariin! Minun oli tarkoitus leipoa tänään runebergintorttuja, mutta kun kaikkia tarvikkeita ei ollut kotona, päädyinkin leipomaan laskiaispullat tänään, kun niihin löytyi tarvikkeet kotoa. Tänä vuonna laskiainen onkin todella aikaisin, lähes heti Runeberginpäivän jälkeen. Jos olet runebergintorttuohjeita vailla, blogista löytyy:

Runeberginkakku ja pienet runebergintortut



Runebergintortut minikoossa (sylinterinmalliset)