tiistai 10. helmikuuta 2015

Ystävänpäivä - Banaanikakku piilotetulla sydänkuviolla


Ystävänpäivän lähestyessä viritin omaa banaanikakun ohjettani leipomalla kakun sisään punaisia sydämiä samasta taikinasta. Kun kakkua leikkaa, salaisuus paljastuu. Punainen sydän vaaleassa kakussa ei voi jäädä huomaamatta ja muuten ulkonäöltään melko vaatimaton kakku saa melkolailla nostetta. Erilaisia piilokuvakakkuja on näkynyt viime vuosina  erityisesti ulkolaisilla leivontasivuilla, joten en voi paukutella henkseleitä tämän idean keksimisestä. Sitä en tiedä, kuka on alunperin idean takana, mutta joka tapauksessa idea on mielestäni aika hauska. Ystävänpäivään käy hyvin sydän, mutta samalla idealla voi piilokuvakakkuja tehdä toki jollain muullakin kuviolla.

Ulkolaisten sivujen ohjeissa kakkuja tehdään usein kakkuaineista, joihin sekoitetaan vain esim. neste ja kananmuna ja siksi tämäntyylisissä ohjeissa oli monessa käytetty kahtaa eri kakkua. Itse päätin tehdä kakun kuitenkin samasta taikinasta, jotta ei tarvitsisi tehdä kahta taikinaa. Kun hedelmävadilla oli banaaneita päässyt hiukan ylikypsäksi, päädyin nimenomaan banaanikakkuun. Banaanikakkua ei edes kannata tehdä, jos banaanit eivät ole tarpeeksi kypsiä. Kakusta tulee sitä parempi, mitä kypsempiä banaanit ovat, eli jo mustakuoriseksi menneet banaanit käyvät tähän parhaiten.

BANAANIKAKKU PIILOSYDÄMELLÄ (iso kakku, suureen leipävuokaan)

4-6 kypsää banaania (isoja 4, pieniä 6)
4-6 rkl sitruunamehua
400 g voita tai margariinia
4  dl sokeria
2 dl fariinisokeria
6 kananmunaa
8 dl vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
4 tl vaniljasokeria
n. 2 tl raastettua muskottipähkinää
4 tl kanelia
2 tl inkivääriä
4 rkl tummaa rommia

Punaista taikinaa varten:
n. 1/2 tl punaista pastaväriä

Tee ensin koko taikina, josta erotetaan osa, joka värjätään punaiseksi ja paistetaan ensin, jolloin saadaan kakun sisään leivottavat sydämet. Taikina on suuri, joten tee se suureen taikinakulhoon.

Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen, kiertoilma 180-asteeseen. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla.

Soseuta banaanit lautasella haarukalla ja lisää joukkoon sitruunamehu sekoittaen, banaanien tummumista ehkäisemään.

Vatkaa pehmeä rasva + sokeri vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi esim sähkövatkaimella.


Lisää munat yksitellen joukkoon samalla vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää jauhoseosta vuorotellen banaanisoseen kanssa vaahdon sekaan. Lisää vielä rommi halutessasi sekaan ja sekoita se taikinan joukkoon. Rommia tässä on niin vähän, ettei se juurikaan maistu, mutta antaa kuitenkin mukavan lisätwistin kakkuun. Alkoholi haihtuu kakkua paistaessa pois, joten on myös lapsille sopivaa, vaikka laittaisitkin rommia mukaan.

Ota taikinasta erilleen toiseen kulhoon noin 5 dl taikinaa ja lisää sen sekaan punaista pastaväriä. Väri saa olla aika voimakas tässä vaiheessa, koska se haalistuu hiukan paistaessa. Sekoita tasaiseksi. Minulla oli värinä ruusunpunainen, mutta kirkkaanpunainen käy myös hyvin.


Levitä taikina tasaisesti uunipellille ja paista uunin keskitasolla n. 12-16 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla, ellei tikkuun tartu taikinaa, kakku on kypsä.

Nosta kakku leivinpapereineen ritilälle jäähtymään.

Voitele varsinaista kakkua varten suuri suorakaiteenmallinen leipävuoka ja jauhota se kevyesti. Voit halutessasi leikata myös vuoan pohjalle leivinpaperin. Laske tässä vaiheessa uunin lämpö 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen.

Kun punainen kakkulevy on jäähtynyt, leikkaa levystä sydämenmallisella piparimuotilla sydämiä. Kakkuun tarvitaan sydämiä melko paljon, joten asettele piparimuotti aina niin, että saat levystä mahdollisimman paljon sydämiä. Minulla oli noin 5 cm kokoinen sydänmuotti. Pienempi muotti voi olla, muttei juurikaan isompi, koska kakkuun pitää mahtua vaaleaa taikinaa sekä sydämen alle, että päälle.


Laita leipävuokaan ensin kerros vaaleaa taikinaa. Asettele sen päälle sitten riviin punaisia sydämiä tiukasti toisiinsa kiinni koko vuoan matkalle. Halusin, että kumoamisen jälkeen päälle tulee kakusta tasainen pinta, joten laitoin sydämet kantaosa ylöspäin, jotta kakun kumouksen jälkeen sydänkuvio tulee oikeinpäin. Lisää sitten vaaleaa taikinaa varovasti sydänrivistön molemmille puolille ja lopuksi myös sydänkuvioiden päälle niin, ettei sydämiä näy enää ollenkaan. Jos koko kakkutaikina ei mahdu leipävuokaasi, voit paistaa lopputaikinasta muutaman muffinsin.


Nosta leipävuoka uuniin ja paista tunnin verran uunin alatasolla. Kokeile kypsyyttä tikulla. Jos tikkuun ei tartu taikinaa, kakku on kypsä.  Kumoa kakku vasta hieman jäähtyneenä.

Jos haluat, voit koristella kakun vielä kumoamisen jälkeen kuorrutuksella ja sokerisydämillä

Kuorrutus:
6 rkl tomusokeria
6 tl vettä
sokerisydämiä kuorrutuksen päälle

Sekoita tomusokeri ja vesi keskenään, kunnes saat sileän melko notkean kuorrutuksen aikaan. Levitä kuorrutus lusikalla kakun päälle ja anna osan kuorrutuksesta valua kakun reunoille. Lisää halutessasi kuorrutuksen päälle ennen sen jähmettymistä vielä sokerisydämiä.

Kakku säilyy huoneenlämmössä kuvun alla muutaman päivän. 
 

Tästä kakusta jää yli jonkun verran tuota punaista kakkua, tai oikeastaan epämääräisiä kakkupaloja, kun kakkulevystä leikataan sydämet. Seuraavaksi blogiin tulossa ohje, mihin olen hyödyntänyt nuo ylijäämäpalat.

4 kommenttia:

  1. Hieno! Ja tosi hyvät kuvat noista työvaiheista.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Rommirusina :). Työvaiheista mun tulee yleensä otettua vähän liian vähän kuvia. Mutta tätä olisi ollut hankalampi tajuta pelkästään kirjoitetusta tekstistä. Ja nyt alkaa luonnonvalokin taas paremmin riittämään kuvaamiseen, kun ollaan menossa kovaa vauhtia kesää kohti :).

    VastaaPoista
  3. Ihana! Olen usein miettinyt miten tällainen kakku oikein tehdään, ja nyt siihen tulikin hyvät vinkit, kiitos :) Todella kauniin näköinen sydänyllätys kakun sisällä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Suklaapossu :). Ulkonäköön nähden tällainen kakku on itseasiassa helpompi tehdä kuin luulisi. Kun kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa, ajattelin laittaa myös nuo vaihekuvat, jotta tuo "rakentelu" olisi helpompi ymmärtää.

      Poista