sunnuntai 18. maaliskuuta 2018

Avokadohummus ja täytetyt kesäkurpitsat



Pidätkö hummuksesta? Entä avokadosta? Jos vastasit kyllä näihin kysymyksiin, avokadohummus on varmasti sinulle uppoavaa. Avokado antaa perushummukseen ihanan kermaisen ja pehmeän koostumuksen. Minä pidän sekä hummuksesta että avokadosta, mutta olen meidän perheestä ainoa, joka pitää hummuksesta, eivätkä nuo meidän perheen miehet niin kauhean innoissaan avokadostakaan ole. Teen hummusta itselleni kuitenkin aika usein, koska se käy niin monen ruoan kanssa ja eniten syön sitä leivän päällä. Blogistani löytyy jo aiemmin useampi hummus -ohje, jotka kaikki ovat mielestäni hyviä ja pohjautuvat tuohon ensimmäisen hummuksen perusohjeeseeni: Hummus, Bataattihummus, Punajuurihummus ja säilöttyä sitruunaa sisältävä porkkanahummus

Laitan tähän samaan postaukseen myös helpon ja nopeahkon (arki)ruoan ohjeen, joka ilman avokadohummusta uppoaa hyvin myös meidän perheen miehille, eli täytetyt kesäkurpitsat. Aloitellaan kuitenkin tuosta avokadohummuksesta.

AVOKADOHUMMUS n. 3,5 dl

2 syöntikypsää avokadoa
1 tlk kikherneitä (400 g purkki)
1 valkosipulinkynsi
6 rkl sitruunamehua (tai maun mukaan enemmänkin)
2 rkl oliiviöljyä (extra virgin)
2 rkl tahinia
mustapippuria myllystä n. 3 pyöräytystä
1/2 tl suolaa
1/2 tl juustokuminaa
n. 2 rkl vettä

Halkaise avokadot, poista kivet ja lusikoi avokado esim. monitoimikoneen kulhoon. Valuta kikherneistä suurin osa nesteestä pois, mutta ota nestettä jokunen ruokalusikallinen talteen. Laita kikherneet avokadojen kanssa samaan kulhoon, lisää hienonnettu valkosipulinkynsi , sitruunamehu, öljy, tahini, mustapippuri, suola ja juustokumina. Aja seos tasaiseksi. Lisää tarvittaessa vielä vettä, jotta saat sopivan koostumuksen hummukseesi.

Säilytä ylijäänyt hummus kannellisessa rasiassa jääkaapissa.

Kesäkurpitsa kuuluu omiin suosikkivihanneksiini ja sitä kuluu meillä ruoanlaitossa  ja leivonnassa vuositasolla kymmeniä kiloja. Kesäkurpitsa on niin monipuolinen kasvis, että se käy todella moniin ruokiin joko päätähtenä tai pienemmässä roolissa. Ihanaa, että kohta saa taas itsekasvatettuja kesäkurpitsoja omasta pihasta. 

Täytteeksi kesäkurpitsoihin käy hyvin monenlaiset täytteet, joten anna oman mielikuvituksesi ja jääkaappisi sisällön määrätä suuntaa. Tässä allaoleva ohje inspiraatioksi.

TÄYTETYT KESÄKURPITSAT (4-6:lle hengelle)

3-4 keskikokoista kesäkurpitsaa
n. 150 g paistijauhelihaa
1 prk/400 g säilöttyjä kikherneitä
1 suippopaprika
1 chili, ilman siemeniä ja välikalvoja
1 pieni sipuli
Tuoretta persiljaa, basilikaa ja oreganoa silputtuna n. 1 tl kutakin
1 rkl Herbes de Provence -yrttiseosta
Mustapippuria myllystä 2-3 kierrosta
n. 2 rkl sormisuolaa/maun mukaan
1 rkl ketsuppia
2 rkl balsamicoa
n. 2-3 dl hienoksi raastettua parmesania

Halkaise kesäkurpitsat pituussuunnassa ja koverra lusikalla kesäkurpitsan sisus pois, niin, että kesäkurpitsan puolikkaasta muodostuu vene, johon täytteen voi lusikoida. Älä heitä sisusta pois, sitä käytetään täytteeseen. Ripottele kesäkurpitsaveneisiin sisälle vähän suolaa ja esikypsennä niitä mikrossa täysteholla 5 minuuttia.

Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen, kiertoilma 180-asteeseen.

Voit sillävälin paloitella kesäkurpitsan sisuksen. Pilko myös paprika ja chili, josta olet poistanut siemenet ja sisäkalvot, ellet halua erityisen tulista ruokaa. Valuta kikherneet siivilässä.

Silppua sipuli hienoksi ja freesaa sitä paistinpannussa, johon olet ripauttanut öljyä noin ruokalusikallisen. Kun sipuli on hetken aikaa ollut pannussa, lisää jauheliha ja ruskista se. Mausta seos yrteillä ja mustapippurilla sekä suolalla. Lisää pannulle aiemmin pilkkomasi kesäkurpitsa, paprika ja chili. Lisää myös valutetut kikherneet. Mausta seos ketsupilla ja balsamicolla ja kypsyttele seosta n. 10 minuuttia pannulla välillä sekoitellen.

Kuivaa esikypsentämistäsi kesäkurpistaveneistä ylimääräinen kosteus pois talouspaperilla. Laita kesäkurpitsaveneet uuninkestävään vuokaan tai pellille. Lusikoi täyteseosta reilusti kesäkurpitsaveneisiin ja ripottele täytteen päälle parmesanraastetta.

Kypsennä keskitasolla 200-asteessa, kiertoilma 180-asteessa n. 20-30 minuuttia. Kokeile kesäkurpitsojen kypsyyttä tikulla tai haarukalla. Makusi mukaan jätä ne vielä hiukan napakoiksi tai kypsennä hiukan pehmeämmäksi.

Raikas salaatti lisukkeena täydentää aterian mukavasti. Ja jos minulta kysytään, niin näiden kylkeen passaa vallan loistavasti myös tuo avokadohummus.

Ensi viikolla on kevätpäiväntasaus, jolloin päivä ja yö on samanmittaisia. Kohta päivä on siis pitkästä aikaa yötä pidempi, ihan mahtavaa!! Ihanaa alkavaa viikkoa <3


4 kommenttia:

  1. Tykkään tosi paljon hummuksesta, mutta jostain syystä en ole sitä koskaan itse tehnyt. Mutta nämä reseptit vaikuttivat niiiiiin herkullisilta, että kokeiluun menee! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nanne kommentista. Jos kerran pidät hummuksesta, kannattaa ilman muuta tehdä sitä. Kiitos, helppoa ja nopeaa :)

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Paljon kiitoksia :). Blogiin päätyy kauhean vähän muita ohjeita kuin leivonnaisia, joten joskus on kiva laittaa tänne vähän ruoka-ohjeitakin :)

      Poista