lauantai 30. huhtikuuta 2016

Uunissa paistettavat kinuskidonitsit



Näiden ihanien kinuskidonitsien tekoon tarvitset donitsipellin, joko normikoossa tai minikoossa. Toki voit paistaa donitsit vaikka minimuffinsipellillä, jolloin saat samasta taikinasta pieniä kakkusia. Uunissa donitsit paistuvat nopeasti ja helposti ja ne ovat astetta terveellisempiä ja vähärasvaisempia kuin uppopaistetut donitsit. Blogistani löytyy aiemminkin uunissa paistettavien donitsien ohjeita. Donitseista tulee erilaisia maultaan ja koostumukseltaan kuin uppopaistetuista, mutta itse pidän oikeastaan enemmän juuri uunipaistetuista donitseista.

Käytän uunidonitseissa useimmiten jogurttia, joka antaa donitseihin mukavasti mehevyyttä. Parhaimpia donitsit ovat leivontapäivänä, jolloin niiden rakenne on paras.

UUNISSA PAISTETUT DONITSIT (Minikokoisia n. 55 kpl, n. 12 kpl normikoossa)

3 dl vehnäjauhoja
0,75 tl leivinjauhetta
0,75 tl ruokasoodaa
1 tl kanelia
0,25 tl muskottipähkinää
0,5 tl vaniljajauhetta/2,5 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
0,5 dl sokeria
0,5 dl fariinisokeria
1 kanannmuna
1 dl turkkilaista jogurttia
1 dl (kevyt)maitoa
3 rkl (rypsi)öljyä

Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen, kiertoilma 180-asteeseen. Voitele donitsipellin syvennykset vuokasprayllä tai sulalla rasvalla (voi/margariini).

Sekoita kulhossa vehnäjauhot, leivinjauhe, ruokasooda, kaneli, muskottipähkinä, vanilja, suola ja kidesokeri keskenään. Lisää kosteat aineet,  eli fariinisokeri, muna, jogurtti, maito ja öljy. Yhdistä ainekset välttäen liiallista sekoitusta, ettei donitseista tule sitkeitä.

Lusikoi taikina tukevaan pakastuspussiin tai pursotuspussiin, solmi pussin suu ja leikkaa saksilla toiseen kulmaan/päätyyn pienehkö reikä. Pursota taikinaa donitsipellin syvennyksiin noin 3/4 täyteen.

Paista MINIdonitsipellillistä uunin keskitasolla n. 5 minuuttia, NORMIkokoista donitsipellillistä n. 9 minuuttia. Anna hetki jäähtyä, ennen kuin kumoat ritilälle jäähtymään loppuun. Jos donitsit eivät irtoa kumoamalla, kopauta pellin pohjaan kädelläsi, niin niiden pitäisi irrota kauniisti. Pese ja kuivaa donitsipelti tarvittaessa välillä. Rasvaa se uudestaan ja paista loput donitsit samoin.

DONITSIEN KUORRUTUS:
Donitsien ohje on oma, mutta valkosuklaan lisäämisen kinuskikuorrutukseen löysin Tarun taikakakut -blogista täältä. Tosin Taru oli löytänyt ohjeen Kakkutaikurin blogista täältä. Ihan loistava niksi, kiitos molemmille. Tämä kinuskikuorrutus kestää seuraavaankin päivään melko hyvärakenteisena. Kun kuorrutus kuivuu, se muuttuu hiukan sameammaksi, mutta se ei haittaa makua.

Vähensin hiukan aineiden määrää, tämä määrä oli sopiva tuohon omaan donitsiohjeeseen, kun paistoin donitsit minikoossa (kinuskikuorrutus riittää kaikkiin, mutta halusin kuorruttaa osan suklaalla). Parhaimpia donitsit ovat leivontapäivänä, jolloin niiden rakenne on paras.

KINUSKIKUORRUTUS:
2 dl vispikermaa
100 g fariinisokeria
100 g sokeria
4 palaa valkoista suklaata

Mittaa pannulle/kattilaan kerma ja sokerit. Keittele keskilämmöllä sekoitellen noin 15 minuuttia, kunnes seos paksunee ja muuttuu kinuskimaiseksi. Ota pois lämmöltä ja lisää rouhittu suklaa. Sekoita tasaiseksi. Kuorrutus jähmettyy nopeasti, joten kuorrutuksessa kannattaa olla ripeä. Itse totetsin toimivimmaksi tavaksi pitää kuorrutuksen levyllä, levy minimitasolla ja välillä sekoittaa kuorrutusta. Näin kinuski pysyi koko ajan tarpeeksi juoksevana ja siihen oli helppo dipata donitsit. Varo sormiasi, kinuski on kuumaa.

Dippaa/kasta donitsit kauniimpi puoli alaspäin (donitsipellin pohjaa vasten ollut puoli) kinuskikuorrutukseen ja valuta hetki ylimäääristä kuorrutusta pois. Nosta ritilälle, ripota halutessasi strösseliä tai muita koristeita heti pintaan. Toista samoin muiden donitsien kanssa.

VINKIT:
Valkosuklaiden koostumuksissa ja palojen koossa on eroa, Jos kuorrutus tuntuu liian paksulta, voit lisätä siihen hiukan lisää kermaa, lämmöllä ollessa, jolloin saat sen juoksevammaksi.

Minimuffinsipellillä paistettaessa:
Kuumenna uuni 185-asteeseen, kiertoilma 165-asteeseen. Valmistele muffinsipelti voitelemalla se. Helpoiten se käy vuokaspraylla.

Lusikoi taikina tukevaan pakastuspussiin, solmi pussi ja leikkaa saksilla toiseen kulmaan pienehkö reikä. Pursota taikinaa muffinsipellin syvennyksiin noin 3/4 täyteen.

Paista minimuffinsipellillistä noin 7 minuuttia. Anna hetki jäähtyä, ennen kuin kumoat ritilälle jäähtymään loppuun. Pese ja kuivaa pelti välillä. Rasvaa se uudestaan ja paista loput minimuffinsit samoin. Kuorruta ja koristele.

HAUSKAA VAPPUA!

keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

Lakritsfestivalen ja uudistettu Viking M/S Gabriella


Viikonloppuna oli mieleistä ohjelmaa, kun sain kutsun bloggaajamatkalle* Tukholman Lakritsifestivaaleille. Minua on kiinnostanut tutustua Lakritsfestivaleniin jo parina vuotena, mutta aiemmin matka Tukholmaan tuona ajankohtana on jäänyt tekemättä. Samalla oli hyvä tilaisuus tutustua uudistuneeseen Viking M/S Gabriellaan risteilyn merkeissä. Menomatkalla oli lähes tyyntä ja aurinkokin näyttäytyi.

M/S Gabriella oli juuri edellisenä päivänä, eli perjantaina, saapunut telakalta mittavia uudistuksia kokeneena. Koko ravintolamaailma oli laitettu uuteen uskoon ja noin 100 comfort- ja premium-hyttiä oli uudistettu täysin. Uudistuksissa oli onnistuttu mielestäni erittäin hyvin, yleisilme oli valoisa, harmoninen ja moderni.

Ravintolamaailmassa on varaa valita, kun laivalla on nyt peräti 8 uutta ruoka- ja viihderavintolaa Viking Buffet ja á la carte ravintola Food Gardenin lisäksi.  No name - ravintolassa tarjotaan 7 ja 9 ruokalajin maistelumenuita.



Grill -ravintola on nimensä mukaisesti keskittynyt grilliherkkuihin. Rento ravintola tarjoilee hampurilaisten ja pihvien lisäksi myös kala- ja kasvisvaihtoehtoja. Ravintolaan ei tarvitse tehdä pöytävarausta, joten sinne voi poiketa nälän yllättäessä.


Bistrotek on meren antimia tarjoileva ravintola, jonka annokset on sunniteltu jaettavaksi pöytäseurueen kesken. Bistrotekissa voit nauttia myös Food Gardenin äyriäisvadin herkuista.


Yllämainittujen lisäksi laivalta löytyy vielä Wine Bar -viinibaari, Club Mar yökerho, Upstairs Pub, jossa alkuillasta musisoi trubaduuri ja loppuillan menosta vastaa DJ sekä olohuonemainen Living Room ja Coffee & Joy -kahvila.

Laivaan tutustumisen lomassa saimme pienet maistiaiset No name -ravintolan tarjonnasta. Confattu ankansydän oli erityisen maukasta. Illallinen menosuunnassa oli laivan Buffet -ravintolassa, jonka tarjontaa on uudistettu ja modernisoitu mukavasti ja makuja löytyy ympäri maailman, perinteisistä buffet -herkuista hiukan eksoottisempiin makuihin, mm. cevicheeen ja sushiin, eli jokaiselle jotakin. Koska valinnanvaraa ja makuja on paljon, olin ilahtunut  mm. jälkiruokien pienestä koosta. Makeaa kuin ei määrällisesti välitä syödä paljon, mutta on kiva maistella eri makuja.


Aamupala molempiin suuntiin meillä oli Food Garden -ravintolassa, jossa oli  runsas valikoima ja väljä tunnelma. Kahvi ja tee tarjoiltiin pöytiin (teekannussa ja kahvitermarissa) ja aamupalaan kuuluu myös lasillinen kuohuviiniä. Ei ollenkaan pöllömpi tapa aloittaa aamu.



Rantauduttuamme meillä oli bussikuljetus Lakritsfestivaleniin, jotka olivat Annexet -keskuksessa. Jos kävit viime syksynä Lakritsi- ja salmiakkifestivaaleilla Wanhassa Satamassa, voit kertoa tapahtuman koon melko suurella kertoimella, kun sitä verrataan Tukholman festivaaleihin. Tukholman Lakritsfestivalen, joka järjestettiin jo 8.tta kertaa, on maailman suurin lakritsitapahtuma. Näytteilleasettajia oli viitisenkymmentä ja lakritsia ja salmiakkia löytyi muodossa jos toisessakin.




Haupt Lakritsin Söt Chok. Lakrits on yksi monista suosikeista, johon tutustuin jo viime vuonna Wanhassa Satamassa. Lakritsijauheen peittämä suklaakuorrutettu pehmeä lakupallo vie kielen mennessään. Heillä on myös lakritsirouhetta (jota minä typerys en nyt ostanut) ja monenlaista lakritsijauhetta. Tyylikäs pakkaus on aina plussaa. Lakritsijauhetta minulla oli kotona jo tarpeeksi, joten sitä ei tällä kertaa tullut ostettua. Lakritsijauhe on ihanaa erityisesti leivonnassa ja jälkiruoissa, mutta eri valmistajien lakritsijauheessa on melko paljon eroja. Haupt Lakritsin ja Lakritsfabrikenin lakritsijauheet ovat käyttämistäni lakritsijauheista omia suosikkeja.


Gammelstads Knäck och Karamell myi mm. Super Salty Salmiakkia, joka oli saanut vuoden 2016 Salmiakki Finlandia Awardsin. Nimi piti paikkansa, se on todella suolaista, mutta ihanan venyvää ja pehmeää. Kovin suurta palaa tätä herkkua ei kyllä mielellään syö kerralla. 3 pötköä tätä herkkua taitaa riittä melko pitkälle meidän perheessä.


Kol-Art oli mielenkiintoinen tuttavuus. Taiteilija Danilo Stankovicin Sult -nimisen pronssipatsaan mallin mukaan, on Kol-Art tehnyt syötävää taidetta yhdessä taiteilijan kanssa. Lakritsia on kahdessa maussa, Salt lakrits ja Rökt lakrits, jossa tosiaan on kiva savun maku. Taiteilija on ollut mukana suunnittelemassa sekä makujen että pussin ulkonäköä.  Lakristifestivaaleilta olisi voinut ostaa allanäkyviä numeroituja teoksia, joita oli muistaakseni 66 kappaletta.


Me pitäydyimme kuitenkin perinteisemmässä muodossa ja ostimme Sulteja pusseissa. Molemmat maut oli tosi hyviä. Tai oikeammin ostimme pari laatikkoa, joissa molemmissa oli 1 x Rökt lakrits + 2 x Salt lakrits.


Kuvista ei kauhean hyvin näe paikan kokoa, mutta saa edes jotain suuntaa. Muutama muukin lakritsinystävä oli päätynyt paikalle.


Suomalaisiakin näytteilleasettajia paikalta löytyi, tässä Huhtasrinteen lakritsihunajaa, jota maistelun jälkeen oli ostettava purkki mukaan.


Ja sitten Ett Chokladerin Salmiakbomb! Voi äly miten hyvää. Ostin 4 kpl, jokaiselle perheenjäsenelle yhden, mutta helposti olisin syönyt nuo neljä yksinkin. Ei ihme, että kyseinen tuote oli valittu Lakritsfestivalenin kävijöiden toimesta Ruotsin Suosikkilakritsiksi 2016. Grattis! Toivottavasti tätä saadaan syksyllä myös Wanhaan Satamaan.


Muutamaa (?) lakritsi ja salmiakkiherkkua maisteltua, Suomalainen Real Snacks oli mukavaa vaihtelua. Heiltä tarttui mukaan pussillinen lakritsijauheella maustettuja perunalastuja (Salty Licorice Chips). Heille ei käynyt kortti, eikä meillä ollut kruunuja, mutta onneksi ostos onnistui euroilla.


Kiteytettynä sanoisin, että ellei Lakritsfestivalenin valikoimista löytänyt jotain ostettavaa, eipä taida olla kovin suuri lakritsin tai salmiakin ystävä.


Tässä vielä ostoksia, joiden joukossa aiemmin mainitsemieni tuotteiden lisäksi on myös Lakritskockenin Lakritsi Glazea purkki. Täytyypä kokeilla kohtapuoliin sitä esim. ribsien viimeistelyyn grillissä.


Gabriellan uudistetut hytit olivat kauniisti sisustettuja ja erityistä plussaa annan hyvästä pehmeästä tyynystä. Laivalle palattuamme, saimme vielä ennen iltaruokailua pienet maistiaisannokset Bistrotek -ravintolan tarjonnasta. Merisiilin mätiä, aiolia ja grillattua leipää sekä confattua tursasta, escabechea ja romescoa laivan shampanjan kera. Tursas oli sekä minun että matkakumppanina olleen mieheni suosikki näistä kahdesta.



Amuse Bouchena dinnerillä Food Garden ravintolassa saimme fenkolipannacottaa tattimoussella ja tateilla.


Alkuruokana oli uudistettu Toast Skagen mallia 2016


Pääruokana karitsanpotkaa, auringonkukansiemenrisottoa ja vuohenjuustoa. Karitsa oli hyvää, mutta ehkä omaan makuuni karitsan osuus olisi saanut olla pienempi ja lisukkeita hiukan enemmän.


Jälkiruokana oli raparperia kolmella tapaa.


Matka oli erittäin onnistunut ja oli mukava taas tavata muita ruokabloggareita hyvän ruoan ja ohjelman merkeissä. Kiitos järjestelyistä ja huolenpidosta Tiinalle, Laurille ja Julialle!

Koska Lakritsfestivalenin tarjonta oli sen verran laaja, ettei tällä kerralla ollut oikein aikaa muuten Tukholmalle, suunnittelimme jo mieheni kanssa kesäistä Tukholman reissua samaisella laivalla. Ehkä perheen nuoret miehetkin voisi ottaa mukaan, edellisestä koko perheen Ruotsin reissusta on vierähtänyt muutama vuosi.

*Viking Line ja Lakritsfestivalen tarjosivat matkan, ruoan ja vierailun Lakritsfestivaleniin

lauantai 23. huhtikuuta 2016

Porkkanakakku + minidonitsit






Klassinen porkkanakakku tuorejuustokuorrutuksella saa vappuisen ilmeen, kun se koristellaan samasta taikinasta leivotuilla minikokoisilla porkkanakakkudonitseilla. Lime raikastaa sekä kakkuosaa että kuorrutusta tässä porkkanakakussa. Riippuen siitä, pinoatko donitsit kakun päälle vai painatko kakun päälle 3 tukevaa paperipilliä, joihin pujotat donitsit, kakku saa aika erilaisen ilmeen. Tällainen tavalla koristeltu kakku sopisi hyvin myös lastenjuhliin.

Paistoin kakun korkeareunaisessa 18 cm:n irtopohjavuoassa, jolloin kakusta saa melko korkean ja sen saa leikattua 3-4 kerrokseen. Jos sinulla ei ole korkeareunaista irtopohjavuokaa, paista kakku 20-24 cm:n kokoisessa matalammassa vuoassa ja leikkaa se kahteen kerrokseen. Koska täytekerroksia tulee silloin vain yksi, laita täytettä melko reilusti sekä väliin että kakun päälle.

Minidonitsien leivontaan tarvitset minidonitsipellin. Jos et paista taikinasta minidonitseja, voit paistaa koko taikinan suuremmassa 24-26 cm kakkuvuoassa.

PORKKANAKAKKU+ MINIDONITSIT (18 cm:n korkeareunaiseen irtopohjavuokaan + n. 30 minidonitsia)

3 kananmunaa
1,5 dl fariinisokeria
1,5 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
2 tl kanelia
3/4 tl muskottipähkinää
1/2  (luomu)limenkuorta raastettuna
0,5 tl vaniljajauhetta/2 tl vaniljasokeria
1 dl (rypsi)öljyä
4,5 dl porkkanaraastetta, hienoksi raastettua (3-4 porkkanaa)
4 rkl turkkilaista jogurttia
1,5 dl pekaanipähkinöitä rouhittuna

Kuorrutus:
1 prk/250 g Mascarponea, huoneenlämpöistä (Philadelphiakin käy)
130 g voita, huoneenlämpöistä
6-7 dl tomusokeria
0,5 tl vaniljajauhetta/1,5 tl vaniljasokeria
loppu limenkuori raastettuna (eli noin puolet kuoresta)

Koristelu:
Strösseliä
Minidonitseja (osasta ylläolevaa taikinaa)
CandyMeltsejä tai suklaata donitsien kuorrutukseen
(tukevia pahvipillejä 3 kpl)

Porkkanakakku:
Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen. Pingota irtopohjavuoan pohjan ja reunan väliin leivinpaperi ja voitele reunat kevyesti. Jos irtopohjavuokasi ei ole teflon -pintainen, jauhota myös voideltua reunaa hiukan. Jos sinulla ei ole irtopohjavuokaa käytössä, voitele ja jauhota/korppujauhota tasapohjainen kakkuvuoka tai vastaava vuoka hyvin.

Pese, kuori ja raasta porkkanat raastinraudalla hienoksi raasteeksi. Jätä raaste odottamaan.

Vatkaa munat ja fariini- ja tavallinen kidesokeri  keskenään sähkövatkaimella kulhossa hyväksi vaahdoksi.

Sekoita toisessa kulhossa keskenään kuivat aineet, eli vehnäjauhot, leivinjauhe, kaneli, muskottipähkinä ja vaniljasokeri.

Lisää munavaahtoon jauhoseos parissa erässä siivilän läpi ja sekoita jauhot nostellen joukkoon esim. nuolijalla. Lisää porkkanaraaste, öljy, turkkilainen jogurtti ja rouhitut pekaanipähkinät. Pese lime hyvin kuumalla vedellä ja kuivaa se ja raasta puolet limen kuoresta joukkoon.  Kääntele aineet varovasti sekaisin, esimerkiksi nuolijalla.

Kaada taikinasta n. 3/4 osaa vuokaan (lopusta paistetaan minidonitseja) ja paista sitä uunin alatasolla n. 40 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä tikulla. Jos tikkuun ei tartu taikinaa, kakku on kypsä. Muuten jatka vielä hetki paistamista.

Nosta kakku vuokineen ritilälle jäähtymään 5-10 minuutiksi ja vedä sitten varovasti koko matka vuoan ja kakun välistä reunaa pitkin veitsellä, jotta kakku irtoaa kauniisti vuoasta. Kumoa kakku jäähtymään loppuun ritilän päälle. Anna kakun jäähtyä kokonaan ennen kuorruttamista.

Paista kakun jäähtyessä minidonitsit.

Minidonitsit:
Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen, kiertoilma 180-asteeseen

Paista loppu taikina minidonitsipellillä 2-3 erässä donitsipeltisi koosta riippuen. Voitele donitsipeltisi. Helpoiten se käy vuokaspraylla.

Lusikoi taikina tukevaan pakastuspussiin, solmi pussi ja leikkaa saksilla toiseen kulmaan pieni reikä. Pursota taikinaa donitsipellin syvennyksiin noin 3/4 täyteen.

Paista uunin keskitasolla n. 5 minuuttia. Älä ylipaista, etteivät donitsit kuivu. Anna hetki jäähtyä, ennen kuin kumoat ritilälle jäähtymään loppuun. Jos donitsit eivät irtoa kumoamalla, kopauta pellin pohjaan kädelläsi, niin niiden pitäisi irrota kauniisti. Pese ja kuivaa donitsipelti välillä. Rasvaa se uudestaan ja paista loput donitsit samoin.

Koristelin omat minidonitsini kolmella erivärisellä CandyMeltsillä. Sulatin yhden väriset CandyMelts -napit kerrallaan mikrossa, dippasin donitsin CandyMelts -sulaan, nostin ritilälle ja ripottelin strösseliä päälle. Sitten seuraava väri jne. Voit käyttää kuorrutukseen CandyMeltsien sijaan myös suklaata.

Kakun kuorrutus ja koristelu:
Vatkaa huoneenlämpöiset tuorejuusto ja voi sähkövatkaimella korkeahkossa kulhossa keskenään kuohkeaksi. Lisää tomusokeri, raastettu limenkuori ja vaniljasokeri ja vatkaa vielä hetki.

Leikkaa kakku kolmeen osaan. Nosta yksi kerroksista (pohjaosa) tarjoilualustalle, levitä sille osa kuorrutuksesta, paina seuraava kakkukerros päälle. Levitä taas kuorrutusta ja paina viimeinen kakkukerros päälle. Levitä loppu kuorrutus kakun päälle ja reunoille. Se saa jäädä viimeistelemättömäksi. Ripota pinnalle strösseleitä.

Koristele kakku minidonitseilla joko kasaamalla niit kakun päälle tai painamalla 3 pilliä kakkuun hiukan viistosti pystyyn ja pinoamalla donitseja pilliin.

Nyt kun katsoo ulos, ei kovin keväiseltä näytä, räntää tulee taivaan täydeltä. Toivotaan, että vapuksi ilmat hiukan lämpenevät.  Onko sinulla jo vappusuunnitelmat selvillä? Me ei olla vietetty vappuaattoa enää moniin vuosiin mitenkään ihmeellisesti, mutta vappupäivänä olemme käyneet veljeni perheen kanssa vappubrunssilla noin 10 vappupäivää peräkkäin. Tosi kiva perinne ja vuosien varrella syöjien määrä on ollut kasvussa, kun jo aikuisten lapsien tyttö-/poikaystäviä tai avokkeja on tullut porukkaan lisää. Täytyy nostaa hattua nuorisolle, miten he ovat aina jaksaneet tulla omista vappuriennoistaan huolimatta mukaan brunssille. Joskus toki suoraan vappuaaton juhlista, mutta sitäkin suuremmalla syyllä. Helsingin vappubrunssia tarjoavia paikkoja onkin tullut kierrettyä jonkun verran vuosien varrella. Tänä vappuna ollaan menossa Wanhaan Satamaan, joka onkin oikeastaan meidän suuren porukan suosikki brunssipaikoista, siellä ollaan oltu pari kertaa aiemminkin.

keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Minimunkit suolakaramellitäytteellä



Itsellä on jotenkin vaikea uskoa, että vappuun on enää reilu viikko aikaa. Huhtikuun alku on sujahtanut jotenkin erityisen kovaa vauhtia. Vapuksi tulee aina leivottua joko munkkirinkilöitä, munkkeja, donitseja tai churroja. Kun perheen kaksi pullahiirtä vinkkasivat, että voisi leipoa pullaa pitkästä aikaa (suhteellinen käsite), niin tekaisin samalla osasta taikinaa minimunkkeja. Eli otimme pienen varaslähdön vappukerkkuihin. Täytin minimunkit vielä suolakaramellilla, ja niistä tulikin ihana pikkuherkku. Puisiin grillitikkuihin tuoreiden vadelmien, pensasmustikoiden ja vaahtokarkkien kanssa pujoteltuna, niistä saa kivaa pikkutarjottavaa vappupöytään tai vaikka lasten synttäreille.

Samasta taikinasta leivoin korvapuusteja fariinisokeri-voi-kanelitäytteellä. Vaikken itse tunnustaudukaan varsinaiseksi pullahiireksi, onhan se tuore pulla kyllä hyvää. Ja se tuoksu!


Leivon munkit ja munkkirinkilät aina ihan peruspullataikinasta, jonka jätän todella pehmeäksi, jolloin munkit ovat ihanan pehmoisia. Munkkien sokerointiin kannattaa käyttää erikoishienoa Siro sokeria, joka tarttuu hyvin munkkien pintaan.

MINIMUNKIT (n. 50 kpl)

2,5 dl kevytmaitoa
2 tl kardemummaa
1 kananmuna
1 pss/11 g kuivahiivaa
80 g voita/margariinia (huoneenlämpöistä)
1 dl (hiukan vajaa) sokeria
ripaus suolaa
n. 6 dl vehnäjauhoja

Uppopaistoon:
n. 1,5 L rypsiöljyä
Siro erikoishienoa sokeria munkkien sokerointiin

Lisäksi:
Puisia grillitikkuja
Suolakaramellikastiketta
Rasia tuoreita vadelmia
Rasia tuoreita pensasmustikoita
Vaahtokarkkeja
Esim. puolikas vesimelonia tikkujen kiinnitysalustaksi

Lämmitä maito kädenlämpöistä lämpimämmäksi eli 42-45 asteiseksi. Tee taikina käsin taikinakulhossa tai yleiskoneessa. Sekoita kuivahiiva pariin desiin vehnäjauhoja  ja lisää maidon sekaan. Lisää kananmuna, suola, sokeri ja kardemumma ja sekoita.

Lisää jauhoja pikkuhiljaa koko ajan samalla alustaen. Lisää alustamisen loppuvaiheessa voi/margariini ja alusta taikinaa, jotta saat siihen varmasti kunnon sitkon ja munkeista tulee kuohkeita. Lisää vielä tarvittaessa jauhoja. Takina saa olla todella pehmeää, koska pehmeästä taikinasta tulee maukkaimmat ja pehmeimmät munkit. Kohota taikinaa muovilla/muovipussilla peitettynä lämpimässä paikassa minimissään puolisen tuntia, max. tunti.

Ota kohonneesta taikinasta todella pieni pallo (pingispalloa pienempi, kohotessaan pallon koko lähes tuplaantuu) ja pyörittele se käsin pyöreäksi palloksi leivinpaperoidun pellin päälle, kuten tekisit pikkupullia, mutta taikina siis löysempää kuin pullia leivottaessa. Tee samoin koko taikinan kanssa.

Peitä pellit leivinliinoilla ja anna taikinapallojen kohota puolisen tuntia.

Valmistele sillä välin tarvikkeet munkkien uppopaistoa varten:
Kaada syvälle lautaselle pari desiä Siro erikoishienoa sokeria munkkien sokerointia varten.

Vuoraa laakean astian pohja talouspaperilla. Saat nostettua siihen uppopaistetut munkit, jotta ylimääräinen öljy imeytyy paperiin.

Kaada laakeahkoon paksupohjaiseen kattilaan/pataan öljyä niin, että sitä tulee sen verran reilu kerros (min. n. 5cm), että munkit eivät osu pohjaan uppopaistettaessa.

Munkkien paisto:
Laita öljy kuumenemaan munkkien kohotusajan loppupuolella. Jos sinulla on lämpömittari, kuumenna öljy 170-180-asteiseksi. Ilman lämpömittaria voit tarkistaa oikean lämpötilan tipauttamalla pienen palan vaaleaa leipää kuumentuneeseen öljyyn. Mikäli leipäpala ruskistuu kauniisti noin minuutissa, lämpötila on oikea. Muuten säädä levyn lämpöä suuntaan tai toiseen. Liian kuumassa öljyssä munkkirinkilät kypsyvät pinnalta liian nopeasti ja sisus jää raa'aksi, Vastaavasti liian viileässä öljyssä ne imevät itseensä liikaa öljyä.

Koska minimunkit ovat niin pieniä, saat paistettua kerralla noin 10 munkkia, kattilasi koosta riippuen. Laske munkit yksitellen varovasti kuumaan öljyyn.

Ruskista ensin toiselta puolelta, käännä reikäkauhalla ja ruskista sitten myös toinen puoli. Kypsyminen vie noin 2 minuuttia per puoli. Nosta kypsät munkkt valumaan vadille, jonka olit aiemmin vuorannut talouspaperilla, jotta ylimääärinen rasva imeytyy paperiin. Pyörittele vielä lämpimät munkit sokerissa yksi kerrallaan. Vaihtoehtoisesti voit laittaa sokerin paperipussiin ja pudottaa kaikki samalla kertaa kattilassa paistuneet munkit paperipussiin. Sulje pussinsuu ja ravistele pussia.


Munkkien täyttö + tikutus:
Lämmitä noin 1 dl suolakaramellikastiketta mikrossa puoliteholla noin 40 sekuntia tai kunnes se on melko juoksevaa. Lusikoi seos pursotuspussiin, jonka päässä on pitkäteräinen tylla. Paina munkkiin reikä esim. puisella grillitikulla tai tee veitsellä pieni ristiviilto munkkiin. Pursota suolakaramellikastiketta munkkien sisään.

Vesimelonin puolikas on hyvä alusta munkkitikuille. Se on tukeva ja siihen on helppo tökkiä tikut pystyyn. Pujottele grillitikkuihin vuorotellen minimunkkeja, vaahtokarkkeja ja marjoja. Töki tikut vesimelonin puolikkaaseen, jonka olet laittanut lautaselle. Riippuen syöjien ja tarjottavien lukumäärästä, laske tikkuja 1-2 per henkilö.


VINKIT:
Munkit voi myös pakastaa heti jäähdyttyään, ilman sokerointia. Tarjoilupäivänä kannattaa levittää jäiset munkit leivinpaperoidulle pellille ja antaa munkkien sulaa sen aikaa, että uuni saavuttaa 200 asteen lämpötilan, kiertoilma 180 astetta. Paista munkkeja noin 5 minuuttia tai kunnes ne ovat läpisulaneita ja lämpöisiä. Kierittele ne sitten  heti lämpiminä sokerissa. Maistuvat näin lähes vastapaistetuilta. Täytä munkit sokeroinnin jälkeen.

Vaihda tarvittaessa välillä puhtaat talouspaperit vadille, joihin nostat munkit paiston jälkeen, jotta saat niihin kunnolla öljyn imeytymään. Sokeriakin saatat joutua lisäämään lautaselle. Jos sokeriin imeytyy rasvaa enemmän, sokeri ei enää tartu niin helposti munkkien pintaan.

Munkit maistuvat hyvältä, mutta uppopaistaessa asuntoon (ja munkinpaistajan hiuksiin) tulee hiukan rasvankäryä. Jos omistat ulkogrillin, jossa on sivupoltin, munkit paistuvat näppärästi ulkona ja kaikki käryt myös jäävät sinne. Hiuksiinkaan ei jäänyt mitään tuoksua munkkien paistosta. Suosittelen lämpimästi!

Kannattaa muistaa aina uppopaistaessa:
Ota varmuuden vuoksi kattilaan sopiva kansi lähelle. Jos jostain syystä ylikuumennat öljyn ja se leimahtaa, laita kansi kattilan päälle, jotta palo tukahtuu.

Samasta taikinasta voi leipoa halutessaan myös munkkirinkilöitä. Tästä 2,5 desin taikinasta saa noin 20 kpl munkkirinkilöitä.



sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Terveellisemmät pannarit



Tänään on ollut aika kylmää ja sateista ja vähän syksyisen oloista, mutta kun menee ulos ja kuulee lintujen laulukonserttia, tietää että on kevät. Lintujen puuhia on hauska kuulostella ja seurata ja meidän pihapiirissä onkin aika laaja lajikirjo. On sepelkyyhkyjä, käpytikkoja, närhiä, musta- ja räkättirastaita, sini- ja talitiaisia, punarintoja jne. Käpytikalla on keväällä aika vinkeä tapa soidinrummutella mm. valopylväiden metalliosia, joista se saakin aikaan aika kuuluvan äänen. Yksi päivä seurasin, kun käpytikka liikkui valopylväästä toiseen rummutellen. Vaikka osalla linnuista onkin vasta kosiomenot käynnissä, meidän pihakoivussa pesii jo täyttä häkää sinitiaspariskunta. Toivotaan, että pesintä onnistuu, vaikka nyt onkin aika kylmä kevät.

Sunnuntaiaamuina on kiva syödä yhdessä aamiasta koko perheen kesken ja silloin tulee myös tehtyä usein hiukan tuhdimpi aamiainen. Tänään aamiaisella herkuteltiin lopuksi näillä jenkkityylisillä pannareilla, jotka olin kuitenkin virittänyt aamiaiseen sopivaksi, tekemällä niistä hiukan terveellisemmän version. Käytin kookos-, manteli- ja täysjyväohrajauhoja, lisäksi taikinassa on mm. rasvatonta maitorahkaa. Taikinan seassa on vain pari ruokalusikallista rypsiöljyä ja pannu voidellaan kevyesti öljyllä vain ensimmäistä pannullista paistettaessa.

TERVEELLISEMMÄT PANNARIT (n. 20 kpl)

1 dl mantelijauhoja
1 dl + 2 rkl kookosjauhoja
suolaripaus
0,5 tl vaniljajauhetta/1,5 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1 prk/250 g rasvatonta maitorahkaa
3 kananmunaa (L-kokoa)
2 dl kevytmaitoa
2 rkl rypsiöljyä
1 dl + 1 rkl täysjyväohrajauhoja
(pieni tiraus agave -siirappia)

Sekoita kulhossa mantelijauhot, kookosjauhot, suola, vanilja, leivinjauhe ja ruokasooda keskenään. Lisää maitorahka, kananmunat, maito ja rypsiöljy ja sekoita taas tasaiseksi. Lisää lopuksi täysjyväohrajauhot. Taikina on tosi paksua, sellaista sen kuuluukin olla.

Kuumenna pinnoitettu iso paistinpannu ja voitele se kevyesti rypsiöljyllä. Annostele pannulle, pannusi koosta riippuen, 3-4 pannaria pienen kauhan avulla. Pannarit leviävät jonkun verran, joten älä laita niitä ihan vieri viereen. Paista melko maltillisella lämmöllä noin minuutti, minulla induktioliedellä nro 5-6/9. Käännä varovasti lastan avulla ja paista toiselta puolelta hiukan lyhyemmän aikaa. Nämä ovat aavistuksen hankalampia kääntää kuin nk. tavalliset pannarit, koska näissä on melko paljon  kookos- ja mantelijauhoja. Älä lisää pannuun rasvaa enää ensimmäisen pannullisen jälkeen.

Tarjoile valmiit pannarit vaahterasiirapin ja esimerkiksi mustikoiden kera. Lisäksi käy myös turkkilainen jogurtti. Jos pannareita jää yli, säilytä ne jääkaapissa ja lämmitä esimerkiksi mikrossa niitä hetki ennen tarjoilua.

Krookukset ovat omassa pihassa kevään ensimmäisiä kukkijoita ja ne jaksavat ilahduttaa väsymättä vuosi toisensa jälkeen keväällä, ennen kevätesikon ja tulppaanien kukintaa.



keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Minisuklaakakut+ensimmäinen kokkausnäytökseni





Nämä minisuklaakakut näyttävät ja maistuvat melko ylellisiltä, mutta ovat itseasiassa melko helppotekoisia. Kakkujen pohjaosana käytettävä suklaakakku paistetaan uunipellillä, kypsästä levykakusta otetaan pyöreällä muotilla kiekkoja, pursotetaan kahden pyöreän kiekon väliin mascarpone-kermaa ja päälle valutellaan suklaaganachea ja koristellaan vielä marjoilla ja vaikka mintun- tai sitruunamelissan lehdellä. Suklaakakku on niin mehevää, ettei mitään kostutusta tarvita. Ihania herkkupaloja.

Viime lauantaina, osallistuessani What´s cooking Helsinki -tapahtumaan, pidin elämäni ensimmäisen kokkausnäytöksen (edellisessä blogipostauksessani tapahtumasta enemmän täällä). Kokkausnäytöksiä oli neljällä eri teemalla, joista yksi oli leivonta. Ei liene yllätys, että hain kokkausvuoroa nimenomaan tuon teeman alta. Kerrankin arpaonni suosi minua ja sain kokkausvuoron, jotka jaettiin arvalla kaikkien halukkaiden ruoka- ja leivontabloggarien kesken. Vieras keittiö ja erilaiset välineet varmaan osaltaan vaikuttivat siihen, että minikakkujen päälle tuleva suklaaganache hiukan leikkasi, kun kuumensin sitä liikaa. Hyvin kuitenkin maistiaiset näyttivät silti maistuvan. Eli kokonaisuudessaan kokkausessio sujui ihan hyvin ja se oli kyllä hauska kokemus!



Kokkausnäytöksen reseptiä miettiessäni, päädyin näihin minisuklaakakkuihin, joiden reseptin kehittämisen jälkeen, näistä on tullut nopeasti yksi omista suosikkileivonnaisista.

MINISUKLAAKAKUT (n. 10 KPL)

Kuivat aineet:
4,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
2 dl kaakaota, tummaa makeuttamatonta
2 dl sokeria
0,5 tl vaniljajauhetta/1,5 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
1,5 tl espressojauhetta

Kosteat aineet:
200 g rasvatonta maitorahkaa
200 g turkkilaista jogurttia
2 kananmunaa (L-kokoa)
0,5 dl (rypsi)öljyä
2 dl fariinisokeria

Lopuksi:
100 g voita
1,5 dl kiehuvaa vettä

Mascarpone-kerma:
1 dl vispikermaa
1 dl Mascarponea
1 rkl tomusokeria
0,25 tl vaniljajauhetta/1 tl vaniljasokeria

Suklaaganache:
3/4 dl vispikermaa
1 rkl voita
50 g tummaa 70 % suklaata
50 g maitosuklaata

Koristeeksi:
Tuoreita marjoja, esim. vadelmia ja karhunvadelmia
Mintun- tai sitruunamelissanlehtiä

Kakkupohjat:
Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen. Vuoraa uunipellin pohja ja reunat leivinpaperilla ja suihkaise vuokaspraylla.

Sekoita kuivat aineet keskenään suuressa kulhossa. Sekoita toisessa, pienemmässä kulhossa kosteat aineet keskenään. Yhdistä kosteat aineet kuiviin, joko sähkövatkaimella hiljaisella nopeudella vatkaten, tai käsin esim. tukevaa pallovatkainta käyttäen. Taikina on melko paksua, joten helpointa ainesten sekoittaminen on sähkövatkaimella. Sekoita kuitenkin vain sen verran, etä ainekset menevät kunnolla sekaisin.

Laita voi ja vesi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää muiden aineiden joukkoon ja sekoita vielä tasaiseksi.

Lusikoi taikina esivalmistelemallesi uunipellille ja paista uunin keskitasolla noin 18-20 minuuttia.  Kakku saa jäädä melko kosteaksi, joten varo ylipaistamasta kakkua, ettei se kuivu. Anna jäähtyä uunivuoassa ritilän päällä 10 minuuttia, ennen kuin siirrät levyn leivinpapereineen jäähtymään ritilälle loppuun.

Mascarpone-kerma ja minikakkujen täyttö:
Vatkaa mascarpone-kerman ainekset sähkövatkaimella korkeassa kulhossa napakahkoksi vaahdoksi. Siirrä pursotuspussiin, jonka päähän olet virittänyt avoimen tähtityllan (esim. Wiltom M1).

Ota jäähtyneestä kakkulevystä pyöreällä muotilla tai lasilla, jonka halkaisija on noin 6,5 cm pieniä kakkusia, siirrä ritilälle, jonka alla on puhdas leivinpaperi. Pursota joka toiselle kakulle mascarpone-kermaa, aseta toinen kakku päälle ja paina kevyesti. Päällimmäinen kakkuosa kannattaa laittaa niin päin, että ylöspäin on paistopinta, eli tasaisempi puoli, jotta suklaaganachella kuorruttaessa pinnasta tulee kauniin tasainen.

Suklaaganache:
Rouhi suklaa. Kuumenna kerma ja voi mikrossa (älä anna kiehua) ja kaada  suklaan päälle. Anna olla hetken, ennen kuin sekoitat.  Anna hiukan jäähtyä ja paksuuntua, ennen kuin kuorrutat kakut. Kaada kakun pinnalle ganachea ja työnnä lusikalla varovasti reunan yli sieltä täältä pieni määrä ganachea. Toista samoin kaikkien minikakkujen kanssa.


Koristelu:
Asettele kakkujen pinnalle valitsemasi marjat kauniisti, ennen kuin ganache jähmettyy kokonaan. Lisää vielä mintun- tai sitruunamelissan lehti jokaiseen minisuklaakakkuun.

VINKKI:
Tämä suklaakakkupohja sopii todella hyvin myös täytekakkupohjaksi ja sen voi paistaa samassa uuninlämmössä esimerkiki irtopohjavuoissa. Ylläoleva taikinamäärä on sopiva esimerkiksi 2 x 18 cm:n korkeareunaisiin pyöreisiin irtopohjavuokiin. Esim. tämä suklaatäytekakku on tehty tällä pohjalla.


maanantai 11. huhtikuuta 2016

What´s cooking Helsinki - tunnelmapaloja


Lauantain What's cooking Helsinki ruokatapahtuma Teurastamolla keräsi yhteen ruoasta kiinnostuneita ruoka- ja leivontabloggareita sekä yleisöä. Aamuseminaari oli suunnattu yksinomaan ruoka- ja leivontabloggaajille ja ilmoittautumisen  sekä puurobaarin jälkeen oli hetki aikaa tutustua muihin bloggareihin, ennen seminaarin alkua. Mielenkiintoisen seminaarin aluksi Felicity Cloake kertoili ruokakirjoittamisesta ja hänen jälkeensä Sanna Kekäläinen jutusteli ruokatrendeistä sekä hyvän reseptin anatomiasta. Viimeisenä Virpi Mikkonen kertoi meille Vaneljan tarinan.

Felicity Cloake ja What´s cooking Helsinki -tapahtuman puuhanainen Mari Caudat

Teresa Välimäki ja Sanna Kekäläinen

Ovet avautuivat yleisölle klo 12.00 ja samalla alkoivat bloggareiden näytöskeittöesiintymiset. Näytöskeittiöitä oli neljällä eri teemalla: Hyvää oloa ruoasta, kansainvälinen keittiö, maustaminen ja leivonta. Kuten jo aiemmin kertoilin, näytöskeittiövuorot jaettiin etukäteen arpomalla kaikkien halukkaiden kesken. Kerrankin minulla oli hyvä arpaonni ja sain oman näytöskeittövuoron leivonta -teemalla, jei! En ole aiemmin kokkaillut mitään julkisesti, joten kokemus oli senkin takia erityisen hauska. Reseptin ja toteutuksen sai päättää itse, ja tapahtuman järjestäjät olivat huolehtineet etukäteen toimitetun reseptin printtauksesta, joten reseptejä oli tarjolla halukkaille mukaan.

Näytöskeittiövuorot olivat 1/2 tunnin mittaisia ja päädyin näyttämään, miten valmistuu helppotekoiset, mutta herkulliset ja näyttävät minisuklaakakut. Laitan seuraavaan postaukseeni niiden ohjeen.

Mari Caudat spiikkaamassa näytöskeittövuoroni



Samaan aikaan näytöskeittiövuorojen kanssa oli myös bloggareille suunnattuja workshoppeja, joihin oli ilmoittauduttu etukäteen. Itse olin ilmoittautunut Unelmakakkujen workshoppiin ja siellä pääsimme kokeilemaan mm. uusia Russian Tipp -tyllia, joilla erilaisia kukkia ja terälehtiä saa tehtyä buttercreamista todella helposti ja nopeasti. Kotiinviemisiksi saimme pienen Goodie Bagin, jossa oli leivontatuotteita.



Ennen dinneriä ehdin myös osallistumaan tutustumiskierrokselle The Helsinki Distillery Companyn tislaamoon. Kai Kilpinen, joka on yksi kolmesta tislaamon omistajista, kertoili meille tislaamon synnystä ja tislauksesta. Heidän tuotteitaan on ruisviski, gini, akvavit, applejack sekä lonkero. Omistajat ovat olleet ystäviä parikymmentä vuotta ja puolileikillään heitetty idea viskiä ja giniä rakastavien ystävysten kesken omasta tislaamosta jäi itämään ystävysten mieleen. Pitkän harkinnan ja selvittelytyön sekä lupaviidakon jälkeen tislaamo näki päivänvalon elokuussa 2014. Nuoresta taipaleestaan huolimatta tislaamo on jo kerännyt hyvin mainetta tuotteillaan, vaikka päätuote ruisviski odotteleekin vielä tynnyreissä kypsymistä, joten tulevaisuus näyttää valoisalta. Tämän vuoden puolella tislaamon tilat laajenevat, kun he avaavat oman baarin tislaamon yläkertaan.



Olen käynyt ulkomailla tutustumassa rommitislaamoon, mutta sen kokoluokka oli aika erilainen kuin tässä idyllisessä pienessä Helsinkiläisessä tislaamossa. Kiitos Kai Kilpinen mielenkiintoisesta tutustumiskierroksesta ja onnea sekä menestystä yritykselle jatkossa.

Kai Kilpinen kertoo tislaamon toiminnasta

Tapahtuman päätti Heleatsin järjestämä neljän ruokalajin dinneri Kellohallissa, jonka suunnitteluun osallistujat saivat vaikuttaa etukäteen ja menun toteutuksesta vastasi Teemu Laurell tukenaan Five Points Brothers. Pääruoka-aineet koostuivat Helsinkiläisten tuottajien tuotteista.



Paahdettua kukkakaalia, Helsingin Meijeriliikkeen Ullanlinna-juusto-veloute ja kukkakaali-crumble. Ihanaa!

Roslundin lihakaupan haudutettua karitsan potkaa, karitsan kateenkorvaa, paahdettua valkokaalia, sitruunalla maustettua lehtikaalia ja pikkelöityä sinapinsiementä

Helsingin Meijeriliikkeen jogurttia, sitruunasorbet, Helsinki Wildfoodsin marja-aroniaa. Ihanan raikasta!

Teemu Laurell ja "pari" lautasta odottelemassa nälkäisiä syöjiä...



Illan päätteeksi massu oli täynnä hyviä makuja ja mieli virkeänä uusien blogiystävien tapaamisesta ja muusta mielenkiintoisesta päivän aikana koetusta. Kiitos tapahtuman järjestäjille Helsinki Food Company Oy:lle sekä Makua Oy:lle ja muille taustajoukoille. Erityiskiitokset tapahtuman ihanille puuhanaisille Marille, Johannalle ja Teresalle.