lauantai 25. toukokuuta 2019

Marjainen juustokakku





Juustokakku on mukava tarjottava jo senkin takia, että sen voi tehdä koristelua vaille valmiiksi jääkaappiin edellisenä päivänä. Lisäksi juustokakut ovat juhlapöydässä yleensä suosittuja. Tämän juustokakkureseptin kehittelin ensi viikon yo-juhlia silmällä pitäen. Olen menossa tutun perheen luokse pyörittämään heidän poikansa yo-juhlatarjoiluja. Tässä koristelin kakun hempeästi, kun pihassa oli sopivasti ihania kukkia, kun mm. koristeomenapuu on yhtä kukkamerta. Ensi viikonloppuna koristelut tulevat olemaan tietenkin erilaiset, jotta ne sopivat paremmin miespuoliselle päivänsankarille.

Tämä juustokakku on mukavan raikas, koska siinä on reilusti punaherukka- ja mansikkasosetta ja lisäksi turkkilaista jogurttia lisäraikasteena. Myös tuoreet vadelmat upotettuna kakkuun lisäraikastavat kakkua.  Tein viime satokaudella pakastimeen kakkuprojekteja varten mansikka- ja punaherukkasoseita, joissa oli vain hyvin kevyesti sokeria, joten ne sopivat moneen leivontaan.  Paseerattu punaherukkasose on hyvää myös smoothieen ja puuron ja jogurtin kanssa.

MARJAINEN JUUSTOKAKKU (n. 22 cm:n irtopohjavuokaan)

Pohja:
80 g voita
200 g Digestive -keksejä
2 rkl ruokosokeria

Täyte:
150 g paseerattua punaherukkasosetta (kevyesti sokeroitua)
180 g mansikkasosetta
6 liivatelehteä (jos pidät suht napakasta juustokakusta, käytä 7 liivatelehteä)
3 rkl limenmehua
4 dl vispi-/kuohukermaa
1 prk/250 g Mascarponea
1 dl turkkilaista jogurttia
2 dl tomusokeria
n. 0,5 tl vaniljaa
(halutessasi väriä vahvistamaan hiukan punaista pastaväriä)
15-20 tuoretta vadelmaa

Koristeluun esim.:
Tuoreita marjoja
Syötäviä kukkia
Macaroneja
Marenkeja jne.

Pohja:
Pingota irtopohjavuoan reunan ja pohjan väliin leivinpaperi. Murskaa keksit koneella tai käsin tukevassa pakastepussissa, kaulimella pussin päältä painellen. Sulata pohjan voi ruokosokerin kanssa mikrossa/kattilassa levyllä. Sekoita keksimurska voisulan kanssa ja painele vuokaan lusikan avulla. Älä paina liian tiiviiksi, ettei pohjasta tule liian kova ja vaikeasti leikattava. Nosta kylmään  odottamaan täytteen teon ajaksi.

Täyte:
Laita täytteen liivatelehdet likoamaan ja pehmenemään kylmään veteen kulhoon 5-10 minuutiksi. Vatkaa sillä välin kermat, tomusokeri ja Mascarpone suuressa kulhossa keskenään vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää vanilja sekaan.

Suihkaise vuoan reunat vuokasprayllä tai voitele ne ruokaöljyllä. Ripota tomusokeria voideltuun reunaan. Näin vuoan reunat irtoavat valmiista kakusta kauniisti. Kuumenna limenmehu mikrossa/kattilassa levyllä kiehumapisteeseen. Sekoita käsin kuivaksi puristamasi liivatelehdet sekaan ja sekoita, kunnes liivatelehdet liukenevat nesteeseen.

Sekoita aiemmin vatkaamaasi kerma-Mascarponeseokseen punaherukka- ja mansikkasose sekä turkkilainen jogurtti nuolijalla nostellen. Jos haluat seoksesta voimakkaamman väristä, lisää hiukan punaista elintarvikeväriä.  Maista seosta ja tarkista makeus. Lisää tarvittaessa hiukan lisää tomusokeria. Lisää seokseen, samalla koko ajan sekoittaen, liivateliuos.

Kaada esivalmistellun pohjan päälle ensin noin 2 cm:n kerros täytettä ja painele sitten vadelmia täytteeseen suht tasaisin välein. Kaada lopputäyte päälle ja kopauta vuokaa pari kertaa pöytää vasten, jotta mahdolliset ilmakuplat poistuvat. Peitä vuoka esim. foliolla ja laita jääkaappiin tekeytymään minimissään 4 tunniksi tai yön ajaksi.

Ota hyytynyt kakku kylmästä ja vedä varovasti veitsen kanssa vuoan reunan ja kakun välistä koko ympyrä läpi. Ota reunavuoka varovasti pois ja siirrä kakku kakkuvadille. Koristele mieleiseksesi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti