tiistai 1. joulukuuta 2020

Itsenäisyyspäivän mustikka-vadelma juustokakku

 


Hyvää alkanutta joulukuuta ja tulevaa itsenäisyyspäivää! Juustokakut kuuluvat meidän perheen suosikkeihin ja tein tämän juustokakun mieheni syntymäpäiville. Mielessä oli samalla jo lähestyvä itsenäisyyspäivä ja ajatus ohjeen blogiin kirjoittamisesta. Valitettavan usein minulle käy niin, että kun en kirjaa ainemääriä ylös leipoessani tai ruokaa tehdessäni, niin ohjeet eivät päädy myöskään blogiin. Täytyy yrittää skarpata tässä asiassa taas kerran ;). Mutta pidemmittä puheitta, tässä nyt tämän juustokakun ohje:

MUSTIKKA-VADELMA JUUSTOKAKKU (18 CM IRTOPOHJAVUOKAAN)

Keksipohja:

80 g kaurakeksejä

60 g kandisokerikeksejä (Bastogne)

95 g voita

Täyte:

100 g kotimaisia mustikoita (paseerataan - tuore/pakaste)

50 g kotimaisia vadelmia (paseerataan - tuore/pakaste)

3 liivatetta

1 rkl vettä

1 kananmuna

0,5 prk Mascarponea

0,75 dl tomusokeria 

1,5 tl vaniljasokeria

2 dl vispikermaa

Kakun päälle/vaniljahyytelö:
1,25 dl Flora Vanillaa
1 liivatelehti
20 g valkosuklaata, pieneksi rouhittuna

Koristeeksi esim.:

Macaroneja

Kermapursotuksia

Pensasmustikoita

Pohja:

Pingota irtopohjavuoan reunan ja pohjan väliin leivinpaperi. Murskaa keksit koneella tai käsin tukevassa pakastepussissa, kaulimella pussin päältä painellen. Sulata pohjan voi mikrossa/kattilassa levyllä. Sekoita keksimurska voisulan kanssa ja painele vuokaan lusikan avulla. Älä paina liian tiiviiksi, ettei pohjasta tule liian kova ja vaikeasti leikattava. Nosta kylmään  odottamaan täytteen teon ajaksi.

Täyte:
Laita mustikat ja vadelmat kattilaan ja kuumenna niitä pari minuuttia sekoitellen. Paseeraa ne sitten siivilän läpi kulhoon odottamaan.

Suihkaise vuoan reunat vuokasprayllä tai voitele ne ruokaöljyllä. Ripota tomusokeria voideltuun reunaan. Näin vuoan reunat irtoavat valmiista kakusta kauniisti. Vaihtoehtoisesti voit käyttää reunakalvoa. Laita täytteen liivatelehdet likoamaan ja pehmenemään kylmään veteen kulhoon 5-10 minuutiksi. 

Erottele keltuaiset ja valkuaiset omiin kulhoihinsa. Vatkaa ensin valkuaiset napakaksi vaahdoksi ja jätä valkuaisvaahto odottamaan. Vatkaa toisessa kulhossa, vatkaimia välillä pesemättä, kerma vaahdoksi.
Vatkaa keltuaiset ja molemmat sokerit keskenään kuohkeaksi vaahdoksi samoilla vatkaimilla, joita ei tarvitse välillä edelleenkään pestä.

Kuumenna mikrossa/kattilassa levyllä 1 rkl vettä kiehumapisteeseen. Sekoita käsin kuivaksi puristamasi liivatelehdet sekaan ja sekoita, kunnes liivatelehdet liukenevat nesteeseen. Jätä hetkeksi jäähtymään.

Sekoita keltuais-sokerivaahtoon Mascarpone ja paseeraamasi marjasose. Lisää liivateliuos sekoittaen. Nostele sekaan ensin kermavaahto ja lopuksi valkuaisvaahto, nuolijalla käännellen.

Ota vuoka kylmästä ja kaavi täyte vuokaan. Kopauta vuokaa pöytää vasten pari kertaa, jotta ilmakuplat poistuu. Peitä ja laita kylmään minimissään 2:ksi tunniksi.

Kakun päälle/vaniljahyytelö:

Laita liivatelehti kylmään veteen pehmenemään 5-10 minuutiksi.
Kuumenna Flora Vanilla mikrossa tai kattilassa, lisää sekaan rouhittu valkosuklaa ja liivatelehti (käsin kuivaksi puristamasi). Sekoita, kunnes kaikki suklaa on varmasti sulanut. Anna hetki jäähtyä, jotta seos ei ole liian kuumaa juustokakun päälle laitettaessa.

Hae juustokakku kylmästä ja kaada vaniljaseos varovasti kakun päälle, lusikkaa apunasi käyttäen. Laita jälleen kylmään minimissään pariksi tunniksi.

Irrota varovasti vuoasta ja nosta tarjoilualustalle. Koristele mieleiseksesi. 




maanantai 30. marraskuuta 2020

Päärynä-homejuustotortut

Onko homejuuston ystäviä? Tässä helppo pikkusuolaisen ohje glögikaudelle, jossa homejuusto, päärynä ja pinjansiemenet solmivat makoisan liiton. Kun torttujen pohjana käytetään kaupan valmiita pakastettuja voitaikinalevyjä, näiden valmistus vie vain hetken, erityisesti jos pinjansiemenet paahtaa pannulla jo aiemmin (voi paahtaa useampi päivä etukäteen). 

Ohje on sen verran yksinkertainen, ettei minulla ollut tarkoitus tätä jakaa blogiin, enkä siis ottanut tortuista kunnon kuvia, joten tämä on ainoa kuva, jonka napsaisin. Mutta koska näistä tuli sen verran hyviä, niin laitanpa ohjeen tänne kuitenkin.


PÄÄRYNÄ-HOMEJUUSTOTORTUT (10 KPL)

Pussillinen pinjansiemeniä

5 pakastettua voitaikinalevyä

Homejuustoa (Aura)

2 päärynää

Voiteluun:

Kananmunaa

Aloita torttujen valmistus paahtamalla pinjansiemeniä kuivalla pannulla, ahkerasti käännellen, kunnes paahtuvat ja saavat hiukan väriä. Kaada lautaselle jäähtymään. Tämän voit tehdä jo useampi päivä etukäteen ja säilyttää pinjansiemenet ilmatiiviisti huoneenlämmössä.

Levitä pakastetut voitaikinalevyt pellille leivinpaperin päälle sulamaan noin 10-15 minuutiksi. Laita uuni kuumenemaan 215-.asteeseen. 

Pese ja kuori päärynät sekä viipaloi ne. Kun voitaikinalevyt ovat sulaneet, leikkaa jokainen levy puoliksi, kuten joulutorttuja tehdessä. Leikkaa kahteen vastakkaiseen kulmaan 90-asteen viillot. Laita päärynäsiivuja tortun keskelle, murustele homejuustoa päälle ja ripota lopuksi pinjansiemeniä päälle. Käännä leikkaamasi kulmien päät keskelle ja paina ne kunnolla kiinni.  Voitele kananmunalla ja paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes nousevat kauniisti ja ruskistuvat hieman.

Sopivat yhtälailla glögin, skumpan kuin teenkin kaveriksi.

Uskomatonta että huomenna alkaa jo joulukuu. Etukäteen ajatellen tuntui siltä, että tästä syksystä tulee varmasti erityisen pitkän oloinen koronan takia, kun kotosalla tulee oltua tavallista enemmän ja muutenkin ympyrät ovat niin pienet nyt poikkeusaikana. Joko teillä ollaan aloitettu joulujuttujen suunnittelu tai teko? Itse havahduin juuri pari päivää sitten siihen, että jouluun ei ole enää kauaa. Ensimmäisiä jouluun liittyviä puuhia minulla on yleensä täyttää kuusijoulukalenteri, jonka anoppini on meille ommellut kun pojat olivat pieniä.  Kuusikalenterissa on joka päivälle oma pieni lkangaspussi, johon saa sujautetettua jotain pientä kivaa. Vanhempi poikani on asunut omillaan jo pari vuotta, mutta hänen toiveenaan, yhtälailla kuin pikkuveljen, oli että tänäkin vuonna joulukalenteri laitetaan. He ovat aina avanneet kalenterin "luukkuja" vuoropäivinä, mutta vanhempi poika avaa sitten kylään tullessaan useamman "luukun" kerrallaan. Hyvää alkavaa joulukuuta!


maanantai 19. lokakuuta 2020

Pehmeät kurpitsapretzelit


Kuka muu innostuu, kun kurpitsat tulevat kauppoihin syksyllä? Yksi omia lemppariraaka-aineita ja ihanan monikäyttöistä, taipuen yhtälailla makeisiin ja suolaisiin herkkuihin. Tällä kertaa tein kurpitsasta pretzeleitä ja lopun kurpitsasoseen laitoin perunamuusin sekaan. Pitääkin taas seuraavalla kauppareissulla ostaa lisää kurpitsaa.

