tiistai 27. lokakuuta 2015

Halloween - Kurpitsadonitsit + muuta tarjottavaa





Nämä donitsit on paistettu uunissa donitsipellillä, mutta ellei sinulla ole donitsipeltiä, paista koko taikinamäärä joko minimuffinsipellin tai tavallisen muffinsipellin voidelluissa koloissa. Minä paistoin yhden setin eli 12 kpl  donitseja ja lopun taikinan pursotin minimuffinsipellin koloihin, jolloin taikinasta tuli donitsien lisäksi 14 kpl minikurpitsakakkuja. Jos paistat koko taikinan minimuffinsipellillä, saat aikamoisen määrän noita pikkukurpitsakakkuja.

Käytin taikinassa uunissa kypsentämääni Hokkaido -kurpitsaa eli japanilaista talvikurpitsaa, jonka soseutin sauvasekoittimella, mutta mikä tahansa nk. talvikurpitsalajike käy yhtä hyvin, esim. Butternut eli myskikurpitsa tai jättikurpitsa ("Halloween -kurpitsa"). Tähän taikinaan menee 1,5 dl kurpitsasosetta, joten luultavimmin sinulle jää kurpitsaosetta johonkin muuhunkin käytettäväksi. Tässä pari käyttövinkkiä: Kurpitsakeitto, naked kurpitsakakku tai Pumpkin Spice Cupcakes. Ylimääräinen sose säilyy jääkaapissa muutaman päivän ja sen voi tarvittaessa myös pakastaa.

Donitsitaikinan ohje on muunnelma blogissa jo aiemmin löytyvästä omenadonitsien ohjeestani sekä taikinan että kuorrutuksen osalta. Kuorrutukseen käytetyn kinuskin värjäsin pastaelintarvikeväreillä oranssiksi. Käytin sekä oranssia että hiukan keltaista väriä haluamani värin aikaansaamiseksi. Makuunhan tuo väri ei vaikuta, eli yhtä hyvin voit jättää kinuskin värjäämättä.

KINUSKIKUORRUTETUT KURPITSADONITSIT (n. 17 KPL)

Kuivat aineet:
3 dl + 1 rkl vehnäjauhoja
3/4 tl ruokasoodaa
3/4 tl leivinjauhetta
1,5 tl kanelia
1/2 tl muskottipähkinää
1/2 tl neilikkaa
1/2 tl vaniljajauhetta/1,5 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa

Kosteat aineet:
1 kananmuna
1 dl turkkilaista jogurttia
1 talvikurpitsa, josta takinaan käytetään 1,5 dl kypsennettyä kurpitsasosetta (kts. alla)
3 rkl rypsiöljyä
1 dl fariinisokeria
1/2 limen mehu

Kinuskikuorrutus:
2 dl kuohukermaa
1,5 dl fariinisokeria
n. 1,5 dl tomusokeria
(vähän oranssia ja keltaista pastaelintarvikeväriä)
(strösseliä koristeluun)

Kurpitsasose:
Aloita valmistus kurpitsasoseesta. Sen voi hyvin tehdä jo päivä-pari aiemminkin ja säilyttää jääkaapissa.
Pese ja puolita kurpitsa ja poista siemenet ja rihmainen sisus lusikalla/jäätelökauhalla. Lohko kurpitsa paloiksi.

Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen, kiertoilma 180-asteeseen. Levittele kurpitsapalat leivinpaperoidulle pellille ja ripota niiden päälle 1-2 rkl öljyä. Kypsennä uunin keskitasossa, välillä paloja käännellen, noin 30 minuuttia tai kunnes kurpitsapalat ovat kypsiä haarukalla kokeiltaessa. Anna palojen hetken jäähtyä, poista kuori veitsen avulla ja soseuta esim. sauvasekoittimella soseeksi. Ota taikinaa varten 1,5 dl erilleen ja laita loppu sose kannellisessa rasiassa jääkaappiin.

Donitsitaikina+paisto:
Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen, kiertoilma 180-asteeseen donitsipellillä paistaessasi. Jos paistat muffinsipellillä, kuumenna uuni 185-asteeseen, kiertoilma 165-asteeseen.

Sekoita kuivat ainet keskenään kulhossa. Sekoita toisesa kulhossa kosteat aineet keskenään. Yhdistä aineet ja kääntele ne sekaisin, liiallista sekoittamista välttäen, ettei donitseista tule sitkeitä.

Valmistele donitsipelti/muffinsipelti voitelemalla se. Helpoiten se käy vuokaspraylla.

Lusikoi taikina tukevaan pakastuspussiin, solmi pussi ja leikkaa saksilla toiseen kulmaan pienehkö reikä. Pursota taikinaa donitsipellin/muffinsipellin syvennyksiin noin 3/4 täyteen.

Paista donitsipellillistä uunin keskitasolla n. 13 minuuttia, minimuffinsipellilliselle riittää n. 9 minuuttia. Anna hetki jäähtyä, ennen kuin kumoat ritilälle jäähtymään loppuun. Jos donitsit eivät irtoa kumoamalla, kopauta pellin pohjaan kädelläsi, niin niiden pitäisi irrota kauniisti. Jos haluat paistaa vain donitseja, pese ja kuivaa donitsipelti välillä. Rasvaa se uudestaan ja paista loput donitsit samoin. Muuten alenna uunin lämpöä ja paista voidellulla muffinsipellillä loput.

Kinuskikuorrutus:
Mittaa pannulle kerma ja fariinisokeri. Keittele välillä sekoitellen, reilu 5 minuuttia, kunnes seos paksunee.

Ota pois lämmöltä, lisää halutessasi elintarvikevärejä ja siivilöi tomusokeria erissä sekaan, samalla koko ajan sekoitellen, kunnes saat paksuhkon kinuskin  aikaiseksi. Kokeile kinuskin paksuutta yhden donitsin kuorrutuksella ja lisää tarvittaessa vielä hiukan tomusokeria.

Kasta donitsit kauniimpi puoli alaspäin (donitsipellin pohjaa vasten ollut puoli) kinuskikuorrutukseen ja valuta hetki ylimäääristä kuorrutusta pois. Nosta ritilälle, ripota halutessasi strösseliä tai muita koristeita pintaan. Toista samoin muiden donitsien kanssa.

Minimuffinsit oli mielestäni helpointa kuorruttaa teelusikan avulla. Otin teelusikkaan kinuskia ja sen avulla levitin kinuskin kuperan puolen päälle, ennen kuin ripotin vielä strösseliä koristeeksi.

Nämä ovat parhaita leivontapäivänä, säilytettäessä tämä kinuski vähän lötkähtää.

Jotenkin tänä vuonna näköjään tuo Halloween hiipi jostain puskista, niin etten oikein ehtinyt huomioida sitä tänne blogiini ajoissa, mutta ei hätää, nimittäin blogini aiemmilta vuosilta Halloween -teemaisia postauksia löytyy ihan mukavasti inspikseksi:

Halloween -kakku/haamujengi kasassa


Halloween vesimeloni ja hämppikset


Kurpitsakakku


Halloween pinjata -kakku


Halloween -marengit


Vaahtokarkkipopsit


Apple Caramel Cupcakes


Ylläolevien linkkien innoittamana toivottelen : 
HAPPY HALLOWEEN!
-Raili

 

P.S. Blogini Juhlat: Halloween -kategoriasta löytyy näiden lisäksi pari muutakin ajankohtaista postausta.

sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Porkkana-kookoskeitto


Syksyllä on paras aika tehdä erilaisia kasviskeittoja, kun tarjolla on runsain mitoin kotimaisia kasviksia ja juureksia. Tässä keitossa porkkana saa lisämakua mm. kookoksesta, inkivääristä ja korianterista, joiden maku käy ihanasti porkkanan kanssa yksiin. Hyvä leipä tai sämpylä kruunaa makunautinnon tälle lämmittävälle ja pehmeänmakuiselle keitolle.

Ruokakuvauksia ajatellen syksy ei ole kyllä parasta aikaa, varsinkaan nyt kun kelloja siirrettiin talviaikaan, eli tunti taaksepäin. Pimeys tulee niin aikaisin, että nytkin tämä keitto oli pakko kuvata keinovalossa, kun luonnonvalosta ei ollut enää tietoakaan.

PORKKANA-KOOKOSKEITTO (4-6 hengelle)

1 rkl voita
1 rkl öljyä
13 keskikokoista porkkanaa
1 iso tai 2 pienehköä sipulia
1 rkl tuoretta raastettua inkivääriä
1 valkosipulin kynsi raastettuna
1/2 rkl suolaa
n. 6 pyöräytystä mustapippuria myllystä
1/2 tl soijakastiketta
1 tl balsamicoa
1 tl Herbes de Provence -yrttiseosta
1 kanaliemikuutio
9 dl vettä
1/2 tl hienonnettua tuoretta basilikaa
1/2 rkl tuoretta hienonnettua korianteria
3 rkl sitruunamehua

2 dl kookoskermaa (jätä vähän koristeluun)
hiukan tuoretta korianteria hienonnettuna

Pese, kuori ja paloittele porkkanat 6-8 osaan, porkkanoiden koosta riippuen. Kuori ja paloittele sipuli.

Kuumenna kattilassa öljy ja voi. Lisää porkkanat ja sipuli sekä valkosipuli ja inkivääri raastettuna. Kuullottele hetki.

Lisää suola, mustapippuri, soijakastike, balsamico, Herbes de Provence, kanaliemikuutio, vesi, basilika, korianteri sekä sitruunamehu. Keitä n. 30 min., kunnes porkkanat ovat kypsiä.

Poraa sileäksi esim. sauvasekoittimella. Lisää kookoskerma (jätä vähän koristeluun) ja sekoita. Tarkista keiton paksuus ja lisää tarvittaessa tilkka vettä. 

Koristele annokset lopulla kookoskermalla sekä hienonnetulla korianterilla.


tiistai 20. lokakuuta 2015

Kerroskakku rippijuhliin





Heinäkuun loppupuolella vietettiin ystäväni vanhimman tyttären rippujuhlia, joihin tein kesäisiä mansikan makuja sisältävän 30:lle hengelle mitoitetun kerroskakun. Rippilapsen toiveiden mukaan kakkuun päätyi nimi, päivämäärä, rippiristi sekä ruusuista tehty kukkaputous, jonka väri noudatteli hänen mekkonsa kukkien värimaailmaa. Oli ihana kuulla jälkeenpäin, että kakku oli ollut sankarin toiveiden mukainen ja maistuva.

Kakku on päällystetty itsetehdyllä vaahtokarkkimassalla ja samasta massasta tein myös rippiristin. Muut koristeet ovat kukka- ja sokerimassaa, jonka olen värjännyt mieleisiini väreihin pastaväreillä. Ruusujen terälehdissä on kolmea eri sävyä, koska halusin niihin hiukan eri värejä, jotta ne sointuisivat mahdollisimman hyvin rippilapsen mekon kukkakuvioihin, joissa oli myös useampaa väriä.
 
Ruusut, ruusunlehdet, päivämäärä ja nimi kannattaa tehdä vähintaan pari päivää ennen kakun koristelua, jotta ne ovat kovettuneet sen verran, että kestävät hyvin kakun päällä. Ja ruusujen teossa kannattaa tehdä ne vaiheittain, erityisesti jos teet ne kuumaan ja kosteaan vuodenaikaan. Ruusujen tekoon en nyt laita tässä ohjetta, koska en ottanut mitään vaihekuvia, mutta netistä löytyy hyvin ohjeita useammallakin tavalla ruusujen tekoon, muottien avulla ja ilman. Kannattaa myös tehdä koristeista varakappaleita, jos niitä rikkoutuu kakun kasausvaiheessa.

VINKKI: Kun tekee tällaisia melko isoja/painavia kakkuja, kuvissakin näkyvä tukeva kakkualusta on todella näppärä. Kun kakun rakentaa suoraan siihen, sen siirtely ja tarjolle nosto käyvät helposti, eikä tarvitse miettiä. löytyykö tarpeeksi suurta tarjoiluvatia kakkua varten, kun tuo kakkualusta itsessään käy samalla tarjoilualustaksi. Sen voi halutessaan päällystää kaulittavalla massalla, jolloin siitä saa  huomaamattomamman. Tällaisia tukevia kakkualustoja saa erikokoisina leivonnan erikoisliikkeistä ja ne maksavat vähän alle 10 euroa kipale, koosta riippuen.

2-KERROKSINEN RIPPIKAKKU - LAKTOOSITON ( 30:lle hengelle)

Kakkupohjat:
Yhteensä 10 kananmunaa, kakkupohjien ohjeen/laskukaavan aineille löydät täältä
Paistoin tuon 10:n munan taikinan jaettuna:
1 x 26 cm:n pyöreä korkeareunainen kakkuvuoka
1 x 20 cm:n pyöreä korkeareunainen kakkuvuoka

HUOM! Jos sinulla ei ole korkeareunaisia vuokia, paista kakut halkaisijaltaan hiukan suuremmissa vuoissa, esim. 30 cm ja 24 cm:n vuoissa.

Täyte:
8 liivatelehteä
6 dl laktoositonta vispikermaa
200 g laktoositonta mansikkarahkaa
1 prk Valio Eila laktoositonta  maustamatonta tuorejuustoa
0,5 dl tomusokeria
3 tl vaniljakreemijauhetta
2:n limen mehu1:n limen raastettu kuori
n. 800 g itsetehtyä mansikkamarmeladia (ohje alempana)
3 dl paloiteltuja tuoreita mansikoita
0,5 tl vaniljajauhetta/1,5 tl vaniljasokeria

Mansikkamarmeladi:
n. 8 dl mansikkasurvosta
4 dl hillo-marmeladisokeria
8 rkl sitruunamehua

Laita kaikki aineet kattilaan ja keitä n. 5 minuuttia. Anna jäähtyä.

Kostutus:
1:n limen mehu
1,5 dl vettä
3 rkl sokeria

Sekoita aineet keskenään

Sokerikreemi:
400 g voita, huoneenlämpöistä
4 dl tomusokeria
4 tl vaniljajauhetta/8 tl vaniljasokeria
n. 3-4 rkl laktoositonta maitoa/kermaa

Vatkaa sähkövatkaimella kulhossa voi, tomusokeri ja vanilja keskenään kuohkeaksi. Lisää maitoa ja vatkaa. Tarkista paksuus ja lisää joko tomusokeria tai maitoa tarvittaessa

Kuorrutus:
1,4 kg itsetehtyä vaahtokarkkimassaa tai muuta kaulittavaa massaa

Pikeeri:
1 valkuainen
n. 2,5 dl tomusokeria
n. 3 rkl sitruunamehua

Vatkaa valkuaista ja tomusokeria kulhossa sähkövatkaimella, kunnes saat valkoista, kuohkeaa marenkia aikaiseksi. Lisää sitruunamehua makusi mukaan ja vatkaa vielä vähän aikaa.

Koristelu:
Ruusuihin, ruusunlehtiin ja nimeen sekä päivämäärään kukka- ja sokerimassaa
Syötävää hopeasprayta ristiä, nimeä ja päivämäärää varten

Lisäksi:
Kakkupahvi kakkujen väliin ja tukevia pillejä tai tukikeppejä 5 kpl
Helminauhoja varten silikoninen helminauhamuotti
Nimeä ja päivämäärää varten painomuotteja

Kakun kasaus, 1. vaihe:
Paista kakkupohjat linkin ohjeen mukaan ja anna niiden jäähtyä ennen kakkupohjien leikkausta.Leikkaa molemmat pohjat kolmeen osaan.

Pese ja kuivaa vuoat, joissa paistoit kakkupohjat. Vuoraa ne tuorekelmulla niin, että kelmu ylettyy kunnolla vuoan reunojen yli.

Täyte:
Tee täytettä varten ensin mansikkamarmeladi, jotta se ehtii jäähtyä kunnolla.

Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen kulhoon 5-10 minuutiksi.

Vatkaa vispikerma, tuorejuusto ja tomusokeri keskenään vaahdoksi kulhossa sähkövatkaimella. Lsiää mansikkarahka, limen kuori, vaniljakreemijauhe, mansikkamarmeladi ja vaniljasokeri ja vatkaa vain sen verran hiljaisella nopeudella, että aineet sekoittuvat.

Kuumenna limen mehu mikrossa/kattilassa levyllä ja liuota siihen käsin kuivaksi puristamasi liivatelehdet. Anna hetkisen jäähtyä ja sekoita sitten liivatelious täytteen sekaan ohuena nauhana, samalla koko ajan sekoittaen.

Kakun kasaus, 2. vaihe:
Laita molempiin vuokiin pohjaa vasten tasaisin kakkupohja, eli se, joka oli paistaessa vuokaa vasten. Kostuta pohjia kevyesti sitruunavedellä. Levitä täytteestä osa vuokiin ja ripottele paloiteltuja tuoreita mansikanpaloja päälle.

Jos sinulla on reunakalvoa, laita sitä vuokiin.

Toista kostutus/täyttö samoin muiden kakkupohjien kanssa. Käännä sitten tuorekelmun reunat kakun päälle, peitä kakut vielä puhtaalla muovilla ja laita ne hyytymään jääkaappiin mielellään seuraavaan päivään tai minimissään 3:ksi tunniksi.

Kakun koristelu:
Tee sokerikreemi.

Kumoa suurempi kakuista tarjoilualustan keskelle ja poista tuorekelmu ja reunakalvo, mikäli käytit sitä. Levitä sen päälle ja reunoille sokerikreemiä tasaisesti esimerkiksi palettiveitsen avulla. Mitä tasaisemman kakusta tässä vaiheessa saat, sen tasaisempi myös kuorrutuksesta tulee. Jos kakku on melko tasainen jo ennen sokerikreemin levitystä, sille riittää luultavasti yksi kerros sokerikreemiä. Mikäli et saa yhdellä kerroksella siitä tarpeeksi tasaista, laita se ensimmäisen kerroksen levityksen jälkeen hetkeksi kylmään ja levitä sitten vielä toinen kerros. Laita kakku hetkeksi kylmään.

Leikkaa kakkupahvi pienemmän kakun halkaisijaa aavistuksen pienemmäksi. Kumoa pienempi kakuista kakkupahvin päälle ja päällystä myös se sokerikreemillä. Laita kylmään.

Jaa vaahtokarkkimassa kahteen osaan, joista toinen on hiukan suurempi. Notkista suurempaa massaa puhtaan silikonialustan päällä (pidä toinen osa muovin alla, ettei se kuivu), johon olet ripotellut hiukan tomusokeria, kunnes saat siitä helposti muovautuvaa ja kaulittavaa. Ota suurempi kakku kylmästä. Lisää alustalle tomusokeria ja kauli massa suureksi, kakun halkaisijaa suuremmaksi tasaiseksi pyöreäksi levyksi. Tarkistele välillä, että massa irtoaa kauniisti alustasta ja lisää tarvittaessa tomusokeria. Nosta massa sitten joko kaulimen avulla (pyöräytä se kevyesti kaulimen ympärille) tai käsiesi avulla kakun päälle.

Tasoittele kakun päältä ja reunoilta massa kiinni kakkuun, leikkaa ylimääräinen massa alareunasta pois pizzaleikkurilla/terävällä veitsellä. Tasoittele kakkua vielä joko puhtain käsin varovasti tai tasoittimella. Nosta kakku taas kylmään.

Päällystä pienempi kakuista kuten suurempi kakku.

Ota suurempi kakuista kylmästä, leikkaa pilleistä/tukikepeistä kakkua aivan aavistus korkeampia ja paina ne suuremman kakun keskiosaan niin, että ne muodostavat neliön, joiden keskelle tulee yksi tuista. Näiden tukien tarkoitus on jäädä pienemmän kakun alle näkymättömiin, eli tarkista kohta ennenkuin painat niitä kakkuun.

