perjantai 31. elokuuta 2018

Gluteeniton Mustaherukka-suklaa juustokakku






Instagramissa hiukan lupailin blogiin ohjetta jo aiemmin, mutta kun sain naapureilta hirmuisen määrän omenoita, niin olenkin ollut niin kiinni säilöntähommissa, että ohjeen kirjoitus blogiin hiukan venähti.

Ihanien naapurien ansiosta minulla on aikamoinen määrä herukoita ja omenoita säilöttynä talven varalle (pakkasessa, sosetta, hilloa, mehuja, kuivattuna jne.)  Sain nimittäin käydä keräämässä toiselta naapurilta herukoita ja omenoita ja toinen naapuri toi valmiiksi poimittuja omenoita minulle. Ja juuri eilen sain  häneltä myös kriikunoita aikamoisen läjän. Omista herukoista ja omenista riittää lähinnä tuorekäyttöön, joten ihan mahtavaa, että on kivoja ja anteliaita naapureita.

Mustaherukka on mielestäni upeimpia puutarhamarjoja makunsa puolesta. Tein ensin yhden version mustaherukka-suklaa juustokakusta, joka oli ihan hyvää, mutta siinä ei mielestäni maistunut mustaherukka tarpeeksi (ja värikin oli aika pastellinen), vaan suklaapohja hiukan jyräsi upean mustaherukan aromin alleen.  Tässä uudessa versiossa mustaherukan maku pääsee tarpeeksi esille ja värikin on upea, kun mustaherukkaa on niin reilusti täytteessä.

HUOM! Tällä ohjeella tulee korkea kakku, eli tarvitset joko korkeareunaisen irtopohjavuoan tai vaihtoehtoisesti jatka matalareunaista vuokaa tukevalla reunakalvolla ennen täytteen lisäämistä.

GLUTEENITON MUSTAHERUKKA-SUKLAA JUUSTOKAKKU ( 20 cm irtopohjavuoka, korkeareunainen)

Pohja:
50 g tummaa suklaata (70 %), sulatettuna
50 g voita, huoneenlämpöistä
0,75 dl fariinisokeria
1 kananmuna
0,5 tl espresso -jauhetta
0,25 dl gluteenitonta jauhoseosta (tai halutessasi tavallisia vehnäjauhoja, jolloin kakku ei luonnollisestikaan sitten enää ole gluteeniton))
0,25 dl makeuttamatonta kaakaota (Fazer/Van Houten tai vastaava)
1/8 tl leivinjauhetta
1/8 tl ruokasoodaa
0,25 tl vaniljasokeria
1 rkl turkkilaista jogurttia (tai kreikkalaista, kuitenkin paksua jogurttia)

Täyte:
3 dl vispikerma
1 prk/250 g Mascarpone
1,5 dl turkkilaista jogurttia
0,25 tl vaniljajauhetta/0,5 tl vaniljasokeria
* 3 dl paseerattua mustaherukkahilloa (vähäsokerista, jos makeaa, vähennä täytteen sokerin määrää ainakin puolet)
1 dl tomusokeria
4,5 liivatelehteä
1 rkl vesi

* Tein itse paseeratun mustaherukkahillon niin, että murskasin mustaherukat ensin monitoimikoneessa ja keitin hillo-marmeladisokerilla (hillo-marmeladisokeria puolet vähemmän, mitä hillo-marmeladipurkin ohjeessa) niistä hilloa, jonka paseerasin siivilän läpi ennen purkitusta. Ihanaa suht vähäsokerista hilloa, joka sopii hyvin leivontaan sekä esim. puuron ja maustamattoman jogurtin kanssa

Koristeluun:
(Suklaa)macaroneja
Minimarenkeja
Mustaherukoita
Syötäviä kukkia, mintunlehtiä jne.

Pohja:
Ota voi ajoissa huoneenlämpöön pehmenemään. Laita uuni kuumenemaan 185-asteeseen, kiertoilma 165-asteeseen. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjan ja reunan väliin. Suihkaise reunat vuokaspraylla.

Paloittele suklaa pienehköön astiaan ja sulata se mikrossa puoliteholla pari minuuttia. Jätä odottamaan. Sekoita kuivat aineet, eli jauhot, kaakao, espresso -jauhe, leivinjauhe, ruokasooda ja vanilja keskenään. Jätä odottamaan.

Vatkaa kulhossa sähkövatkaimella pehmennyt voi ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää kuivat aineet ja kananmuna ja vatkaa sekaisin. Nostele jogurtti seokseen sekaan nuolijalla. Lisää viimeiseksi sulatettu suklaa ja nostele se myös seokseen nuolijalla.

Lusikoi taikina esivalmisteltuun vuokaan ja tasoita pinta. Paista uunin alatasolla ritilän päällä n. 10 minuuttia. Älä ylipaista pohjaa, saa jäädä hyvin pehmeäksi. Nosta ritilän päälle jäähtymään ja lisää täyte vasta, kun pohja on täysin jäähtynyt.

Täyte:
Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään 5-10 minuutiksi.
Vatkaa kerma ja Mascarpone kulhossa keskenään vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää jogurtti, mustaherukkahillo sekä tomusokeria, hiljakseen sekoittaen, mutta maista täytettä, ennen kuin lisäät kaiken sokerin, ettei se ole liian makeaa. Lisättävän sokerin määrä riippuu hyvin pitkälle käyttämäsi mustaherukkahillon makeudesta.

Kuumenna 1 rkl vettä ja liota siihen käsin kuivaksi puristamasi liivatelehdet. Jätä hetkeksi odottamaan, että liivateseos hiukan jäähtyy ja lisää se sitten täytteen sekaan, koko ajan samalla hiljalleen sekoittaen.

Suihkaise irtopohjavuoan reunat vuokaspraylla tai sipaise reunoille öljyä. Lusikoi täyte vuokaan ja kopauta pari kertaa pöytää vasten, jotta täyte tasaantuu ja ilmakuplat poistuvat. Laita peitettynä jääkaappiin hyytymään seuraavaan päivään tai minimissään 6:ksi tunniksi.

VINKIT:
- Pidän itse melko pehmeästä juustokakusta eli jos itse liputat enemmän jämäkämmän juustokakun täytteen puolesta, laita täytteeseen yhteensä 5 liivatetta
- Pohjan voit hyvin leipoa täytteen tekoa edeltävänä päivänä valmiiksi. Säilytä pohja vuoassa huoneenlämmössä ja peitä vuoka alumiinifoliolla
- Jos käytät koristelussa macaroneja ja/tai marenkeja, ne kannattaa lisätä vasta hiukan ennen tarjoilua, etteivät ne pehmene liikaa

Viikko humahti taas hurjaa vauhtia ja ollaan jo perjantaissa. Mitä suunnitelmia sinulla on viikonlopun varalle?  Itse ajattelin käydä ainakin sienimetsällä, vaikka ennakkotietojen mukaan tuskin kovin suurta saalista onkaan tulossa. Nyt on kyllä sadellut jonkun verran, joten luulisi, että ainakin suppiksia olisi tänä syksynä tuloillaan. Saas nähdä. Minulla on kyllä viime vuodelta vielä niin paljon kuivattuja sieniä, ettei sen puolesta tarvisi sieneen mennä, mutta sienestys kuuluu syksyisiin lempijuttuihin. Ja onhan se hyvää hyötyliikuntaakin. Ihanaa viikonloppua!



1 kommentti: