perjantai 30. syyskuuta 2016

Lemon Liquorice Cheesecake + Mirror Glaze


Mirror Glaze -peilikiille on ollut itsellä jo jonkun aikaan todo-listalla, joten olin iloinen, kun vihdoin sain pakastimeen mahtumaan tämän pienen juustokakun (kesän jälkeen pakastin on marjoja ja soseita pullollaan) ja pystyin kokeilemaan tätä kiillettä. Mirror Glazella kuorruttaessa kakun tulisi olla niin kylmä, että kiille jähmettyy hyvin nopeasti kakun päälle. Kakun pitää olla pakastimessa minimissään tunnin ennen kuorrutusta. Kiille oli yllättävän helppo tehdä ja tulen käyttämään Mirror Glazea varmasti toistekin. Variaatioitahan siitä pystyy tekemään vaikka kuinka paljon.



Kakun makumaailmaksi valikoitui tällä kertaa laku ja sitruuna lähestyvien Lakritsi- ja Salmiakkifestivaalien pressitilaisuuden inspiroimana. Sain pressitilaisuudesta niin paljon erilaisia lakritsi- ja salmiakkiherkkuja, että niistä riitti myös leivontaan, vaikka erityisesti mieheni, joka on suuri lakritsinystävä, kävikin verottamassa maistiaisia melko ahkerasti.

Pressitilaisuus pidettiin ihanassa Karkkikauppa Sweetheart'issa.  Jos olet mustan kullan ystävä, Wanhaan Satamaan kannattaa suunnata 29.-30.9. , jolloin vuotuinen festivaali levittäytyy juhlistamaan lakritsia ja salmiakkia muodossa jos toisessakin. Kaikkia ihania uutuuksia(kin) on luvassa mustan magian ystäville. Pressitilaisuuden kuvakollaasin mustiin pukeutunutta Tuija Räsästä on kiittäminen siitä, että saamme nauttia mustasta kullasta vuotuisilla festivaaleilla myös Suomessa. Ruotsissa Tuija Räsäsen järjestämä Lakritsfestivalen on järjestetty vuotuisesti  jo vuodesta 2009 lähtien. Itse kävin tutustumassa tänä keväänä Ruotsin Lakritsfestivaleniin, jotka ovat Ruotsissa vielä huomattavasti suurempi tapahtuma  kuin meillä täällä Suomessa. Suosittelen lämpimästi (blogissani postaus Lakritsfestivalenista).


Nämä voi tehdä halutessaan jo edellisenä päivänä valmiiksi:
 - Lemon Curd, säilyy jääkaapissa noin 1,5 viikkoa
- Mirror Glaze, säilyy jääkaapissa useammankin päivän. Tosin se sitten jämäköityy, eli sitä pitää lämmittää varovasti joko mikrossa tai vesihauteessa ennen käyttöä.
- Juustokakun voi tehdä edellisenä päivänä Mirror Glazea vaille valmiiksi ja säilyttää peitettynä joko jääkaapissa tai  pakastaa sen jo valmiiksi.

LEMON LIQUORICE CHEESECAKE (18-20 cm irtopohjavuokaan)

Lemon Curd
1 sitruunan kuori + mehu
suolaripaus
40 g sokeria
45 g voita
2 keltuaista

Kakkupohja (Jää yli jonkun verran):
Kuivat aineet:
100 g vehnäjauhoa
1 rkl maissitärkkelystä
0,75 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa

Kosteat aineet:
2 pientä munaa (1,5 isoja)
100 g sokeria
1,25 dl turkkilaista jogurttia
0,5 rkl (rypsi)öljyä
1/2 (luomu)sitruunan raastettu kuori
1 tl lakritsijauhetta

Lemon Curd:
 (Tämä on Rachel Khoon resepti, tein hänen ohjeellaan Madeleineja Lemon Curdilla ja vadelmilla, jonka yhteydestä tämä ohje)
1 (luomu)sitruunan kuori + mehu
suolaripaus
40 g sokeria
45 g voita
2 keltuaista

Mittaa kattilaan sitruunan hienoksi raastettu kuori ja mehu, suola, sokeri, voi ja kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes sokeri ja voi sulavat. Ota pois lämmöltä.

Vatkaa keltuaisia hetki, lisää kattilaan sitruunaseoksen sekaan ja vatkaa voimakkaasti sekaisin. Laita kattila takaisin levylle ja vatkaa koko ajan, kunnes sakenee. Älä lopeta vatkaamista, ettei keltuiaset mene kokkeliksi. Jos alkaa kiehua, poista levyltä. Kun paksunee ja kuplii kuplan, kaksi, ota pois lämmöltä. Kaada siivilän läpi kannelliseen rasiaan, laita tuorekelmu kiinni pintaan ja laita kansi päälle. Anna olla jääkaapissa minimissään tunti.

Kakkupohja:
Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Laita uuni kuumenemaan 180-asteeseen, kiertoilma 160-asteeseen.

Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa, mutta lisää lakritsijauhe siivilän läpi. Sekoita toisessa kulhossa kosteat aineet keskenään. Yhdistä seokset välttäen turhaan sekoittamista, ettei taikina sitkisty. Levitä leivinpaperoidulle pellille ja paista uunin keskitasossa n. 15 minuuttia. Anna jäähtyä ritilällä.

Ota kakkupohjasta irtopohjasi kokoinen pala esimerkiksi painamalla irtopohjavuoan reunalla kakkupohjasta pala. Pingota irtopohjavuoan reunan ja pohjan väliin leivinpaperi ja nosta kakkupohja vuokaan.

Levitä kakkupohjan päälle ohuehko kerros Lemon curdia, yhteensä noin 3 ruokalusikallista.

Täyte:
2,5 liivatelehteä
1 dl vispikermaa
1/2 prk/125 g Mascarponea
1 dl turkkilaista jogurttia
1 dl tomusokeria
4 tl lakritsijauhetta
2 tl sitruunamehua

Laita liivatelehdet pehmenemään kylmän veteen 5-10 minuutiksi

Vatkaa kerma sähkövatkaimella vaahdoksi. Jätä odottamaan.

Vatkaa toisessa kulhossa samoilla vatkaimilla Mascarpone, turkkilainen jogurtti, tomusokeri ja siivilän läpi lisätty lakritsijauhe keskenään.

Kuumenna sitruunamehu esim. mikrossa ja liota siihen käsin kuivaksi puristamasi liivatelehdet. Anna hetki jäähtyä ja lisää sitten ohuena nauhana, samalla koko ajan sekoittaen, Mascarpone-jogurttiseokseen. Nostele lopuksi kermavaahto muolijalla nostellen sekaan. Levitä täyte pohjan päälle tasaisesti ja laita peitettynä pakastimeen minimissään tunniksi.

Mirror Glazen ohjeen löysin netistä. Monessa paikassa tuntui olevan tämä sama ohje, ilmeisesti Reddit käyttäjä nimimerkillä SuperDrew124 on ohjeen takana. Tein teko-ohjeisiin hiukan omia pieniä lisäyksiä. Puolitin ohjeen ja silti Mirror Glazea jäi melko paljon yli. Tosin sen voi käyttää uudestaan, mikäli sen käyttää melko nopeasti, kun säilyttää sen jääkaapissa.

MIRROR GLAZE

10 g liivatejauhetta
60 g vettä
150 glukoosisiirappia
150 g sokeria
75 g vettä
100 g makeutettua kondensoitua maitoa
150 g valkosuklaata
Mustaa ja keltaista pastaväriä

Sekoita 60 g vettä ja liivatejauhe keskenään. Jätä turpoamaan.

Rouhi valkosuklaa pieneksi. Kiehauta glukoosisiirappi, sokeri ja 75 g vettä kattilassa. Poista levyltä, lisää liivateseos ja sen jälkeen kondensoitu maito.

Kaada kuuma seos suklaarouheen päälle, sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi. Älä sekoita liikaa, äläkä liikuttele sauvasekoitinta turhaan, ettei tule kauheasti ilmakuplia. Kaada seos tiheän siivilän läpi, jotta ainakin suurin osa ilmakuplista jää siivilään.  Ota pienehkö osa toiseen kulhoon ja sekoita siihen keltaista pastaväriä, kunnes saat mieleisesi väristä. Sekoita toiseen, suurempaan osaan mustaa pastaväriä, kunnes saat siitä mieleisesi väristä. Jätä molemmat jäähtymään. Sekoittele silloin tällöin, etteivät kuorru.

Käytä 35-asteisena. Jos teit Mirror Glazen jo aiemmin, lämmitä sitä varovasti, jotta saat sen juoksevammaksi ja 35-asteiseksi.

Ota jäinen kakku kylmästä. Aseta kakku kakkua pienemmän vuoan/lasin tms. päälle ja laita alle tarjotin/lautanen tms. jolle ylimääräinen Mirror Glaze valuu. Sen voi ottaa alustalta talteen ja käyttää myöhemmin.


Kaada mustaa Mirror Glazea kakun päälle pyörivin liikkein, kakun muotoa seuraten. Tarkista, että peittää hyvin kaikki kohdat. Mikäli ei, kaada lisää. Kun kiille näyttää hyvältä, lisää keltaista väriä haluamiisi kohtiin joko valuttamalla viivamaisesti tai tiputtelemalla väritippoja ja vedä heti palettiveitsellä kevyesti päältä, jolloin saat värit hiukan sekoittumaan keskenään marmorimaisesti.


Anna kuorrutteen hiukan jähmettyä ja siisti sitten alareuna palettiveitsen avulla. Nosta kakku tarjoilualustalle kylmään sulamaan ja jähmettymään.

Koristele tarjolle asettaessasi esimerkiksi täytelakuilla, syötävillä kukilla/koristerakeilla jne. Itse käytin koristelussa mm. Halvan sitruunanmakuisia suklaa-lakukuulia, sitruunamakuisia täytelakupaloja ja krassin kukkia.

sunnuntai 25. syyskuuta 2016

Nopeat ja helpot patongit





Leipää leivon hyvin usein, mutta blogiin päätyy harva ohje, kun yleensä ei tule kauheasti mittailtua aineita ja kirjattua ylös, vaan enemmänkin näppituntumalla leivottua sämpylöitä ja leipää. Juureen tehty leipä on oma lukunsa, mutta helppoja ja erityisesti nopeita - leivonpa leipää nyt ja haluan, että valmista on tunnin sisällä - leipäohjeita ei ole koskaan liikaa. Siksi oli kiva törmätä Maistuis varmaan sullekin -blogin patonkiohjeeseen . Ohjeen hän oli löytänyt netistä ja patonkiohje on alunperin Tomi Björckin käsialaa. Kiitos siis molemmille :).

Olen tehnyt patonkeja ohjeen löydettyäni useamman kerran, välillä suoraan ohjeen mukaan pelkistä vehnäjauhoista, mutta useimmiten erilaisilla jauhosekoituksilla. Pelkillä vehnäjauhoilla tehtynä patongin rakenne on hyvin kuohkea ja patonkimainen, jauhosekoituksilla tehtynä patongit jäävät tiiviimmiksi ja tummemmiksi, mutta vastaavasti ravintoarvo on tietenkin parempi.


TOMI BJÖRCKIN PATONGIT (2 kpl)

5 dl vehnäjauhoja
6 g kuivahiivaa (=n. puoli pussia)
1 tl suolaa
2 dl vettä (+42-45-asteista)
2 rkl oliiviöljyä

Sekoita puoleen vehnäjauhoista kuivahiiva. Lisää ne suolan kanssa lämpimään veteen. Sekoita mukaan loput vehnäjauhot ja öljy. Anna kohota puolisen tuntia.

Laita uuni kuumenemaan 225-asteeseen, kiertoilma 205-asteeseen. Muotoile patongeiksi pellille, leivinpaperin päälle, tee patonkeihin muutama viilto ja anna kohota vielä hetki. Paista noin 15 minuuttia

VINKIT:
Taikina löystyy noustessaan aika paljon ja on suht löysää. Jauhoja ei kuitenkaan kannata lisätä ainakaan paljoa, koska saat muotoiltua patongit helpommin, kun öljyät kätesi. Pehmeästä taikinasta saat kuohkeammat patongit

Jos sinulla on patonkipelti, muotoile patongit patonkipellille. Kuvissa näkyvään patonkipeltiin, jolla tekee kerralla 3 minipatonkia, sopiva taikinamäärä on 1,5 kertainen

Paistan itse patongit hiukan korkeammassa lämmössä, kiertoilmalla 215-asteessa hiukan vajaa 15 minuuttia, jolloin patonkeihin tulee mukavan rapsakka kuori

Voit korvata osan vehnäjauhoista siemenillä/leseillä/eri jauhoilla, mutta vehnäjauhoja tulisi olla jauhoista kuitenkin suurin osa, jotta patonkien rakenteesta ei tule liian tiivis (kts. esimerkiksi alla olevat ohjeet)

Älä peitä patonkeja paiston jälkeen, jotta pinta pysyy rapeana

MONIVILJAPATONGIT (Variaatio yllä olevasta ohjeesta/ 3 pientä patonkia)

1 dl kauraleseitä
1,5 dl riihiruisjauhoja
5 dl vehnäjauhoja
9 g kuivahiivaa
1,5 tl suolaa
3 dl vettä (+42-45-asteista)
3 rkl oliiviöljyä

Tee patongit kuten yllä

MONIVILJAPATONGIT (Variaatio yllä olevasta ohjeesta/ 4 pientä patonkia)

1,5 dl riihiruisjauhoja
0,5 dl pellavansiemeniä
0,5 dl kauraleseitä
1,5 dl kaurahiutaleita
12 g kuivahiivaa
3 rkl öljyä
1 tl suolaa (tai aavistus vajaa)
4 dl lämmintä vettä (42-46-asteista)
n. 5 dl vehnäjauhoja

Tee patongit kuten yllä

lauantai 17. syyskuuta 2016

Mehua, hilloa ja hyytelöä marja-aroniasta


Kesä ja syksy on ollut minulla hyvin keruu- ja säilöntäpainotteista, marja-ajasta (mustikka, vadelma, mansikka, herukat jne.) syksyn omena-, sieni-, puolukka- ja aronia-aikaan. Olen pakastanut, hillonnut. mehustanut, ja kuivattanut kaikkea oikein urakalla. On kiva tietää, että vaikka kesä alkaa olla auttamattomasti ohi, niin ruokapöytään saa kesäistä makua itse säilötyillä herkuilla syksyä ja talvea varten. Ja sieniaikahan se jatkuu edelleen.


Marja-aronia on erittäin teveellinen ja satoisa marja. Sellaisenaan marja-aroniaa ei viitsi montaa marjaa syödä, mutta siitä saa tehtyä vaikka mitä. Itselläni ei ole marja-aroniaa, mutta kävin keräämässä naapurilta suuren määrän marja-aroniaa, joista tein raakamehua sitruunahapolla uuttamalla ja höyrymehua Mehumaijalla sekä hilloa ja hyytelöä. Ja osan pakastin sellaisenaan mm. smootheja varten.

Tässä marjamäärässä riitti puuhaa muutamaksi päiväksi ja pullojakin piti käydä ostamassa usemman kerran lisää.



Marja-aroniaa sisältäviä ohjeita löytyy blogistani jo aiemmin vuoden 2014 syksyltä, mutta linkitän tähän alle ohjeet, jos jollain muullakin on mukavasti marja-aroniaa käytettävissä:


Marja-aroniamehu Mehumaijalla ja aronia-omenahillo

Marja-aroniahyytelö ja smoothiet

Raakamehu marja-aroniasta


torstai 8. syyskuuta 2016

Amerikkalainen omenapiirakka

 


Keväällä omenapuiden kukinta-aikaan laitoin blogiinkin kuvan naapurin omenapuusta, joka oli yhtä kukkapilveä. Myös omenasato oli kukinnan mukainen eli omenia tuli valtava määrä tuohon Valkea Kuulaaseen. Sain luvan kanssa käydä naapurissa omenavarkaissa ja nyt on talven varalle purkkitolkulla omenasosetta sekä pullokaupalla omenamehua. Kiitos Paula ihanista ompuista!

Osan omenista jätin tuorekäyttöön ja tein niistä mm. tämän jenkkityylisen omenapiiraan, jossa rapean pohjan päälle tulee runsaasti omenatäytettä ja täytteen päälle vielä taikinakansi. Lämpöisenä jätelön kanssa todella ihanaa.

AMERIKKALAINEN OMENAPIIRAKKA (23-24 cm:n irtopohjavuokaan)

Taikina:
135 g voita
4 dl vehnäjauhoja
0,5 dl tomusokeria
1 kananmuna (L-koko)

Täyte:
14 kpl kotimaisia omenia, minulla valkeaa kuulasta
1/2-1  dl sokeria, omenien makeudesta riippuen
1 tl kanelia
1/2 tl vaniljajauhetta/1,5 tl vaniljasokeria
3 rkl voita
2 rkl maissitärkkelystä

Piirakkataikina:
Laita monitoimikoneeseen jauhot, paloiksi leikattu voi sekä tomusokeri ja käytä hetki, jotta aineet menevät sekaisin ja siitä tulee ryynimäistä. Lisää sitten kananmuna ja käytä sen aikaa, että taikinasta alkaa muodostua pallo. Jos teet taikinan käsin, nypi voi jauho-tomusokeriseokseen ja lisää sitten kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Siirrä taikina pakastepussiin/tuorekelmuun ja laita se jääkaappiin n. 30 minuutiksi.

Pingota 23-24 cm irtopohjavuoan pohjan ja reunan väliin leivinpaperi, suihkase vuokaspraylla reunat ja pohja. Jätä odottamaan.

Laita uuni kuumenemaan 180-asteeseen, kiertoilma 160-asteeseen

Ota taikina kylmästä ja jaa se kahtia. laita toinen puolisko taikinasta takaisin kylmään.  Kauli toinen osa taikinasta leivinpaperin päällä pyöreäksi levyksi ja nosta se leivinpaperin avulla vuokaan. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille noin puoliväliin asti.

Pistele haarukalla ja esipaista uunin  alatasolla 180-asteessa, kiertoilma 160-asteessa 10 minuuttia. Tee pohjan esipaistuessa täyte.

Täyte:
Paloittele pannuun omenat kuutioiksi kuorineen ilman siemenkotaa. Jos omenissasi on erityisen vahva kuori, ne kannattaa kuoria. Minä laitoin täytteeseen 1/2 dl sokeria, koska Valkeat Kuulaat ovat aika makeita. Jos käytät happamampia omenia, lisää tosiaan sokerin määrää sen mukaan. Lisää muut täytteen aineet ja keittele seosta  n. 10 minuuttia välillä käännellen.

Kauli täytteen pehmentyessä lopputaikina pyöreäksi levyksi leivinpaperin päällä.

Ota esipaistettu pohja uunista. lisää täyte päälle ja nosta pyöreäksi kaulittu taikina kanneksi, leikkaa ylimäääräiset taikinat pois, nipistele reunat kiinni.

Kauli ylimäääräinen taikina ja ota koristeleikkurilla/pienellä piparimuotilla taikinasta kuvioita. Nostele ne taikinan päälle. Voitele kansi ja kuviot munalla ja ripota noin teelusikallinen sokeria päälle. Pistele haarukalla muutama  höyryaukko kanteen.

Alenna uuninlämpö 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen ja paista piirakkaa vielä uunin alatasolla 30 minuuttia

Voit tarvittaessa nostaa hiukan uunin lämpöä loppuminuuteiksi, mikäli piirakkakansi ei ruskistu kauniisti tuossa alemmassa lämmössä.

Nosta piirakka ritilälle ja anna jäähtyä vuoassaan noin 5 minuttia. Irrota sitten varovasti irtopohjavuoka, nosta piirakka tarjolle. Tarjoile vielä lämpimänä  jäätelön kanssa.


"Omenavarkauden" tulos, "pari" omppua :)


Äidiltä peritty mehumaija pääsi taas töihin kun keittelin osasta omenamehua. Mehumaijalla tehdyn höyrymehun teko-ohjeet löytyvät blogistani marja-aroniamehuohjeen yhteydestä. Sokerin määrää kannattaa mnukauttaa marjojen/hedelmien mukaan, omenamehuun käytin 1 kg sokeria per mehumaijallinen, kun Valkeat Kuulaat ovat aika makeita.


Suurimmasta osasta omenia tein omenasosetta, jota meillä käytetään mm. puuron päällä, maustamattoman jogurtin kanssa sekä leivonnassa.  Omenasoseen ohje löytyy täältä