sunnuntai 23. huhtikuuta 2017

Sitruuna-vadelmamadeleinet Lemon Curdilla

Madeleines_1CT4U.jpg

Madeleines_2CT4U.jpg

Madeleines_3CT4U.jpg

Madeleines_4CT4U.jpg

Madeleines_5CT4U.jpg

Nämä herkulliset sitruunaa ja vadelmaa sekä Lemon Curdia sisältävät Madeleinet olivat pitkään to-do -listallani. Aina siitä lähtien, kun näin ohjelmassa Pieni Keittiö Pariisissa, Rachel Khoon leipovan näitä ihania ranskalaisia herkkupaloja, minun teki mieli kokeilla näitä. Aika pitkään kesti myös ohjeen blogiin kirjoitus näemmä, kun tein näitä jo syyskuussa. Mutta suosittelen näitä kyllä lämpimästi, erityisesti jos olet sitruunaisten herkkujen ystävä, kuten minä.

Madeleinet ovat helppotekoisia ja tästä taikinasta ilman vadelmaa ja Lemon Curdia saat hyvät Madeleinet sellaisenaan. Kokeilin ohjetta myös niin ja mielestäni tämä on hyvä ja helppo Madeleine ohje. Astetta fiinimmät näistä tosiaan tulee, kun niihin laittaa tuon vadelman ja lisää vielä kirpeän Lemon Curdin.

Madeleinet pitäisi aina syödä uunituoreina. Sinänsä näppäriä leivonnaisia, että taikina ja Lemon Curd tehdään edellisenä päivänä valmiiksi ja tarjoilupäivänä vain paistetaan ja lisätään Lemon Curd. Eli loistavaa vierastarjottavaa.

SITRUUNA-VADELMAMADELEINET LEMON CURDILLA (n. 18 kpl)

Madeleinet:
200 g voita, sulatettuna ja jäähdytettynä
3 munaa
130 g sokeria
200 g vehnäjauhoja
10 g leivinjauhetta
1 (luomu)sitruunankuori raastettuna
20 g hunajaa
4 rkl maitoa
n. 18 tuoretta vadelmaa
Tomusokeria koristeluun

Lemon Curd:
1 (luomu)sitruunan kuori ja mehu
pieni ripaus suolaa
40 g sokeria
45 g voita
2 keltuaista

Madeleinet:
Sulata voi kattilassa tai mikrossa ja jätä se jäähtymään. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää jauhoseoksen sekaan raastettu sitruunan kuori.

Vaahdota munat ja sokeri kulhossa vaaleaksi vaahdoksi esim. sähkövatkaimella. Sekoita hunaja ja maito jäähtyneeseen voisulaan, lisää munavaahto kahdessa erässä nostellen. Peitä taikina ja laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Laita uuni kuumenemaan 190-asteeseen, kiertoilma 170-asteeseen. Voitele ja jauhota Madeleine pelti/pellit. Minulla oli kaksi silikonista Madeleine -peltiä, jotka mahtuivat samaan aikaan uuniin ja sain yhteensä 18 Madeleinea. Silikonivuoalle riitti kevyt suihkaisu vuokasprayta, metalliset vuoat kannattaa voidella ja jauhottaa.

Lusikoi taikinaa reilu ruokalusikallinen per vuoan syvennys. Paina vadelma syvälle taikinaan niin, että vadelman kärkiosa tulee alaspäin ja vadelman sisus jää näkyviin, jolloin siihen voi paiston jälkeen pursottaa Lemon Curdin.

Paista uunin keskitasolla 190-asteessa, kiertoilma 170-asteessa 5 minuuttia. Sammuta uuni minuutiksi (näin saat aikaan Madeleinelle tyypillisen kummun keskustaan) ja laske sitten lämpö 160-asteeseen, kiertoilma 140-asteeseen. Paista vielä noin 5 minuuttia.

Anna jäähtyä uunista oton jälkeen hetki ritilällä, ennen kuin pursotat Lemon Curdin vadelman sisään ja ripottelet sihdin läpi tomusokeria pinnalle. Jos sinulla on vain yksi Madeleine pelti, jäähdytä Madeleineja hetki ritilällä ja nosta ne sitten varovasti ritilälle ja paista toinen pellillinen samoin.

Tarjoile vielä hiukan lämpiminä Lemon Curd puoli ylöspäin.

Lemon Curd:
Laita kattilaan sitruunan raastettu kuori ja mehu, suola, sokeri ja voi. Kuumenna miedolla lämmöllä, silloin tällöin sekoittaen, kunnes voi ja sokeri sulavat. Ota pois lämmöltä.

Vatkaa keltuaisia hetki, lisää pieni määrä sitruunaseoksesta sekaan ja sekoita. Kippaa sen jälkeen munaseos kattilaan lopun sitruunaseoksen sekaan. Laita kattila takaisin miedolle lämmölle ja vatkaa voimakkaasti seosta. Sekoita sitten koko ajan. kunnes seos sakenee. Älä keskeytä välillä sekoittamista, ettei muna mene kokkeliksi. Siivilöi kulhoon ja laita tuorekelmu Lemon Curdin pintaan. Anna jäähtyä hiukan ja laita sitten jääkaappiin minimissään tunniksi, mieluiten yön yli. Siirrä sitten Lemon Curd pieneen pursotuspussiin ja pursota valmiiden Madeleinejen vadelmaan noin teelusikallinen Lemon Curdia.

Madeleines_6CT4U.jpg

Ostin eilen tuoreita vadelmia ja sitruunaa... pitäisiköhän leipoa näitä herkkupaloja :)

Madeleines_7CT4U.jpg

2 kommenttia:

  1. Aijaijaijai on ollut mielessä pitkään leipoa madeleinet, mutta en ole saanut aikaseksi. Nämä näyttävät ihan taivaallisilta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koska sinäkin tykkäät sitruunaisista herkuista, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan näitä. Sitruunaista Madeleinea, jossa kirpakkaa Lemon Curdia vadelman sisällä, toimii :)

      Poista