Mirror Glaze -peilikiille on ollut itsellä jo jonkun aikaan todo-listalla, joten olin iloinen, kun vihdoin sain pakastimeen mahtumaan tämän pienen juustokakun (kesän jälkeen pakastin on marjoja ja soseita pullollaan) ja pystyin kokeilemaan tätä kiillettä. Mirror Glazella kuorruttaessa kakun tulisi olla niin kylmä, että kiille jähmettyy hyvin nopeasti kakun päälle. Kakun pitää olla pakastimessa minimissään tunnin ennen kuorrutusta. Kiille oli yllättävän helppo tehdä ja tulen käyttämään Mirror Glazea varmasti toistekin. Variaatioitahan siitä pystyy tekemään vaikka kuinka paljon.
Kakun makumaailmaksi valikoitui tällä kertaa laku ja sitruuna lähestyvien Lakritsi- ja Salmiakkifestivaalien pressitilaisuuden inspiroimana. Sain pressitilaisuudesta niin paljon erilaisia lakritsi- ja salmiakkiherkkuja, että niistä riitti myös leivontaan, vaikka erityisesti mieheni, joka on suuri lakritsinystävä, kävikin verottamassa maistiaisia melko ahkerasti.
Pressitilaisuus pidettiin ihanassa Karkkikauppa Sweetheart'issa. Jos olet mustan kullan ystävä, Wanhaan Satamaan kannattaa suunnata 29.-30.9. , jolloin vuotuinen festivaali levittäytyy juhlistamaan lakritsia ja salmiakkia muodossa jos toisessakin. Kaikkia ihania uutuuksia(kin) on luvassa mustan magian ystäville. Pressitilaisuuden kuvakollaasin mustiin pukeutunutta Tuija Räsästä on kiittäminen siitä, että saamme nauttia mustasta kullasta vuotuisilla festivaaleilla myös Suomessa. Ruotsissa Tuija Räsäsen järjestämä Lakritsfestivalen on järjestetty vuotuisesti jo vuodesta 2009 lähtien. Itse kävin tutustumassa tänä keväänä Ruotsin Lakritsfestivaleniin, jotka ovat Ruotsissa vielä huomattavasti suurempi tapahtuma kuin meillä täällä Suomessa. Suosittelen lämpimästi (blogissani postaus Lakritsfestivalenista).
Nämä voi tehdä halutessaan jo edellisenä päivänä valmiiksi:
- Lemon Curd, säilyy jääkaapissa noin 1,5 viikkoa
- Mirror Glaze, säilyy jääkaapissa useammankin päivän. Tosin se sitten jämäköityy, eli sitä pitää lämmittää varovasti joko mikrossa tai vesihauteessa ennen käyttöä.
- Juustokakun voi tehdä edellisenä päivänä Mirror Glazea vaille valmiiksi ja säilyttää peitettynä joko jääkaapissa tai pakastaa sen jo valmiiksi.
LEMON LIQUORICE CHEESECAKE (18-20 cm irtopohjavuokaan)
Lemon Curd
1 sitruunan kuori + mehu
suolaripaus
40 g sokeria
45 g voita
2 keltuaista
Kakkupohja (Jää yli jonkun verran):
Kuivat aineet:
100 g vehnäjauhoa
1 rkl maissitärkkelystä
0,75 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa
Kosteat aineet:
2 pientä munaa (1,5 isoja)
100 g sokeria
1,25 dl turkkilaista jogurttia
0,5 rkl (rypsi)öljyä
1/2 (luomu)sitruunan raastettu kuori
1 tl lakritsijauhetta
Lemon Curd:
(Tämä on Rachel Khoon resepti, tein hänen ohjeellaan Madeleineja Lemon Curdilla ja vadelmilla, jonka yhteydestä tämä ohje)
1 (luomu)sitruunan kuori + mehu
suolaripaus
40 g sokeria
45 g voita
2 keltuaista
Mittaa kattilaan sitruunan hienoksi raastettu kuori ja mehu, suola, sokeri, voi ja kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes sokeri ja voi sulavat. Ota pois lämmöltä.
Vatkaa keltuaisia hetki, lisää kattilaan sitruunaseoksen sekaan ja vatkaa voimakkaasti sekaisin. Laita kattila takaisin levylle ja vatkaa koko ajan, kunnes sakenee. Älä lopeta vatkaamista, ettei keltuiaset mene kokkeliksi. Jos alkaa kiehua, poista levyltä. Kun paksunee ja kuplii kuplan, kaksi, ota pois lämmöltä. Kaada siivilän läpi kannelliseen rasiaan, laita tuorekelmu kiinni pintaan ja laita kansi päälle. Anna olla jääkaapissa minimissään tunti.
Kakkupohja:
Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Laita uuni kuumenemaan 180-asteeseen, kiertoilma 160-asteeseen.
Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa, mutta lisää lakritsijauhe siivilän läpi. Sekoita toisessa kulhossa kosteat aineet keskenään. Yhdistä seokset välttäen turhaan sekoittamista, ettei taikina sitkisty. Levitä leivinpaperoidulle pellille ja paista uunin keskitasossa n. 15 minuuttia. Anna jäähtyä ritilällä.
Ota kakkupohjasta irtopohjasi kokoinen pala esimerkiksi painamalla irtopohjavuoan reunalla kakkupohjasta pala. Pingota irtopohjavuoan reunan ja pohjan väliin leivinpaperi ja nosta kakkupohja vuokaan.
Levitä kakkupohjan päälle ohuehko kerros Lemon curdia, yhteensä noin 3 ruokalusikallista.
Täyte:
2,5 liivatelehteä
1 dl vispikermaa
1/2 prk/125 g Mascarponea
1 dl turkkilaista jogurttia
1 dl tomusokeria
4 tl lakritsijauhetta
2 tl sitruunamehua
Laita liivatelehdet pehmenemään kylmän veteen 5-10 minuutiksi
Vatkaa kerma sähkövatkaimella vaahdoksi. Jätä odottamaan.
Vatkaa toisessa kulhossa samoilla vatkaimilla Mascarpone, turkkilainen jogurtti, tomusokeri ja siivilän läpi lisätty lakritsijauhe keskenään.
Kuumenna sitruunamehu esim. mikrossa ja liota siihen käsin kuivaksi puristamasi liivatelehdet. Anna hetki jäähtyä ja lisää sitten ohuena nauhana, samalla koko ajan sekoittaen, Mascarpone-jogurttiseokseen. Nostele lopuksi kermavaahto muolijalla nostellen sekaan. Levitä täyte pohjan päälle tasaisesti ja laita peitettynä pakastimeen minimissään tunniksi.
Mirror Glazen ohjeen löysin netistä. Monessa paikassa tuntui olevan tämä sama ohje, ilmeisesti Reddit käyttäjä nimimerkillä SuperDrew124 on ohjeen takana. Tein teko-ohjeisiin hiukan omia pieniä lisäyksiä. Puolitin ohjeen ja silti Mirror Glazea jäi melko paljon yli. Tosin sen voi käyttää uudestaan, mikäli sen käyttää melko nopeasti, kun säilyttää sen jääkaapissa.
MIRROR GLAZE
10 g liivatejauhetta
60 g vettä
150 glukoosisiirappia
150 g sokeria
75 g vettä
100 g makeutettua kondensoitua maitoa
150 g valkosuklaata
Mustaa ja keltaista pastaväriä
Sekoita 60 g vettä ja liivatejauhe keskenään. Jätä turpoamaan.
Rouhi valkosuklaa pieneksi. Kiehauta glukoosisiirappi, sokeri ja 75 g vettä kattilassa. Poista levyltä, lisää liivateseos ja sen jälkeen kondensoitu maito.
Kaada kuuma seos suklaarouheen päälle, sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi. Älä sekoita liikaa, äläkä liikuttele sauvasekoitinta turhaan, ettei tule kauheasti ilmakuplia. Kaada seos tiheän siivilän läpi, jotta ainakin suurin osa ilmakuplista jää siivilään. Ota pienehkö osa toiseen kulhoon ja sekoita siihen keltaista pastaväriä, kunnes saat mieleisesi väristä. Sekoita toiseen, suurempaan osaan mustaa pastaväriä, kunnes saat siitä mieleisesi väristä. Jätä molemmat jäähtymään. Sekoittele silloin tällöin, etteivät kuorru.
Käytä 35-asteisena. Jos teit Mirror Glazen jo aiemmin, lämmitä sitä varovasti, jotta saat sen juoksevammaksi ja 35-asteiseksi.
Ota jäinen kakku kylmästä. Aseta kakku kakkua pienemmän vuoan/lasin tms. päälle ja laita alle tarjotin/lautanen tms. jolle ylimääräinen Mirror Glaze valuu. Sen voi ottaa alustalta talteen ja käyttää myöhemmin.
Kaada mustaa Mirror Glazea kakun päälle pyörivin liikkein, kakun muotoa seuraten. Tarkista, että peittää hyvin kaikki kohdat. Mikäli ei, kaada lisää. Kun kiille näyttää hyvältä, lisää keltaista väriä haluamiisi kohtiin joko valuttamalla viivamaisesti tai tiputtelemalla väritippoja ja vedä heti palettiveitsellä kevyesti päältä, jolloin saat värit hiukan sekoittumaan keskenään marmorimaisesti.
Anna kuorrutteen hiukan jähmettyä ja siisti sitten alareuna palettiveitsen avulla. Nosta kakku tarjoilualustalle kylmään sulamaan ja jähmettymään.
Koristele tarjolle asettaessasi esimerkiksi täytelakuilla, syötävillä kukilla/koristerakeilla jne. Itse käytin koristelussa mm. Halvan sitruunanmakuisia suklaa-lakukuulia, sitruunamakuisia täytelakupaloja ja krassin kukkia.