Sain loppukesällä käydä naapurin marjapensaista keräämässä puna- ja mustaherukoita aikamoisen määrän. Osasta punaherukkaa tein paseerattua, melko vähäsokerista hilloa, joka kävi ihanasti tähän suklaakakkuun suklaamoussen makupariksi. Jos käytät kaupan valmishilloa tuohon punaherukkaosaan, vähennä suklaamoussesta minimissään 1/2 dl sokeria, ettei kakusta tule liian makea.
Paistoin kakkupohjat 4 x 18 cm:n irtopohjavuoissa, jolloin kakkupohjat paistuivat 10:ssä minuutissa. Mikäli paistat kakkupohjan yhdessä tai kahdessa vuoassa, paistoaikaa pitää lisätä vähintään 20-30 minuuttia. Kakusta tulee myös korkea, joten sinulla on syytä olla korkea vuoka, johon hyydytät kakun, lisäksi tarvitset reunakalvoa. Vaihtoehtoisesti voit tehdä kakun noin 20-22 cm:n kokoiseen vuokaan, jolloin kakusta tulee selkeästi matalampi.
SUKLAA-PUNAHERUKKA NAKUKAKKU (korkea kakku, 18 cm halkaisijaltaan)
Kakkupohja (Kakkupohjan ohje alunperin Suklaapossun blogista täältä)
125 g voita
50 g tummaa suklaata
1 dl öljyä
2 dl vettä
1,5 dl ranskankermaa
3 munaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl fariinisokeria
4,75 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaota (tummaa kaakaota Fazer/Van Houten tai vastaava)
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
0,5 tl suolaa
0,5 rkl vaniljasokeria
1,5 tl espresso -jauhetta (=oma lisäys. Suklaakakuissa pieni espresson lisäys korostaa suklaan makua)
Täyte/Suklaamousse (tämän helpon ja ihanan suklaamoussen ohjeen löysin Annin blogista Annin Uunissa täältä:
150 g tummaa suklaata
150 g tuorejuustoa
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 dl kuohu-/vispikermaa
Täyte/Punaherukkahillo
4 liivatelehteä
1 rkl vettä
4 dl vähäsokerista paseerattua punaherukkahilloa
Huom! Jos käytät kaupan valmishilloa, vähennä sokerin määrää suklaamoussesta minimissään 0,5 dl
Suklaaganache kakun päälle:
0,5 dl + 2 rkl kuohu-/vispikermaa
50 g tummaa suklaata (70 %)
50 g maitosuklaata
1 rkl voita
Kakkupohjat:
Laita uuni kuumenemaan 165-asteeseen, kiertoilma 145-asteesen. Pingota irtopohjavuokien reunan ja pohjan väliin leivinpaperi ja suihkaise vuokiin vuokaspraytä.
Sulata suklaa ja voi keskenään mikrossa varovasti välillä sekoittaen. Sekoita joukkoon öljy, vesi, ranskankerma, sokerit ja munat .
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon. Sekoita nopeasti taikinaksi, älä vaivaa.
Jaa taikina tasaisesti irtopohjavuokiin ja paista kakkuja samaan aikaan uunissa, noin 10 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä tikulla, jos taikinaa ei tartu tikkuun, se on kypsä, muuten paista vielä hetki.
Nosta ritilälle jäähtymään kakkuvuoissaan.
Kakun täyttö:
Tee molemmat täytteet, laita ensin punaherukkatäytettä varten liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen noin 5-10 minuutiksi.
Tee sillä välin suklaamousse. Sulata suklaa varovasti mikrossa tai liedellä vesihauteessa. Jätä jäähtymään. Vatkaa kulhossa keskenään kerma, tuorejuusto ja sokerit vaahdoksi. Sekoita jäähtynyt suklaasula joukkoon. Jätä odottamaan.
Kuumenna seuraavaksi ruokalusikallinen vettä ja sekoita siihen käsin kuivaksi puristamasi liivatelehdet. Anna hiukan jäähtyä ja sekoita sitten liivateseos punaherukkahillon joukkoon.
Vuoraa puhtaaksi pesemäsi kakkuvuoan pohja leivinpaperilla ja viritä vuoan reunoille korkea reunakalvo. Suihkaise siihen hiukan vuokaspraytä.
Kokoa kakku laittamalla yksi kakkupohjista alimmaiseksi, lisää sen päälle 1/3 suklaamoussesta ja 1/3 punaherukkatäytteestä. Toista, kunnes kaikki kakkupohjat käytetty. Painele käsin kakkupohjaa, jotta saat kerroksista mahdollisimman tasaiset. Laita kakku peitettynä kylmään jähmettymään minimissään 4:ksi tunniksi.
Kakun koristelu:
Kumoa kakku tarjoilualustalle ja poista reunakalvo sekä leivinpaperi.
Kuumenna kerma ja voi mikrossa/kattilassa. Rouhi suklaat ja lisää ne kuuman kerman joukkoon. Anna olla hetken sekoittamatta ja sekoita sitten suklaaganache tasaiseksi. Kaada kakun päälle ja työntele hiukan reunoilta alas valumaan kakun reunoille sinne tänne.
Koristele esimerkiksi tuoreilla marjoilla. Itselläni oli kakkua tehdessä vielä punaherukoita pensaassa juuri sopivasti kakun koristelua varten, joten kakku sai niistä yksinkertaisen ja helpon koristelun.