Pellille leivottaessa pullaa saa tehtyä isollekin joukolle helposti. Pohjana käytetään ihan tavallista pullataikinaa, mutta se kannattaa jättää pehmeämmäksi kuin pikkupullia tehdessä, jolloin piirakan pohjasta tulee ihanan pehmeä ja se on helppo painella/kaulia pellille. Puolukoiden sijaan piirakkaan käy hyvin oikeastaan mitkä tahansa marjat tai hedelmät.
Pullataikinassa käytin itse juoksevaa kasvirasvasekoitetta, koska rasvaa on jo niin paljon täytteessä. Lisäksi pullataikinasta tulee mielestäni vielä aavistus pehmeämpi, kuin esimerkiksi voita käyttäessä. Voit toki korvata kasvirasvasekoitteen halutessasi pehmeällä voilla.
PULLAPOHJAINEN RAHKA-MASCARPONE PUOLUKKAPIIRAKKA (UUNIPELLILLINEN) HUOM! (n. 50 cm:n uunipellille. Jso uunisi on 60 cm, tee pullataikina 2-kertaisena ja tee osasta taikinaa muutama korvapuusti/pikkupulla)
Pullataikina:
2,5 dl kevytmaitoa (tai täysmaitoa)
n. 6 dl vehnäjauhoja
1 pss kuivahiivaa (11 g)
1 kananmuna
1 rkl kardemumma1 dl sokeria
ripaus suolaa
1 dl kasvirasvasekoitetta
Täyte:
1 prk/250 g Mascarponea
1 prk/250 g kermarahkaa
2 dl vispi-/kuohukermaa
1 dl sokeria
0,5 tl vaniljajauhetta/1,5 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
Puolukoita, n. 0,5 L
Voiteluun:
Kananmuna
Lämmitä maito kädenlämpöistä lämpimämmäksi eli noin 42-asteiseksi. Tee taikina käsin taikinakulhossa tai yleiskoneessa. Sekoita kuivahiiva 3 desiin vehnäjauhoja ja lisää maidon sekaan. Lisää kananmuna, suola, sokeri ja kardemumma ja sekoita.
Lisää jauhoja pikkuhiljaa koko ajan samalla alustaen. Lisää alustamisen loppuvaiheessa rasva ja alusta taikinaa, jotta saat siihen varmasti kunnon sitkon ja pullista tulee kuohkeita. Lisää vielä tarvittaessa jauhoja. Taikina saa jäädä hyvin pehmeäksi, pehmeämmäksi kuin korvapuusteja tehdessä. Näin pohjasta tulee ihanan pehmeä ja se on helppo painella/kaulia pellille. Kohota taikinaa muovilla/muovipussilla peitettynä lämpimässä paikassa n. 30 minuuttia.
Voitele kohonneen piirakan reunat munalla ja lusikoi täyte tasaisesti piirakan päälle. Ripottele puolukat täytteen päälle ja paista 185-asteessa, kiertoilma 165-asteessa noin puoli tuntia. Käännä piirakkaa tarvittaessa paiston puolivälissä. Täyte saa jäädä aavistus vielä hyllyväksi paiston jälkeen.
Parasta jäähtyneenä, jolloin täyte on jähmettynyt. Säilytä ylijäänyt piirakka viileässä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti