tiistai 29. joulukuuta 2015

Galette x 2 - Kylmäsavulohi- ja vuohenjuusto-viikunahillotäytteillä





Galette on mutkaton, rustiikkinen ranskalainen avopiiras, joka tehdään suoraan pellille ilman piirakkavuokaa. Täytteitä voi vaihdella oman maun mukaan ja omaani päätyi tällä kertaa kylmäsavulohta. Olin ostanut joulua varten ison paketin kylmäsavulohifilesiivuja, koska sitä meillä kuluu melko paljon jouluna. Saatuamme lisäksi naapurilta kokonaisen fileen heidän itsesavustamaansa älyhyvää kylmäsavulohta, herkuttelimme heidän antamansa lohen sellaisenaan ja tuosta kaupan lohesta tein muutaman eri ruoan.

Uudenvuodentarjoiluksi pari-kolme eritäytteistä galettea salaatin ja kuohuvan kera toimisi oikein hyvin. Taikinat voi pyöräyttää pari päivää aiemmin jääkaappiin valmiiksi, edellisenä päivänä valmistella täytteet ja hiukan ennen vieraiden tuloa nopeasti täyttää ja paistaa galettet. Galettet maistuvat sekä lämpiminä että jäähtyneinä, mutta parhaimmillaan ne ovat kuitenkin leivontapäivänä, jolloin taikinakuori on rapeimmillaan.

KYLMÄSAVULOHI GALETTE ( n. 4:lle hengelle)

Galette -taikina:
1 dl ruisjauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja
100 g voita, jääkaappikylmää
ripaus sokeria
0,5 dl kotikaljaa/tummaa olutta, jääkaappikylmää

Täyte:
3 rkl ruohosipulituorejuustoa
1 dl Mustaleima Emmental -raastetta
0,5 dl tillisilppua
pari rouhaisua mustapippuria myllystä
150 g kylmäsavulohifilettä

Koristelu:
Kananmuna + 1 tl vettä (voiteluun)
Mustia seesaminsiemeniä

Taikina:
Mittaa monitoimikoneen kulhoon, jossa on leikkuuterä, jauhot, jääkaappikylmä voi paloina ja sokeriripaus. Käytä konetta hetki ja lisää sitten kotikalja ja käytä vain sen aikaa, että taikinasta muodostuu pallo. Jauhojen kosteusprosentista riippuen, saatat joko joutua lisäämään hiukan jauhoja tai nestettä. Ota taikinapallo koneesta, litistä se pyöreäksi kiekoksi ja laita pakastepussissa jääkaappiin. Anna jähmettyä tunnin tai pidempään. Säilyy hyvin muutaman päivän jääkaapissa odottelemassa käyttöä.

Ilman monitoimikonetta:
Sekoita jauhot ja sokeri keskenään kulhossa. Lisää pieniksi paloiksi paloiteltu jääkaappikylmä voi ja nypi nopeasti sormenpäillä voi jaouhojen kanssa ryynimäiseksi seokseksi. Sekoita lopuksi kotikalja joukkoon.

Täyttö ja paisto:
Laita uuni kuumenemaan 190-asteeseen, kiertoilma 170-asteeseen.

Pilko savulohi pieniksi paloiksi. Hienonna tilli. Ota taikina kylmästä ja kauli se kevyesti jauhotetun, uunipeltisi kokoisen leivnpaperin päällä ohueksi pyöreäksi taikinalevyksi. Jätä noin 5 senttiä taikinaa vapaaksi reunoilta. Levitä levylle ensin tuorejuusto, ripota sen päälle juustoraaste ja sitten tillisilppu ja rouhaise mustapippuria päälle. Ripota päällimmäiseksi paloiteltu lohi.


Jos haluat, voit trimmata reunat leikkaamalla pizzaleikkurilla/veitsellä ympyrän tasaiseksi. Trimmaus ei kuitenkaan ole pakollista, galetten viehätys on juuri rustiikkisuudessa, joten sen voi oman maun mukaan rypyttää/taitella. Itse trimmasin reunat ja otin ylijäämäpaloista muutaman pienen tähdenmallisen kuvion, jotka laitoin reunojen käännön ja voitelun jälkeen galetten reunoille. Halusin tehdä tämän galetten reunojen käännön niin, että täytekohdasta muodostuu tähtimäinen. Reunan kääntöjä oli vain viisi, ensin alareuna, sitten sivu sen päälle, yläreunasta noin puolet, toinen sivureuna ja lopuksi toinen puolisko yläreunasta. Allaolevat kuvat havainnolistavat nuo käännökset.


Nosta galette leivinpaperin kanssa pellille. Sekoita kananmuna ja vesitilkka lasissa ja voitele galetten reunat muna-vesiseoksella. Ripota reunoille mustia seesaminsiemeniä koristeeksi.


Paista uunin alatasolla noin 30 minuuttia, kunnes galette ruskistuu kauniisti ja on kypsä. Nosta leivinpaperin kanssa ritilälle hetkeksi jäähtymään.

Koska jääkaapissa oli joulun jäljiltä myöskin viikunahilloa ja vuohenjuustoa, pyöräytin vielä toisenkin galetten, johon tässä myös ohje. Taikina ja tekotapa ihan sama kuin yllä, vain täyte eroaa ylläolevasta


VUOHENJUUSTO-VIIKUNAHILLO GALETTE

Taikina ja tekotapa kuten yllä, vaihda vain tämä täytteeksi:

1,5 rkl Créme Fraîchea
3 rkl viikunahilloa
100-150 g pehmeää vuohenjuustoa siivuina (tarvittaessa pienemmäksi paloiteltuna, minulla pienikokoista vuohenjuustoa)

Voitele muna-vesiseoksella reunat ennen paistoa

Koristeeksi paiston jälkeen:
tuoretta timjamia
(karamellsoituja pähkinöitä)


HYVÄÄ LOPPUVUOTTA SEKÄ ALKAVAA UUTTA VUOTTA!


sunnuntai 27. joulukuuta 2015

Helppo Red Velvet -kakku



Joulu alkaa olla lusittu, mutta laitan kuitenkin vielä yhden jouluisen ohjeen, koska tätä kakkua voi hyvin tehdä muutenkin kuin jouluna, vain koristeita muuttamalla. Minulla on blogissa jo aiemminkin Red Velvet -kakun ohjeita, mutta tässä muodossa kakku on todella helppo tehdä, joten laitan nyt ohjeen silti blogiin. Jouluna/juhlissa on usein kylmäsäilytystilat melko ahtaalla. Silloin on näppärä olla sellaista tarjottavaa, jonka voi valmistella päivä-pari aiemmin lähes tarjoilukuntoon asti. Tarjoilupäivään jää tämän kakun kanssa vain helpon kuorrutuksen teko sekä salamannopea koristelu. Näiden marenkikuusien ohjeen laitoinkin jo aiemmin ennen joulua, mutta niiden sijaan koristeena voisi vaikka uutenavuotena käyttää jostain kaulittavasta massasta otettuja tähtiä tai vastaavia helppoja koristeita tai jotain kivoja värikkäitä karkkeja. Vieläkö kaupasta saa sellaisia pieniä tähtisadetikkuja? Uutenavuotena myös ne olisivat aika hauska koriste kakkuun...

RED VELVET KAKKU (n. 26 cm:n rengasvuokaan)

Kuivat aineet:
4,5 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljajauhetta/3 tl vaniljasokeria
3 dl sokeria
ripaus suolaa
1,5 rkl tummaa makeuttamatonta kaakaota
1 tl espresso -jauhetta

Kosteat aineet:
n. 1 tl punaista pastaväriä
2 kananmunaa
2 dl öljyä
2,5 dl maustamatonta jogurttia

1,5 tl ruokasoodaa
2 tl valkoviinietikkaa

Kuorrutus:
110 g voita, huonennlämpöistä
n. 3 dl tomusokeria
0,5 tl vaniljajauhetta/2 tl vaniljasokeria
300 g maustamatonta tuorejuustoa
n. 2 rkl kuohu-/vispikermaa

Koristeet oman valinnan mukaan

Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen.

Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjan ja reunan väliin leivinpaperi. Suihkaise kevyesti reunat ja pohja vuokasprayllä.

Sekoita keskenään kuivat aineet kulhossa. Sekoita toisessa kulhossa keskenään kosteat aineet. Yhdistä seokset nostellen.

Mittaa lasiin ensin ruokasooda ja sitten sen päälle valkoviinietikka, sekoita. Seos kuohuu voimakkaasti, joten kovin pieneen lasiin niitä ei kannata mitata. Sekoita seos taikinaan ja lusikoi  seos sitten valmisteltuun irtopohjavuokaan.

Paista uunin alatasolla noin 40 minuuttia, kunnes tikulla kokeiltaessa, taikinaa ei tartu tikkuun. Anna kakun jäähtyä vuoassaan ja säilytä se huoneenlämmössä peitettynä.

Nosta kakku tarjoilualustalle ja levitä kuorrutus päälle.

Kuorrutus:
Vatkaa kaikki aineet keskenään kulhossa sähkövatkaimella kuohkeaksi. Levitä kakun päälle. Voit halutessasi säilyttää kakkua kuorrtettuna jääkaapissa päivän-pari.
Nostele juuri ennen tarjoilua kakun päälle marenkikuusia. Marenki pehmenee kakun päällä hyvin nopeasti.

VINKIT:

-Voit leipoa kakun myös pienempään vuokaan, halkaista sen kahtia ja levittää noin puolet kuorrutuksesta kakun väliin, loput kakun päälle

- Punainen väri on ulkonäön takia, sen voi hyvin jättää poiskin, jolloin kaakaota voi lisätä 1,5 rkl, jolloin se maistuu hiukan enemmän tavalliselle kaakaokakulle

- Jogurtin tilalla voi kakussa käyttää myös piimää

- Kakun voi tehdä myös lähes smantien valmiiksi asti. Ann akakun jäähtyä vuoassaan noin 10 minuuttia ja kumoa se sitten jäähtymään ritilälle loppuun. Kuorruta heti kakaun jäähdyttyä

- Samasta taikinasta voi hyvin leipoa myös cupcakeja

Joulunpyhät alkavat olla taas takanapäin ja nyt eilisen lumisateen jäljiltä ulkona näyttääkin jouluiselta. Meillä joulua vietettiin oman perheen ja appivanhempien kanssa meillä hyvin perinteisten jouluherkkujen kera.

Appivanhemmat olivat huomanneet, että jokusen vuosi sitten heiltä saamani unikko -kuosinen mustavalkoinen esiliina alkoi olla jo tiensä päässä, joten paketista paljastui mieluinen ja tarpeellinen lahja - uusi essu.  Makuni tuntien, värimaailma oli pysynyt melko samana ja samasta paketista paljastui myös anopin kutomat mustavalkoiset villasukat :).




keskiviikko 23. joulukuuta 2015

Kuusimarengit & joulutoivotukset!




Kuusimarengit käyvät hyvin joululeivonnaisten koristeeksi tai sellaisenaan tarjottavaksi. Kermaa/kiillettä tai vastaavaa sisältäviin leivonnaisiin kuuset kannattaa lisätä vasta hetki ennen tarjoilua, jotta marengit pysyvät rapeina.

KUUSIMARENGIT (n. 2 pellillistä marenkeja, riippuen niden koosta)

5 munanvalkuaista
1 tl valkoviinietikkaa
1 dl tomusokeria
1,5 dl sokeria (mielellään erikoishienoa Siro-sokeria)
2 tl maissitärkkelystä
1 tl vanilja-aromia
vihreää pasta- eli geelielintarvikeväriä

Sokeritähtiä ja nonparelleja tai muita sokerikoristeita

Laita uuni kuumenemaan 105-asteeseen, kiertoilmauuni 85-asteeseen ja leivinpaperoi pari peltiä.

Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset erilleen. Säästä keltuaiset johonkin muuhun käyttöön. Vatkaa valkuaisia hetki ja lisää sitten valkoviinietikka. Vatkaa, kunnes saat marengin aikaiseksi. Helpoiten se käy yleiskoneessa tai sähkövatkaimella. Lisää sitten tomusokeria erissä, samalla vatkaten ja sitten Siro -sokeri myös erissä, samalla vatkaten. Lisää vielä vanilja-aromi ja maissitärkkelys siivilän läpi sekä vihreää elintarvikeväriä. Vatkaa, kunnes marenki on jämäkkää ja kiiltävää.

Siirrä marenki pursotuspussiin/tukevaan pakastepussiin, jonka päähän olet virittänyt avoimen tähtityllan (esim. Wilton M1). Pursota kuusi niin, että pursotat alimmaiseksi suurimman tähden, sitten seuraavaksi hiukan pienemmän ja viimeiseksi pienimmän tähden. Marengit eivät leviä paistaessa, joten ne voi pursottaa hyvin lähelle toisiaan. Pursota kaikki kuuset ja paina sitten varovasti huipulle sokeritähti ja ripota nonparelleja tai muita sokerikoristeita kuusille.

Paista marenkeja noin 1,5 h, koosta sekä haluamastasi rapeusasteesta riippuen ja sammuta sitten uuni ja jätä marengit uuniin. Anna niiden jäähtyä lähes kokonaan uunissa, ennen kuin otat ne pois.

Säilytä valmiit marengit ilmatiiviissä rasiassa huoneenlämmössä. Niitä ei kannata pinota päällekkän, koska sokeritähti irtoaa hyvin herkästi. Jos kuitenkin niin käy, sen voisi varmaan kiinnittää tarvittaessa tomusokerikuorrutuksella tai sulalla valkosuklaatipalla takaisin kiinni.

IHANAA, MAUKASTA JOULUNAIKAA!

-Raili

tiistai 22. joulukuuta 2015

Pari silliohjetta - Glögi- ja limettisilli



Joulun kalapöytään on kiva tehdä itse pari nopeaa silliä. Sillien tekeytyminen kestää vuorokauden, joten jouluaatoksi ehtii vielä saada valmista. Toinen näistä on etikkaliemipohjainen kirkas silli, toinen Créme Fraîche pohjainen. Glögisillissä on nimensä mukaisesti glögiä etikkaliemessä väriä ja makua antamassa ja limettisillissä vastaavasti limenmehua raikkautta tuomassa.

Kun käytät kevytsillifileitä sillien tekoon, nämä tekee nopeasti, kun kevytsillifilettä ei tarvitse juurikaan liotella. Jos tykkäät melko runsassuolaisesta sillistä, jätä sillifileiden liotus kokonaan pois.

GLÖGISILLI (1 purkki)

2 kevytsillifilettä
kylmää vettä liotukseen

1 pieni punasipuli/1/2 isosta
2 dl glögiä
3 laakerinlehteä
4 rkl etikkaa
1 dl sokeria
1 dl vettä
1 rkl rosépippureita
6 maustepippuria

Kuori ja leikkaa punasipuli renkaiksi.

Liota sillifileitä noin 15 minuuttia kylmässä vedessä. Valuta ja taputtele kuivaksi. Leikkaa sillifileet saksilla/veitsellä annospaloiksi ja kerrosta punasipulin kanssa suoraan lasipurkkiin.

Kuumenna kattilassa kiehuvaksi glögi, laakerinlehdet, etikka,sokeri, vesi ja rosé- sekä maustepippurit. Ota pois lämmöltä, anna jäähtyä haaleaksi ja kaada silli- ja punasipulipalojen kanssa samaan purkkiin. Sulje purkki ja anna maustua jääkaapissa vuorokausi ennen syöntiä.

LIMETTISILLI (1 purkki)

2 kevyssillifilettä
kylmää vettä liotukseen

1/2 pienestä sipulista
1 pienen limen mehu
1 rkl sokeria
1 dl tilliä
mustapippuria myllystä n. 7 pyöräytystä
1 prk/200 g Créme Fraîchea

Liota sillifileitä noin 15 minuuttia kylmässä vedessä. Valuta ja taputtele kuivaksi. Leikkaa sillifileet saksilla/veitsellä annospaloiksi.

Sekoita Créme Fraîchen sekaan pilkottu sipuli, limen mehu, sokeri, hienonnettu tilli ja mustapippuri. Sekoita seos sillipaloihin ja purkita silli lasipurkkiin. Anna tekeytyä vuorokauden ennen nautiskelua.


maanantai 21. joulukuuta 2015

Helpot ripustettavat joulupalloset



Painaako joulukiire päälle vai onko luppoaikaa ennen aattoa? Mikäli aikaa riittää, ehtii vielä hyvin askartelemaan helppoja joulukoristeita. Samalla, kun askartelin blogissa jo aiemmin näkyneitä joulukortteja, surauttelin ompelukoneella myös tällaisia ripustettavia pehmopallosia, joita voi laittaa kuuseen tai vaikka lahjapakettiin.

Tällaisia joulukoristeita olisi saanut olla joulukuusessa sinäkin jouluna, kun vielä asuin vanhempieni luona ja kissani päätti rysäyttää kuusen nurin. Sillä kerralla kuusessa valitettavasti sattui pääosin olemaan  isovanhemmilta perittyjä aivan upeita lasisia joulupalloja. No, arvaat varmaan, mitä niille tuossa rytäkässä kävi..

RIPUSTETTAVAT JOULUPALLOSET (n. 20 kpl)

Eurokankaasta löytyi myös tämä joulukangas (kuten kuusikortteja varten ostamani kangaskin), jossa on erikuvioisia ja -värisiä joulupalloja. Toki joku muukin kangas käy, josta leikkaat kaksi samankokosta ympyrää aina yhtä pallosta varten.

0,5 m joulupallokankaasta saat n. 20 kpl joulupallosta

Lisäksi tarvitset:

Täytevanua pallosien täytteeksi
Valitsemaasi ripustusnarua
Mielellään ompelukoneen
Neulan ja lankaa aukkokohdan käsinompelua varten


Leikkaa joulupallot irti kankaasta niin, että jätät ihan pienen kaistaleen taustakankaasta pallon reunoihin. Kun ompelet ja täytät pallon, jää tuo kankaan taustaosa käänettäessä saumavaroiksi.

Ota kaksi samankuvioista irtileikkaamaasi palloa ja aseta ne vastakkain kuviopuoli toisiaan vasten seläkkäin, jolloin ulospäin on molemmin puolin kankaan nurjja puoli. Surauta pallosen reunoilta koneella, mutta jätä pieni aukko palloon, josta sujautat kohta täytevanua sekä ripustuslenkin, ennen kuin ompelet pallosen loppuun kiinni käsin.

Leikkaa ripustuslenkkiä varten valitsemastasi narusta lenkki. Jätä naru hiukan pidemmäksi, jotta siitä jää hyvin pallon sisälle narua. Käännä pallonen ympäri, jolloin saat kuviopuolen ulospäin. Työnnä aukosta haluamasi määrä täytevanua sekä ripustuslenkin päät. Ompele pallon aukko käsin kiinni, jolloin ripustuslenkki kiinnittyy samalla.

Vaikka järki sanoo, että jouluaatto on muutaman päivän päästä, ei sitä meinaa silti oikein tajuta, kun ulkona on reilusti lämpöasteita, eikä lumesta ja pakkasesta ole ollut tietoakaan vielä tänä talvena. Saa nähdä tuleeko tänä talvena nk. kunnon talvea ollenkaan.

sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Herkkusuiden helppo joulusuklaa



Helppoa, nopeaa ja herkullista! Melkoisen hyvä kolminaisuus, eikö? Ja tuohon voi vielä lisätä, että tämän joulusuklaan voi tehdä jokusen päivää etukäteen jääkaappiin valmiiksi ennen joulua. 2013 jouluksi tein näitä suklaakuutioita ensimmäisen kerran ja näistä tuli samantien meidän vakijouluherkkuja, siksi nostan nyt uudestaan tämän ohjeen esiin. Näistä saa kivoja pieniä herkkulahjoja, kun ne pakkaa kauniiseen kulhoon tai rasiaan,

Tänä vuonna kokeilin vaihtaa hiukan noita "sattumia" suklaan sekaan ja laitoin allaolevan ohjeen pistaasipähkinöiden, vaahtokarkkien ja kuivattujen karpalojen sijaan sekaan 1,5 dl piparminttukarkkirouhetta (karkkikepeistä rouhittuna) ja 1,5 dl Mini Smarties -rakeita ja lisäsin 1 tl piparminttuaromia seokseen. Hyvää oli näilläkin sattumilla, mutta pidän vielä enemmän tästä allaolevan ohjeen ja kuvan versiosta, jossa on vaahtokarkkeja. Mutta noita sattumia kannattaa tosiaan laittaa ihan oman maun mukaan.


SUKLAAKUUTIOT (n. 60 palaa)

1 prk/397 g kondensoitua maitoa (makeutettua)
200 g tummaa suklaata, 74 %:sta
200 g maitosuklaata
25 g voita
1 dl kuivattuja karpaloita
1 dl pistaasipähkinöitä (kuorittuja)
1 dl suolattuja ja paahdettuja cashew -pähkinöitä
2 dl vaahtokarkkeja

Vuoraa noin 20x20cm kokoinen vuoka leivinpaperilla.

Paloittele isot vaahtokarkit puoliksi esim. saksilla. Jos käytät pieniä vaahtiksia, ne voi laittaa kokonaisena. Suosittelen kuitenkin isojen käyttämistä, koska ne ovat mielestäni parempia rakenteeltaan tähän herkkuun.

Paloittele tai rouhi suklaat mikronkestävään kulhoon ja laita voi samaan kulhoon. Kuumenna mikrossa puoliteholla erissä, kunnes suklaat sulavat. Varo ylikuumentamasta, ettei suklaan rakenne kärsi. Eli kokeile aina välillä, onko suklaa suurinpiirtein sulanut. Hieman sulamattomia paloja voi olla vielä, kun otat sen pois. Sekoittele tasaiseksi. Minun mikrollani puoliteholla kesti 2 minuuttia.

Lisää suklaa-voiseokseen kondensoitu maito ja sekoita ne keskenään. Lisää kaikki loput aineet ja sekoita tasaiseksi. Levitä seos vuokaan ja tasoita se. Laita jääkaappiin jähmettymään vähintään pariksi tunniksi.

Oman makusi mukaan voit halutessasi vaihdella hiukan "sattumia", joita laitat  sekaan. Mutta tämä on mielestäni niin makeaa, että jotain suolaistakin siinä on kuitenkin hyvä olla joukossa.

Leikkaa jähmettynyt suklaalevy haluamasi kokoisiin paloihin terävällä veitsellä.

Säilytä suklaakutiot jääkaapissa. Suklaa on kiinteää, mutta mukavan pehmeää koostumukseltaan heti jääkaapista otettuakin.

torstai 17. joulukuuta 2015

Valkoinen nougat




Ranskan ja Italian kävijöille tämäntyylinen nougat on varmasti tuttua, niissä maissa sillä on hyvin pitkät perinteet. Kyllähän Suomestakin tällaista nougata saa, mutta se ei taida täällä olla mitenkään erityisen suosittua. Ja tuoreena tämä oli mielestäni paljon parempaa kuin nuo ostoversiot. Tämä on erityisesti mieheni herkkua ja olen joskus aiemminkin ajatellut kokeilla kotona sen tekoa, mutta jostain syystä se on vain aiemmin jäänyt pelkälle suunnittelun asteelle. Kun Baka -lehden joululeivonta numerossa (6/2015) tuli ranskalaisen Montélimarin nougat ohje sopivasti vastaan, ja kotona sattui olemaan tarvittavat aineet, päätyi nougat kokeiluun. Muuten tein ohjeen mukaan, mutta halusin laittaa omaan versiooni nimenomaan paahdettuja ja suolattuja pistaaseja sekä kuivattuja karpaloita, ohjeen paahdettujen pähkinöiden sijaan ja painelin massan neliövuokaan, ohjeen pyöreän vuoan sijaan.

