torstai 26. maaliskuuta 2015

Kuhaa & paksoita aasialaisittainNopea, helppo ja terveellinen arkiruoka, jossa on Aasian makuja. Aineosalista on melko pitkä, mutta sitä ei kannata pelästyä. Suurin osa aineista laitetaan joko sellaisenaan tai hiukan pienemmäksi paloiteltuna pieneen monitoimikoneeseen/blenderiin tai mortteliin, jossa niistä tehdään maustetahna. Suurin osa tahnasta käytetään kuhan marinointiin, osa paksoin wokkaamiseen.


KUHAA & PAKSOITA AASIALAISITTAIN  (4:lle)

Kuhafileet ja maustetahna:
3 rkl öljyä
2 isoa/4 pientä kuhafilettä

Maustetahna:
1 banaanisalottisipuli (tai 2 tavallista salottispulia)
3/4 solo valkosipulista (tai 3 valkosipulin kynttä)
2 rkl tuoretta korianteria, hienonnettua
1 limen mehu
1 punainen chili, kalvot+siemenet poistettuna
1 rkl kookospalmusokeria
1 rkl soijakastiketta
1 rkl kalakastiketta
4 cm:n pala inkivääriä, kuorittuna ja paloiteltuna
0,5 tl suolaa
n. 6 pyöräytystä mustapippuria myllystä
1 rkl seesamiöljyä
1 sitruunaruoho

Wokattu paksoi:
1 rkl öljyä
5 rkl itsetehdystä maustetahnasta
1 paksoi ( tai 2 pientä paksoita)

Koristeluun:
Limeä, tuoretta korianteria ja chiliä siivuina (siemenet ja välikalvot poistettuna)

Ota kuhafileet lämpenemään huoneenlämpöön siksi aikaa, kun teet maustetahnan sille.

Maustetahna:
Poista sitruunaruohosta kova kanta ja uloin lehtiosa. Hakkaa sitruunaruohoa hiukan esimerkiksi veitsen kahvaosalla, jotta se pehmenee hiukan. Paloittele se pienemmiksi paloiksi ja laita palat pieneen monitoimikoneeseen/blenderiin tai mortteliin.  Lisää kaikki loput maustetahnan ainekset ja hienonna ne maustetahnaksi.

Ota maustetahnasta 5 rkl tahnaa sivuun paksoin wokkausta varten. Levitä loppu maustetahnasta laakealle lautaselle kuhaa varten.

Kuhafileet:
Jos kuhafileet ovat isoja, leikkaa ne 2-3 palaan, pienet kuhafileet voit paistaa kokonaisina. Kääntele kuhafileet maustetahnassa, niin että ne maistuvat joka puolelta. Jätä maustumaan n. 10 minuutiksi.  Voit pestä ja paloitella paksoin sillä välin.

Kuumenna sitten wokissa/pannussa 3 rkl öljyä ja nosta kuhafileet varovasti pannulle. Kypsennä kuhafileet molemmin puolin.

Wokattu paksoi:
Pese paksoi ja leikkaa kantaosa pois. Laita se valumaan puhtaan keittiöpyyhkeen päälle/talouspaperin päälle, jotta suurin osa kosteudesta valuu pois.

Paloittele paksoi, leikkaamalla lehtiruoteja vastaan, haluamasi kokoisiin paloihin. Kuumenna öljy wokissa/pannussa ja lisää siihen aiemmin syrjään laittamasi 5 rkl maustetahnaa. Wokkaa varsiosasta eli lehtiruodista leikkaamiasi paloja pari minuuttia wokissa käännellen. Lisää sitten vasta loput paksoin palat eli lehtiosat ja wokkaa vielä 1-2 minuuttia.

Annostele kuhaa ja paksoita lautasille ja koristele annokset halutessasi tuoreella korianterilla, limellä ja chilisiivuilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti