maanantai 22. toukokuuta 2017
Grillatut broilervartaat (Gluteeniton)
GRILLATUT BROILERVARTAAT (Gluteeniton n. 40 varrasta)
800 g maustamatonta broilerfilettä
1,5 rkl fariinisokeria
2 rkl balsamicoa
2 tl savupaprikajauhetta
1/2 sitruunan mehu
4 rkl öljyä
1 pieni tiraus Srirachaa
Mustapippuria n. 5 rouhaisua myllystä
n. 1/2 tl suolaa
Lisäksi:
Puisia grillitikkuja
Laita grillitukut likoamaaan kylmään veteen. Leikkaa broilerfileet saksilla pienehköiksi paloiksi
Mittaa marinadin ainekset tukevaan pakastepussiin. Sekoita ainekset keskenään. Lisää broilerin palat, sulje pussi ja puristele pussia, jotta kaikki palat marinoituvat.
Anna broilerin marinoitua huoneenlämmössä noin puoli tuntia, pussia välillä käännellen
Pujota broilerpaloja grillivartaisiin ja grillaa miedohkolla lämmöllä, välillä käännellen, noin 10 minuuttia yhteensä, kunnes broileri on kypsää.
Isommalle porukalle saat tehtyä samalla ohjeella, aineosien määrää lisäämällä. Voit tarvittaessa grillata vartaat edellisenä päivänä ja säilyttää ne suljetussa rasiassa jääkaapissa. Lämmitä ennen tarjoilua uunissa 200-asteessa noin 5 minuuttia
GRILLATUT BROILERVARTAAT (Gluteeniton n. 120 varrasta)
3 kg maustamatonta broilerfilettä
6 rkl fariinisokeria
6 rkl balsamicoa
8 tl savupaprikajauhetta
2:n sitruunan mehu
16 rkl öljyä
Noin rkl Srirachaa
Mustapippuria n. 20 rouhaisua myllystä
n. 2 tl suolaa
Lisäksi:
Puisia grillitikkuja
Valmistus kuten yllä.
Vartaiden seuraan sopii esimerkiksi tämä kikherne-fetasalaatti
Tai tämä Raikas Maissi-vesimelonisalaatti
Ihanaa, että kesä vihdoin tuli. On tätä odotettukin ja hartaasti. Kyllä kelpasi olla ulkona kun aurinkoa ja lämpöä riitti koko viikonlopun. Tänään meni koko päivä pihahommissa, kun meidän pihalta kaadettiin jokunen puu viime viikonloppuna. Moottorisaha lauloi jo silloin ja tänään oksasilppuri oli töissä tuntitolkulla. Pyöräytin kuitenkin kesän ensimmäisistä raparpereista meille jälkiruoaksi nopean raparperipiirakan. Tästä se oman pihan satokausi alkaa, ihanaa!
lauantai 13. toukokuuta 2017
Mango- kookostäytekakku äitienpäivään
Kuuluuko teillä äitienpäivänviettoon kakku? Oma äiti on poistunut joukosta jo 18 vuotta sitten, mutta itselleni/omalle perheelle leivon joka äitienpäivä kakun. Ja kun menemme anoppilaan äitienpäivänä, mukaan pakataan useimmiten kukkien lisäksi kakku.
Tämä herkullinen ja hempeä kakku syötiin meillä jo ennen äitienpäivää. Kun koristeena käytetyt pikkumarengit ja macaronit on tehty aiemmin, koristelu käy nopeasti ja helposti marjoja ja kukkia lisäämällä. HUOM! Mikäli käytät kukkia koristelussa, valitse vain myrkyttömiä kukkia ja jos käytät kukkakaupasta ostettuja tavallisia leikkokukkia, eikä erikseen syötäviksi tarjoitettuja kukkia, käytä ne vain koristeluun ja vuoraa kukkien varret, jotka upotat kakkuun, esimerkiksi foliolla, jottei kukkavarsi ole suoraan kosketuksissa kakkuun.
Täytekakut kannattaa pääsääntöisesti täyttää tarjoilua edeltävänä päivänä, jolloin maku ja kosteus ovat parhaimmillaan tarjoiltaessa. Jos laitat kakut tarjolle jo leivontapäivänä, kostuta kakkuja silloin reilummin. Kuorrutus ja koristelu kannattaa tehdä vasta tarjoilupäivänä.
MANGO-KOOKOSTÄYTEKAKKU (n. 18 hengelle)
KAKKUPOHJAT:
7 kpl kananmunia, taikina jaettuna seuraavasti:
1 kpl 22 cm:n korkeareunainen kakkuvuoka
1 kpl 18 cm:n korkeareunainen kakkuvuoka
Tee taikina tämän sokerikakkutaikinan mukaan
TÄYTTEET:
MANGO-ANANASHILLO
300 g pakastettuja mangokuutioita/vastaava määrä tuoretta mangoa
1 pieni prk Dolen ananasrenkaita mehussa
1,5 dl Hillo-marmeladisokeria
KOOKOSKIISSELI
1 prk Kara kookoskermaa
0,25 dl kookossiirappia
0,5 dl sokeria
0,5 dl vettä
1,25 rkl maissitärkkelystä
TÄYTE - JAETAAN PUOLIKSI TÄYTEMOUSSEJA VARTEN
5,5 liivatelehteä
1 prk Flora Vispiä
0,5 dl tomusokeria (maista molempia täytteitä, lisää tarvittaessa maun mukaan)
0,5 tl vaniljajauhetta/1,5 tl vaniljasokeria
1 rkl vettä
KOSTUTUKSEEN
n. 2 dl vaniljamaitoa (maitoa, joka maustettu vaniljalla)
KUORRUTUS:
2 prk Mascarponea
4 dl vispi-/kuohukermaa
n. 0,5 dl tomusokeria
1 tl vaniljajauhetta/2 tl vaniljasokeria
Pinkkiä pastaväriä pieneen osaan kuorrutusta
LISÄKSI:
Kakkupahvi kakkujen väliin
4 tukevaa pilliä tai kakkukeppiä
Koristeluun tuoreita marjoja, pikkumarenkeja, macaroneja, kukkia
MANGO-ANANASHILLO:
Paloittele kattilaan ananasrenkaat pienemmiksi paloiksi. Kaada myös mehu kattilaan. Lisää mango.
Keitä hiljaisella lämmöllä, välillä sekoitellen, pienessä kattilassa noin 10 minuuttia.Tämä koko hillomäärä käytetään tähän kakkuun.
KOOKOSKIISSELI:
Kaada kattilaan kookoskerma, kookossiirappi ja sokeri. Anna kuumentua. Sekoita maissitärkkelys veteen ja kaada kuuman kookosseoksen joukkoon samalla koko ajan sekoittaen. Kuumenna miedohkolla lämmöllä kiehuvaksi, koko ajan samalla sekoittaen.
Kaada kulhoon, laita tuorekelmu kiinni pintaan kuortumisen ehkäisemiseksi. Anna jäähtyä.
Myös kookoskiisseli käytetään kakkuun kokonaan.
KAKKUJEN TÄYTTÖ:
Pese ja vuoraa vuoat tuorekelmulla, joissa paistoit kakkupohjat Laita tuorekelmua sen verran reilusti, että se ylettyy hyvin reunojen yli. Viritä reunakalvot tai vastaavat vuokien reunoille tukemaan niihin täytettäviä kakkuja.
Leikkaa molemmat kakkupohjat kolmeen osaan.
Laita esivalmisteltujen vuokien pohjalle 1 kakkukerros. Kakku kasataan vuokiin niin, että alimmaksi tulee silein pohja, eli se osa, joka on ollut paistossa vuokaa vasten. Näin kun kakut kumotaan täytettyinä vuoista pois, saadaan tasaisin kerros ylöspäin, jolloin kakuista saadaan mahdollisimman tasaiset.
Sekoita kostutuksen maito ja vanilja keskenään ja kostuta pullasudin avulla vuoassa olevat kerrokset.
Tee sen jälkeen täytemousset allaolevan ohjeistuksen mukaan. Mousseissa on sen verran liivatetta, että ne jähmettyvät melko nopeasti, siksi on hyvä, että kokoaminen käy suht nopeasti.
TÄYTE - JAETAAN PUOLIKSI TÄYTEMOUSSEJA VARTEN
Laita liivatelehdet pehmenemään veteen 5-10 minuutiksi.
Vatkaa sillä välin Flora Vispi tomusokerin ja vaniljan kanssa vaahdoksi.
Kuumenna 1 rkl vettä ja liuota siihen käsin kuivaksi puristamasi liivatelehdet. Anna hetkisen jäähtyä ja sekoita täytteen sekaan.
Jaa täyte puoliksi ja sekoita toiseen puolikkaaseen jäähtynyt kookoskiisseli ja toiseen puolikkaaseen suurin osa mango-ananashillosta. Jätä hilloa noin 1/2 dl siveltäväksi niihin kakkupohjiin, joihin laitetaan mango-ananasmoussea.
KAKKUJEN TÄYTTÖ, jatkoa:
Sivele nyt vuoassa olevien kostutettujen kakkujen pintaan ohut kerros mango-ananashilloa.
Lisää reiluhko kerros mango-ananasmoussea kakkupohjien päälle, paina seuraava kakkukerros päälle, kostuta ja laita seuraavaan kerrokseen reiluhko kerros kookosmoussea. Lisää seuraava kerros ja painele kädellä kakkupohjia tasaiseksi.
Nosta sitten vuokien reunoilta tuorekelmuliepeet kakkujen päälle. Laita kakut yksittäin joko elintarvikekäyttöön soveltuvaan muovipussiin tai viritä niiden päälle foliota, jotta saat pakattua ne ilmatiiviiksi. Laita jääkaappiin hyytymään ja maustumaan seuraavaan päivään.
SEURAAVANA PÄIVÄNÄ/KAKKUJEN KUORRUTUS:
Vatkaa kuorrutuksen ainekset (pinkkiä väriä lukuunottamatta) keskenään napakaksi vaahdoksi. Ota kuorrutusta pieni osa erilleen ja värjää se pinkillä pastavärillä.
Kumoa suurempi kakku tarjoilualustalle ja poista tuorekelmut. Kuorruta kakun päällinen ja reunat tuorejuustokuorrutuksella.
Leikkaa kakkupahvi aavistus pienemmän kakun halkaisijaa pienemmäksi. Laita pienempi kakuista kakkupahvin päälle. Paina suuremman kakun keskelle tukevat pillit/kakkutikut tukemaan kerroksia. Leikkaa ne sopivan mittaiseksi, mutta jätä ne aavistus kakkupohjaa korkeammalle. Sipaise pillien päälle hiukan kuorrutusta ja nosta pienempi kakku kakkupahveineen suuremman kakun päälle. .Kuorruta pienempi kakku
Sivele hiukan sivuun ottamaasi, pinkiksi värjättyä kuorrutusta suuremman kakun alareunaan sinne tänne ja tasoittele pinta esimerkiksi palettiveitsellä.
Koristele kakku mieleiseksesi.
VINKKI:
Puolita kaikki ainekset ja tee kakku yksikerroksisena 20 cm:n kakkuvuokaan. Saat kakun noin 9:lle hengelle ja yksikerroksinen kakku on vielä nopeampi ja helpompi tehdä kuin kerroskakku.
IHANAA ÄITIENPÄIVÄÄ KAIKILLE ÄIDEILLE JA
ISOÄIDEILLE!