lauantai 2. tammikuuta 2016

Pomegranate-Rose Water Cheesecake




Hyvää alkanutta vuotta 2016! Toivottavasti uusi vuosi tuo tullessaan kaikkea hyvää. 
Tällä kakulla meillä juhlistettiin vuoden ensimmäistä päivää. Juustokakku on hiukan eksoottisempi makumaailmaltaan, täytteiden ruusuveden ja granaattiomenan ansiosta. Pohja on kuitenkin perinteinen keksipohja Digestive -kekseistä. Tein kakun korkeareunaiseen 18-senttiä halkaisijaltaan olevaan  irtopohjavuokaan ja käytin lisäksi reunakalvoa, koska halusin kakusta korkean. Mikäli sinulla ei ole korkeareunaista irtopohjavuokaa, kannattaa kakku tehdä vaikka 24-senttiä halkaisijaltaan olevaan irtopohjavuokaan, jolloin kakusta tulee huomattavasti matalampi.

Pidän melko pehmeistä juustokakuista, mutta tämä oli jo sillä rajalla, että se pysyi muodossaan, joten lisäsin allaolevaan ohjeeseen molempiin täytteisiin yhden liivatelehden, jotta kakusta tulee hiukan napakampi.

Granaattiomenan mehun voit joko puristaa granaattiomenista tai käyttää valmiina saatavaa granaattiomenan mehua. Itse käytin sekä valmista mehua että granaattiomenaa, koska halusin granaattiomenan siemeniä kakun päälle koristeeksi. Kuvissa tuo kiille näyttää paljon tummemmalta, mitä se oli luonnossa. Luonnossa se oli paljon kauniimman värinen. Vaikka nyt ollaankin menossa jo oikeaan suuntaan luonnonvalon kanssa, kestää vielä aikansa, ennen kuin luonnonvalo on ideaalinen ruokakuvauksia ajatellen.

POMEGRANATE-ROSEWATER CHEESECAKE
 (n. 10:lle - 18 cm:n korkeareunaiseen irtopohjavuokaan)

Keksipohja:
90 g Digestive -keksejä
40 g voita

Täytteet/yhteinen täyte, joka jaetaan puoliksi ennen 1. ja 2. täytteen maustamista:
1 Flora Vispi
1 prk/250 g mascarponea
1 prk kondensoitua maitoa
2 dl turkkilaista jogurttia
2,5 rkl tomusokeria
0,5 tl vaniljajauhetta/1,5 tl vaniljasokeria

1. täyte/punainen:
1/2 yhteisestä täytteestä
4 rkl granaattiomenamehua
4 liivatelehteä

2. täyte/valkoinen:
1/2 yhteisestä täytteestä
2 tl ruusuvettä
1,5 rkl vettä

Kiille:
2 dl granaattiomenamehua
1 dl vettä
1,5 dl hyytelösokeria

Koristeluun esim.:
Granaattiomenan siemeniä
Minimarenkeja
Myrkyttömiä ruusunterälehtiä (omani tein Candy Claysta)
Valkosuklaapäällysteisiä pakastekuivattuja vadelmia.

Pingota irtopohjavuoan reunan ja pohjan väliin leivinpaperi. Laita 1. täytteen liivatteet pehmenemään kylmään veteen.

Sulata voi mikrossa/kattilassa. Murskaa Digestive -keksit koneessa tai tukevassa pakastepussissa kaulimella päältä ajellen. Sekoita voisula ja keksimurska ja painele se esivalmisteltuun vuokaan. Laita peitettynä jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

Yhteinen täyte:
Vatkaa sähkövatkaimella Flora Vispi vaahdoksi. Jätä odottamaan. Älä pese vatkaimia.

Yhdistä toiseen kulhoon mascarpone, kondensoitu maito, turkkilainen jogurtti, tomusokeri ja vaniljajauhe. Pyöräytä samoilla vatkaimilla, joilla vatkasit Flora Vispin, aineet sekaisin. Älä vieläkään pese vatkaimia. Nostele täytteen sekaan vatkattu Flora Vispi -vaahto nuolijalla nostellen. Jaa täyte nyt kahtia. Laita 1/2 täytteestä jääkaappiin peitettynä odottamaan 2.täytteen tekoa. 

1. täyte/punainen:
Lisää toiseen puolikkaaseen täytteesta 2 rkl granaattiomenamehua (loppu 2 rkl kuumennetaan liivatelehtiä varten).

Kuumenna loppu 2 rkl granaattiomenamehua ja liota siihen käsin kuivaksi puristamasi liivatelehdet. Anna hetki jäähtyä välillä sekoittaen, ennen kuin sekoitat sen täyteseokseen ohuena nauhana, koko ajan samalla vatkaten hiljaisella nopeudella. 

Ota irtopohjavuoka kylmästä ja viritä vuoan reunoille reunakalvo, mikäli käytät sitä. Mikäli et käytä reunakalvoa, voitele vuoan reunat kevyesti öljyllä ja ripota reunoille tomusokeria. Kaada täyte keksipohjan päälle. Kopauta vuokaa pöytään pari kertaa, jotta täyte leviää tasaisesti ja mahdolliset ilmakuplat poistuvat. Laita jääkaappiin peitettynä hyytymään minimissään 30-45 minuutiksi.

2. täyte/valkoinen:
Laita 2. täytteen liivatteet pehmenemään kylmään veteen.

Sekoita kylmässä olleeseen 1/2 täytteeseen 2 tl ruusuvettä, nuolijalla nostellen. Kuumenna 1,5 rkl vettä miksossa/kattilassa ja liota siihen käsin kuivaksi puristamasi liivatelehdet. Anna hetken jäähtyä, välillä sekoittaen, ennen kuin sekoitat ne täytteeseen ohuena nauhana, samalla nuolijalla sekoittaen.

Ota juustokakku kylmästä. Valuta varovasti valkoinen täyteseos punaisen päälle.  Kopauta vuokaa pöytään pari kertaa, jotta täyte leviää tasaisesti ja mahdolliset ilmakuplat poistuvat. Laita taas kylmään peitettynä noin tunniksi.

Kiille:
Kuumenna kattilassa granaattiomenamehu ja vesi kiehuvaksi. Sekoita kiehuvaan seokseen, koko ajan samalla sekoittaen hyytelösokeri. Sekoita, kunnes kiehahtaa uudestaan.

Ota seos pois levyltä ja jätä jäähtymään. Sekoittele melko usein, ettei seos kuorru.

Ota juustokakku pois kylmästä ja valuttele hiukan jäähtynyttä seosta varovasti lusikan avulla juustokakun pinnalle. Kun olet laittanut osan seoksesta, voit valutella sitä hiukan reippaammin. Kopauta taas hiukan vuokaa pöydän pintaan ja laita kylmään hyytymään minimissään kolmeksi tunniksi tai seuraavaan päivään.

Koristelu:
Halusin käyttää koristelussa myös niitä aineita, joita juustokakussa on makuna, joten käytin koristelussa sekä granaattiomenan siemeniä että ruusunterälehtiä. Minulla ei ollut myrkyttömiä ruusunterälehtiä saatavilla, joten tein kakkuuni ruusunterälehdet Candy Claysta. Ohjeen Candy Clayn tekoon löydät tarvittaessa täältä.

Käytin koristeena lisäksi aiemmin tekemiäni minimarenkeja ja kaupasta valmiina ostamiani valkosuklaapäällysteisiä pakastekuivattuja vadelmia.

Ota kakku kylmästä ja asettele koristeet kakun päälle haluamallasi tavalla.

VINKIT:

-  Candy Claysta tehdyt ruusunterälehdet sekä marengit kannattaa laittaa kakun päälle vasta hetki ennen tarjoilua, koska ne pehmenevät melko nopeasti kiilteen päällä.
- Kauniit reunat juustokakkuun saat joko käyttämällä reunakalvoa tai öljyämällä ja tomuskoeroimalla vuoan reunat kevyesti
- Korkeista kakuista saat leikattua kauniita tasaisia paloja terävällä isolla veitsellä. Pyyhi joka leikkuun jälkeen terä talouspaperiin, jotta se ei tuhraa kiillettä leikatessa
- Hyytelösokerilla tehty kiille makeuttaa kiilteen granaattiomenamehun sopivasti. Jos haluat kiilteestä napakamman, kuin hyytelösokerilla tehtynä, käytä liivatelehtiä, mutta makeuta silloin mehua kiillettä varten


6 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos Kaura :). Tämän makumaailma upposi itselleni tosi hyvin, mutta mieheni, joka ei ole ruusuveden ystävä, ei innostunut tästä kauheasti ;).

      Poista
  2. Tosi kauniin näköinen kakku ja maut kuulostavat enemmän kuin mielenkiintoisilta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tattista Taru :). Erityisesti tuo ruusuvesi jakaa kyllä mielipiteitä. Ehkä huomasitkin aiempaan kommenttini vastauksesta, ettei mieheni ole ylin ruusuveden ystävä ;).

      Poista
  3. Korkeat kakut on minusta paljon kivemman näköisiä ja siksi nykyään tuo 18 cm irtopohjavuoka on kovimmassa käytössä. En muistakaan, milloin olisin tehnyt mousse/juustokakun 20 cm suurempaan vuokaan. Granaattiomenaa olen maistanut tasan kerran, pari viikkoa sitten jouluna ja se mitä maistoin oli hiukan raaka, jonka vuoksi en innostunut kovin paljon kyseisestä hedelmästä. Kuulemma täysin kypsänä maku on paljon parempi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Jack B. Kakuissa suuntaus on selkeästi nykyään aika korkeisiin kakkuihin ja ovathan ne hauskan näköisiä. Myös minulla erityisesti 18 cm:n vuoat ovat kovassa käytössä. Vai olet aika noviisi granaattiomenan kanssa ;). Raakana ei ole ollenkaan tosiaan hyvää, kypsänä minä pidän siitä, mutta eivät kaikki granaattiomenan mausta varmaan innostu.

      Poista