keskiviikko 30. lokakuuta 2019

Hämähäkkikakku

Spiderwebcake.jpg

Spiderwebcake2.jpg

Spiderwebcake3.jpg

Spiderwebcake4.jpg


 Maku -lehden toimittaja otti jokin aika sitten yhteyttä minuun, kun hän oli nähnyt Instagram tililläni viime vuoden Halloween hämähäkkikakun ja hän kysyi, haluaisinko jakaa ohjeen Maku -lehden lukijoille. Kirjoitin ohjeen lehteä varten (Maku -lehti 7/2019) ja ajattelin nyt samalla kirjoitella ohjeen tänne blogiinkin.

Pohjana kakussa on syksyyn hyvin sopiva porkkanakakku, joka päällystetään mustalla sokeri- tai kaulintamassalla ja päällystetty kakku koristellaan vaahtokarkeista tehdyllä hämähäkinseitillä. Kakun kruunaa samasta massasta, millä kakku päällystettiin, tehty hämähäkki. Koristelu saattaa näyttää vaativalta, mutta se on itseasiassa helppo ja nopeatekoinen. Kakun voi hyvin tehdä valmiiksi asti tarjoilua edeltävänä päivänä ja säilyttää jääkaapissa peittämättä, jotta kosteus ei ala kertymään massan pintaan.

HÄMÄHÄKKIKAKKU

Porkkanakakku:
3-4 porkkanaa (4,5 dl raastetta)
3 munaa
1,5 dl fariinisokeria
1,5 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
2 tl kanelia
3/4 tl muskottipähkinää
0,5 tl vaniljajauhetta
1 dl rypsiöljyä
1 dl turkkilaista jogurttia
1 limen kuori raastettuna

Täyte ja kuorrutus:
95 g voita
3 dl tomusokeria
250 g mascarponea
3/4 dl kuohukermaa
0,5 tl vaniljajauhetta
1/2 limen kuori raastettuna

Koristelu:
500 g mustaa sokeri- tai kaulintamassaa
punaista sokerimassaa tai pari punaista nonparellia hämähäkin silmiksi

Hämähäkinseitti:
8 isoa valkoista vaahtokarkkia

Pingota irtopohjavuoan ( 18 cm) reunan ja pohjan väliin leivinpaperi ja voitele reunat kevyesti. Kuori ja raasta porkkanat raastimen hienolla terällä. Vatkaa munat ja sokerit kulhossa vaahdoksi.

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoseos vaahtoon parissa erässä siivilän läpi ja sekoita nuolijalla. Lisää porkkanaraaste, öljy ja jogurtti. Pese lime ja raasta kuori joukkoon.

Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa, kiertoilma 155 asteessa, uunin alatasolla noin 1 tunnin . Tarkista kypsyys tikulla. Anna kakun jäähtyä ennen täyttämistä ja kuorruttamista.

Vatkaa huoneenlämpöinen voi kulhossa vaaleaksi vaahdoksi. Lisää tomusokeri varovásti. Lisää mascarpone, kerma ja vanilja sekä limen raastettu kuori. Vatkaa kuohkeaksi.

Leikkaa kakku kolmeen osaan. Kokoa kakku suoraan tarjoilualustalle. Levitä pohjille kolmannes täytteestä. Levitä loppu täyte tasaisesti kakun päälle ja reunoille.

Siivilöi tomusokeria/maissitärkkelystä silikonialustan päälle. Pehmitä massaa, kunnes notkistuu. Kauli massa pyöreäksi, hieman kakkua suuremmaksi ympyräksi. Nosta se käsin tai kaulimen avulla kakun päälle. Tasoita pinta ja leikkaa ylimääräinen massa alareunasta pois. Tee halutessasi massasta hämähäkki koristeeksi. Pyörittele kaksi erikokoista palloa. Isommasta tulee vartalo, pienemmästä pää. Muotoile palloja hieman soikeammaksi ja yhdistä ne keskenään. Pyörittele massasta jalat hämähäkille. Tee punaisesta massasta silmät tai paina nonparellit silmiksi.

Laita vaahtokarkit kulhoon ja kuumenna mikroaaltouunissa 30-60 sekuntia, kunnes ne sulavat. Ota hieman jäähtyneestä vaahtokarkkiseoksesta osa käsiesi väliin ja venyttele sitä vetämällä käsiäsi erilleen ja taas takaisin, kunnes saat pitkähkön "seitilangan". Vedä seittilankaa kakun päälle eri suuntiin. Kun seittilanka loppuu, ota uusi erä vaahtokarkkia käsiesi väliin ja toista sama niin kauan, kunnes seittiä on tarpeeksi. Mikäli vaahtokarkit jäähtyvät liikaa, voit kuumentaa vaahtokarkkeja uudestaan. Nosta lopuksi hämähäkki kakun päälle.

Juhlitaanko teillä jotenkin Halloweenia? Meillä yleensä minimissään leivon jotain teemaan sopivaa (Juhlat: Halloween kategoriasta löytyykin useampi Halloween -teemainen ohje). Vanhemman pojan syntymäpäivä on lokakuussa, joten Halloween -teemaisia synttärijuhlia tuli kyllä joskus aiemmin vietettyä, kun pojat olivat pienempiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti