perjantai 16. lokakuuta 2015
Pienet suppilovahvero-pekonipiiraat muffinsipellillä
Näihin suppis-pekonipiiraisiin halusin tehdä perinteistä piiraspohjaa hiukan terveellisemmän pohjataikinan vähemmällä rasvalla sekä käyttämällä riihiruisjauhoja ja täysjyväohrajauhoja vehnäjauhojen lisäksi. Riihiruisjauhot antoivat pohjan makuun mukavaa savuisuutta ja pohjataikina oli ihan hyvän makuista, mutta lähinnä rasvan määrän vähyyden vuoksi se ei ole niin rapea kuin perinteisestä piiraspohjasta tehtynä.
Tänä vuonna tuntuu ainakin omissa vakisuppispaikoissa olevan melko vähän suppiksia, joten tuskin saan niitä pakastimeen talven varalle. Onneksi minulla on kuitenkin viime vuonna kasvikuivurilla kuivaamiani suppilovahveroita, vaikka pakkasesta suppikset onkin loppu. Kuivatut sienet kun säilyvät oikein säilytettynä useamman vuoden.
PIENET SUPPIS-PEKONIPIIRAAT (12 kpl muffinsipellillä + 3 kpl pieniin tartalettivuokiin)
Pohjataikina:
1 dl riihiruisjauhoja
1 dl täysjyväohrajauhoja
1 dl vehnäjauhoja
70 g voita, jääkaappikylmää
1 rkl turkkilaista jogurttia
1 kananmuna
Täyte:
1 L suppilovahveroita
1 sipuli
1/2 pkt pekonia
1/2 kesäkurpitsaa
tilkka balsamicoa
mustapippuria, suolaa
2 dl 15% ruokakermaa
1 dl kevytmaitoa
1/2 prk/100 g Crème Fraîchea
3 dl Parmesan -raastetta
3 kananmunaa
Tuoretta timjamia, mäkimeiramia ja persiljaa
Vähän hienonnettua basilikaa
Laita uuni kuumenemaan 210-asteeseen, kiertoilma 190-asteeseen.
Suihkauta muffinsipellin kolot + 3 pientä tartalettivuokaa vuokasprayllä.
Mittaa monitoimikoneen kulhoon, jossa on leikkuuterä, jauhot ja jääkaappikylmä voi paloiteltuna sekä turkkilainen jogurtti. Käytä konetta hetki. Lisää sitten kananmuna ja käytä taas sen aikaa, että taikinasta muodostuu pallo. Lisää tarvittaessa hiukan jauhoja.
Kauli taikina kevyesti jauhotetun leivinpaperin päällä ohueksi levyksi. Ota siitä pyöreällä muotilla/lasilla muffinsipellin koloa suurempia ympyröitä ja painele ne muffinsipellin koloihin. Kokoa leikattu taikina välillä kasaan ja kauli siitä uudestaan levy. Minulla taikina riitti 12 muffinsipellin kolon lisäksi kolmeen tartalettivuokaan.
Pistele pohjataikinat haarukalla ja esipaista niitä uunin alatasolla 210-asteessa, kiertoilma 190-asteessa 10 minuuttia.
Valmistele täyte pohjien esipaistuessa:
Paista kuivalla pannulla sieniä + pilkottua sipulia, välillä käännellen, kunnes sienistä irronnut neste on haihtunut ja sienet ja sipulit ovat saaneet hiukan väriä. Kaada ne lautaselle odottamaan.
Paloittele pekoni pieniksi paloiksi esim. saksilla ja paista se samalla pannulla ilman välipesua. Kaada lautaselle odottamaan. Leikkaa kesäkurpitsa ohuiksi puolikuunmuotoisiksi lanteiksi ja paista niitä pekonin rasvassa, balsamicolla, suolalla ja mustapippurilla maustettuna, kunnes ne saavat hiukan väriä.
Ota esipaistetut pohjat uunista ja annostele niille sieniä, pekonia ja kesäkurpitsasiivuja. Sekoita kulhossa ruokakerma, kevytmaito, Crème Fraîche, parmesan -raaste, kananmunat sekä hienonnetut yrtit keskenään haarukalla, jotta kananmunien rakenne menee kunnolla rikki. Annostele munamaitoa piiraisiin esim. pienen kauhan avulla.
Laske uunin lampötila 180-asteeseen, kiertoilma 160-asteeseen . Paista vielä uunin alatasolla noin 20 minuuttia, kunnes munamaito hyytyy ja ruskistuu kauniisti. Jäähdytä ritilän päällä muffinsipeltiä 5 minuuttia ja nosta piiraat sitten varovasti esimerkiksi haarukan avulla jäähtymään vielä hetkeksi ritilälle.
Tarjoa raikkaan salaatin kanssa esimerkiksi lounaaksi tai iltapalaksi.
Näyttääpä nää hyville! Menee ehdottomasti kokeiluun. Linkkaan sut blogiini että löydän toistekkin :)
VastaaPoistaKiitos Mari :). Täytyypä käydä blogissasi vastavierailulla lähiaikoina. Usein sillä tavalla on löytynyt kivoja blogeja, vaikka hiukan nihkeästi ehdinkin blogeja seurailemaan.
PoistaItse tykkään hirmuisesti suppilovahveroiden (ja muidenkin sienien) ja pekonin yhdistelmästä ja teenkin usein näistä kahdesta piirakkaa tai pitsaa. Nam, kun on herkullisen näköisiä piirakoita! :D
VastaaPoistaNiinpä, sienet ja pekoni käyvät kyllä tosi hyvin yhteen. Kiitos :)
Poista