tiistai 29. syyskuuta 2015
Broiler-chorizo paella
Tähän paellaan ei ole tarkoitettukaan saada aikaan nk. aitoon paellaan oleellisesti kuuluvaa rapeaa riisikerrosta (socarrat) paellapannun pohjalle. Käytin paellaan myös arkiruokaan paremmin sopivaa terveellisempää tummaa riisiä, enkä eimerkiksi valkoista Bomba -riisiä, joka on hyvin perinteinen paella -riisi. Chorizo on pehmeää espanjalaista raakachorizoa (Argal Chorizo Asador), jota olen aiemmin käyttänyt myös esimerkiksi tässä chorizo-kikherne-peruna munakkaassa. Mikäli et löydä pehmeää raakachorizoa, tähän käy kyllä hätätilanteessa myös kypsä kestochorizo, mutta sen maku ja rakenne on aika erilainen, paljon napakampi.
BROILER-CHORIZO PAELLA (n. 6:lle)
6 kpl raakachorizoa (Minulla Argal Chorizo Asador)
600 g broilerin ohutfileitä
1 banaanishalottisipuli/tavallinen sipuli
2 valkosipulin kynttä/1/2 yksikyntistä valkosipulia
5 tomaattia pieninä paloina
4 dl tummaa riisiä
pieni hyppysellinen sahramia
1/4 dl balsamicoa
1 rkl soijaa
1 tl savupaprikaa
2 rkl öljyä
1 tl ketsuppia
1 tl sokeria
5 rkl sitruunamehua
mustapippuria, suolaa
n. 8,5 dl vettä (josta 1 dl sahramin liotukseen)
2 dl pakasteherneitä/n. 40 palkoa tuoreita herneitä, herneet paloista poistettunasitruunalohkoja, tuoretta persiljaa ja timjamia hienonnettuna
Murskaa sahramia sormien välissä ja lisää se desiin lämmintä vettä, jätä odottamaan
Kuori chorizot ja paloittele ne pyöreiksi paloiksi. Paista hetki paellapannulla tai paistokasarissa ilman rasvaa, välillä käännellen. Lisää chorizopalojen sekaan broileri paloiteltuna pienempiin paloihin (sakset toimii hyvin paloittelussa) sekä hienonnettu sipuli. Kääntele hetki ja anna broileripalojen hiukan ruskistua.
Lisää sitten riisi ja hienonnettu valkosipuli ja paista aineksia taas hetki, välillä käännellen.
Seuraavaksi lisää seokseen balsamico, soija, savupaprika, öljy, ketsuppi, sokeri, sitruunamehu, mustapippuria ja suolaa sekä 7,5 dl vettä (sahraminliotusvesi lisätään myöhemmin). Sekoita ainekset sekaisin ja anna kypsyä lähes kypsäksi eli noin 30 minuuttia.
Lisää vielä herneet ja persilja ja timajmi hienonnettuna, sahramivesi ja sekoita sekaisin ja anna kypsentyä vielä muutama minuutti, kunnes riisi on kypsää.
Laita tarjolle sitruunalohkojen kera.
torstai 24. syyskuuta 2015
Superhelppo yön yli kohotettava pellavansiemenleipä
Sitten on superhelppoja leipäohjeita, joissa ainekset vain sekoitetaan yhteen, taikina nakataan peitettynä jääkaappiin seuraavaan päivään (tai pidemmäksi aikaa) ja sitten nostellaan taikinaa pellille ja paistetaan. Tämä ohje on juuri tuota kategoriaa, niinkuin otsikkokin lupasi. Mikäs sen mukavampaa, kuin aamulla saa nopeasti pyöräytettyä tuoksuvan leivän aamupalapöytään. Ohjeen löysin täältä Sikke Sumarin blogista, jossa nämä oli nimetty rapeakuorisiksi sämpylöiksi aamuksi. Sikke oli maininnut, että taikinasta voi hyvin leipoa myös leipää ja hänen blogissaan olikin erinäköisiä leipiä, jotka hän oli leiponut. Eli hyvinkin samanoloinen ohje kuin pataleivässä, vaikka nämä paistetaankin vapaasti pellillä.
Itse leivoin ensimmäisellä kerralla takinasta sämpylöitä, mutta sen jälkeen olen leiponut taikinasta erilaisia leipiä. Aineksia voi vaihdella hiukan oman maun mukaan, kuitenkin niin, että vehnäjauhoja tulisi olla aina vähintään puolet käytetyistä jauhoista. Laitan ohjeeseen tämän kuvissa näkyvän pellavansiemenleivän aineosat.
YÖN YLI KOHOTETTAVAT LEIVÄT ( 2 kpl)
7,5 dl vettä (n. 42-45-asteista)
1,5 pss kuivahiivaa
1 rkl suolaa
1,5 dl riihiruisjauhoja
Mittaa vesi suureen taikinakulhoon. Lisää riihiruisjauhot, joihin olet sekoittanut hiivan ja suolan. Sekoita lusikalla sekaisin.
Lisää sitten allaolevat loput aineet ja sekoita vain ainekset lusikalla sekaisin keskenään. Taikina on löysää, puuromaista.
2 dl kaurahiutaleita
1 dl pellavansiemeniä
n. 8,5 dl vehnäjauhoja
Laita taikina peitettynä jääkaappiin seuraavaan päivään. Taikinaa voi säilyttää jääkaapissa noin viikon verran, kunhan sitä ei peitä liian tiiviisti ja hiukan sekoittaa sitä välillä.
Laita uuni kuumenemaan 220-asteeseen, kiertoilma 200-asteeseen.
Päällystä pelti leivinpaperilla ja nostele lusikan avulla taikinaa pellille ja muodosta kaksi pitkulaista leipää pellille vierekkäin. Huiskauta jauhoja päälle ja leikkaa leipiin viillot. Paista leipiä noin 35 minuuttia. Tai paista vain yksi leipä ja jätä loppu taikinasta jääkaappiin odottelemaan seuraavaa paistokertaa.
Jos haluat paistaa sämpylöitä, ota taikinasta kahden lusikan avulla taikinaa suoraan pellille sämpylöiksi. Paista sämpylöitä hiukan kovemmalla lämmöllä, noin 230-asteessa noin 30 minuuttia.
Jäähdytä peittämättä ritilällä jolloin kuori pysyy rapeana. Säilytä ylijäänyttä leipää paperipussissa, niin kuori säilyttää osan rapeudestaan.
sunnuntai 20. syyskuuta 2015
Mini Mojito Cupcakes - Gluteeniton & laktoositon
Näissä Cupcakeissa maistuu Mojiton perusmaut, lime, minttu ja rommi sekä kakkuosassa että kuorrutuksessa. Gluteeniton kakkuosa on ihanan mehevä siinä käytettyjen mantelijauhojen ansiosta. Mikäli et tarvitse laktoosittomia cupcakeja, voit käyttää tavallisia maitotuotteita laktoosittomien tilalla. Koska olen limefriikki, minulla näissä maistuu voimakkaimmin lime, mutta voit hiukan muutella aineosien suhteita, mikäli haluat esimerkiksi mintun tai rommin maistuvan voimakkaammin. Myös mintun maun voimakkuuksissa on aika paljon eroja, minulla ei ollut kovin voimakkaan makuista tuo oma minttuni enää nyt syksyllä. Jos käytät voimakkaan makuista minttua, kannattaa vähentää mintun määrää, ettei tule liian minttuisia. Minttu on hyvää, mutta jos sitä on liikaa, leivonnaiset alkavat muistuttaa enemmänkin hammastahnaa.
Minä leivoin cupcaket tällä kertaa minikokoisina, jolloin niitä tuli 36 kappaletta. Mikäli haluat suurempia cupcakeja, tästä taikinasta niitä tulee n. 13 kpl, rippuen muffinsipaperiesi koosta. Mikäli tarjoat cupcakeja myös lapsille, jätä silloin rommi pois sekä kakkuosasta että kuorrutuksesta!
MINI MOJITO CUPCAKES (n. 36 kpl)
45 mintunlehteä (tuoreita)
1 limen kuori
0,5 dl sokeria
3 kananmunaa, L-kokoista
0,5 dl sokeria
0,6 dl laktoositonta kermaa
1,25 dl öljyä
1 tl vanilja-aromia/0,5 tl vaniljajauhetta
1/2 limen mehu
2 rkl rommia
1,25 dl kookosjauhoja
1,25 dl mantelijauhoja
0,5 tl ruokasoodaa
0,5 tl leivinjauhetta
MOJITO -KUORRUTUS
35 mintunlehteä (tuoreita)
1 limen kuori
1 dl tomusokeria
60 g laktoositonta voita, huoneenlämpöistä
n. 3 dl tomusokeria
60 g laktoositonta tuorejuustoa (Viola)
2 rkl rommia
1/2 limen mehu
Koristeluun:
Mintunlehtiä, limeä
Cupcaket:
Laita uuni kuumenemaan 180-asteeseen, kiertoilma 160-asteeseen. Vuoraa minimuffinsipellin kolot muffinsipapereilla.
Aloita cupcakien leivonta hienontamalla mintunlehdet, limen raastettu kuori ja 1 dl tomusokeria blenderissä/sauvasekoittimella tai vastaavalla. Kaavi tarvittaessa välillä nuolijalla reunoilta alas, ja jatka hienontamista. Jätä odottamaan. HUOM! Älä pese blenderiä välillä, koska kuorrutus aloitetaan lähes samoin, hienontamalla mintunlehdet.
Mittaa kulhoon, jossa voit käyttää sähkövatkainta kananmunat, sokeri, kerma, öljy, vanilja, limen mehu ja rommi. Lisää sekaan vielä äsken hienontamasi minttu-limeseos. Vatkaa sähkövatkaimella pari minuuttia.
Mittaa toiseen pienempään kulhoon kookosjauhot, mantelijauhot, ruokasooda ja leivinjauhe. Sekoita keskenään. Kaada sitten jauhoseos munaseokseen ja pyöräytä ainekset sekaisin joko sähkövatkaimella hiljaisella nopeudella ihan hetki tai nuolijalla. Sekoita kuitenkin vain sen verran, että ainekset sekoittuvat kunnolla.
Lusikoi taikinaa muffinsipellillä oleviin muffinsipapereihin melko täyteen ja paista uunin keskitasolla n. 12 minuuttia. Nosta sitten muffinsipelti ritilän päälle jäähtymään noin 5 minuutiksi, ennen kuin nostat cupcaket jäähtymään ritilälle loppuun.
Paista loput cupcaket samoin. Jäähdytä cupcaket kunnolla ennen kuorrutusta.
Mojito -kuorrutus:
Mittaa taas blenderiin ta vastaavaan mintunlehdet, raastettu limen kuori ja tomusokeri. Surauta tasaiseksi.
Mittaa korkeaan kulhoon huoneenlämpöinen voi. Vatkaa se sähkövatkaimella kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää n. 2 dl tomusokeria ja vatkaa taas kuohkeaksi. Lisää sitten jääkaappikylmä tuorejuusto ja vatkaa hetken. Lisää hienontamasi minttuseos, rommi ja limenmehu sekä 1 dl tomusokeria ja vatkaa taas hetki. Tarkista kuorrutuksen paksuus ja lisää tarvittaessa hiukan vielä tomusokeria ja vatkaa kuohkeaksi.
Kuorruta cupcaket haluamallasi tavalla ja koristele ne vielä tuoreella mintunlehdellä ja pienellä limensiivulla. Minä pursotin kuorrutuksen pursotuspussin ja avoimen tähtityllan avulla ennen koristelua.
Säilytä ylijääneet cupcaket jääkaapissa.
tiistai 15. syyskuuta 2015
Lingonberry Curd
LINGONBERRY CURD (n. 3 dl)
4 dl puolukoita
1 dl tomusokeria
2 kananmunaa
75 g voita, kuutioina
Mittaa puolukat korkeahkoon kulhoon, jossa voit surauttaa ne sauvasekoittimella hienoksi. Kun olet hienontanut puolukat, laita ne kattilaan, lisää tomusokeri ja kananmunat ja anna seoksen kuumentua kiehumispisteeseen, koko ajan sekoitellen. Keittele seosta samalla sekoittaen, kunnes se sakenee ja paksunee.
Ota sitten kattila pois lämmöltä ja lisää seokseen kuutioitu voi. Sekoittele, kunnes voi sulaa seokseen.
Purkita puhtaaseen purkkiin ja säilytä jääkaapissa.
Puolukkatahna säilyy jääkaapissa noin 2 viikkoa.
lauantai 12. syyskuuta 2015
Puolukka-punaherukka vispipuuro
Vispipuuro kuuluu itsellä erityisesti syksyn herkkuihin puolukka-aikaan. Jostain syystä meidän perheen nuoret miehet eivät ole koskaan ymmärtäneet sen päälle. Omituista, kuka nyt ei vispipuurosta tykkäisi. Ajattelinkin kokeilla hiukan viritettyä vispipuuroannosta, josko se uppoaisi heille. Ja näin Flora Vanilla -vaahdon kanssa kerrostettuna, se olikin heidän mielestään hyvää.
Vispipuuro on siitä näppärä, että siihen käy hyvin monenlaiset marjat ja hedelmät perinteisimmän puolukan sijaan/lisäksi. Minulla oli hiukan punaherukoita, joten tein puuron käyttämällä siihen puoliksi punaherukoita, puoliksi puolukkaa. Punaherukoiden aika alkaa olla ohi, mutta laittamalla koko 5 dl puolukoita, saat melko samanlaista puuroa aikaiseksi.
.
PUOLUKKA-PUNAHERUKKA VISPIPUURO
2,5 dl puolukoita
2,5 dl punaherukoita
1 L vettä (tai 9 dl, mikäli pidät paksusta vispipuurosta)
1,5 dl mannasuurimoita
1,25 dl sokeria (desikin saattaa riittää)
ripaus suolaa
Tarjoiluun:
1 prk Flora Vanilla 12% vaahdoksi vatkattuna
Laita kattilaan vesi ja marjat. Keitä marjoja noin 10 minuuttia, kunnes niistä irtoaa hyvin mehu. Voit painella marjoja kattilan reunoja vasten lusikalla/kauhalla, jotta saat niistä hyvin mehun irtoamaan.
Siivilöi mehu kuumuutta kestävään kulhoon, siirrä se takaisin kattilaan ja anna kiehahtaa. Lisää sitten mannasuurimot koko ajan vispaten. Lisää myös suola ja 1 dl sokeria. Keittele miedolla lämmöllä, välillä sekoitellen noin 10 minuuttia. Tarkista, että makeus on mieleisesi ja lisää tarvittaessa hiukan sokeria.
Ripota ruokalusikallinen sokeria puuron pinnalle kuortumisen estämiseksi ja anna puuron jäähtyä. Voit nopeuttaa puuron jäähtymistä upottamalla kattilan puoliväliin kylmään veteen tai siirtämällä puuron kulhoon, jossa voit vatkata sen.
Vatkaa puuro sähkövatkaimella kuohkeaksi. Tarjoile perinteisesti maidon kera tai vatkaa Flora Vanilla vaahdoksi ja kerrosta jälkiruokakulhoon/lasiin vispipuuroa ja vaniljavaahtoa.
Säilytä ylijäänyt puuro jääkaapissa.
VINKKI:
Saat puurostasi kuitupitoisemman ja terveellisemmän, mikäli soseutat marjat vaikka sauvasekoittimella ja jätät siivilöinnin pois. Silloin puurosta ei tule vatkatessa ihan niin kuohkeaa.
Kauramannasuurimoita käyttämällä saat astetta terveellisemmän vispipuuron. Se on hiukan eri makuista kuin valkoisista mannasuurimoista tehty, eikä siitä saa ihan niin kuohkeaa vispipuuroa aikaiseksi.
keskiviikko 9. syyskuuta 2015
Bageleita brunssille
Viikonlopun brunssi perheen kesken on laatuaikaa parhaimmillaan ja uunituoreet bagelit käyvät hyvin tilanteeseen. Monesti perheenjäsenillä on omat suosikkitäytteensä bageleihin. Kun katat täyteainekset tarjottimelle omiksi sektoreikseen, jokainen voi kasata mieleisensä bagelin, juuri niillä täytteillä, jotka ovat itselle mieluisia.
Blogissani löytyy jo aiemmin bagel -ohje, bagelit ison omenan tyyliin, jotka ovat samantyylisiä, kuin nämä nyt tekemäni bagelit eli sopivasti sitkeitä Nykin bageleiden tyyliin. Molemmat ohjeet ovat hyviä, enkä oikein osaa sanoa, kumpi bagel -ohje minusta on parempi. Pitäisi varmaan leipoa molemmilla ohjeilla samana päivänä, jotta niitä voisi kunnolla verrata toisiinsa. Tämä on Liemessä ruokablogin kirjoittajan Jenni Häyrisen bagel -ohje, joka löytyy hänen Katuruokaa -kirjastaan. Ohjeeseen törmäsin vanhaa Maku -lehden 4/2014 lehteä selatessani.
BAGELIT (8 kpl)
Bagelitaikina:
3 dl reilusti kädenlämpöistä vettä
2 tl kuivahiivaa
2 rkl sokeria
7 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
Keittämiseen:
Vettä
2 rkl siirappia
Voiteluun:
1 muna
unikon- ja/tai seesaminsiemeniä
Mittaa mukiin 1 dl reilusti kädenlämpöistä vettä. Lisää kuivahiiva ja sokeri mutta älä sekoita. Anna seistä 5 minuuttia. Yhdistä jauhot ja suola kulhossa. Kaada hiivaseos ja loput vedestä jauhojen keskelle. Sekoita kimmoisaksi taikinaksi ja vaivaa taikinaa 10 minuuttia. Kohota kostean keittiöpyyhkeen alla tunti.
Jaa kohonnut taikina kahdeksaan palaan. Pyörittele ne palloiksi ja tee keskelle reikä sormien avulla. Nosta bagelit leivinpaperin päälle pellille ja kohota kostutetun liinan alla 10 minuuttia.
Kiehauta tilavassa kattilassa siirapilla maustettu vesi. Keitä vedessä muutama bageli kerrallaan, pari minuuttia per puoli. Nosta bagelit reikäkauhalla leivinpaperoidulel pellille. Voitele ne munalla ja ripottele unikon- tai seesaminsiemeniä päälle. Paista 220-asteisen uunin keskitasolla 10-15 minuuttia, kunnes bagelit ovat kypsiä ja kauniin värisiä.
Täytä bagelit haluamillasi täytteillä. Meillä tarjolla oli prosciuttoa, palvikinkkua, munakasta, lämminsavulohta, tilliä, punasipulirenkaita, maustamatonta tuorejuustoa, ruohosipulituorejuustoa, majoneesia, kurkkua, tomaattia, salaattia ja rucolaa. Perheen ruokaronkelikin löysi tästä valikoimasta itselleen mieluisat täytteet, joten kaikki olivat tyytyväisiä.
Punaherukan viimeiset oman pensaan marjat päätyivät brunssipöytään yhdessä vadelmien, mustikoiden ja luumujen kanssa. Meillä marjoista saa kilpailla pihassa viihtyvien rastaiden kanssa. Useimmiten rastaat vievät pelin 1-0.
VINKIT:
Jos et pidä päältä sitkeähköistä bageleista, keitä bageleita vain n. 20 sekuntia per puoli. Mitä kauemmin bageleita keittää ennen paistoa, sitä sitkeämmän kuoren niihin saa.
Bagelit ovat parhaimmillaan vastaleivottuina. Mikäli niitä jää yli seuraavaan päivään, ne kannattaa halkaista ja paahtaa, ennen täyttöä.
Bageleihin käy myös makeat täytteet. Voit sipaista paahdetun bagelinpuolikkaan ensin esimerkiksi tuorejuustolla ja sitten valitsemallasi hillolla/marmeladilla.
maanantai 7. syyskuuta 2015
Lappeenrannan kesyt ketut, vety&atomi ja hiekkalinna
Lappeenrannan erikoisuus on vety ja atomi lihapiirakat, joita kesällä Lappeenrannan torilla joutuu jonkun aikaa jonottelemaan. Oletko maistanut? On oikeastaan aika ihme, että minulla kesti näin kauan, ennen kuin maistoin toista noista kuuluisista lihapiirakoista, vaikka Lappeenrannassa tuleekin käytya silloin tällöin appivanhempien luona. Kesällä nimittäin vietämme jo 25-vuotishääpäivää. Mutta osittain asia selittyy juuri sillä, että Lappeenrannassa käydessämme, olemme appivanhempien luona. Anopilla on aina niin paljon tarjottavaa, ettei koskaan aiemmin ole ollut vatsassa lihapiirakalle sopivaa aukkoa. Nyt oli, kun sovimme asiasta etukäteen. Sataman Sannin kahvilakojulla väitetään olevan parhaat vedyt ja aotmit, joten sinne tietenkin suuntasimme.
Tässä maistamani vety, jossa lihapiirakan välissä on keitetyn kananmunan siivuja ja palvikinkkua. Valinnan mukaan väliin lapataan sitten ketsuppia, sinappia, kurkkusalaattia, valkosipulimajoneesia ja raakaa sipulia. Atomi on muuten samanlainen, mutta siinä on vain jompaa kumpaa, kinkkua tai kananmunaa. Minä tyydyin vedyssäni maustepuolelta kurkkusalaattiin, ketsupin ja sinapin lisäksi. Aikamoinen pommihan tuo on, jolla nälkä lähtee takuuvarmasti, mutta ihan hyvää se oli. Tämäkin aukko sivistyksessä siis nyt paikattu.
Tänä kesänä Lappeenrannan toinen erikoisuus on ollut kesy kettuperhe, joka majailee linnoituksen ja junaradan liepeillä. Pitihän sitä itsekin käydä iltakävelyllä katselemassa, josko kettuja näkyisi. Ja kyllähän niitä näkyi, useampikin. Jotenkin hassun tuntuista oli, että ketut lähestyivät kuin kesyt koirat, eivätkä tuntuneet pelkäävän ihmisiä ollenkaan. Kun kunnon kameraa ei ollut kävelyllä mukana ja illalla oli jo hiukan hämärää, kuva on sen mukainen. Mitenköhän kettuperhe mahtaa muuten pärjätä, kun tulee talvi ja ravintoa alkaa olla vähemmän tarjolla.
Joka kesä tulee käytyä myös Lappeenrannan satamassa hiekkalinnaa katsomassa ja tänä kesänä hiekkalinna kohosi jo 12. kerran. Hiekkalinnan alueella voi käydä ihailemassa hiekasta tehtyjä taideteoksia kesäkuun alkupuolelta elokuun lopulle saakka. Hiekkalinnalla on joka kesä eri teema ja tänä kesänä teemana oli sankarit. Aika hienoja veistoksia hiekastakin saa aikaiseksi kun osaa. Parempi kun itse jättää hiekkakakkujen teon muille ja tekee vaan niitä syötäviä kakkuja. Niissä kun ulkonäkö on vain puolet nautintoa ;).
torstai 3. syyskuuta 2015
Puolukka-Mascarpone-kookos piirakka & muuta puolukkaista
Tänä vuonna oli hyvä mustikkavuosi ja puolukoitakin tuntuu metsässä nyt mukavasti olevan. Ihan joka paikoilla puolukat eivät vielä olleet ihan kypsiä, mutta paikoissa, joihin aurinko on päässyt paistamaan, mättäissä oli hyvin kauniinpunaista puolukkaa. En malttanut olla keräämättä myöskään vielä viimeisiä mustikoita metsäreissullani. Myös suppiksia löytyy jo melko mukavasti, mutta näyttää siltä, ettei tänä vuonna meidän lähimetsään ole tulossa kauheasti suppiksia. Josko tulisi sitten talvella käytettyä viime vuonna kuivurilla kuivatetut suppikset, kun pakastimesta viimevuotiset onkin jo loppu.
Metsäretki meinasi osaltani päättyä hiukan ikävästi, kun sammal oli sopivasti peittänyt kapean puunrungon, johon onnistuin kompastumaan. Tuli kauhea hätä varjella ilamlennon aikana marja- ja sienisaalista, jotka onnistuinkin pitämään hienosti pystyasennossa, joten niistä ei mennyt mitään hukkaan. Mutta saalista varjellen, rähmälleni kaatuessani, kopautin otsani komeasti kuusen runkoon, niin että kopsahti. Onneksi puupäästä on joskus hyötyäkin ja säikähdyksestä selvittyäni totesin, että selvisin välikohtauksesta pelkällä kuhmulla otsassa.
Riippuen siitä, haluatko piirakastasi ohutpohjaisen piirakkamaisen vai korkeamman ja paksupohjaisemman, kakkumaisen version, valitse sen mukaan vuokasi koko. Ylemmässä kuvassa vuoan koko oli minulla 26 cm, jolloin tulee ohutpohjainen piirakka ja alemmassa 24 cm, kakkumainen piirakka. Kuten näet, aika selkeä ero.
PUOLUKKA-MASCARPONE-KOOKOS PIIRAKKA (24-26 cm:n irtopohjavuokaan, huom! katso yläkuvan yllä oleva sepustus)
Pohja:
2 dl vehnäjauhoja
2 dl mantelijauhoa
0,75 dl tomusokeria
100 g voita (jääkaappikylmää)
2 keltuaista (L-kokoisista kananmunista)
Täyte:
2 valkuaista (L-kokoisista kananmunista)
0,5 tl valkoviinietikkaa/sitruunamehua
1 rkl maissitärkkelystä
200 g Mascarponea
1 dl tomusokeria
0,5 dl kookoshiutaleita
0,5 tl vaniljajauhetta/1,5 tl vaniljasokeria/1 tl vanilja-aromia
3 dl puolukoita (tuoreita tai pakastettuja. Kts. ohje täytteen kohdalta tarkemmin)
Pingota leivinpaperi 24-26 cm:n irtopohjavuoan pohjan ja reunan väliin. Suihkaise reunat vuokasprayllä tai voitele ne kevyesti.
Pohja:
Erottele kanamunista keltuaiset ja valkuaiset toisistaan. Jätä valkuaiset odottamaan täytteen valmistusta.
Mittaa monitoimikoneeseen vehnäjauhot, mantelijauhot, tomusokeri ja voi paloiteltuna. Käytä konetta sen aikaa, että saat seoksesta ryynimäistä. Lisää sitten keltuaiset ja käytä konetta vain sen aikaa, että taikinasta muodostuu pallomainen. Siirrä taikina pakastepussiin tai tuorekelmuun ja laita se jääkaappiin noin 15 minuutiksi.
VINKKI:
Jauhojen kosteusprosentit ja kananmunien koko vaihtelevat, joten lisää tarvittaessa joko muutama tippa kylmää vettä, mikäli taikinasta ei muodostu palloa ja se näyttää kuivalta ja ryynimäiseltä. Vastaavasti, mikäli taikina näyttää liian löysältä, lisää hiukan jauhoja.
Laita uuni kuumenemaan 170 asteeseen, kiertoilma 150 asteeseen.
Täyte:
Vatkaa ensin valkuaiset ja valkoviinietikka sähkövatkaimella marengiksi. Jätä odottamaan.
Mittaa toiseen kulhoon maissitärkkelys, mascarpone, tomusokeri, kookoshiutaleet ja vaniljasokeri. Vatkaa samoilla vatkaimilla, niitä välillä pesemättä, seos tasaiseksi.
Nostele mascarponeseoksen sekaan ensin puolukat nuolijalla nostellen ja lisää lopuksi marenki, jonka nostelet varovasti seoksen sekaan. Jos käytät pakastettuja puolukoita, lisää ne kohmeisena sekaan.
Lusikoi täyte esivalmistellulle pohjalle ja tasoita tasaiseksi. Paista uunin alatasossa n. 40 minuuttia. Nosta ritilälle jäähtymään.
Säilytä ylijäänyt piirakka jääkaapissa.
Etsitkö jotain muuta puolukkaista? Allaolevista linkeistä löydät blogista jo aiemmin löytyviä puolukkaa sisältäviä ohjeita.
Kinuskinen puolukkajuustokakku
Mascarpone-rahkatäytteiset puolukka- ja omenapullat
Puolukkaunelma
Raakamehu puolukasta
Omena-puolukkapiirakka
tiistai 1. syyskuuta 2015
Disneyland's Snickerdoodle Cookies
Snickerdoodle Cookiesit ovat amerikkalaisia suuria kanelikeksejä, varsinaisia klassikkoleivonnaisia. Eikä syyttä, nämä Cookiesit ovat reunoilta hiukan rapsakoita ja keskeltä ihanan pehmeitä ja ne maistuvat lempeästi kanelille. Lisäksi nämä ovat nopea- ja helppotekoisia. Alkuperäinen resepti on saatu leipomolta, joka sijaitsee Disneylandissä, siitä siis tuo nimen etuliite, mutta itse löysin kyseisen ohjeen Six Sisters' Stuff -blogista. Tein ohjeeseen muutamia pieniä muutoksia, mm. korvamalla cream of tartarin/viinikiven sitruunamehulla ja vähentämällä hiukan sokerin määrää sekä muutin nuo cup -mitat desi- ja grammamitoiksi. Lisäksi lisäsin kanelisokerin määrää, johon taikinapallot kieritellään ennen paistoa, minä en ainakaan saanut ohjeen määrää riittämään kekseihin.
DISNEYLAND'S SNICKERDOODLE COOKIES (n. 45 kpl)
195 g voita, huoneenlämpöistä
4 dl + 2 rkl sokeria
2 kananmunaa
0,6 dl maitoa
1 tl sitruunamehua
0,5 tl vaniljajauhetta/1,5 tl vaniljasokeria/1 tl vanilja-aromia
8,75 dl vehnäjauhoja
0,5 tl ruokasoodaa
Kanelisokeri:
6 rkl sokeria
2,5 tl kanelia
Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen, kiertoilma 155 asteeseen. Vuoraa 2 (tai 4 jos sinulla on niin monta) uunipeltiä leivinpaperilla.
Vatkaa kulhossa huoneenlämpöinen voi ja sokeri esimerkiksi sähkövatkaimella vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kananmuna, maito ja vanilja sekä sitruunamehu. Sekoita pari kierrosta.
Mittaa toiseen kulhoon jauhot, joihin sekoitat ruokasoodan. Kaada jauhoseos voivaahtoseoksen sekaan ja pyöräytä sähkövatkaimen hiljaisella nopeudella aineet sekaisin. Taikina on melko löysää.
Sekoita keksien päälle tuleva sokeri ja kaneli keskenään pieneen kulhoon/syvälle lautaselle. Ota taikinasta noin ruokalusikallinen taikinaa kerrallaan, tipauta se kanelisokeriin (voit tarvittaessa auttaa toisella lusikalla) ja kierittele taikina siinä samalla muodostaen siitä pallon. Nosta leivinpaperoiduille pellille. Jätä taikinapalloihin hyvät välit, minulla vajaa 50 cm:n uunipellille mahtuu kutakuinkin 9 keksiä samaan aikaan.
Kun saat pellin täyteen, ota juomalasi ja paina lasin pohjalla kevyesti taikinapallot litteiksi. Voit tarvittaessa hiukan jauhottaa lasin pohjaa painamalla sen jauhoihin, jottei se tartu kiinni keksiin. Voit halutessasi ripotella litistettyjen keksien päälle vielä hiukan kanelisokeria. Silloin joudut varmaan vielä lisäämään kanelisokerin määrää. Itse en ripotellut näiden keksien päälle kanelisokeria, eikä se mielestäni sitä kaivannutkaan.
Paista uunin keskitasolla noin 8-10 minuuttia. Keksit saavat olla vaaleita ja selkeästi alipaistuneen oloisia uunista otettaessa, koska keksien kuuluu jäädä hyvin pehmeiksi. Anna keksien olla pellillä 1-2 minuuttia, ennen kuin siirrät ne varovasti ritilän päälle jäähtymään. Tee ensimmäisen pellillisen paistuessa seuraava pellillinen valmiiksi paistoa varten. Toimi samoin, kunnes saat kaikki keksit paistettua.
Säilytä jäähtyneet keksit ilmatiiviissä rasiassa. Ne säilyvät pehmeinä noin 4 päivää.
Tein Snickerdoodle Cookieseja elokuun Ravintolapäivän kahvilaamme, kuten myös alakuvassa vasemmalla näkyviä Tuplasuklaa Cookieseja Smarties-rakeilla.