lauantai 9. tammikuuta 2016

Kylmäsavulohipizza





Helpot ja herkulliset kylmäsavulohipizzat käyvät mainiosti kevyeksi lounaaksi, iltapalaksi tai kuplivan tai viinilasillisen kanssa pikkusuolaiseksi vieraille. Peruspizzasta poiketen, näissä ei ole tomaattikastiketta (eräänlainen pizza bianco siis), eikä juustoakaan kuin aivan ripaus parmesan -raastetta makua ja suolaisuutta antamaan.

Koska muut täyttet, kuin valkoinen pizzakastike, lisätään vasta paiston jälkeen, täytteitä voi helposti viilata syöjien makumieltymysten mukaan. Meidän perheessä minä esim. olin ainoa, joka halusi pizzaansa ohjeen kaikki täytteet, mukaanlukien kaprikset sekä avokadon. Kaprikset ovat muiden perheenjäsenten mielestä täysin no-no. Omituista porukkaa ;).

KYLMÄSAVULOHIPIZZAT (2-3 soikeaa pizzaa)

Pizzapohjat:
2 dl lämmintä vettä
n. 4,5 dl erikoisvehnäjauhoja (tai durum - jauhoja)
0,75 tl kuivahiivaa
ripaus suolaa
n. 10 ml öljyä

Hiukan öljyä pohjien kaulintaan

Pohjien päälle ennen paistoa:
1 rkl rahkaa
2 rkl turkkilaista jogurttia
1 tl valkoista balsamicoa
0,5 tl sinappijauhetta
mustapippuria, suolaa
1/2 sitruunan raastettu kuori

n. 2 tl parmesania raastettuna

Täytteet/paiston jälkeen:
150 g kylmäsavulohifilettä siivuina
kapriksia
rucolaa
1/2 punasipulia ohuina puolirenkaina
1 avokado siivuina
tuoretta tilliä
raastettua sitruunankuorta


Pizzataikina:
Tee taikina joko yleiskoneessa tai käsin taikinakulhossa. Sekoita desiin jauhoja kuivahiiva. Laita taikinakulhoon lämmin vesi (42-asteinen, eli selkeästi kättä lämpimämpi vesi) ja lisää jauho-kuivahiivaseos. Käytä konetta tai vaivaa käsin, jotta saat taikinaan hyvän alun sitkolle. Lisää sitten pikkuhiljaa, samalla taikinaa alustaen, lisää jauhoja. Käytä konetta noin 5 minuuttia tai vaivaa käsin hiukan pidempään. Lisää sitten suola ja öljy ja vielä lisää jauhoja, kunnes saat sopivan tuntuisen taikinan.  Käytä konetta vielä noin 5 minuuttia tai vaivaa käsin hiukan pidempään.

Öljyä kevyesti iso kulho ja laita pizzataikina siihen nousemaan. Peitä puhtaalla muovipussilla tai tuorekelmulla. Jätä huoneenlämpöön taikina nousemaan mielellään jopa 3-4 tunniksi tai minimissään 1/2 tunniksi. Kauemmin kohonnut pizzataikina on maukkaampi. Voit myös laittaa pizzataikinan tässä vaiheessa jääkaappiin, jossa se kohoaa hitaammin ja paistaa pizzat vasta seuraavana päivänä. Jääkaappisäilytetty pizzataikina kannattaa otta huoneenlämpöön lämepenemään  minimissään noin 20 minuuttia ennen pizzojen tekoa.

Ennen paistoa:
Laita uuni kuumenemaan 270-asteeseen, kiertoilma 250-asteeseen. Laita 2 peltiä  uuniin kuumenemaan myös.

Sekoita jogurtti, rahka, balsamico, sinappijauhe, mustapippuri, suola ja raastettu sitruunankuori keskenään. Jätä odottamaan.

Kauli pizzapohjat 2-3 leivinpaperin päällä hellävaraisesti öljyä ja jauhoja apunasi käyttäen ohuiksi soikeiksi pohjiksi ja levitä niiden päälle valkoinen pizzakastike. Kun kaulit hellävaraisesti, et poista taikinasta liikaa ilmaa. Raasta ripaus parmesania päälle. Vedä pohjat leivinpapereineen kuumille pelleille ja paista noin 9 minuuttia, kunnes ruskistuvat ja pohjat rapeutuvat. Vaihda tarvittaessa välillä peltien paikkaa.

Paiston jälkeen:
Levitä kuumien pizzojen päälle lohifileet, kaprikset, avokado, punasipulirenkaat, raastettua sitruunankuorta, tilliä sekä rucolaa ja tarjoa heti lämpimänä.

VINKIT:

- Pizzataikinaan saa parhaan maun pitkällä kohotuksella. Paras tapa on tehdä taikina jääkaappiin valmiiksi ja käyttää vasta seuraavana päivänä. Silloin taikinan kannattaa antaa lämmetä huoneenlämmössä n. 30 minuuttia ennen työstöä.

- Pizzataikina säilyy jääkaapissa hyvin jokusen päivän. Jos teet isomman taikinan, siitä voi paistaa osan kerrallaan. Pizzan rakenne ei ole hyvä uudelleenlämmittäessä, joten sitä kannattaa paistaa menekin mukaan

-Durumvehnäjauhot sopivat tavallisia vehnäjauhoja paremmin pizzan tekoon, koska pohjat on helpompi kaulia, mutta tavalliset vehnäjauhot käyvät myös. Itse käytän lähes kaikkeen leivontaan erikoisvehnäjauhoja. Ne käyvät melkein kaikkeen leivontaan hyvin.

-. Leivinpaperille voi myös ripotella hiukan polentaa. Se ei tartu samalla tavalla kiinni pizzapohjaan kuin jauhot

- Jos pizzataikinaa on hankala kaulia ja se vetäytyy taikaisin muotoonsa, painele siihen vieri viereen sormilla painaumia (kuten foccaciaan tehdään ennen paistoa), jolloin kauliminen helpottuu.


6 kommenttia:

  1. Kivan erilainen pizza tämä, voisipa joskus kokeilla. Kylmäsavulohi on kyllä ihanaa. :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylmäsavulohi on tosiaan hyvää melkein missä vaan. Kannattaa kokeilla, tämä oli hyvää. Vähän kuin pizzan ja piirakan välimuoto. Mukavaa viikonlopun jatkoa :)

      Poista
  2. Älyttömän hyvännäköisiä pitsoja! Maistuis mullekin kaikilla mausteilla ;)
    Mä olen tehnyt niitä tarte flambée-pitsoja joissa on valkoinen kastike ranskankermasta ja siis todella hyvin toimii pitsassa tälläinen kastike!
    http://taikakakut.blogspot.fi/2013/08/tarte-flambee-suppilovahveroista.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru :). Joo, sekä pizza biancossa että tarte flambéessa käytetään kastikkeena ranskankermaa ja lisäksi yleensä melko reilusti juustoa. Tämä nyt hiukan erilainen viritelmä ja lisäksi vähän vähärasvaisempi. Olipas hyvänkuuloiset nuo suppisversiot myös sinulla, kävin kurkkaamassa. Sienet ja pekoni on hyvä pari.

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Paljon kiitoksia Ariela :). Näitä täytyiskin tehdä uudestaan, olivat sen verran hyviä.

      Poista