lauantai 28. helmikuuta 2015

Veriappelsiini-juustokakku




Veriappelsiinien sesonkiaika on lyhyt, tammikuun lopulta maaliskuun alkupuolelle. Vielä näitä ihania vitamiinipommeja kaupoissa hetken löytyy, joten jos et ole jo ostanut niitä, pidähän kiirettä. Veriappelsiinien mehu on upean väristä ja halusin hyödyntää sitä tällä kertaa juustokakun kiilteessä ja myös kakun sisältä löytyvässä hyydykeraidassa. Kakusta tulikin kaunis mielestäni tuon ihanan punaisen värin ansiosta.


Tässä kakussa on hiukan enemmän näperreltävää kuin tavallisessa juustokakussa, mutta ei niin paljoa, miltä se ehkä äkkipäältään vaikuttaa. Ulkoapäin tuo punainen raita kakun sisällä ei näy, vaan vasta kakkua leikatessa, jolloin yllätys paljastuu.


HUOM! Jos pidät napakasta juustokakusta, lisää juustokakkutäytteeseen yksi liivatelehti lisää. Minä itse pidän henkilökohtaisesti melko pehmeästä juustokakusta, ja tämän rakenne oli itselle juuri oikeanlainen.

Tein juustokakun korkeareunaiseen irtopohjavuokaan. Seos ei mahdu matalareunaiseen 18-senttiseen vuokaan, ellet käytä reunakalvoa, jolloin voit täyttää vuoan reunojen yli.

VERIAPPELSIINI-JUUSTOKAKKU (18-senttiseen korkeareunaiseen irtopohjavuokaan, n. 8-10 hengelle)

Keksipohja:
140 g Oreo -täytekeksejä tai vastaavia
40 g voita (n. 3 rkl), sulatettuna

Kakun keskelle hyydykeraita:
2 dl veriappelsiinimehua (itsepuristettua)
2 liivatelehteä

Juustokakkutäyte:
4 liivatelehteä
250 g Mascarponea
3 dl kuohukermaa
1 dl tomusokeria
0,5 tl vaniljajauhetta/1,5 tl vaniljasokeria
1 dl turkkilaista jogurttia
6 rkl Cointreauta (tai muuta appelsiinilikööriä)
4 rkl veriappelsiinimehua (itsepuristettua)
Yhden hyvinpestyn veriappelsiinin  raastettu kuori

Kiille:
3 liivatelehteä
2 dl  veriappelsiinimehua (itsepuristettua)
1/2 dl sokeria
2 rkl Cointreauta (tai muuta appelsiinilikööriä)

Koristelu:
2 dl vispikermaa
1 rkl tomusokeria
veriappelsiinista leikattuja pieniä siivunpaloja
1 murusteltu Oreo -keksi tai vastaava
muutama tuore mintunlehti


Kakun keskelle hyydykeraita:
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen n. 5-10 minuutiksi

Purista veriappelsiineista mehu ja mittaa siitä 2 dl kattilaan.  Kuumenna mehua ja lisää sen sekaan käsin kuivaksi puristamasi liivatelehdet. Sekoita ja tarkista, että liivatelehdet sulavat. Ota pois lämmöltä.

Jos sinulla on pieni irtopohjavuoka, halkaisijaltaan korkeintaan 16-senttiä, päällystä sen  pohja ja reunat tuorekelmulla.Tai päällystä esim. tasapohjainen lautanen, jonka halkaisija on pienempi kuin irtopohjavuoka (18 cm), tuorekelmulla.

Kaada veriappelsiini-liivateseos varovasti valitsemaasi vuokaan/lautaselle ja laita kylmään hyytymään.

Älä pese katilaa, van jätä se odottamaan, kohta teet siinä uuden liivateseoksen.

Keksipohja:
Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan reunan ja pohjan väliin. Voitele vuoan reunat kevyesti ruokaöljyllä tai käytä reunakalvoa. Molemmilla tavoilla saat juustokakun reunasta siistin ja se irtoaa vuoasta kauniisti.

Laita täytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen n. 5-10 minuutiksi

Tee liivatteiden pehmetessä keksipohja. Sulata voi kattilassa levyllä tai kulhossa mikrossa. Murskaa keksit joko monitoimikoneessa tai esim. tukevassa pakastepussissa  kaulimella pussin päältä painellen/ajaen. Sekoita voisula keksimurskaan ja painele seos vuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi lusikan avulla tai käsin. Älä painele pohjaa liian tiukkaan, ettei siitä tule liian tiivis. Laita vuoka kylmään täytteen teon ajaksi.

Täyte:

Vatkaa kerma kulhossa sähkövatkaimella vaahdoksi. Laita toiseen kulhoon mascarpone, jogurtti, tomusokeri, vaniljajauhe tai vaniljasokeri, 3 rkl Cointreauta, veriappelsiinimehu ja veriappelsiinin raastettu kuori. Vatkaa seos tasaiseksi samoilla vatkaimilla, joilla vatkasit kerman.

Laita samaan kattilaan, jossa teit hyydykeraidan, 3 rkl Cointreauta ja 3 rkl veriappelsiinimehua.
Sekoita joukkoon käsin kuivaksi puristamasi täytteen liivatelehdet. Sekoittele sen aikaa, että liivatelehdet sulavat. Ota pois lämmöltä hetkeksi jäähtymään.

Sekoita sitten liivateliemi juustoseokseen, vatkaimilla hiljaisesti samalla vatkaten.

Nostele lopuksi kermavaahto nuolijan avulla juustoseoksen sekaan ja levitä noin puolet täytteestä keksipohjan päälle tasaisesti. Laita kylmään hyytymään noin 20 minuutiksi. 

Ota vuoka kylmästä. Jos teit hyydykeraitaa varten tulevan hyydykkeen lautasella, tarkista, että hyydykkeen halkaisija on n. 16 senttiä. Leikkaa tarvittaessa pienemmäksi  tai trimmaa reunat tasaisemmaksi. Nosta hyydyke varovasti tuorekelmun avulla pois ja kumoa se varovasti juustokakun keskelle.

Jos taas hyydytit hyydekeraidan irtopohjavuoassa, irrota reunat ja nosta hyydyke varovasti tuorekelmun avulla pois vuoasta. Kumoa se varovasti juustokakun keskelle.

Lisää heti loput juustotäytteestä varovasti hyydykkeen päälle ja laita vuoka peitettynä kylmään hyytymään pariksi tunniksi.

Kiille:
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen n. 5-10 minuutiksi

Mittaa kattilaan veriappelsiinimehu, sokeri ja Cointreau.  Kuumenna ja lisää sen sekaan käsin kuivaksi puristamasi liivatelehdet. Sekoita ja tarkista, että liivatelehdet sulavat. Ota pois lämmöltä.

Anna jäähtyä hetken ja sekoita silloin tällöin jäähtymisen aikana, jotta seos ei kuorru. Kun seos  on selkeästi jäähtynyt, ota juustokakku kylmästä ja lusikoi kiilleseosta aluksi lusikan avulla varovasti juustoseoksen päälle. Kun mehua on jo kerros, voit kaataa mehua hiukan enemmän kerrallaan. Laita jälleen peitettynä kylmään hyytymään noin tunniksi tai pidemmäksi aikaa.

Kakun voi tehdä tähän asti kokonaan valmiiksi tarjoilua edeltävänä päivänä.

Irrottaessasi kakkua irtopohjavuoasta, kannattaa käydä veitsen kanssa varovasti läpi kakun reuna koko matkalta, jotta kiille irtoaa irtopohjavuoan reunasta. Näin saat kakun kauniimmin irti.

Koristelu:
Vatkaa kerma ja tomusokeri sähkövatkaimella vaahdoksi. Pursota tyllan avulla kerma kakun reunoille. Asettele pieniä appelsiininsiivupaloja reunoille, ripota keksimurskaa ja lisää vielä mintunlehtiä koristeeksi.

4 kommenttia:

  1. Onpas kaunis kakku ja varsin mielenkiintoinen resepti! Ihanan näköinen nimittäin tuo hyydykeraita tuolla keskellä ja veriappelsiini on kivan erilainen hedelmä juustokakkuun. Voin kuvitella, että on varmasti aivan ihanan makuista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru :). Hyydykeraita tosiaan antaa hiukan lisää ilmettä ja tietenkin myös makua. Tuo väri on kyllä uskomattoman hieno osassa veriappelsiineista. Noiden sesonki on niin lyhyt, että joka vuosi niitä ei tule tarpeeksi hyödynnettyä. Kivasti käy kyllä myös veriappelsiini juustokakkuun.

      Poista
  2. Aivan ihanan näköinen kakku, todella kaunis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rommirusina :). Nyt olin itsekin tyytyväinen kakun ulkonäköön, vaikka usein itse tulee oltua kovin krittiinen omille tuotoksille.

      Poista