tiistai 10. toukokuuta 2016

Helpot parsa-pekonipiiraat



Parsan ja pekonin liitto toimii aina, myös näissä helpoissa parsa-pekonipiiraissa. Nämä käyvät hyvin pikkusuolaiseksi kahvipöytään tai esimerkiksi juhlien buffet -pöytään. Parsat ja pekonit voi valmistella halutessaan jo edellisenä päivänä, jolloin piiraiden teko sujuu nopeasti ja helposti, kun taikinana käytetään valmiita pakastevoitaikinalevyjä.

Itse olen parsan suuri ystävä ja pidän erityisesti vihreästä parsasta. Näissä piiraissa kannattaakin ehdottomasti käyttää juuri vihreää parsaa, ihan jo ulkonäön takia. Parsa kannattaa esikypsentää uunissa, jolloin se säilyttää hyvin sekä värinsä että rakenteensa. Useimmiten kypsennän muutenkin parsan joko uunissa tai grillissä, en juurikaan käytä keitettyä parsaa.

PIENET PARSA-PEKONIPIIRAAT (15 kpl)

Nippu vihreää parsaa
Hiukan suolaa
1 tl öljyä
1/2 tl sitruunamehua
140 g paketti pekonisiivuja
5 levyä valmiiksi kaulittuja voi-/torttutaikinalevyjä
100 g pehmeää, mietoa vuohenjuustoa
1 prk/150 g Crème Fraîchea
1 tl raastettua (luomu)sitruunan kuorta
6 basilikanlehteä
1 varsi kevätsipulia
Mustapippuria myllystä
Sormisuolaa ripaus

Kananmunaa voiteluun

Esivalmistele ja kypsennä parsa ja pekoni:
Laita uuni kuumenemaan 180-asteeseen, kiertoilma 160-asteeseen. Leivinpaperoi uunipelti.

Pese parsa hyvin. Ota parsa käsiisi niin, että toinen pääty on toisessa kädessä, toinen toisessa. Taivuta parsan päitä kevyesti toisiaan kohti. Parsa napsahtaa poikki siitä kohtaa, josta alkaa tuore kohta. Jätä puumainen alaosa sivuun (voit keittää siitä esim. risottoihin ja keittoihin sopivaa parsalientä). Itse en yleensä kuori vihreää parsaa, mutta riippuen parsan tuoreudesta, kuori parsaa ohuesti parsan- tai perunankuorimaveitsellä, mikäli se vaikuttaa säikeiseltä.

Laita parsat leivinpaperoidulle pellille, pirskota päälle öljyä, sitruunamehua ja suolaa. Kääntele parsoja, jotta ne maustuvat kauttaaltaan.

Kypsennä parsoja uunin keskitasolla 10-15 minuuttia, parsojen paksuudesta riippuen. Ne saavat jäädä vielä melko napakaksi, koska ne kypsyvät lisää piiraita paistettaessa.

Ota pois uunista ja jätä jäähtymään. Jos paistat piiraat vasta seuraavana päivänä, säilytä parsat kannellisessa rasiassa jääkaapissa.

Parsan kypsyessä, kypsennä pekoni pannulla. Leikkaa pekonisiivut saksilla pienehköiksi kuutioiksi ja kypsennä pannulla ilman rasvaa, välillä käännellen, kunnes rapeutuvat ja ruskistuvat kauniisti kauttaaltaan. Nostele pekonipalat lautaselle, jonka pohjalla on talouspaperia, jotta ylimääräinen rasva imeytyy paperiin. Jos paistat piiraat vasta seuraavana päivänä, siirrä pekonipalat jäähdyttyään kannellisessa rasiassa jääkaappiin.

Vuohenjuusto-Crème Fraîche -täyte:
Hienonna vuohenjuusto lautasella haarukan avulla ja sekoita se Crème Fraîchen kanssa. Mausta seos sormisuolalla, mustapippurilla ja sitruunankuoriraasteella ja hienonna sekaan myös basilikanlehdet sekä kevätsipuli.


Piiraiden täyttö ja paisto:
Ota kaulitut taikinalevyt sulamaan ja irrota ne toisistaan ja asettele vierekkäin leivinpaperoidulle pellille.

Laita uuni kuumenemaan 225-asteeseen, kiertoilma 200-asteeseen.

Leikkaa jokainen taikinalevy kolmeen osaan, jolloin saat 15 pienehköä suorakaidetta. Levitä suorakaiteen keskelle vuohenjuusto-Crème Fraiche seosta vajaa teelusikallinen (vähän kuin viinerissä hillo-osa, eli reunat vapaaksi seoksesta). Laita täytteen päälle 2 parsaa (nuppuosa), jotka on leikattu sopivan mittaiseksi niin, että parsojen keskelle jää vapaata tilaa. Ripota paistettuja pekonipaloja tyhjäksi jääneeseen tilaan parsojen keskelle.

Voitele piiraiden reunat kananmunalla pullasudin avulla. Vältä voitelemasta ulkosyrjiä, jotta saat lehteviä leivonnaisia.

Paista uunin keskitasolla n. 15 minuuttia, kunnes piiraat ruskistuvat kauniisti ja nousevat lehteviksi. Nauti mielellään lämpiminä, tai ainakin muutamien tuntien kuluessa, jolloin piiraiden lehtevyys on parhaimmillaan.


VINKKI:
Tee ylijääneistä aineista parsa-pekonimunakas. Leikkaa parsoista pieniä lantteja, yhdistä voitelusta jäänyt kananmuna, parsapalat, pekonipalat, vuohenjuusto-Créme Fraîche täyte ja lisää 2-3 kananmunaa lisää, vähän mustapippuria ja suolaa. Pyöräytä aineista pannussa munakas. Tai kypsennä munakas uunissa uuninkestävässä pannussa/vuoassa.

Ihanaa, että nyt on ollut ihan mahdottoman upeita, aurinkoisia ja lämpimiä päiviä melko kylmän alkukevään jälkeen. Luonto heräsi vauhdilla ja oikein räjähti vihreäksi ja osan lehdistä melkein näkee kasvavan, jos katselee hiukan pidempään. Kyllä tätä kesää on taas odotettu, mutta hyväähän kannattaa odottaakin.

Kävin eilen illalla ihailemassa Roihuvuoren Kirsikkapuistossa ja Japaninpuistossa kirsikkapuiden kukintaa (siellä oli "pari" muutakin ihmistä ja autopaikkaa sai hiukan haeskella). Kukinta on nyt parhaimmillaan, mutta jos ilmat jatkuu näin lämpimänä, tuosta kauneudesta ei kauhean kauaa enää saa nauttia. Pidä siis kiirettä, mikäli haluat päästä osalliseksi tästä lyhytaikaisesta ihanuudesta. Puistossa juhlitaan sunnuntaina Hanami -juhlaa, joten toivotaan, että kukinta ainakin sinne asti kestää kauniina.



4 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos Nanne. Joskus helpolla hyvää on enemmän kuin kohdillaan ;)

      Poista
  2. Herkullinen piirakka ja kauniit kirsikkapuut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Viikonloppukokki :). Parsaa tulee nyt syötyä muodossa jos toisessakin. Tosi usein yksinkertaisesti ihan ruoan lisukkeena, joko grillattuna, pannulla kypsennettynä tai uunissa kypsentämällä.

      Talven jälkeen kaikenlainen kukkaloisto on enemmän kuin paikallaan ja onhan nuo kirsikkapuut kukkiessaan aika ihania :).

      Poista