keskiviikko 3. tammikuuta 2018

Mini sitruunamarenkipiiraat



HYVÄÄ ALKANUTTA VUOTTA 2018!  Toivottavasti joulunpyhät ja uusi vuosi sujuivat mukavissa merkeissä. Meillä oli uutena vuotena tarjolla makeana näitä minikokoisia sitruunamarenkipiiraita. Sitruunamarenkipiraat kuuluvat omiin lempileivonnaisiin ja blogistanikin löytyy useampi ohje niihin. Minimuffinsipellillä saat tehtyä kerralla 24 suupalan kokoista herkkua, resepti riittää 48 sitruunamarenkipiiraaseen. Minulla on kaksi minimuffinsipeltiä, joten sain tehtyä näppärästi koko 48 piirasta, mutta jos sinulla on vain yksi pelti, tee piiraat kahdessa erässä. Sveitsiläistä marenkia jää hiukan yli, mutta se säilyy jääkaapissa noin vuorokauden käyttökelpoisena ja voit tehdä lopusta marengista vaikka uunissa, 100-asteessa paistaen, marenkeja.




MINI SITRUUNAMARENKIPIIRAAT (48 KPL minimuffinsipellillä tehtynä)

Piiraspohjat:
3,5 dl vehnäjauhoja
125 g voita
0,5 dl tomusokeria
1 muna (L-koko)

Sitruunatäyte:
5 keltuaista (L-kokoisista munista)
1 prk kondensoitua maitoa
1,5 dl tuorepuristettua sitruunamehua (n. 2,5 sitruunasta)
1 (luomu)sitruunan  raastettu kuori

Sveitsiläinen marenki:
3 valkuaista (L-munista)
2 dl Siro -sokeria



Piiraspohjat:
Laita  kaikki piiraspohja -aineet monitoimikoneeseen ja käytä sen aikaa, että taikinasta alkaa muodostua pallo. Jos teet taikinan käsin, nypi voi jauho-tomusokeriseokseen ja lisää sitten kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Siirrä taikina pakastepussiin/tuorekelmuun ja laita se jääkaappiin n. 30 minuutiksi.

Voitele minimuffinsivuoan kolot kevyesti voilla/vuokaspraylla. Kauli taikina useammassa osassa (leikkaa se vaikka kolmeen osaan) kevyesti jauhotetun leivinpaperin päällä ohueksi levyksi ja paina siitä pyöreällä muotilla paloja, jotka ovat hiukan suurempia kuin minimuffinsipellin kolot. Siirrä palat minimuffinsipellin koloihin ja painele taikina vielä käsin reunoja myöten. Toista samoin, kunnes kaikki 24 koloa on täynnä. Laita kylmään noin 20 minuutiksi. Siirrä siksi aikaa lopputaikina jääkaappiin.

Tee sillä aikaa Sitruunatäyte:
Sekoita kaikki täytteen aineet keskenään.

Pohjien täyttö ja paisto:
Pistele pohjat haarukalla ja esipaista pohjat uunin alatasossa 185-asteessa, kiertoilma 165-asteessa 9 minuuttia. Esipaiston ansiosta pohjasta tulee mukavan rapea.

Lisää esipaistettuihin pohjiin noin ruokalusikallinen per pohja sitruunatäytettä ja paista vielä noin 9 minuuttia. Nosta muffinsipelti ritilän päälle jäähtymään noin 5 minuutiksi. Poista piiraat varovasti vuoasta ja nosta ne ritilän päälle jäähtymään loppuun.

Toista samoin lopputaikinan ja täytteen kanssa.  Jäähdytä piiraat ja pursota sitten marenkia piiraiden päälle.

Sveitsiläinen marenki:
Tavallistakin sokeria voit käyttää, mutta jotkut tavalliset sokerit ovat niin isokiteisiä, että ne eivät sula niin helposti ja marenkiin saattaa jäädä kokonaisia sokerikiteitä, jotka ratisevat hampaissa. Siro -sokerin kanssa tuota ongelmaa ei ole.

Laita valkuaiset ja sokeri kuumuutta kestävään kulhoon. Laita kulho vesikattilan päälle, jossa vesi poreilee hiljakseen. Älä anna kulhon pohjan koskettaa kiehuvaa vettä. Sekoittele/vatkaa valkuais-sokeriseosta koko ajan, kunnes sokerikiteet ovat liuenneet ja valkuaisseos on noin 63-asteista. Kokeile valkuaisseosta sormien välissä. Jos siinä on vielä sokerikiteitä, jatka kuumennusta ja vatkausta.

Siirrä seos yleiskoneeseen, jossa on pallovatkain ja vatkaa marenki kuohkeaksi ja viileäksi, noin 10 minuuttia. Tai vatkaa kulhossa sähkövatkaimella.

Pursota marenkia sitruunapiiraiden päälle ja ruskista halutessasi marengin pintaa hiukan joko tohottimella tai uunissa hetki kuuman grillivastuksen alla.

VINKIT:
- Piiraat voi tehdä tarjoilua edeltävänä päivänä valmiiksi ja säilyttää ne kannellisessa rasiassa jääkaapissa rakenteen juurikaan kärsimättä
. Voit tehdä samasta taikinasta ja täytemäärästä myös isompia tartaletteja, jolloin samasta määrästä tulee noin 12 tartalettia
- piirastaikinan voi hyvin tehdä jokusen päivää etukäteen jääkaappiin odottamaan
- Jos haluat koristella piiraita, laita koristeet ennen kuin ruskistat marenkia. Näin ne tarttuvat  marenkiin kiinni paremmin, kun marenki on tahmeampaa ennen ruskistusta


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti