sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Ruusuiset omenaleivokset + muuta omenaista

 
  

Tällaisia ruusuisia omenaleivoksia olen nähnyt useammassa paikassa. Ohjeen näihin otin Hembakat 6/2015 lehdestä. Muutin ohjetta jonkun verran, koska lehdessä olleen ohjeen mukaan tehtynä ainakin  omat omenaleivokseni olivat ihan raakoja sisältä, mutta vastaavasti omenasiivujen reunat olivat hiukan kärähtäneet. Tein toisen erän, johon lisäsin paistoaikaa, mutta suojasin omenaruusut paiston ajaksi "ruusun" päälle viritetyllä nurinpäinkäännetyllä muffinsipaperilla. Tämä kikka toimikin hyvin, eivätkä ohuet omenasiivut ruskistuneet liikaa suojauksen ansiosta. Lisäksi leikkasin voitaikinan alareunasta osan pois taikinan rullauksen jälkeen, jolloin taikinaa ei tullut leivoksen alaosaan niin paljoa. Hiukan taikinaiseksi tuo leivos edelleen jäi sisältäpäin, mutta ei kovin häiritsevästi, vaikkakaan voitaikina itsessään ei oikein pääse näissä oikeuksiinsa, kun lehtevyys puuttuu. Nämä ovat kyllä hauskannäköisiä ja melko helppotekoisiakin.

OMENALEIVOKSET (5 kpl + 5 kpl pieniä reunapalaleivoksia)

2 omenaa (mielellään punaisia)
vettä
1/2 sitruunan mehu
3 rkl aprikoosimarmeladia
1 rkl vettä
5 valmiiksi kaulittua voi-/lehtitaikinalevyä

Täyte:
Jauhettua kanelia
sokeria
100 g mantelimassaa

Koristeluun:
Tomusokeria

Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen. Laita muffinsipellin koloihin 10 muffinsipaperia (mielellään melko tukevia). Ota leivinpaperoidulle pellille 5 voi-/lehtitaikinalevyä sulamaan siksi ajaksi, kun valmistelet omenasiivut.

Kuumenna aprikoosimarmeladi ja vesi mikrossa kulhossa ja jätä odottamaan. Raasta mantelimassa, jätä odottamaan.

Laita syvälle lautaselle vettä, purista siihen 1/2 sitruunan mehu. Pese omenat hyvin, leikkaa ne puoliksi, poista siemenkota ja siivuta ohuiksi puoliympyröiksi. Kannattaa laittaa omenasiivuja sitruunaveteen sitä mukaa kuin niitä siivuttaa, etteivät ne ala ruskettumaan (Kuva 1).


Kypsennä omenasiivuja mikrossa täysiteholla 3 minuuttia. Kaada sitten omenasiivut siivilään ja valuta vesi huolellisesti pois. Kannattaa vielä taputella talouspaperilla siivuja, jotta sat niistä ylimääräisen kosteuden pois.

Kauli voi-/lehtitaikinalevyjä pidemmäksi. Levitä koko matkalle aprikoosimarmeladia. Lado omenasiivuja limittäin taikinan pitkän sivun reunaan niin, että omenasiivut  ovat limittäin ja omenasiivujen yläreuna jää taikinan ulkopuolelle. Ripota kanelia ja sokeria omenasiivuille ja taikinalle. Ripota vielä raastettua mantelimassaa taikinalevylle (Kuva 2). Huom! Otin nämä vaihekuvat ensimmäisestä erästä. Kuvasta poiketen kannattaa kaneli, sokeri ja mantelimassa levittää koko taikinalevylle.

Leikkaa taikinan alareunasta koko pitkän sivun matkalta ohuehko kaistale taikinaa pois. Taita taikinan alareuna omenasiivujen alaosan päälle ja rullaa taikinalevy sitten rullalle. Aseta se pystyyn muffinsipellillä olevaan muffinsipaperiin. Rullaa myös leikkaamasi taikinasiivu rullalle ja nosta sekin muffinsipaperiin. Toista sama kaikkien taikinalevyjen kohdalla.

Nosta muffinsipelti ritilän päälle, aseta nurinpäinkäännetty muffinsipaperi kevyesti  jokaisen leivoksen päälle ja paista uunin alatasolla noin 40 minuuttia.

Tarjoile omenaleivokset  ja pienemmät rullaleivokset lämpöisenä joko sellaisenaan tai vaniljakastikkeen kanssa. Ripauta leivosten koristeeksi tomusokeria siivilän läpi.

Tänä vuonna on sen verran heikko omenavuosi, että esim. oman pihan kääpiöomenapuihin tuli yhteensä 8 omenaa, jotka tuli syötyä ihan sellaisenaan. Onneksi kaupasta saa kuitenkin kotimaisia omenia leivontaa varten. Kasaan tähän samalla hiukan omenaisia ohjeita, blogissani jo aiemmin oleviin omppua sisältäviin ohjeisiin.

Jenkkityylinen omena-suolakaramelliboston


Omena-puolukkapiirakka


Omenasose/-hillo


Helppo ja nopea omenapaistos


Tarte Tatin


Omenapiirakka marengilla


Omenatosca


Jenkkityyliset omenapannarit


Uunissa paistetut omenadonitsit kinuskikuorrutuksella



5 kommenttia:

  1. Tosi nätit:) Pitkään on mielessä ollut tarkoitus tehdä myös tuollaisia mutten ole saanut vielä tehdyksi:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jael :). Minullakin oli nämä aika pitkään to-do -listalla.

      Poista
  2. Ovatpa kauniita. :) Minullakin on nämä kokeiltavien listalla. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rommirusina. Heh, en sitten ollut näköjään todellakaan ainoa myöhäisherännäinen ;)

      Poista
  3. No siinä olikin omenaherkkuja kerrakseen ;D Nuo omenaruusut on kyllä tosi kauniita! Olen myös miettinyt niiden kokeilua!

    VastaaPoista