Tänä vuonna pihapihlajan oksat ovat suorastaan notkuneet marjojen painosta ja olikin kiva kokeilla myös jotain ihan uudenlaista pihlajanmarjoista. Halusin odottaa näiden pohjolan kapristen, eli etikkaliemeen säilöttyjen pihlajanmarjojen valmistumista (3 päivää suolaliemessä + 3 päivää etikkaliemessä), ennen ohjeen julkaisua. Nyt olen maistanut pohjolan kapriksia ja todennut ohjeen toimivaksi. Ohjeen löysin Muista syödä välillä... blogista, täältä.
Pohjolan kaprikset muistuttavat tavallisia kapriksia maultaan, mutta niissä on lisäksi tietynlaista hedelmäisyyttä ja maistuvat jotenkin raikkaammille, kuin tavalliset kaprikset. Meidän perheessä ei kukaan muu pidä tavallisistakaan kapriksista, joten näitä eivät muut perheenjäsenet suostuneet edes maistamaan. No, sehän sopii minulle, jääpähän kokille enemmän.
Eri pihlajien marjoissa on aika suuria makueroja. Jos on mahdollista, maista eri pihlajien marjoja ja valitse niistä vähiten happamat varsinkin, jos teet niistä hilloa tai hyytelöä tms. Näissä pohjolan kapriksissa en usko eri pihlajanmarjojen makuerolla olevan järin suurta vaikutusta lopputulokseen, koska nämä ovat melko suolaisia ja etikkaisia. Ensimmäiset yöpakkaset muuten puraisevat pihlajanmarjoista suurimman happamuuden terän pois, joten ne kannattaa mahdollisuuksien mukaan kerätä ensimmäisten yöpakkasten jälkeen. Silloin on tosin mahdollista, että jää toiseksi tilhille sadonkorjuussa. Tilhiparvi nimittäin putsaa pihlajan aika hetkessä. Keinotekoinen yöpakkanenkin ajaa saman asian, eli jos pakastat marjat, niistä katoaa suurin happamuus.
POHJOLAN KAPRIKSET (0,5 litran purkillinen)
5 dl pihlajanmarjoja
Suolaliemi:
3 dl vettä
2 rkl merisuolaa
Etikkaliemi:
2 dl vettä
1 dl etikkaa (myös valkoviinietikka toimii, sitä oli käytetty kopioimassani ohjeessa)
2 rkl sokeria
3 laakerinlehteä
2 katajanmarjaa
Desinfioi yksi puolen litran purkki tai pari pienempää kuumentamalla uunissa 100-asteessa noin 10 minuuttia. Kannen voit desinfioida upottamalla sen hetkeksi kattilassa olevaan kiehuvaan veteen.
Perkaa ja huuhtele pihlajanmarjat huolellisesti. Ryöppää niitä kiehuvassa vedessä pari minuuttia, siivilöi ja lusikoi purkkiin.
Valmista suolaliemi kattilassa kuumentamalla vettä ja suolaa, kunnes suola liukenee veteen. Kaada suolaliemi sitten marjojen päälle ja sulje purkki huolellisesti. Anna marjojen suolaantua huoneenlämmössä 3 vuorokautta.
Kaada suolaliemi pois ja valmista etikkaliemi kiehauttamalla etikkaliemen ainekset kattilassa. Kaada kuuma etikkaliemi pihlajanmarjojen joukkoon ja sulje purkki huolellisesti. Siirrä purkki jäähtyneenä jääkaappiin ja anna pohjolan kapristen maustua ja tekeytyä vähintään 3 päivää, ennen kuin maistat niitä.
Voi kun omistaisi esimerkiksi suuren maakellarin. Tällä hetkellä pakastin ja kaikki kylmäsäilytyspaikat pursuavat erilaisia mehuja, hilloja, hyytelöitä, etikkasäilykkeitä jne., joten joudun luultavimmin hiukan hillitsemään säilytyshuumaani. Jos kuitenkin purkin tai pari saisi vielä johonkin mahtumaan...
Kovin moneen paikkaan en ole näitä pohjolan kapriksia vielä kerennyt testaamaan, mutta esimerkiksi eilen herkuttelin tällä terveellisellä ja värikylläisellä salaatilla, johon nuo "kaprikset" antoivat pikantin makusäväyksen ulkonäon lisäksi (ohje tulossa blogiin lähiaikoina).
Oletpa ottanut kauniit kuvat noista kapriksista. Minäkin haaveilen maakellarista.. ;)
VastaaPoistaKiitos Rommirusina ja kiitos samoin :). Maakellari olisi tosiaan superihana ja mitä kaikkea herkkua se tulisikaan sisältämään, kun ei olisi tilanahtautta...
Poista