Monet hiivaleivonnaiset ovat melko hitaita leipoa, kun pitää kohotella ensin taikinaa ja sitten leivonnaisia ennen kypsennystä. Nämä pretzelit ovat kuitenkin melko nopeita ja helppoja tehdä, ainoa, mikä vaatii aikaa on kurpitsan kypsennys. Itse kypsennän kurpitsaa uunissa aina kerralla ison satsin ja ajelen sen sitten kypsänä sauvasekoittimella soseeksi. Kurpitsasose käy nimittäin vaikka mihin: Kurpitsakakkuun, keittoon, leipään/sämpylöihin, risottoon, piirakan taikinaan, jolloin voi vähentää rasvan osuutta, muusiin jne. Sose säilyy jääkaapissa noin 4 päivää, joten sen voi hyvin tehdä aiemmin valmiiksi.

PEHMEÄT KURPITSAPRETZELIT (10-12 KPL)

200 g vettä, noin 45-asteista

160 g kurpitsasosetta, kasviöljyä (kts. ohje alempaa)

1 pussi/ 11 g kuivahiivaa

1 tl suolaa

0,5 rkl tummaa siirappia

1 rkl juoksevaa kasvirasvaa (tai sulatettua voita)

400-500 g vehnäjauhoja (osa jauhoista käytetään pretzeleitä leipoessa)

Lisäksi:

2 litraa vettä

60 g ruokasoodaa

Karkeaa suolaa  ja mustia seesaminsiemeniä pretzelien päälle ripoteltavaksi ruokasoodakylvyn jälkeen

Kurpitsasose

Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen, kiertoilma 180-asteeseen. Kurpitsasoseen voit tehdä oikeastaan mistä tahansa talvikurpitsalajikkeesta (Hokkaido-, jätti- myskikurpitsasta jne.).  Huuhtele kurpitsa, halkaise se ja poista siemenet ja höttöinen sisus. Paloittele kurpitsa ja laita palat leivinpaperoidulle pellille ja ripottele päälle hiukan öljyä. Kypsennä uunin keskitasolla n. 40 minuuttia, paloja välillä käännellen, kunnes palat tuntuvat pehmeiltä haarukalla kokeiltaessa. Anna palojen  jäähtyä hetken, kuori ja ajele sauvasekoittimella soseeksi.

Prezelit

Sekoita lämmin vesi ja kuivahiiva keskenään yleiskoneen kulhossa ja anna hiivan aktivoitua noin 2 minuuttia. Sekoita yleiskoneessa, jossa taikinakoukku, sekaan rasva, suola, siirappi ja noin 1/3 osaa jauhoista pienellä nopeudella. Lisää pikkuhiljaa jauhoja koneen käydessä, kunnes taikina ei ole enää kauhean tarttuvaa. Paina sormella taikinaa, jos taikina palautuu muotoonsa, se on valmista jatkotyöskentelyyn. Kippaa taikina alustalle, jonka päälle olet ripotellut jauhoja ja vaivaa taikinaa minuutin verran pöydällä. Muotoile siitä sitten pallo ja peitä leivinliinalla ja jätä odottamaan siksi aikaa, kun valmistelet soodakylvyn. Laita tässä välin myös uuni kuumenemaan 210-asteeseen, kiertoilma 195-asteeseen ja leivinpaperoi kaksi peltiä valmiiksi. Suihkauta leivinpaperille vuokasprayta tai voitele ne kevyesti öljyllä.

Mittaa kattilaan vesi ja ruokasooda, kuumenna kiehuvaksi. Muotoile sillä välin pretzelit. Leikkaa taikina 10-12 osaan. Rullaa yksitellen joka palasta pitkä n. 25 cm pitkä tanko, joka on päistään hiukan kapeampi, käännä U:n muotoon ja kiepauta sitten päät yhteen, käännä alas, jolloin saat siitä pretzelin mallisen ja paina päät kiinni. Laita kattilaan varovasti 2 pretzeliä kerrallaan ja anna kiehua 20-30 sekuntia. Nosta sitten reikäkauhalla leivinpaperoidulle pellille ja ripota pintaan suolaa ja sesaminsiemeniä. Toista kaikkien pretzelien kanssa. 

Paista pelti kerrallaan uunin keskitasossa 210-asteessa, kiertoilma 195-asteessa n. 15 minuuttia, kunnes ruskistuvat kauniisti. Jos kaikki pretzelit eivät mene kerralla, ne voi säilyttää ilmatiiviisti huoneenlämmössä tai pakastaa.

Meitä lähellä on kiva paikka, jossa minun on pitänyt käydä jo useampana vuotena. Tänä vuonna vihdoin tuli käytyä Koiramäen Pajutallilla, josta nämä muutamat allaolevat kuvat on otettu. Ihania sisutustavaroita, kaikenlaista kivaa pajusta, kahvila, minipossuja, kaneja jne.,  kauniissa vanhanajan miljöössä. Jos et ole käväissyt, kannattaa poiketa.



tiistai 8. syyskuuta 2020

Omena-kinuski Madeleinet


Meidän pihassa on kolme kääpiöomenapuuta. Niistä tulee aika kivasti syöntiomenia ja riittää niistä esimerkiksi muutamaan omenapiirakkaankin. Säilöntään asti omenia ei kuitenkaan niistä riitä, joten oli ihanaa, että tänä(kin) vuonna sain parilta naapurilta useamman kassillisen omppuja. Tein melko massiivisen määrän omenasosetta, josta osan pakastin, osan säilöin lasipurkkeihin. 


Viime aikoina olen leiponut omalle perheelle hyvin vähän, koska suurin osa vapaasta ajasta on mennyt tilausleivonnaisten parissa. Pari omenapiirakkaa olen leiponut tällä helpolla piirakkaohjeella, joka käy yhtä hyvin marjapiirakaksi, kuin esimerkiksi raparperi- tai omenapiirakaksikin. Omenapiirakkaa tehdessä siivuta omenat ja asettele ne limittäin piirakan päälle ja vaihda hillo-marmeladisokeri tavalliseen sokeriin ja ripota sitä sekä kanelia omenien päälle ennen paistoa.

Tänään halusin kuitenkin leipoa jotain uutta omenasta, joten kehittelin ohjeen näihin omenaisiin Madeleineihin. Taikinan ja taikinaan lisättävän omenaseoksen voi tehdä halutessaan jo edellisenä päivänä jääkaappiin odottamaan, mutta minimissään taikina kannattaa tehdä 1,5-2 tuntia ennen leivonnaisten paistoa jääkaappiin.




OMENA-KINUSKI MADELEINET n. 20 kpl

200 g voita, sulatettuna ja jäähdytettynä
200 g vehnäjauhoja
0,5 tl vaniljasokeria
10 g leivinjauhetta
4 rkl maitoa
3 munaa
140 g sokeria

Omenaseos:
3 kotimaista omenaa kuorineen
1 rkl voita
1 rkl fariinisokeriaa

Kinuski:
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria
1 rkl voita

Sulata voi mikrossa tai kattilassa levyllä ja jätä jäähtymään. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään.

Vatkaa munat ja sokeri keskenään vaaleaksi vaahdoksi.

Lisää sulatettuun, jäähtyneeseen voihin maito ja sen jälkeen jauhoseos. Nostele lopuksi sekaan munavaahto parissa erässä esimerkiksi nuolijalla nostellen. Älä sekoita liikaa, ettei munavaahto laske. Laita peitettynä jääkaappiin 1,5-2 tunniksi tai  seuraavaan päivään.

Tee sillä välin omenaseos:
Laita pannulle voi ja fariinisokeri. Pilko sekaan omenat melko pieninä kuutioina. Kuumenna ja kypsennä omenaseosta sen aikaa, että omenapalat hiukan pehmenevät. Jätä jäähtymään.

Laita uuni lämpenemään 190-asteeseen, kiertoilma 170-asteeseen noin 10 minuuttia ennen kuin aiot paistaa Madeleinet. Voitele vuokasprayllä Madeleine vuoka/vuoat. Ota taikina kylmästä, sekoita omenaseos varovasti taikinan joukkoon ja lusikoi Madeleine vuoan syvennyksiin noin ruokalusikallinen taikinaa. Paista uunin keskitasolla 5 minuuttia ja sammuta uuni 2 minuutiksi (tällä tavalla Madeleineihin saadaan niihin kuuluva "kumpu"). Laita uuni sitten takaisin päälle, mutta vähennä lämpöä 180-asteeseen, kiertoilma 160-asteeseen ja paista vielä noin 7 minuuttia, kunnes tikulla kokeiltaessa tikkuun ei tartu taikinaa.

Nosta ritilän päälle jäähtymään hetkeksi, ennen kuin kumoat Madeleinet pois vuoastaan. 

Kinuski:
Mittaa pannulle kerma, fariinisokeri ja voi. Keittele seosta, silloin tällöin sekoitellen, noin 10-15 minuuttia, kunnes kinuski sakenee selvästi. Tee vesilasikoe: Laita lasiin kylmää vettä noin puoliväliin ja tiputa muutama pisra kinuskia veteen. Jos kinuski jähmettyy niin, että siitä pystyisi muotoilemaan pallon, eikä liukene veteen, se on valmista. Kuorruta Madeleinet lopuksi kinuskilla dippaamalla päälliosasta noin puolet kinuskiin ja ripota halutessasi strösseliä kinuskin päälle. Anna jähmettyä hetken ja nauti paistotuoreena.



maanantai 29. kesäkuuta 2020

Helppo raparperimehu



Jaoin tämän helpon raparperimehun ohjeen jo aiemmin Instassa ja Facessa, mutta laitanpa sen nyt tänne blogiinkin, vielä kun on raparperiaika. Kaikista kaunein väri raparperimehuun tulee punavartisista raparpereista, jotka käytetään kuorineen, mutta mikä tahansa raparperilajike tietenkin mehun tekoon käy, vaikka mehusta ei saman väristä tulekaan, ellei varsissa ole punaista väriä. Makuunhan se ei vaikuta. Alkukesästä käytän raparperin aina muutenkin kuorineen esimerkiksi raparperipiirakkaan, mutta myöhemmin kesällä, kun raparperinvarret hiukan puutuvat, kuorin ne ennen käyttöä.

HELPPO RAPARPERIMEHU (N. 2 L LAIMENNETTAVAA MEHUA)

5-6 raparperinvartta kuorineen, paloiteltuna lanteiksi
1 rkl sitruunahappoa
2 L vettä

Laita kaikki aineet kattilaan, kiehauta ja ota pois lämmöltä. Anna uuttua seuraavaan päivään. Siivilöi tiheän siivilän läpi toiseen astiaan. Makeuta makusi mukaan tai jätä makeuttamatta. Pullota ja säilytä jääkaapissa max 7 pv. Voit myös pakastaa mehun, jolloin se säilyy huomattavasti pidempään. Laimenna vedellä tai kivennäisvedellä juotaessa.

Älä heitä siivilöityjä raparpereja pois, vaan käytä ne esim. raparperipiirakkaan tai raparperihilloon.


maanantai 4. toukokuuta 2020

Appelsiini-suklaa / "Fazerina" macarons

 
Perustin sivutoimisen yrityksen Cakes & Catering CT4U viime vuonna. Tarkoitukseni oli ilmoitella asiasta kunnolla vasta sitten, kun olen saanut nettisivut tehtyä, mutta ilokseni sivutoiminen yritys on työllistänyt minua sen verran hyvin, että nettisivut ovat vielä alkutekijöissään. Eli teen siis tilausleivontaa ja cateringia. Minulta voi tilata vähän kaikenlaisia leivonnaisia, makeaa ja suolaista ja lisäksi voin hoitaa koko juhlien cateringin ruokien, astioiden ja loppusiivouksen osalta. Minulta löytyy myös astiasto 50 hengelle. Vaikka astiat löytyy 50 hengelle, pystyn cateraamaan maksimissaan 100 hengen juhlat.

Tällä hetkellä Korona -tilanteen takia tavallisia tilauksia on ollut hyvin vähän, siksi päätinkin tehdä viikottaisen herkkuboksi -ennakkomyynnin. Ilmoittelen alkuviikosta aina Instassa ja Facebookissa, mitä viikon herkkuboksi sisältää. Noudot ovat sitten aina perjantaisin ja lauantaisin. Melko kivasti onkin tullut noita herkkuboksitilauksia, josta olen hyvin kiitollinen. Vappua edeltävän viikon boksi piti sisällään tällaisia herkkuja:


Eli boksista löytyi myös näitä appelsiini-suklaa macaroneja. Noiden vihreiden lime-minttumacaronien ohje blogistani jo löytyykin täältä

Teen nykyään macaronit pääsääntöisesti samalla italialaisen marengin ohjeella, joka on alunperin Pierre Hérmen käsialaa.  Blogistani löytyy myös ranskalaisen marengin metodilla tehtyjä macaron -ohjeita, mikäli pidät enemmän siitä tavasta. Mikäli teet macaroneja ensimmäisen kerran, kannattaa lukaista noita aiempiakin ohjeita hiukan.

Macaronit sopivat erinomaisesti pakastettaviksi, joten ne ovat hyviä juhlaleivonnaisia. Ne myös sulavat melko nopeasti pakastimesta otettuina, joten sopivat hyvin  myös ex tempore herkutteluun. Itse pidän yleensä jonkin verran macaroneja pakastimessa, koska ne käyvät hyvin esimerkiksi kakkujen koristeluun.

MACARON -KUORET (n. 70 kpl kokonaista macaronia)

300 g tomusokeria
300 g mantelijauhoa
110 g valkuaisia

Italialainen marenki:
300 g sokeria
75 g vettä
110 g valkuaisia

Hiukan oranssia pastaväriä tai keltaista ja punaista

Pierre Hermén ohjeesta poiketen, olen tehnyt suurimman osan viime aikojen macaroneista ilman valkuaisten ikäännyttämistä, enkä ole huomannut juurikaan eroa. Mutta säilytän kyllä kananmunani huoneenlämmössä, joten jääkaappikylmiä munia ei kannata käyttää marengin valmistuksessa. Jos haluat ikäännyttää valkuaiset, laita valkuaiset peitettynä huoneenlämpöön vuorokaudeksi tai jääkaappiin pidemmäksi aikaa (ota ajoissa lämpenemään).

Jauha mantelijauhot ja tomusokeri monitoimikoneessa, jossa on leikkuuterä hienoksi. Jos haluat hyvin tasaiset kuoret, siivilöi  sen jälkeen seos, mutta en itse sitä tee aina, koska seos on melko hienojakoista ilmankin siivilöintiä. Mutta ainakin jompikumpi on tehtävä, hienonnus tai siivilöinti, jos haluat tasaisia macaroneja, muuten niihin jää aika paljon röpelöä.

Siirrä mantelijauho-tomusokeriseos isoon.  Lisää 110 g valkuaisia, mutta jätä kulho vielä hetkeksi odottamaan.

Laita uuni kuumenemaan 140-asteeseen, kiertoilmalle. Leivinpaperoi (tai käytä macaronmattoa tai kestoleivinpaperia) 5-6 peltiä.

Italialainen marenki:
Mittaa yleiskoneen kulhoon 110 g valkuaisia ja kiinnitä koneeseen pallovatkain. Mittaa kattilaan vesi ja tavallinen sokeri. Kuumenna sokeri-vesiseosta, kunnes se saavuttaa 104-astetta ja käynnistä sitten yleiskone, ensin hiljaisella nopeudella, sitten hiukan kovemmalla. Anna sokeriliemen kuumentua 118-asteeseen ja kaada sitten kuuma sokeriliemi varovasti ohuena nauhana marengin sekaan koneen koko ajan vatkatessa. Anna koneen vatkata marenkiseosta, kunnes se viilenee 40-asteiseksi.

Sekoita sillä välin manteli-tomusokeri-valkuais -seos sekä pastaväri sekaisin nuolijalla käännellen. Lisää sitten n. 20 %:a italialaisesta marengista joukkoon ja kääntele sekaisin. Kaavi loppu italialaisesta marengista kulhoon ja kääntele nuolijalla seosta sekaisin, kunnes seos on tasaista ja muuttuu hiukan juoksevammaksi. Ota nuolijaan seosta ja kokeile, valuuko se melko helposti alas siitä. Mikäli ei, kääntele vielä hetki.

Siirrä seos pursotuspussiin, jonka päähän olet virittänyt pyöreän pienehkön tyllan. Pursota esivalmistelluille pelleille pienehköjä ympyröitä, noin 50-sentin kokoisia (tai pienempiä, mikäli haluat pienehköjä macaroneja). Ne leviävät jonkun verran, joten jätä niille tilaa levitä. Pamauta peltiä 2-3 kertaa tasoa vasten (keittiöpyyhe alla pehmusteena), jotta ilmakuplat poistuvat ja macaronit tasoittuvat.  Jätä kuortumaan noin 20 minuutiksi tai kunnes sormenpäällä pintaa kevyesti kokeiltaessa, taikinaa ei tartu sormeen. Joskus kuortuminen kestää lähemmäs tunninkin, riippuen ilmankosteudesta.

Paista pelti kerrallaan uunin keskitasossa noin 15 minuuttia tai kunnes varovasti nostamalla macaronia se ei enää ole hyllyvä, vaan tuntuu irtoavan kokonaisena melko helposti pelliltä. Siirrä ritilälle leivinpapereineen jäähtymään ja paista loput pellilliset samoin.

Huom! Nämä macaronit kannattaa jättää ihan himpun verran mielellään alikypsiksi, koska suklaatäyte kovettuu jääkaapissa melko kovaksi, eikä samalla tavalla kostuta macaron -kuoria, kuten sellaiset täytteet, joissa ei ole suklaata eli pysyvät jääkaapissa pehmeämpinä.

SVEITSILÄINEN MARENKIVOIKREEMI

3 L kokoista valkuaista (n. 114 g)
2 dl Siro sokeria
200 g voita, huoneenlämpöistä

Ellei sinulla ole valmiina valkuaisia, erottele valkuaiset ja keltuaiset toisistaan ja säästä keltuaiset johonkin muuhun.

Käytä mielellään Siro sokeria, joka on pienikiteistä ja sokerikiteet sulavat helpommin. Tavallinenkin sokeri kyllä käy.

Laita valkuaiset ja sokeri kuumuutta kestävään kulhoon, mielellään teräksiseen, joka sopii kattilan päälle.

Ota kattila ja laita siihen noin 5 senttiä vettä ja nosta teräskulho, jossa on valkuaisseos sen päälle. Kuumenna kattilassa oleva vesi, mutta älä pidä levyä kauhean kovalla, ettei valkuainen ylikuumene. Kulhon pohja ei saa osua kiehuvaan veteen. Vatkaa valkuaisseosta koko ajan, kunnes sokerikiteet liukenevat ja valkuaisista alkaa muodostua kuohkea valkoinen vaahto ja valkuaisseos tunttu selkeästi lämpöiseltä. Jos sinulla on digitaalimittari, seos kuumennetaan noin 60-asteiseksi. Onnistuu ilman mittariakin, joten kun arvelet sokerikiteiden olevan sulanut, ota seosta puhtaiden sormien väliin vähän. Jos sokerikiteet tuntuvat edelleen, jatka vielä kuumentamista ja vatkaamista. Kaikenkaikkiaan tässä voi mennä 10 minuuttia.

Kaavi sitten valkuaisvaahto yleiskoneen kulhoon (yleiskoneessa lapavatkain) tai kulhoon, jossa vatkaat sen sähkövatkaimella kuohkeaksi ja valkoiseksi jäähtyneeksi vaahdoksi. Tässä vaiheessa seos on tosi tahmeaa. Vatkaa n. 5 minuuttia.

Lisää vaahdon sekaan pieni määrä huoneenlämpöistä voita koko ajan vatkaten. Tarkista, että voi sekoittuu kunnolla, ennen kuin lisäät taas pienen määrän voita. Jatka, kunnes koko voimäärä on kunnolla sekoittunut joukkoon ja seos on kuohkeaa. Vatkaa lopuksi vielä suuremmalla nopeudella kreemi kuohkeaksi ja ilmavaksi.


APPELSIINI-SUKLAA TÄYTE  -"FAZERINA" (n. 70 macaroniin)

180 g tummaa suklaata sulatettuna (minulla Callebaut´n tumma nro 811 suklaa)
koko marenkivoikreemi
(luomu)appelsiinin raastettu kuori (tarvittaessa toinenkin)
appelsiinin mehua n. 2 rkl

Sulata suklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa, jätä jäähtymän.

Sekoita jäähtynyt suklaa, marenkivoikreemi, appelsiininkuoriraaste ja -mehu keskenään tasaiseksi.  Maista ja jos appelsiini ei maistu tarpeeksi, lisää toisesta appelsiinista vielä hiukan kuoriraastetta. Jos seos tuntuu liian löysältä, laita seos jääkaappiin noin 10 minuutiksi, jotta se jähmettyy hiukan.


Levitä veitsellä täytettä macaronpuoliskolle ja paina toinen puolisko päälle tai pursota täyte pursotuspussin/pakastepussin kulmaan leikkaamastasi aukosta tai viritä tylla pussin päähän.  Mielestäni pursotus on huomattavasti nopeampi ja helpompi tapa. Laita macaronit kylmään tekeytymään 24 tunniksi ennen syöntiä tai pakasta ne. Tämä on tärkeää koostumuksen ja maun kannalta, eivät ole oikeanlaisia heti täytön jälkeen!

Säilyvät useamman päivän jääkaapissa ja macaronit voi myös pakastaa joko täyttämättöminä, jolloin ne säilyvät useamman kuukauden tai täytettynä, jolloin ne kannattaa syödä parin kuukauden sisällä.


Vapuksi minulla oli tarjolla vappukassi, jossa oli sekä makeaa että suolaista herkkua mm. tällaisia donitseja pomada -kuorrutuksella. Uunidonitsit ovat kyllä kivoja, kun niiden paistosta ei tule minkäänlaista käryä. Vappukassiin tein kyllä myös perinteisiä uppopaistettuja munkkirinkilöitä. Harmitti, kun en ole koskaan tehnyt yhtä rumia munkkirinkilöitä, mitä niistä tuli. Pehmeästä taikinasta tulee ihanan pehmoisia munkkirinkilöitä, mutta jätin  taikinan jopa liian löysäksi, joten lopputulos ei ollut toivomani.


Ensi sunnuntain äitienpäiväksi minulta voi ennakkotilata paria erilaista täytekakkua, voileipäkakkua tai kukka cupcakes boksin (lisätietoja Instassa/Facessa):






HYVÄÄ  TULEVAA ÄITIENPÄIVÄÄ!


torstai 27. helmikuuta 2020

Gluteeniton - Helpot ja herkulliset/Daim-mokkapalat



* Sain bloggariystäväni Marikan (Ranteita myojen taikinasa -blogin) GLUTEENITON - Helpot ja herkulliset esikoiskirjan arvostelukappaleena.


Kirjan kaikki ohjeet ovat gluteenittomia ja helppoja toteuttaa nimensä mukaisesti.  Helppous näkyy myös siinä, että suurimmassa osassa reseptejä ainesosat ovat suhteellisen tavallisia ja moni niistä löytyy jo ennestään kodin perustarvikkeista. Itse tuppaan syyllistyä siihen, että kotona on melkoisen paljon kaikkea purkkia, purnukkaa, pussia ja  erilaista maustetta. Mutta olenkin kokkaillessani ja leipoessani enemmän more is more -tyyppiä. Kirjasta löytyy ohjeita välipaloihin, pääruokiin + lisukkeisiin, sekä suolaisiin ja makeisiin leivonnaisiin. Gluteenittomien tuotteiden kysyntä tuntuu olevan kasvussa. Minultakin tilataan nykyään paljon gluteenittomia tuotteita, joten kirjasta on varmasti hyötyä moneen talouteen. Pidin myös siitä, että monen ohjeen lopussa oli VINKIT -osio, joka havainnollisti tekovaiheita tai antoi vaihtoehtoja toteutustapaan.


Kirjassa oli useampikin ohje, jota tulee varmasti kokeiltua, mutta jo heti aluksi Daim-mokkapalojen ohje kuulosti niin herkulliselta, että sitä halusin kokeilla ensimmäiseksi. Ja herkullisia näistä tulikin.  Gluteenittomista leivonnaisista saattaa tulla helposti hiukan kuivakoita ja murenevaisia, mutta tässä ohjeessa mokkapaloista tuli mukavan meheviä.  Sain Marikalta luvan julkaista näiden Daim-mokkapalojen ohjeen blogissani, joten olkaapa hyvät:

DAIM-MOKKAPALAT (Gluteeniton)

Pohja:
5 kananmunaa
4 dl sokeria
4 1/2 tl aitoa vaniljasokeria
300 g voisulaa (käytin Flora juoksevaa kasvirasvaa)
3 dl piimää
5 rkl tummaa kaakaojauhetta
4 tl leivinjauhetta
5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta

Kuorrutus:
2 iso Daimia (á 56 g)
150 g voita
2 dl fariinisokeria
2 tl aitoa vaniljasokeria
1/2 dl vahvaa kahvia

Pinnalle:
1 iso Daim (56 g) rouhittuna

Pohja:
1. Vaahdota kananmunat ja sokeri vaahdoksi

2. Lisää vaahtoon jäähtynyt voisula ja piimä. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää seokseen. Jos paistat uunipellillä, pohjasta tulee ohut. Kirjan piirakka oli paistettu uunipeltiä puolet pienemmässä vuoassa (20x28 cm). Itse paistoin piirakan hiukan suuremmassa, 30x33 cm:n vuoassa, johon mielestäni tuo taikinamäärä oli juuri sopiva ja mokkapaloista tuli mukavan muhkeita.

3. Paista uunipellillä 200 asteessa noin 15 minuuttia, paksumpaa pohjaa noin 20-30 minuuttia. Itse paistoin tuota 30x33 cm:n vuoassa paistamaani pohjaa 24 minuuttia.

Kuorrutus:
1. Kiehauta kattilassa voi, sokerit ja kahvi. Anna kiehua pari minuuttia hiljalleen, koko ajan sekoittaen. Nosta pois lämmöltä ja anna hetki jäähtyä.

2. Lisää sen jälkeen murskatut Daimit seokseen. Sekoita hyvin ja levitä jäähtyneen pohjan päälle kolmessa osassa. Sekoita kuorrutetta välillä, kun levität pohjan päälle, jotta Daimnia levittyy tasaisesti. Jos pystyt kaatamaan kuorrutteen yhdessä osassa, olet keittänyt liian kauan ja tulee helposti mieto palaneen maku.

3. Ripottele rouhittu Daim piirakan pinnalle

VINKIT:

- Jos pohja imaisee kuorrutteen, olet kaatanut kuorrutteen liian kuuman pohjan päälle.
- Kuorrute kannattaa kaataa kolmessa osass, ettei kuorrute valu reunojen yli
- Kun kaadat kuorrutetta jäähtyneen pohjan päälle, sekoita kuorrutetta aina välillä, jotta Daimeja levittyy kauttaaltaan pohjan päälle
- Voit halutessasi ripotella Daimit pohjan päälle, kaataa keitetyn seoksen Daimien päälle, jolloin saat Daimia varmasti joka puolelle tasaisesti. (Itse tein tällä tavalla ja se toimi mielestäni hyvin).
- Pohja eri saa jäähtyä kylmäksi asti, ettei kuorrute irtoa laattana pois jäähdyttyään



Johdannossa Marika kertoi, että oman keittokirjan teko oli ollut aina salainen haave, joten ihanaa, että tuo haave nyt toteutui. Onnea vielä tätäkin kautta Marika hienosta saavutuksesta!