Levitä tukien alueeelle hiukan sokerikreemiä ja nosta pienempi kakuista kakkupahvin kera suuremman kakun keskelle.

Koristele kakku loppuun haluamallasi tavalla.

Tee pikeeri koristeiden kiinnitystä varten.

Tein kakkujen alareunaan rippilapsen toiveesta helminauhat. Ne ovat vaahtokarkkimassaa ja tein ne silikonisella helminauhamuotilla. Kakkujen halkaisija on niin suuri, että nauhoja täytyy tehdä monta, jotta ne ylettyvät kakkujen ympäri.Varmistin helminauhojen kinnnityksen sivelemällä kakkujen alareunaan ohuella pensselillä hiukan samaa pikeeriä, jota tarvitsee muidenkin koristeiden kiinnitykseen, sitä mukaa, kun kiinnitin helminauhaa.

Kiinnitin ruusut ja ruusunlehdet  pikeerillä kakun päälle/reunoille. Kiinnitin myös nimen,  päivämäärän ja ristin pikeerillä, ne olin värjännyt aiemmin hopeiseksi syötävällä hopeasprayllä. Ristin ketjuksi värjäsin osan pikeeristä hopealla ja pursotin sen pursotuspussin avulla.

Vähän jännitin, miten nuo kakun reunoilla olevat ruusut pysyvät kuljetuksen aikana kiinni. Laitoinkin kakun mukaan pienen "ensiapupaketin", jolla olisi voinut kiinnittää kuljetuksessa irronneita osia. Onneksi kakku oli kuitenkin päässyt ehjänä perille asti.

Kakku on hyvä saada kylmään vielä ennen tarjoilua koristelun jälkeen, mutta sitä ei saa peittää! Myöskään mahdollista ylijäänyttä kakkua ei kannata peittää, koska muuten massa kostuu ja pehmenee.

Tulipas tästä aika romaani. Mutta tällaisten kerroskakkujen teossa on kuitenkin aika monta vaihetta, enkä halunnut jättää niistä ainakaan mitään oleellista pois.

perjantai 16. lokakuuta 2015

Pienet suppilovahvero-pekonipiiraat muffinsipellillä




Näihin suppis-pekonipiiraisiin halusin tehdä perinteistä piiraspohjaa hiukan terveellisemmän pohjataikinan vähemmällä rasvalla sekä käyttämällä riihiruisjauhoja ja täysjyväohrajauhoja vehnäjauhojen lisäksi. Riihiruisjauhot antoivat pohjan makuun mukavaa savuisuutta ja pohjataikina oli ihan hyvän makuista, mutta lähinnä  rasvan määrän vähyyden vuoksi se ei ole niin rapea kuin perinteisestä piiraspohjasta tehtynä.

Tänä vuonna tuntuu ainakin omissa vakisuppispaikoissa olevan melko vähän suppiksia, joten  tuskin saan niitä pakastimeen talven varalle. Onneksi minulla on kuitenkin viime vuonna kasvikuivurilla kuivaamiani suppilovahveroita, vaikka pakkasesta suppikset onkin loppu. Kuivatut sienet kun säilyvät oikein säilytettynä useamman vuoden.

PIENET SUPPIS-PEKONIPIIRAAT (12 kpl muffinsipellillä + 3 kpl pieniin tartalettivuokiin)

Pohjataikina:
1 dl riihiruisjauhoja
1 dl täysjyväohrajauhoja
1 dl vehnäjauhoja
70 g voita, jääkaappikylmää
1 rkl turkkilaista jogurttia
1 kananmuna

Täyte:
1 L suppilovahveroita
1 sipuli
1/2 pkt pekonia
1/2 kesäkurpitsaa
tilkka balsamicoa
mustapippuria, suolaa

2 dl 15% ruokakermaa
1 dl kevytmaitoa
1/2 prk/100 g Crème Fraîchea
3 dl Parmesan -raastetta
3 kananmunaa
Tuoretta timjamia, mäkimeiramia ja persiljaa
Vähän hienonnettua basilikaa

Laita uuni kuumenemaan 210-asteeseen, kiertoilma 190-asteeseen.

Suihkauta muffinsipellin kolot + 3 pientä tartalettivuokaa vuokasprayllä.

Mittaa monitoimikoneen kulhoon, jossa on leikkuuterä, jauhot ja jääkaappikylmä voi paloiteltuna sekä turkkilainen jogurtti. Käytä konetta hetki. Lisää sitten kananmuna ja käytä taas sen aikaa, että taikinasta muodostuu pallo. Lisää tarvittaessa hiukan jauhoja.

Kauli taikina kevyesti jauhotetun leivinpaperin päällä ohueksi levyksi. Ota siitä pyöreällä muotilla/lasilla muffinsipellin koloa suurempia ympyröitä ja painele ne muffinsipellin koloihin. Kokoa leikattu taikina välillä kasaan ja kauli siitä uudestaan levy. Minulla taikina riitti 12 muffinsipellin kolon lisäksi kolmeen tartalettivuokaan.

Pistele pohjataikinat haarukalla ja esipaista niitä uunin alatasolla 210-asteessa, kiertoilma 190-asteessa 10 minuuttia.

Valmistele täyte pohjien esipaistuessa:

Paista kuivalla pannulla sieniä + pilkottua sipulia, välillä käännellen, kunnes sienistä irronnut neste on haihtunut ja sienet ja sipulit ovat saaneet hiukan väriä. Kaada ne lautaselle odottamaan.

Paloittele pekoni pieniksi paloiksi esim. saksilla ja paista se samalla pannulla ilman välipesua. Kaada lautaselle odottamaan. Leikkaa kesäkurpitsa ohuiksi puolikuunmuotoisiksi lanteiksi ja paista niitä pekonin rasvassa, balsamicolla, suolalla ja mustapippurilla maustettuna, kunnes ne saavat hiukan väriä.

Ota esipaistetut pohjat uunista ja annostele niille sieniä, pekonia ja kesäkurpitsasiivuja. Sekoita kulhossa ruokakerma, kevytmaito, Crème Fraîche, parmesan -raaste, kananmunat sekä hienonnetut yrtit keskenään haarukalla, jotta kananmunien rakenne menee kunnolla rikki. Annostele munamaitoa piiraisiin esim. pienen kauhan avulla.

Laske uunin lampötila 180-asteeseen, kiertoilma 160-asteeseen . Paista vielä uunin alatasolla noin 20 minuuttia, kunnes munamaito hyytyy ja ruskistuu kauniisti. Jäähdytä ritilän päällä muffinsipeltiä 5 minuuttia ja nosta piiraat sitten varovasti esimerkiksi haarukan avulla jäähtymään vielä hetkeksi ritilälle.

Tarjoa raikkaan salaatin kanssa esimerkiksi lounaaksi tai iltapalaksi.


sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Puolukkakääretorttu

 


Tein jokin aika sitten puolukoista Lingonberry Curdia, josta itse pidin, mutta muut perheenjäsenet eivät oikein innostuneet. Mutta kun upotin sitä tähän puolukkakääretorttuun vaniljarahkan kanssa, se upposi kuin häkä perheelle. Tämä oli niin hyvää, että ihan tätä vartenkin kannattaa tehdä Lingonberry Curdia, se on kuitenkin tosi nopea- ja helppotekoista. Ja itse kääretortuthan ovat myös erittäin nopeatekoisia, joten ihmettelin samalla, miksi niitä tulee leivottua melko harvoin.

Kun Lingonberry Curd on valmiina, tämän kääretortun pyöräyttää valmiiksi reilussa 10:ssä minuutissa kaikkinensa, kun täytteitä ei tarvitse vatkailla, vaan  ne vain levitetään kääretorttulevylle.

PUOLUKKAKÄÄRETORTTU

3 kananmunaa
2 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 dl kermaa (tai kevytmaitoa)

n. 1 rkl sokeria ripoteltavaksi leivinpaperille, johon kääretorttupohja kumotaan

Täyte:
n. 2 dl Lingonberry Curdia
1 prk/150 g Eldorado vaniljarahkaa
(TAI reilu 1/2 prk/250 g:n purkista kermarahkaa, johon sekoitat 2 rkl tomusokeria ja 0,5 tl vaniljajauhetta/1,5 tl vaniljasokeria)

Laita uuni kuumenemaan 240-asteeseen, kiertoilma 220-asteeseen. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja suihkaise siihen kevyesti vuokasprayta/voitele se kevyesti öljyllä.

Vatkaa kananmunat ja sokeri hyväksi kuohkeaksi vaahdoksi sähkövatkaimella tai yleiskoneessa.

Sekoita vehnäjauhojen sekaan leivinjauhe. Nostele munavaahdon sekaan jauhoseos nuolijalla, mielellään siivilän läpi jauhot lisäten. Lisää lopuksi kerma/maito ja kääntele seos tasaiseksi.

Levitä taikina esivalmistellulle pelllille tasaisesti ja paista sitä uunin keskitasolla noin 5 minuuttia.

Pohjan paistuessa levitä työtasolle isohko pala leivinpaperia ja ripota sen päälle hienoa sokeria.

Kumoa kypsä kääretorttupohja sokeroidulle leivinpaperille ja poista paperi varovasti. Sen pitäisi irrota melko helposti voitelun ansiosta. Jos se  ei kuitenkaan irtoa kauniisti, pyyhi paperin päältä kylmään veteen kastetulla talouspaperilla. Kun olet poistanut paperin, levitä pohjan päälle puhdas leivinliina ja anna pohjan hetken jäähtyä.

Levitä sitten pohjan päälle ensin Lingonberry Curd ja sen päälle vaniljarahka. Kääri kääretorttu tiukasti rullalle leveältä sivulta alkaen leivinpaperin avulla. Käännä paperin päätyosat kääretortun alle. Sujauta kääretortun alle vaikka leikkuulauta ja nosta  sen avulla kääretorttu jääkaappiin mehustumaan noin tunniksi tai pidemmäksi aikaa.

torstai 8. lokakuuta 2015

Mustikkatäytekakkua "lapsukaiselle"



Tämä päivä pisti taas miettimään, miten hurjaa vauhtia vuodet vierii. Tällä raikkaalla mustikkatäytekakulla juhlistimme nimittäin tämänpäiväistä vanhemman pojan 22-vuotissynttäriä iltateellä. Hän ei pidä yltiömakeasta, joten viritin makumaailman sen mukaan. Samalla totesin, että mustikkaa tulee itseasiassa käytettyä turhan vähän kakuissa, vaikka se niihin sopiikin erittäin hyvin, kuten taas tuli todistettua. Yläkuvassa kakku muuten näyttää ihan minikokoiselta, koska isohko lautanen on etualalla, kakusta kuitenkin riittää ainakin kahdeksalle.

HUOM! Tein kakun korkeareunaiseen 18 sentin irtopohjavuokaan ja käytin kakkua täyttäessä reunakalvoa, jotta sain hyvin korkean kakun aikaiseksi. Mikäli sinulla ei ole korkeareunaista irtopohjavuokaa, eikä reunakalvoa tms. käytettävissä, tee samalla ohjeella kakku 22-24 cm:n irtopohjavuokaan, jolloin saat matalan kakun aikaiseksi.


RAIKAS MUSTIKKATÄYTEKAKKU (n. 8-10:lle)

Kakkupohja:
Tee kakkupohja 3:sta L-kokoisesta kananmunasta tämän ohjeen mukaan

Täyte: 
3 liivatelehteä
1 Flora Vanilla
1,5 rkl vettä
n. 3 dl mustikkahilloa

Kostutus:
n. 1 dl vaniljamaitoa (maidon sekaan 0,5 tl vaniljajauhetta/1,5 tl vaniljasokeria)

Kiille:
n. 3 dl kotimaisia (pakaste)mustikoita
1 dl hyytelösokeria
2 dl vettä

Koristelu:
3 dl vispikermaa
0,5 tl vaniljajauhetta/1,5 tl vaniljasokeria
n. 3 rkl tomusokeria

Paista kakkupohja linkin ohjeen mukaan ja anna sen jäähtyä kunnolla ennen täyttöä.

Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen n. 5-10 minuutiksi. Vatkaa Flora Vanilla vaahdoksi sähkövatkaimella. Kuumenna 1,5 rkl vettä ja sekoita siihen käsin kuivaksi puristamasi liivatteet.
Sekoita hetken jäähtynyt liivateseos Flora Vanillan joukkoon.

Pese ja kuivaa vuoka, jossa paistoit kakkupohjan. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Vuoraa kakkuvuoka tuorekelmulla ja aseta pohjapala vuokaan. Kakku kannattaa nyt kasata niin päin, että kakkuvuokaa vasten paistunut=tasaisin kakkukerroksista tulee päällimmäiseksi, koska kakkuun tehdään mustikoista ja hyytelösokerista kiille. Jos käytät reunakalvoa, viritä ne kakkuvuokaan nyt.

Kostuta vuokaan laittamaasi kakkupohjaa kevyesti vaniljamaidolla. Levitä kakkupohjalle mustikkahilloa ja sen päälle 1/2 Flora Vanillasta. Laita vuokaan seuraava kakkupohja, kostuta se ja levitä taas mustikkahilloa (jätä hiukan kakun päälle laitettavaksi) ja loput Fora Vanillasta. Lisää viimeinen kakkupohja, kostuta sitä kevyesti. Peitä kakku ja laita se kylmään vetäytymään minimissään pariksi tunniksi, mielellään seuraavaan päivään.

Levitä ohut kerros mustikkahilloa kakun päälle, joka saa edelleen olla vuoassa. Kuumenna kattilassa vesi kiehuvaksi ja sekoita siihen hyytelösokeri koko ajan sekoittaen. Anna kiehahtaa uudelleen ja ota pois lämmöltä.

Levitä kakun päälle mustikat. Jos käytät pakastemustikoita, laita ne jäisinä suoraan pakastimesta. Valuttele sitten kiillettä lusikan avulla kakun päälle. Et luultavimmin  tarvitse kaikkea kiillettä, mikäli paistoit kakkusi 18 sentin vuoassa. Laita kakku taas kylmään minimissään pariksi tunniksi.

Poista kakku varovasti vuoasta ja nosta se tarjoilualustalle. Vatkaa kerma ja sokerit vaahdoksi sähkövatkaimella. Koristele kakku mieleiseksesi pursottamalla/levittämällä kermavaahtoa kakun reunoille. Minä pursotin kermavaahdon vaihteeksi koripunostyllalla.

 VINKKI: Jos et halua tehdä itse mustikkahilloa, voit käyttää kaupan valmista mustikkahilloa. Makeuta silloin kakun reunoille tulevaa kermavaahtoa vain 0,5 rkl:lla tomusokeria, ettei kakusta tule liian makea.

sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Ruusuiset omenaleivokset + muuta omenaista

 
  

Tällaisia ruusuisia omenaleivoksia olen nähnyt useammassa paikassa. Ohjeen näihin otin Hembakat 6/2015 lehdestä. Muutin ohjetta jonkun verran, koska lehdessä olleen ohjeen mukaan tehtynä ainakin  omat omenaleivokseni olivat ihan raakoja sisältä, mutta vastaavasti omenasiivujen reunat olivat hiukan kärähtäneet. Tein toisen erän, johon lisäsin paistoaikaa, mutta suojasin omenaruusut paiston ajaksi "ruusun" päälle viritetyllä nurinpäinkäännetyllä muffinsipaperilla. Tämä kikka toimikin hyvin, eivätkä ohuet omenasiivut ruskistuneet liikaa suojauksen ansiosta. Lisäksi leikkasin voitaikinan alareunasta osan pois taikinan rullauksen jälkeen, jolloin taikinaa ei tullut leivoksen alaosaan niin paljoa. Hiukan taikinaiseksi tuo leivos edelleen jäi sisältäpäin, mutta ei kovin häiritsevästi, vaikkakaan voitaikina itsessään ei oikein pääse näissä oikeuksiinsa, kun lehtevyys puuttuu. Nämä ovat kyllä hauskannäköisiä ja melko helppotekoisiakin.

OMENALEIVOKSET (5 kpl + 5 kpl pieniä reunapalaleivoksia)

2 omenaa (mielellään punaisia)
vettä
1/2 sitruunan mehu
3 rkl aprikoosimarmeladia
1 rkl vettä
5 valmiiksi kaulittua voi-/lehtitaikinalevyä

Täyte:
Jauhettua kanelia
sokeria
100 g mantelimassaa

Koristeluun:
Tomusokeria

Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen. Laita muffinsipellin koloihin 10 muffinsipaperia (mielellään melko tukevia). Ota leivinpaperoidulle pellille 5 voi-/lehtitaikinalevyä sulamaan siksi ajaksi, kun valmistelet omenasiivut.

Kuumenna aprikoosimarmeladi ja vesi mikrossa kulhossa ja jätä odottamaan. Raasta mantelimassa, jätä odottamaan.

Laita syvälle lautaselle vettä, purista siihen 1/2 sitruunan mehu. Pese omenat hyvin, leikkaa ne puoliksi, poista siemenkota ja siivuta ohuiksi puoliympyröiksi. Kannattaa laittaa omenasiivuja sitruunaveteen sitä mukaa kuin niitä siivuttaa, etteivät ne ala ruskettumaan (Kuva 1).


Kypsennä omenasiivuja mikrossa täysiteholla 3 minuuttia. Kaada sitten omenasiivut siivilään ja valuta vesi huolellisesti pois. Kannattaa vielä taputella talouspaperilla siivuja, jotta sat niistä ylimääräisen kosteuden pois.

Kauli voi-/lehtitaikinalevyjä pidemmäksi. Levitä koko matkalle aprikoosimarmeladia. Lado omenasiivuja limittäin taikinan pitkän sivun reunaan niin, että omenasiivut  ovat limittäin ja omenasiivujen yläreuna jää taikinan ulkopuolelle. Ripota kanelia ja sokeria omenasiivuille ja taikinalle. Ripota vielä raastettua mantelimassaa taikinalevylle (Kuva 2). Huom! Otin nämä vaihekuvat ensimmäisestä erästä. Kuvasta poiketen kannattaa kaneli, sokeri ja mantelimassa levittää koko taikinalevylle.

Leikkaa taikinan alareunasta koko pitkän sivun matkalta ohuehko kaistale taikinaa pois. Taita taikinan alareuna omenasiivujen alaosan päälle ja rullaa taikinalevy sitten rullalle. Aseta se pystyyn muffinsipellillä olevaan muffinsipaperiin. Rullaa myös leikkaamasi taikinasiivu rullalle ja nosta sekin muffinsipaperiin. Toista sama kaikkien taikinalevyjen kohdalla.

Nosta muffinsipelti ritilän päälle, aseta nurinpäinkäännetty muffinsipaperi kevyesti  jokaisen leivoksen päälle ja paista uunin alatasolla noin 40 minuuttia.

Tarjoile omenaleivokset  ja pienemmät rullaleivokset lämpöisenä joko sellaisenaan tai vaniljakastikkeen kanssa. Ripauta leivosten koristeeksi tomusokeria siivilän läpi.

Tänä vuonna on sen verran heikko omenavuosi, että esim. oman pihan kääpiöomenapuihin tuli yhteensä 8 omenaa, jotka tuli syötyä ihan sellaisenaan. Onneksi kaupasta saa kuitenkin kotimaisia omenia leivontaa varten. Kasaan tähän samalla hiukan omenaisia ohjeita, blogissani jo aiemmin oleviin omppua sisältäviin ohjeisiin.

Jenkkityylinen omena-suolakaramelliboston


Omena-puolukkapiirakka


Omenasose/-hillo


Helppo ja nopea omenapaistos


Tarte Tatin


Omenapiirakka marengilla


Omenatosca


Jenkkityyliset omenapannarit


Uunissa paistetut omenadonitsit kinuskikuorrutuksella