Valmistus oli melko helppoa, mutta onnistuaksesi tarvitset sokerilämpömittarin sekä KitchenAidin tai vastaavan metallikulhoisen yleiskoneen. Sokeriliemi on niin kuumaa siinä vaiheessa, kun se kaadetaan, että kulhon on oltava kovaa kuumuutta kestävä.

VALKOINEN NOUGAT (20x20 cm kokoinen neliövuoka, n. 40 palaa, riippuen palojen koosta)

2 3/4 dl sokeria
1 1/2 dl hunajaa
1/2 dl gkukoosisiirappia
1 dl vettä
2 munanvalkuaista, L-koko
1/2 dl sokeria
250 g pussi paahdettuja ja suolattuja pistaaseja
1 1/2 dl kuivattuja karpaloita

n. 1 dl tomusokeria

Kuori pistaasit ja rouhi niitä hiukan. Sekoita pistaasit ja karpalot keskenään.

Vuoraa noin 20x20 cm neliövuoka leivinpaperilla niin, että leivinpaperia jää reunojen yli. Sihtaa osa tomusokerista vuokaan tasainen kerros. Loppu käytetään myöhemmin.

Mittaa 2 3/4 dl sokeria, hunaja, gukoosisiirappi ja vesi kattilaan. Anna kiehua maltillisella lämmöllä sokeriliemeksi. Kun sokeriliemi saavuttaa n. 130-astetta, vatkaa munanvalkuaiset vaahdoksi yleiskoneessa pallovatkaimella. Lisää 1/2 dl sokeria ja vatkaa vielä marengiksi. Anna sokeriliemen kuumentua, kunnes se saavuttaa 150-astetta. Valuta kuumaa sokerilientä ohuena nauhana marengin sekaan koneen käydessä, varoen sokeriliemen osumista vatkaimeen, eli valuta sokerilientä kulhon reunan lähelle. Anna koneen vatkata marenkia, kunnes marenki jäähtyy, mutta on edelleen haaleaa.

Vaihda pallovatkaimen tilalle koukkuvatkain ja kaada massan sekaan pistaasit ja karpalot. Sekoita hetki, jotta ne sekoittuvat massaan kunnolla.


Seos on hyvin tarttuvaa. Öljyä suuri lusikka ja lusikoi massa esivalmistelemaasi vuokaan. Öljyä noin vuoan kokoinen pala leivinpaperia, paina se massan pintaan ja painele käsin massa tasaisesti vuokaan. Ota leivinpaperi pois ja sihtaa tomusokeria massan pintaan. Jätä jähmettymään huoneenlämpöön vähintään 6:ksi tunniksi.


Leikkaa haluamasi mallisiin ja kokoisiin paloihin. Leikkaukseen kannattaa käyttää terävää veistä, jonka voitelet öljyllä, tarttumisen ehkäisemiseksi. Nougat säilyy ilmatiiviisti säilytettynä huoneenlämmössä.

Kun pakkaat valitsemasi malliset palat vaikka sellofaaniin ja kiedot kauniin nauhan ympärille, saat näistä ihania herkkulahjoja.

keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Red Velvet joulupallokakku




Ostin vähän aikaa sitten Wiltonin pallokakkuvuoan, jota minun on tarkoitus käyttää ystävälleni lupaamaani kerroskakun tekoa varten. Halusin testata pallokakun tekoa ennen sitä kakkua, jotta tiedän sen onnistuvan. Eli pakkauksessa on kaksi puoliympyrää, sekä niille irtoalustat, jotta paisto ja täyttö sujuu helpommin. Kakku kasataan palloksi luonnollisesti vasta paiston jälkeen.

Tällaiseen pallonmuotoiseen kakkuun kannattaa valita sokerikakkua napakampi kakku, esimerkiksi tämä Red Velvet -kakku toimi oikein hyvin tällaisessa kakussa. Ystäväni toiveena oli nimenomaan juuri Red Velvet -kakku, joten sain samalla testattua kakun paistoajan valmiiksi näihin puoliympyrän mallisiin vuokiin. Mikäli haluat paistaa kakun tavallisessa pyöreässä vuoassa, katso vastaava ohjeeni kakkuun ja cupcakeihin (siitä voi jättää punajuuren pois): Red Velvet Cake

RED VELVET JOULUPALLOKAKKU (Wiltonin 3D pallovuokaan)

2 tl punaista pastaväriä (geelimäinen elintarvikeväri) tai enemmän, jos haluat voimakkaan punaisen
4 munaa
4 dl öljyä
5 dl maustamatonta jogurttia (esim, luonnonjogurttia)
8,5 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljajauhetta/3 tl vaniljasokeria
6 dl sokeria
ripaus suolaa
3 rkl kaakaota (makeuttamatonta tummaa kaakaota)
1 tl espresso -jauhetta

4 tl valkoviinietikkaa
3 tl ruokasoodaa

Täyte:
150 g voita, huoneenlämpöistä
n. 4 dl tomusokeria
3 tl vaniljasokeria
400 g maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia)
n. 2 rkl kuohukermaa

Sokerikreemi:
100 g voita, huoneenlämpöistä
n. 1 dl tomusokeria
1/4 tl vaniljajauhetta/1 tl vaniljasokeria
n. 1 rkl maitoa

Kuorrutukseen ja koristeluun:
n. 700 g kaulittavaa massaa valitsemassasi värissä pallon päällystämiseen
n. 100 g valkoista massaa palloon kiinnitettäviä koristeita varten
Minä käytin molempiin itsetehtyä MMF/Vaahtokarkkimassaa, jonka ohjeen löydät täältä
Metallinhohtoista kultaväriä koristeiden maalausta varetn (elintarvikeväri, jota löytyy leivonnan erikoisliikkeestä/verkkokaupasta)


Kakkupohjat ja täyttö:
Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen. Suihkaise vuoat vuokaspraylla tai voitele ne muten huolellisesti.

Mittaa kulhoon kaikki märät aineet, eli munat, öljy, jogurtti ja elintarvikeväri. Sekoita keskenään tasaiseksi.

Sekoita toisessa kulhossa keskenään kuivat aineet, eli jauhot, sokerit, suola, kaakao ja espresso -jauhe. Lisää kuivat aineet märkien aineiden sekaan ja sekoita tasaiseksi.

Laita lasiin ensin ruokasooda ja mittaa sen päälle viinietikka. Sekoita. Seos kuohuu melko voimakkaasti, ja niin sen kuuluukin tehdä. Kaada seos samantien kakkutaikinan sekaan ja sekoita vielä tasaiseksi.

Jaa taikina tasaisesti esivalmistelemiisi puoliympyrän mallisiin vuokiin, joiden alle olet laittanut pakkauksen mukana tulevat jalustat, 3/4 osaa vuokien vetoisuudesta. Paista tarvittaessa muutama cupcake lopputaikinasta samalla. Itse viritin puolipallojen ulkopuolelle foliosta renkaat, jotta reunaosat eivät kuivuisi paiston aikana, kun tämänmallinen kakku vaatii melko pitkän kypsymisajan, jotta myös keskusta kypsyy. Paista uunin alatasolla 175-asteessa, kiertoilma 155-asteessa n. 50 minuuttia (cupcaket n. 20 min.),  kunnes kakku on kypsä, mutta vielä mehevä. Anna jäähtyä kakkuvuoassa ritilän päällä noin 10 minuuttia, ennen kuin kumoat kakut pois vuoistaan ritilälle, jonka päällä on leivinpaperi.

Tee sillävälin täyte. Vatkaa sähkövatkaimella korkeahkossa kulhossa tai yleiskoneen kulhossa voi vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää suurin osa tomusokerista ja kylmä tuorejuusto suoraan jääkaapista. Sekoita ensin hiljaisella nopeudella, ettei tomusokeri pöllyä ympäriinsä ja vatkaa taas kuohkeaksi. Lisää sitten tomusokeria ja kuohukermaa sen verran, että saat mieleisesi koostumuksen. Saa olla melko paksua. Vatkaa vielä kuohkeaksi.

Tasoita kakkujen pinta niiden jäähdyttyä suoraksi. Pese ja kuivaa kakkuvuoat. Vuoraa vuoat tuorekelmulla. Leikkaa molemmat kakut kolmeen kerrokseen ja kokoa ne vuokiin niin, että levität joka kerroksen väliin täytettä melko ohuehkon kerroksen, sekä leikatulle pinnalle myös ohuehkon kerroksen. Jätä täytettä noin ruokalusikallinen kakun koristelua varten. Laita vuoat sitten kylmään mielellään seuraavaan päivään tai ainakin useammaksi tunniksi.

Koristelu:
Joulupallon kantaosa kannattaa tehdä edellisenä päivänä valmiiksi, jotta se ehtii kovettua ja se pysyy muodossaan. Muotoile haluamasi mallinen kanta massasta ja jätä se kuivumaan seuraavaan päivään tai ainakin useammaksi tunniksi.

Tee sokerikreemi eristeeksi massan alle vatkaamalla kaikki aineet sähkövatkaimella keskenään. Tarkista paksuus ja lisää tarvittaessa joko tomusokeria tai maitoa, kunnes saat sopivan paksuuden. Kannattaa jättää se melko notkeaksi, jotta sillä saa helposti tasaisen pinnan palloon ja levitys on helppoa.

Nosta puolipallot varovasti vuoistaan  tuorekelmun avulla ja laske ne muovin kera alustalle niin, että pyöreä/kupera puoli on alaspäin. Levitä säästämäsi pieni määrä täytettä toisen puolipallon päälle, niin että kun painat pallot yhteen, se toimii liimana, Paina sitten pallot yhteen ja laske pallo varovasti pienelle pahvialustalle, joka on lautasella. Levitä kerros äsken tekemääsi sokerikreemiä pallolle niin, että sitä tulee joka paikkaan, paitsi siihen kohtaan, joka osuu alustaan, esimerkiksi palettiveitsellä. Tasoittele tasaiseksi ja laita kakku kylmään noin 10-15 minuutiksi, ennen kuin levität uuden kerroksen sokerikreemiä sen päälle.

Notkista massa, jolla kuorrutat pallon vaivaamalla sitä silikonialustan/leivinpaperin pällä, johon olet ripotellut tomusokeria tarttumisen ehkäisemiseksi. Massaa saa olla melko reilusti, jotta se riittää kunnolla pallon joka puolelle.

Ota kakku kylmästä ja siirrä se tarjoilualustalle ja poista pahvialusta. Levitä sille vielä uusi ohut kerros sokerikreemiä ja tasoita se huolellisesti. Kauli massa pyöreäksi ohuehkoksi tasapaksuksi levyksi ja nosta se kaulimen tai käsien avulla kakun päälle. Tasoittele massa ja leikkaa ylimääräinen massa pois veitsellä tai pizzaleikkurilla tai vastaavalla. Tasoita tasoittimella/käsin massa vielä joka puolelta, jotta se kiinnittyy kunnolla ja mahdolliset epätasaisuudet poistuvat.

Kauli valkoinen massa tomusokeroidulla alustalla ja ota siitä haluamasi mallisia kuvioita ja kiinnitä ne palloon sipaisemalla niiden taakse ihan kevyesti vettä siveltimellä. Koristele mieleiseksesi ja kiinnitä myös kantaosa pallon päälle. Itse otin pienehköllä tähtimuotilla massasta kantaosalle alustan. Maalaa koristeosat ohuella pensselillä kultamaalilla. Voit halutessasi maalata suoraan palloon myös kuvioita kultamaalilla. Minä tein pieniä pilkkuja sillä palloon.

VINKIT:
Pallonmuotoista kakkua on hiukan hankalampi päällystää massalla kuin esim. pyöreää kakkua. Massa kannattaa siksi jättää hiukan paksummaksi kuin tavallisesti, jotta se kestää pienen venymisen päällystysvaiheessa pallon reunoila, eikä repeä.

Kakun voi tehdä täysin valmiiksi tarjoilua edeltävänä päivänä, kun massan alla käyttää sokerikreemiä, joka eristää kakusta irtoavaa kosteutta, kunhan säilyttää kakun jääkaapissa peittämättä, ettei massa pehmene.

Ota kakku noin puoli tuntia ennen tarjoilua huoneenlämpöön, jotta se hiukan pehmenee jääkaappisäilytyksen jälkeen.

Kakusta saa helpoiten leikattua siistejä paloja terävällä suurella veitsellä, jonka pyyhkii puhtaaksi joka palan leikkauksen jälkeen.

sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Minisuklaakakut



Viime Ravintolapäivään tein luottosuklaakakkureseptilläni suklaakakut vaihteeksi minikokoisena. Aika kivoja niinkin, varsinkin kun haluaa tehdä isommalle porukalle tarjottavia. Blogiani seuranneet ovat varmaan huomanneet, että olen hiukan hurahtanut kaikkiin minikokoisiin tarjottaviin. Minikokoisena suklaakakut myös kypsyvät tosi nopeasti.

Paistoin kakut minimuffinsipellillä, jolloin kerralla sai uunissa paistettua 24 minikakkua. Kun minikakut kumoaa ritilälle heti paiston jälkeen, ne irtoavat helposti ja muffinsipellin pesaisun ja uudelleenvoitelun jälkeen pääsee paistamaan seuraavaa erää. Tällaisen alakuvassa näkyvän, yhden isomman kakun sijaan, joka paistetaan 26-28 cm halkaisijaltaan olevassa pyöreässä vuoassa, minikakkuja saa samasta taikinasta noin 50 kappaletta. Kesällä,  kun on reilusti tuoreita marjoja saatavilla, suosittelen kyllä tekemään tällaisen isomman kakun, johon saa lastattua paljon marjoja ja kuorrutuskin on hiukan erilainen eli valuvampi.


MNISUKLAAKAKUT ((n. 50 kpl minimuffinsipellillä paistettuna)

200 g tummaa suklaata (70 %), sulatettuna
200 g voita, huoneenlämpöistä
3 dl ruokosokeria (tai 1,5 dl fariinisokeria ja 1,5 dl tavallista sokeria)
4 kananmunaa
2 tl espresso -jauhetta
1 dl gluteenitonta jauhoseosta (tai halutessasi tavallisia vehnäjauhoja, jolloin kakku ei luonnollisestikaan sitten enää ole gluteeniton))
1 dl makeuttamatonta kaakaota (Fazer/Van Houten tai vastaava)
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa
1 tl vaniljasokeria
4 rkl turkkilaista jogurttia (tai kreikkalaista, kuitenkin paksua jogurttia)

Kuorrutus: koristelu:
2 dl vispikermaa
250 g Mascarponea
1,5 rkl tomusokeria
1,5 rkl vaniljakreemijauhetta

Koristelu:
Tummaa suklaata, tuoreita/pakastevadelmia (kotimaisia)
Salted Caramel Saucea/Suolakaramellikastiketta
(sitruunamelissan/mintun lehtiä)

Minikakut:

Ota voi ajoissa huoneenlämpöön pehmenemään.

Laita uuni kuumenemaan 185-asteeseen, kiertoilma 165-asteeseen.  Voitele minimuffinsipellin kolot suihkaisemalla ne esim. vuokaspraylla.

Paloittele suklaa pienehköön astiaan ja sulata se mikrossa puoliteholla pari minuuttia. Jätä odottamaan.

Vatkaa kulhossa sähkövatkaimella voi ja valitsemasi sokeri(t) vaahdoksi. 

Sekoita kuivat aineet, eli jauhot, kaakao, espresso -jauhe, leivinjauhe, ruokasooda ja vanilja keskenään.
Laita noin 1/4 jauhoseoksesta voi-sokerivaahtoon ja lisää 2 kananmunaa. Vatkaa  kunnolla sekaisin. Lisää loput jauhot ja munat ja vatkaa taas kunnolla. 

Nostele jogurtti seokseen sekaan nuolijalla. Lisää viimeiseksi sulatettu suklaa ja nostele se myös seokseen nuolijalla.

Lusikoi taikina pursotuspussiin tai todella tukevaan isohkoon pakastepussiin, leikkaa päähän/kulmaan pienehkö reikä ja pursota muffinipellin koloihin taikinaa melko täyteen asti. Paista uunin keskitasossa n. 10 minuuttia. Minulla sopiva paistoaika kiertoilmalla 165-asteessa oli 11 minuuttia. Minikakut saavat olla hyvin pehmeitä/alikypsiä, kun otat ne uunista. Kippaa minikakut samantien vuoasta ritilälle jäähtymään.

Pese muffinsipelti, kuivaa ja voitele uudestaan. Pursota seuraava satsi pellille, paista samoin loput.

Kuorrutus + koristelu:

Salted Caramel -kastike pitää tehdä ensin, jotta se ehtii hiukan jäähtyä. Sen voi tehdä jo viikko-pari aiemmin jääkaappiin ja hiukan lämmittää sitä ennen koristelua, jotta sen saa juoksevammaksi.

Mittaa kaikki kuorrutusainekset korkeaan kulhoon ja vatkaa ne sähkövatkaimella hyväksi vaahdoksi. Lusikoi pursotuspussiin/tukevaan pakastepussiin, jonk apäähän/kulmaan olet virittänyt avoimen tähtityllan.

Pursota minisuklaakakun ylä- tai alapuolelle, valintasi mukaan, kuorrutuksesta ruusuke, lisää suklaasta lastuja, valuta Salted Caramel -kastiketta päälle ja paina vielä vadelma koristeeksi huipulle. Vihreä sitruunamelissan/mintun lehti sopisi vielä pisteeksi i:n päälle.

VINKIT:
Jääkaappisäilytyksen jälkeen, minisuklaakakut kannattaa ottaa noin 20 minuuttia ennen tarjoilua huoneenlämpöön, jotta suklaakakku pehmenee sopivasti.

Nämä voi hyvin pakastaa koristeltuna, sulavat melko nopeasti tarjoilukuntoon. Älä kuitenkaan pakasta uudestaan kerran pakastettua vadelmaa.

torstai 10. joulukuuta 2015

Brownie Cookies

4991BrownieCookies.jpg



Tässä herkku, johon on koottu kaksi hyvää yhteen, brownie ja cookie. Brownie Cookiet ovat ihanan paksuja ja pehmoisia keskeltä. Katselin netistä useampaa Brownie Cookien ohjeista, mutta näiden ohje on oma ohje, jonka viritin oman brownie -ohjeeni ja  cookie -ohjeeni yhdistelmästä. Ne ovat hyviä sellaisenaan, mutta halusin nyt koristella nämä jouluisesti.  Valitse siis itse, teetkö ne koristeltuna vai ilman koristeita. Ensimmäisessä kuvassa näkyy yksi koristelematon cookie, jonka jätin, jotta näkyy, miltä cookiet näyttävät ilman  koristelua.

Mieheni inhoaa lunta ja kylmää ja hän on ollut  tästä talvesta riemuissaan, kun ei ole pakkasta eikä lunta. Itsekin rakastan lämpöä ja aurinkoa, mutta vaihtaisin silti tämän pimeän ja märän kunnon talvikeliin. Osittain siksi, että blogikuvaaminen on hankalaa, kun luonnonvaloa ei ole juuri nimeksikään edes keskellä päivää. Yleensä kuvaan käsivaralta, mutta kuluneina viikkoina on ollut pakko turvautua jalustaan ja pitkään valotusaikaan, jotta kuvista saa edes jollain tavalla siedettäviä.

Samoin kuin brownien kanssa, näitä ei kannata ylipaistaa, vaan jättää ne meheviksi. Ne kypsyvät vielä uunista oton jälkeen. Ne voi huoletta ottaa uunista vielä hyvin pehmeinä, mutta jätä ne jälkikypsymään pellille viideksi minuutiksi, ennen kuin siirrät ne ritilän päälle jäähtymään loppuun.


BROWNIE COOKIES (n. 17 kpl)

150 g tummaa suklaata (74 %)
80 g voita
1,5 dl fariinisokeria
1,5 dl sokeria
3 kananmunaa (L-koko)
2 tl piparminttuaromia
2,5 dl vehnäjauhoja
3 rkl tummaa kaakaojauhetta (Fazer/Van Houten tai vastaava)
0,5 tl vaniljajauhetta/1,5 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl espresso -jauhetta
0,5 rkl maissitärkkelystä

Koristeluun halutessasi:
Maito- ja tai valkosuklaata ja/tai Candy Meltsejä
Erilaisia syötäviä koristeita, esim: strösseliä, piparminttukarkkimurskaa jne.

Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen. Leivinpaperoi pari peltiä valmiiksi.

Paloittele 125 grammaa suklaasta mikronkestävään astiaan ja paloittele loppu 25 grammaa suklaata pienehköiksi paloiksi. Jätä nämä suklaapalat odottamaan, ne tulevat cookie -taikinan sekaan viimeiseksi. Lisää 125 gramman suklaan joukkoon voi ja sulata voi-suklaaseosta puoliteholla mikrossa, kunnes sulavat.

Mittaa suklaaseoksen sekaan sokerit ja sekoita lusikalla sekaisin. Lisää sitten kananmunat ja piaprminttuaromi ja sekoita sekaisin.

Sekoita kuivat aineet eli vehnäjauhot, kaakaojauhe, vanilja, leivinjauhe, espresso -jauhe ja maissitärkkelys keskenään. Sekoita munaseokseen ja lisää lopuksi sivuun jättämäsi paloiteltu suklaa. Laita jääkaappiin 20 minuutiksi, jotta taikina hiukan jähmettyy ja cookiet säilyttävät muotonsa paremmin paistettaessa.

Ota taikinaa cookie -kauhalla tai ruokalusikalla pellille, noin 9 cookieta per pelti. Cookiet leviävät itsestään paistettaessa, joten ne saavat jäädä korkeiksi uuniin laitettaessa. Annostele seuraava pellillinen vasta paistoajan loppupuolella, jottei taikina lämpene liikaa odottaessa. Paista uunin keskitasolla noin 10 minuuttia. Cookiesit saavat olla hyvin pehmeitä vielä uunista otettaessa, joten älä ylipaista niitä. Ota pelti uunista ja anna cookiesien olla pellillä 5 minuuttia, ennen kuin nostat ne varovasti jäähtymään ritilälle loppuun.

Koristelu halutessasi:
Voit koristella cookiet sulatetulla suklaalla/Candy Meltseillä ja ripotella päälle erilaisia koristerakeita tms. Maito- ja valkoinen suklaa käyvät tähän tarkoitukseen paremmin mielestäni kuin hyvin korkean kaakaopitisuuden omaava tumma suklaa, jota itse cookien taikinassa on käytetty. Minikokoiset Minigrip -pussit ovat näppäriä, jos teet koristeita useammalla värillä. Laita omiin pusseihin eri suklaalaadut/Candy Meltsit ja sulata laatu/väri kerrallaan mikrossa miedolla teholla, leikkaa pussin kulmaan pieni reikä ja pursota koristelu cookielle.

Säilytä cookiet ilmatiiviissä rasiassa huoneenlämmössä. Cookiet ovat paiston jälkeen aavistuksen rapsakoita reunoilta, sisältä pehmeitä, mutta säilytyksen jälkeen reunat pehmenevät. Tosin eipä se mielestäni mikään huono juttu ole.

Ystävä, joka tykkää suklaasta/suklaaleivonnaisista, ilahtuisi varmasti saadessaan kauniin rasiallisen näitä herkkulahjaksi. Syötävät lahjat ovat siitä kivoja, etteivät ne jää nurkkiin pyörimään. Mm. omille appivanhemmille, olen useampana jouluna koonnut herkkukorin, jossa on paljon itsetehtyjä herkkuja, muutaman ostetun herkun lisäksi.Viime vuosina tähän on tullut myös pieni kierrätysteema, kun olen saanut korin joulun jälkeen tyhjänä takaisin, jolloin seuraavana jouluna herkut ovat päätyneet jo aiemmin käytössä olleeseen koriin. Eipä jää sitten korikaan heille nurkkiin pyörimään.

keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Helppoa jouluaskartelua



Löysin viimeksi kangaskaupassa käydessäni (Eurokangas) pari ihanaa joulukangasta, joista päätin askarrella jotain helppoja joulujuttuja. En ole kovin kummoinen varsinaisissa käsitöissä, mutta askartelu on aina ollut itselle mieleistä puuhastelua. Ensimmäiseksi käsittelyyni päätyi kuusikangas, jossa oli monenlaisella kuviolla tyyliteltyjä kuusia valkoisella pohjalla. Puolen metrin kangaspalasta saa jo aikamoisen määrän leikeltyä kuusia askartelua varten, vaikka kuuset olivatkin limitetty kankaaseen niin, ettei joka kuusta pystynyt hyödyntämään.

Kuusikankaasta tein enimmäkseen joulukortteja ja jokusen joulupakettiin tai vaikka joulukuuseen sopivan ripustettavan koristeen. Samalla reissulla ostin myös juuttikangasta, vanua sekä pellavalankaa, joita käytin askarteluissa.

KORTTEJA JA RIPUSTETTAVIA KORISTEITA KUUSIKANKAASTA

Leikkasin ensin juuttikankaasta pohjaosan, jonka reunoja hiukan purin, jotta sain ne hiukan hapsureunaiseksi.  Sitten leikkasin kuusikankaasta kuusia irti niin, että niihin jäi suht iso valkea tausta. Ompelin leikkaamani palat ompelukoneella, punaista lankaa käyttäen, juuttikankaaseen kiinni.

Osaan laitoin kankaan ja juuttikankaan väliin hiukan vanua, jolloin kuusesta tuli kolmiulotteisempi. Ja osan kuusista leikkasin ääriviivojen mukaan ilman taustaa ja ompelin ne myös samoin ompelukoneella kiinni juuttikankaaseen.

Sitten vain liimasin tuon juuttikankaan vielä kartonkipohjaan kiinni. Itse käytin kuumaliimapistoolia, joka on askarteluissa tosi näppärä, mutta esim. Erikeeper tai vastaava perusliima käy oikein hyvin. Jos valitsee erimallisia ja -värisiä kartonkeja korttipohjaksi, saa vielä lisää vaihtelua kortteihin.


Ripustettavat koristeet tein niin, että leikkasin kaksi samankokoista palaa, joissa oli kuusi, laitoin väliin vanua ja pellavalangasta tein lenkin, laitoin sen palojen väliin ja surautin palat yhteen niin, että molemmin puolin on kuusi näkyvissä. Näin ripustusnauha kiinnittyi samalla vaivalla. Samoin voisi tehdä ripustettavia kuusikoristeita niin, että leikkaisi kuuset ääriviivoja myöten irti pohjakankaasta. Silloin vain ompelu on astetta hitaampaa.

Helppoa ja nopeaa, eli juuri minunlaiselleni hätähousulle sopivaa askartelua, kun tulee nopeasti valmista. Nämä kun saavat olla tarkoituksella hiukan viimeistelemättömiä, koska se sopii tuohon tyyliteltyyn kuuseen mielestäni oikein hyvin.

Jatkopalkkia blogiin tulossa jouluaskarteluista jo näissä kuvissakin vilahtavien ripustettavien pehmojoulupallojen muodossa.



perjantai 4. joulukuuta 2015

Sinivalkoinen liukuvärjätty suklaakakku








Tämä sinivalkoinen liukuvärjätty suklaakakku käy erinomaisesti esimerkiksi itsenäisyyspäivään. Vaikka ulkonäkö on isänmaallinen, makumaailma vie hiukan kauemmaksi. Kakun idea lähti oikeastaan ostamistani Ferreron Raffaello kookospalloista ja niiden maun innoittamana, suklaakakku sai täytteekseen kookosmoussea.

Kakun voi tehdä tarjoilua edeltävänä päivänä koristeluja myöten valmiiksi ja säilyttää jääkaapissa. Jääkaappisäilytyksen jälkeen kakku kannattaa nostaa noin puoli tuntia ennen tarjoilua lämpenemään, jotta kakkupohja ja sokerikreemi lämpenevät ja pehmenevät hiukan.

Tarvitset kakun valmistukseen korkeareunaiset vuoat (2 x 16-20 cm irtopohjavuoat), mikäli haluat tehdä korkean kakun tai paista kakku suuremmissa vuoissa ja vähennä paistoaikaa sen mukaan ja käytä kakun kasaamisessa korkeareunaista reunakalvoa. Matalaa kakkua tällä koristelutavalla ei kannata tehdä, koska liukuväri ei pääse oikeuksiinsa kovin matalassa kakussa.


LIUKUVÄRJÄTTY KOOKOSMOUSSELLA TÄYTETTY SUKLAAKAKKU (8-10:lle)

Kakkupohjat (minulla 2x 18 cm:n korkeareunaiset irtopohjavuoat):

Kuivat aineet:
4 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
2 dl fariinisokeria
1 dl sokeria
2 dl kaakaota (Van Houten/Fazer tai vastaava)
3/4 tl vaniljajauhetta/1,5 tl vaniljasokeria
1 tl espresso -jauhetta
ripaus suolaa

Kosteat aineet:
170 g voita, huoneenlämpöistä
2 kananmunaa, L-koko
3 dl turkkilaista jogurttia
2 rkl öljyä
1 dl kiehuvaa vettä

Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen. Vuoraa irtopohjavuokien pohjat pingotamalla leivinpaperi vuoan pohjan ja reunan väliin. Suihkaise reunat vuokaspraylla.

Sekoita kuivat aineet keskenään taikinakulhossa. Mittaa toiseen kulhoon kosteat aineet ja vatkaa niitä sähkövatkaimella sekaisin noin minuutti. Yhdistä kuivat ja kosteat aineet ja vatkaa vielä sekaisin.

Annostele tasaisesti vuokiin ja paista uunin alatasolla noin 40 minuuttia.  Kakku saa jäädä melko kosteaksi, joten varo ylipaistamasta kakkua, ettei se kuivu. Anna jäähtyä vuoissaan ritilän päällä 10 minuuttia, ennen kuin kumoat leivinpaperoidulle pellille jäähtymään loppuun.

Täyte:
2 prk kookoskermaa (Kara)
1 dl kookossiirappia (Modo)
1 dl sokeria
0,75 dl vettä
2,5 rkl maissitärkkelystä

6 liivatelehteä
1 Flora Vispi
0,5 dl tomusokeria
1,5 rkl vettä

Mittaa kattilaan kookoskerma, kookossiirappi ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi sekoitellen. Sekoita vesi ja maissitärkkelys keskenään hyvin ja valuta kookosseoksen sekaan ohuena nauhana, koko ajan samalla sekoittaen. Keittele, kunnes kookoskiisseli sakenee ja siirrä seos sitten heti laakeaan astiaan, jonka pintaan laitat tuorekelmun, jottei seos kuoretu. Jätä jäähtymään hetkeksi huoneenlämpöön ja siirrä sitten jääkaappiin.

Tee tämä seuraava vaihe vasta silloin, kun olet jo leikannut kakkupohjat valmiiksi ja olet valmis täyttämään kakun:
Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen 5-10 minuutiksi. Vatkaa Flora Vispi ja tomusokeri keskenään vaahdoksi sähkövatkaimella. Älä pese vatkaimia, tarvitset niitä kohta uudestaan. Kuumenna 1,5 rkl vettä esim. mikrossa ja liota siihen käsin kuivaksi puristamasi liivatelehdet. Anna liivateseoksen jäähtyä sen aikaa, kun sekoitat Flora Vispi vaahdon ja aeimmin jääkaappiin laittamasi kookoskiisselin keskenään sekaisin. Lisää liivateliuos ohuena nauhana, koko ajan samalla sähkövatkaimen hitaalla nopeudella sekoittaen.

Sokerikreemi kakun päälle:
300 g voita, huoneenlämpöistä
3 dl tomusokeria
3 rkl kookossiirappia

Vatkaa sokerikreemin aineet keskenään sähkövatkaimella kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi.

Lisäksi:
Sinistä, vaaleansinistä  ja (valkoista) pastaväriä
Ferrero Rafaello kookospalloja
Korkeaa reunakalvoa

Kakun täyttö:

Tasoita kakkupohjien pinta ja leikkaa molemmat kakkupohjat puoliksi. Jos käytät kaikki kakkupohjat, täytettä on suht sopivasti ja kakusta tulee hyvin korkea runsailla moussekerroksilla. Koska meillä kakkua oli syömässä suht pieni porukka, laitoin yhden kakkukerroksista pakkaseen ja tein kakun 3-kerroksisena. Täytettä jäi silloin yli melko paljon, vaikka kakusta tuli silti suht korkea.

Vuoraa kakkuvuoka tuorekelmulla ja laita ensimmäinen kakkukerroksista vuokaan. Kakku kumotaan hyydyttämisen jälkeen, joten laita alaspäin tasaisin kerros=kakkuvuokaa vasten paistunut osa. Levitä kookosmoussea väliin, laita seuraava kakkukerros ja viritä nyt reunakalvot kakkuvuokaan, jotta saat kakusta tarpeeksi korkean ja reunakalvot tukevat täytettävää kakkua. Levitä taas kookosmoussea, laita seuraava pohja jne. Peitä kakku ja laita jääkaapppin hyytymään minimissään 4:ksi tunniksi tai seuraavaan päivään.
 
Kumoa kakku tarjoiluvadille ja poista reunakalvot ja tuorekelmu.

Tee sokerikreemi ja jaa kreemi kolmeen osaan niin, että 1 osa on selkeästi suurempi kuin kaksi muuta. Värjää  kaksi pienempää osaa kahdella eri sinisen sävyllä, sinisellä ja vaaleansinisellä. Itse värjäsin myös tuota nk. valkoista valkoisemmaksi, mutta sen voi myös jättää tekemättä, jolloin valkoinen osuus on selkeästi kellertävämpi.

Paras ja helpoin liukuvärjäystulos tulee niin, että kakkuvati on pyörivän alustan päällä ja käytät palettiveistä sokerikreemin levitykseen.

Levitä ensin kakun päälle ja reunoille valkoista sokerikreemiä ohut kerros, jolloin saat mahdolliset murut kiinnitettyä sekä epätasaisuudet paikattua. Laita kakku jääkaappiin noin 15 minuutiksi.

Levitä sitten kakun alalaitaan kerros sinistä sokerikreemiä, putsaa palettiveitsi ja levitä seuraavaksi vaaleansinistä. Jos teit kakun 4-kerroksiseksi, voit levittää valkoista sokerikreemiä jo kakun yläosaankin, jolloin saat kakun reunasta 3-värisen. Minä päädyin levittämään kahta sinisen sävyä kakun reunaan ja kakun päälle valkoista. Levitä siis valkoista joko sekä kakun yläosaan että päälle tai vain päälliosaan. Putsaa aina veistä silloin, kun et halua värien sekaantuvan.

Riippuen, kuinka paljon haluat värien sekaantuvan, sekoita värien rajakohdasta hiukan värejä toisiinsa. Tasoita sitten sokerikreemi kakun reunoille asettamalla palettiveitsi suht kohtisuoraan kakun reunaa vasten ja pyöräytä samalla kakkualustaa. Kaavi ylimäääräinen sokerikuorrute lasin tai vastaavan reunaan ja  jatka niin kauan, kunnes saat suht tasaisen pinnan.

Laita kahteen pieneen tukevaan pakastepussiin tähtitylla ja laita toiseen loppu vaalensinisestä sokerikreemistä, toiseen tummemman sininen sokerikreemi. Pursota kakun päälle ruusukkeet vuoronperään vaalean- ja tummansinisellä ja paina joka ruusukkeen päälle Raffaello kookospallo.

VINKIT:

Jos sinulla ei ole pyörivää alustaa, laita kakkualustan alle kangasta, jolloin kakkualustaa on helpompi pyörittää kakkua kuorruttaessa.

Jos sokerikreemi tuntuu hankalalta levittää, käytä sitä muutama sekunti mikrossa, jolloin se pehmenee sen verran, että sitä on helppo levittää. Mutta vain muutamia sekunteja, ettei voi sula, vaan vain pehmenee hiukan.

Liukuvärikakuissa pinta saa mielestäni ollakin hiukan elävämpi, eli sen ei mielestäni tarvitse olla ihan tasainen, mutta jos haluat erityisen tasaisen pinnan, kuumenna välillä palettiveistä kuumassa vedessä, kuivaa ja sitten tasoita sokerikreemiä sillä, jolloin saat hyvin tasaisen pinnan.

Saat leikattua kakusta siistejä paloja kuumennetulla terävällä veitsellä, jonka kuivaat aina leikkuun välissä. Korkeista kakuista on vaikea saada kakkulapiolla siistejä paloja, koska kakku helposti painuu kasaan kakkulapiolla leikattaessa.

Tämä kakku ei ole kuiva, muttei kovin kosteakaan, joten jos pidät kosteasta kakusta, voit kostuttaa kakkulevyjä kevyesti kakkua kootessasi. Kevyt kostutus, noin 1/2 desiä esim. maitoa on silloin sopiva määrä koko kakkuun.

 HYVÄÄ ITSENÄISYYSPÄIVÄÄ!

tiistai 1. joulukuuta 2015

Kylmäsavulohitäytteiset rieskarullat



Rieskarullat ovat helppoja ja nopeatekoisia pikkusuolaisia tarjottavia, joiden makumaailmaa voit vaihdella omien mieltymysten mukaan. Ne ovat myös siitä näppäriä, että ne voivat odotella valmiina jääkaapissa tarjoilua.

Tein rieskarullia veljeni yrityksen sidosryhmätilaisuuteen, kahdella eri täytteellä, hänen toiveestaan. Näihin kylmäsavulohitäytteisiin rieskarulliin käytin Kurkelan tilan Kaurarieskasia, jotka ovat pieniä neliönmallisia rieskoja ja mukavan pehmeitä rullattavia. Raastettu sitruunankuori täytteessä antaa rulliin mukavan sitruunaisen säväyksen.

KYLMÄSAVULOHITÄYTTEISET RIESKARULLAT (72 kpl)

2 pkt Kurkelan tilan Kaurarieskasia (á 12kpl)

Täyte:
300 g kylmäsavulohifileitä
1 pkt Créme Bonjour ruohosipulituorejuustoa
3/4 ruukkutilliä
1/2 (luomu)sitruunan raastettu kuori
mustapippuria myllystä pari pyöräytystä

Lisäksi:
cocktail -tikkuja
foliota

Laita kaikki täyteaineet monitoimikoneen kulhoon, jossa on leikkuuterä ja hienonna pulssitoiminnolla tai konetta aina hetki käyttäen aineet hienommaksi. Älä hienonna kuitenkaan ihan sileäksi, vaan anna seoksen jäädä hiukan rouheaksi.

Voitele kukin rieskoista vajaalla ruokalusikallisella täytettä, rullaa tiukalle rullalle ja rullaa jokainen rulla yksittäin foliosuikaleeseen. Laita jääkaappiin tekeytymään.


Leikkaa jokaisesta rullasta 3 pientä rieskarullapalaa, tarvittaessa päädyistä pieni siivu pois leikaten, jotta saat rullista tasaisia. Rullat voi tehdä tähän asti valmiiksi tarjoilua edeltävänä päivänä, kunhan ne säilyttää tiiviisti esim. foliolla peitettynä jääkaapissa, etteivät ne kuivahda. Jos tarjoat ne tekopäivänä, niiden on hyvä kuitenkin vetäytyä ja tiivistyä jääkaapissa minimissään pari tuntia ennen leikkuuta.

Tarjolle asetettaessa, paina jokaisen rullan keskelle cocktail -tikku. Voit toki tikuttaa rullat valmiiksikin, mutta silloin ne tarvitsevat hiukan enemmän tilaa jääkaapissa, koska niistä tulee korkeampia. Ja silloin olisi hyvä olla esim. tiivis rasia, johon saat rullat tikkuineen pystyyn ja tiiviin kannen päälle.