sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Kinderpiirakka/Suklaapiirakka



Kinderpiirakka taitaa olla tämänhetken Mokkapala, sen verran suosittua tämä melko helppotekoinen suklaaherkku nykyään on. Pakkohan minunkin oli sitä kokeilla, jotta tiedän, mistä puhutaan. Taru on hehkuttanut blogissaan useamman kerran Kinderpiirakkaa ja sen verran herkun näköistä se on ollut hänen kuvissaan, että ohjeen otin Tarulta (tehden siihen ihan pieniä muutoksia), Tarun Taikakakut -blogista täältä.

Helppotekoinen, mehevä suklaapiirakkapohjataikina valmistuu yhdessä kulhossa ilman vatkausta. Paistetun piirakkapohjan jäähdyttyä, sen päälle levitetään vaniljainen voikreemi ja voikreemi jähmetetään kylmässä. Herkun kruunaa maitosuklainen kuorrutus, johon voi vielä tehdä koristelun sulatetulla valkosuklaalla (tai vaikka srösseleillä tms.) Kuulostaako hyvältä? Hyvää tämä olikin, vaikkakin melko makeaa. Alkuperäisessä ohjeessa oli niin paljon sokeria (6 dl), että uskaltauduin jättämään siitä desin sokeria pois. Eipä kaivannut tuota puuttuvaa desiä, edelleen piirakka oli makeaa, eikä sen rakenne kärsinyt sokerin vähentämisestä.

KINDERPIIRAKKA (Pellillinen/50 cm uuni)

5 dl sokeria (ohjeessa 6 dl, 5 dl riitti paremmin kuin hyvin)
5 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljajauhetta (ohjeessa 2 tl vaniljasokeria, mutta vaniljajauhe on vahvempiaromista)
4 tl leivinjauhetta
6 rkl tummaa kaakaojauhetta
1,5 tl espresso -jauhetta (oma lisäys, korostaa suklaakakun makua)
3 dl kiehuvaa vettä
300 sulaa margariinia/voita
4 munaa

Voikreemi:
150 g voita, huoneenlämpöistä
5 dl tomusokeria
2 tl vaniljajauhetta (ohjeessa 4 tl vaniljasokeria)
2 rkl maitoa (oma lisäys)

Suklaakuorrutus+koristelu
250 g maitosuklaata sulatettuna
7 palaa valkosuklaata koristeluun
(tai esim. strösseliä, valkosuklaalastuja tms.)

Piirakka:
Laita uuni kuumenemaan 200-asteeseen, kiertoilma 180-asteeseen. Vuoraa syvä uunipelti leivinpaperilla.

Sekoita suuressa kulhossa keskenään sokeri, vehnäjauhot, vanilja, leivinjauhe ja kaakao. Kiehauta vesi+margariini/voi keskenään, kunnes rasva sulaa. Lisää kuvien aineiden joukkoon, sekoita tassaiseksi. Lisää sitten vielä munat yksitellen, samalla sekoittaen taikinaan.

Levitä  taikina tasaisesti esivalmistelemallesi pellille ja paista uunin keskitasossa n. 30 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla kuitenkin jo hiukan aiemmin. Jos tikkuun ei tartu taikinaa, on piirakka kypsä. Minulla ainakin piirakka oli kypsä kiertoilmalla paistettuna jo noin 20 minuutin jälkeen. Mutta on tietenkin hyvin paljon kiinni uunipeltisi koosta ja uunisi tehosta.

Anna pohjan jäähtyä pellillä ritilän päällä ennen kreemin levitystä, ettei lämmin pohja sulata voikreemiä.

Voikreemi:
Vatkaa pehmeä voi, sokeri ja vanilja keskenään kulhossa sähkövatkaimella kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Minulla kreemistä tuli sen verran paksun oloista, että lisäsin pari ruokalusikallista maitoa kreemin sekaan ja vatkasin sen vielä sileäksi, jotta sain siitä sopivan levittyvää.

Levitä kreemi tasaisesti jäähtyneen piirakkapohjan päälle esimerkiksi palettiveitsellä. Laita kylmään jäähtymään ennen suklaakuorrutuksen levitystä, ettei kreemi ja suklaa sekoitu keskenään lämpöisen suklaan lisäyksen johdosta. Minulla oli piirakka jääkaapissa n. 20 minuuttia ennen suklaakuorrutuksen lisäystä.

Suklaakuorrutus:
Sulata paloiteltu maitosuklaa varovasti kulhossa mikrossa puoliteholla, välillä sekoittaen tai vesihauteessa. Jos haluat koristella suklaakuorrutuksen valkosuklaa raidoilla/marmoroiden jne., sulata myös valkosuklaa pienessä minigrip -pussissa.

Tarun vinkkiä noudattaen, levitin maitosuklaan parissa-kolmessa erässä varovasti voikreemin päälle. Käytin palettiveistä, joka on tällaisessa näppärä, mutta nuolija/veitsi tai vastaava käy myös. Jos koko maitosuklaan levittää kerralla, kylmä voikreemi jähmettää suklaata sen verran nopeasti, että se saattaa jähmettyä osittain, ennen kuin sen saa tasaisesti levitettyä. Koristele samantien pinta valkosuklaalla (tai ripottamalla suklaan päälle vaikka strösseliä). Leikkaa pieni reikä Minigrip -pussin kulmaan ja pursota valkosuklaasta haluamasi kuvioita maitosuklaan päälle. Marmoroitua pintaa saa niin, että pursottaa raitoja, ja samantien vetää varovasti raitoja vastaan esim. coktail -tikulla ylöspäin, seuraava veto alaspäin. Kopauta sitten peltiä pöytää vasten, jotta pinta tasoittuu.

Laita piirakka vielä hetkeksi kylmään, jotta suklaa jähmettyy, ennen kuin leikkaat sen paloiksi. Jääkaappikylmän piirakan kannattaa antaa lämmetä hetken huoneenlämmössä, jotta siitä saa leikattua kauniit palat, ilman suklaan lohkeamista. Leikkaa epätaiset reunat ensin pois, jotta saat siistejä paloja.Veitsi kannattaa myös pestä/pyyhkäistä puhtaaksi joka leikkuupinnan leikkuun jälkeen, jotta leikkuukohdat pysyvät siistinä.

VINKIT:
Tarun mukaan piirakkapohjasta tulee parempi margariinilla kuin voilla, mutta päälletuleva voikreemi kannattaa tehdä voista. Itse laitoin pohjaan 1,5 dl juoksevaa Sunnuntain kasvirasvaa ja 1,5 dl voita. Hyvä tuli niin, mutten tietenkään osaa verrata muuhun, koska tein nyt tätä ensimmäistä kertaa.

Taru vinkkasi myös, että piirakka soveltuu erinomaisesti pakastukseen ja säilyy tiiviissä rasiassa jääkaapissa useamman päivän (ellei joku syö sitä :)). Kuulemma melkein parempaa vielä pienen säilytyksen/pakastuksen jälkeen, kuin uunituoreena.

Kinderpiirakka on erinomainen leivonnainen esimerkiksi juhliin, kun kerta-annoksesta tulee suuri määrä leivoksia, voi leipoa hyvissä ajoissa etukäteen ja kestää hyvin myös pakastuksen. Juhliin piirakka kannattaa leikata pieniin paloihin, jolloin arvioisin siitä riittävän noin 30 hengelle.

Ihanaa, että päivänvaloa riittää taas pitkän pimeän kauden jälkeen myös blogikuvauksiin pitkälle iltaan!

4 kommenttia:

  1. Minäkin olen kinderpiirakkaa leiponut ja hyväähän se on :) Muistan, että samantyyppisiä reseptejä on kierrellyt blogeissa jo kymmenisen vuotta sitten, mutta nyt kinderi tuntuu lyöneen kunnolla läpi. Johtuisikohan osittain houkuttelevasta nimestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää ja makeaa, juu. Ahaa, itse olen sen verran vähän aikaa lueskellut ruokablogeja, että luulin, että tämä on nyt parin viime vuoden juttu. Niin, iskevä nimi voi välillä olla syy siihen, miksi joku resepti nousee suosituksi.

      Poista
  2. Tätä olen meinannut kokeilla, mutta tuo sokerin määrä on hirvittänyt...ehkä uskallan nyt testata vähemmällä määrällä :) ps. Olen melko vasta löytänyt blogisi ja jo monta ohjetta on löytänyt kirjanmerkkeihini. Tykkään tosi paljon tavastasi kirjoitta ja jakaa pieniä vinkkejä reseptien lomassa!
    T.sweety

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sweety kommentista ja kiva, että olet löytänyt blogiini - tervetuloa :). Ja olipas ihanaa saada näin positiivista palautetta. Kyllä tuo 5 dl tässä Kinder -piirakassa sokerin määräksi riittää paremmin kuin hyvin. Makeuden kannalta ihan varmasti riittäisi vielä vähempikin, mutta en uskalla kokeilematta sanoa, muuttuisiko sitten jo tuo pohjan rakenne jotenkin.

      Poista