sunnuntai 12. marraskuuta 2017

Porkkanakakku isänpäiväksi





Itsellä porkkana- ja kurpitsakakkuja tulee leivottua erityisesti syksyllä.  Tavallinen porkkanakakku tuorejuustokuorrutuksella saa hiukan juhlavamman ilmeen kun sen koristelee vähän normaalista porkkanakakusta poiketen. Meillä tämä kakku oli isänpäiväkakkuna.  Lime raikastaa sekä kakkuosaa että kuorrutusta tässä porkkanakakussa.

Paistoin kakkupohjat kolmessa samankokoisessa korkeareunaisessa 18 cm:n irtopohjavuoassa, jolloin kakusta saa melko korkean, mutta kakkupohjat kypsyvät kuitenkin nopeasti, kun taikinaa on suht ohut kerros joka kakkuvuoassa. Voit toki paistaa kakun myös yhdessä vuoassa ja leikata sen kerroksiin (kolmeen kerrokseen), mutta silloin paistoaika on huomattavasti pidempi.

PORKKANAKAKKU TUOREJUUSTOKUORRUTUKSELLA (3 X 18 cm:n korkeareunaiseen irtopohjavuokaan)

3 kananmunaa
1,5 dl fariinisokeria
1,5 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
2 tl kanelia
3/4 tl muskottipähkinää
1  (luomu)limen kuori raastettuna
0,5 tl vaniljajauhetta/2 tl vaniljasokeria
1 dl (rypsi)öljyä
4,5 dl porkkanaraastetta, hienoksi raastettua (3-4 porkkanaa)
6 rkl turkkilaista jogurttia
1,5 dl pekaanipähkinöitä rouhittuna

Täyte/Tuorejuustokuorrutus:
95 g voita, huoneenlämpöistä
3 dl tomusokeria
250 g /Mascarponea, jääkaappikylmää
0,5 tl vaniljajauhetta/2 tl vaniljasokeria
0,75 dl kuohukermaa
1/2 limen kuori raastettuna

Koristelu:
Macaroneja
Karhunvadelmia
Pensasmustikoita
Mintunlehtiä jne.
Salted Caramel Saucea

Porkkanakakku:
Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen. Pingota irtopohjavuokien pohjan ja reunan väliin leivinpaperi ja voitele reunat kevyesti. Jos irtopohjavuokasi eivät ole teflon -pintaisia, jauhota myös voideltua reunaa hiukan.

Pese, kuori ja raasta porkkanat raastinraudalla hienoksi raasteeksi. Jätä raaste odottamaan. Vatkaa munat ja fariini- ja tavallinen kidesokeri  keskenään sähkövatkaimella kulhossa hyväksi vaahdoksi.
Sekoita toisessa kulhossa keskenään kuivat aineet, eli vehnäjauhot, leivinjauhe, ruokasooda, kaneli, muskottipähkinä ja vaniljasokeri.

Lisää munavaahtoon jauhoseos parissa erässä siivilän läpi ja sekoita jauhot nostellen joukkoon esim. nuolijalla. Lisää porkkanaraaste, öljy, turkkilainen jogurtti ja rouhitut pekaanipähkinät. Pese lime hyvin kuumalla vedellä ja kuivaa se ja raasta limen kuori joukkoon.  Kääntele aineet varovasti sekaisin, esimerkiksi nuolijalla.

Jaa taikina tasan kolmeen esivalmistelemaasi vuokaan (tai yhteen, mikäli paistat  kakun yhdessä vuoassa) Paista kakkuja uunin alatasolla n. 20 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä tikulla. Jos tikkuun ei tartu taikinaa, kakku on kypsä. Muuten jatka vielä hetki paistamista.

Nosta kakut vuokineen ritilälle jäähtymään 5-10 minuutiksi ja vedä sitten varovasti koko matka vuoan ja kakun välistä reunaa pitkin veitsellä, jotta kakut irtoavat kauniisti vuoista. Kumoa kakut jäähtymään loppuun ritilän päälle. Anna kakkujen jäähtyä kokonaan ennen täyttämistä/kuorruttamista.

Tuorejuustokuorrutus:
Vatkaa voi sähkövatkaimella korkeassa kulhossa vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää suurin osa tomusokerista ja vatkaa uudestaan vaahdoksi ensin pienellä nopeudella, ettei tomusokeri pöllyä ympäriinsä, sitten kovemmalla.

Lisää Mascarpone ja kerma sekä vanilja ja loput tomusokerista sekä raastettu limen kuori ja vatkaa hetki kuohkeaksi. Lisää vielä tarvittaessa hiukan tomusokeria, jotta saat suht napakan vaahdon.

Kakun kuorrutus ja koristelu:
Kokoa kakku suoraan tarjoilualustalle. Laita tarjoilualustalle yksi pohjista, levitä sille osa tuorejuustokurrutuksesta. Lisää seuraava pohja ja levitä taas osa tuorejuustokuorrutuksesta. Laita viimeinen kakkupohjista päälle. Levitä loppu tuorejuustokuorrutuksesta kakun päälle ja reunoille tasaisesti. Laita kakku kylmään noin 30 minuutiksi, ennen kuin lisäät kakun  päälle kakun reunaan Salted Caranel Saucea. Jos Salted Caramel Sauce on ollut jääkaapissa, lämmitä sitä hetki mikrossa, jotta saat sen juoksevammaksi. Helpoiten saat kakun päälle kakun reunaan Salted Carameö Saucen laitettua pursotuspussista pursottamalla. Koristele kakku loppuun haluamallasi tavalla.

Jos et tarjoa kakkua leivontapäivänä, kannattaa Salted Caramel Sauce ja koristeet laittaa  kuitenkin vasta tarjoilupäivänä.

Hyvää isänpäiväiltaa :)!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti