keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Sitruunatartaletit sveitsiläisellä marengilla





Nämä sitruunatartaletit ovat sitruunanystävälle taatusti mieleisiä. Makeankirpeän sitruunatäytteen kruunaa vaahtokarkkimainen sveitsiläinen marenkikuorrutus. Näitä kelpasi nautiskella iltapäiväteellä katsellen nuorten leijonien kultajuhlia. Itselle nämä maistuivat vähän liiankin hyvin, onneksi syöjiä oli useampi...

Blogiani seuranneet ovat varmaan huomanneet mieltymykseni annos- ja minileivonnaisiin. Onhan niissä hiukan enemmän näperrettävää, kuin vastaavissa isokokoisissa, mutta toisaalta niiden kypsymisaika sitten on suurempia lyhyempi. Ja jos leivonnaisia jää yli, annoskokoiset ovat tarjolle asetettaessa priiman näköisiä, verrattuna leivonnaiseen, josta on jo aiemmin leikattu paloja.

Täyte on äärimmäisen helppo tehdä ja siitä riittää noin 12 kpl tartaletteja. Taikinaa jää hiukan yli, mutta lopputaikinan voi säilyttää jokusen päivää jääkaapissa tai leipoa esimerkiksi kekseiksi tai pakastaa.

SITRUUNATARTALETIT (n. 12 kpl tartalettivuokiin)

Tartalettipohjat:
4 dl vehnäjauhoja (hiukan vajaa)
125 g voita (jääkaappikylmää)
0,75 dl tomusokeria
1 kananmuna (L-koko)

Täyte:
1 prk kondensoitua maitoa
1,5 dl sitruunamehua (n. 2,5 sitruunasta)
1 (luomu)sitruunan raastettu kuori
5 keltuaista (L-kokoisista munista)

Tartalettipohjat:
Laita monitoimikoneeseen jauhot, paloiksi leikattu voi sekä tomusokeri ja käytä hetki, jotta aineet menevät sekaisin ja siitä tulee ryynimäistä. Lisää sitten kananmuna ja käytä sen aikaa, että taikinasta alkaa muodostua pallo. Jos teet taikinan käsin, nypi voi jauho-tomusokeriseokseen ja lisää sitten kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Siirrä taikina pakastepussiin/tuorekelmuun ja laita se jääkaappiin n. 45 minuutiksi.

Voitele pienet tartalettivuoat kevyesti esimerkiksi vuokasprayllä.  Kauli taikina leivinpaperoidulla työtasolla, jonka päälle olet sirotellut jauhoja, ohueksi levyksi. Ota levystä hiukan tartalettivuokaa suuremmalla pyöreällä muotilla ympyrä ja nosta se tartalettivuokaan. Painele sormin reunoille ja ota tarvittaessa ylimääräinen taikina pois veitsellä reunoista. Käytä tarvittaessa hiukan jauhoja apuna.

Voit myös nostaa kaulitun levyn vierekkäin olevien tartalettivuokien päälle ja kaulia kaulimella niiden päältä.

Tai kolmas tapa on painella nokare taikinaa sormin vuokaan.

HUOM! Jos sinulla on vain vähän tartalettivuokia, paista osa piiraista ja kumoa kypsät piiraat varovasti käteesi, josta nostat ne hyvin varovasti ritilälle jäähtymään. Tee sitten seuraava setti piiraita ja toista sama kunnes kaikki piiraasi on paistettu.

Nosta vuoat kylmään n. 20 minuutiksi.

Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen.

Pistele pohjat haarukalla, noste ne uuniritilän päälle ja paista pohjia 11 minuuttia uunin alatasolla.

Anna pohjien jäähtyä ritilällä ennen täyttöä.

Tartalettien täyttö:
Sekoita kaikki täyteaineet keskenään yhteen haarukalla sekoittaen. Lusikoi täytettä noin 2 rkl per tartaletti ja paista samassa lämmössä, uunin alatasolla vielä noin 10 minuuttia.

Jäähdytä tartaletit ritilällä, poista ne vuoista ja pursota/levitä halutessasi marenki torttujen päälle. Näihin sitruunatorttuihin marengin makeus antaa mukavaa vastapainoa, koska täyte on aika kirpeää. Jos et halua tehdä marenkia, niin voit vaikka koristella tartaletit kermavaahdolla.

SVEITSILÄINEN MARENKI
3 kananmunanvalkuaista
2 dl Siro sokeria (erikoishienoa)

Tavallistakin sokeria voit käyttää, mutta jotkut tavalliset sokerit ovat niin isokiteisiä, että ne eivät sula niin helposti ja marenkiin saattaa jäädä kokonaisia sokerikiteitä, jotka ratisevat hampaissa. Siro -sokerin kanssa tuota ongelmaa ei ole.

Laita valkuaiset ja sokeri kuumuutta kestävään kulhoon. Laita kulho vesikattilan päälle, jossa vesi poreilee hiljakseen. Älä anna kulhon pohjan koskettaa kiehuvaa vettä. Sekoittele/vatkaa valkuais-sokeriseosta koko ajan, kunnes sokerikiteet ovat liuenneet ja valkuaisseos on noin 60-asteista. Kokeile valkuaisseosta sormien välissä. Jos siinä on vielä sokerikiteitä, jatka kuumennusta ja vatkausta.

Siirrä seos yleiskoneeseen, jossa on pallovatkain ja vatkaa marenki kuohkeaksi ja viileäksi, noin 5-10 minuuttia. Tai vatkaa kulhossa sähkövatkaimella.

Levitä tai pursota marenkia sitruunatorttujen päälle ja ruskista halutessasi marengin pintaa hiukan joko tohottimella tai uunissa hetki kuuman grillivastuksen alla. Marenki on hyvää ilman ruskistamistakin tällaisena vitivalkoisena.


Itse tykkään kuitenkin hiukan ruskistaa marenkia. Laitan leivonnaiset kuumuutta kestävän alustan päälle, esim. uunipannulle, jolloin ei haittaa, vaikka tohottimen liekki hiukan osuisi alustaankin.

VINKIT:
Tartalettitaikinan voi halutessan tehdä valmiiksi jokusen päivä etukäteen ja säilyttää jääkaapissa. Myös tartalettipohjat voi paistaa valmiiksi pari päivää aiemmin ja säilyttää ilmatiiviisti huoneenlämmössä. Täyttövaiheessa ne kannattaa antaa olla tartalettivuoissa, jolloin ne pitävät paremmin muotonsa.

Riippuen, kuinka reilulla kädellä marenkia annostelet, sitä jää jonkun verran yli. Sveitsiläinen marenki säilyy jääkaapissa noin 24 h käyttökelpoisena peitettynä (päinvastoin kuin ranskalainen marenki, joka tulee käyttää nopeasti vatkauksen jälkeen). Sen voi säilyttää pursotuspussissa, kunhan sen laittaa tiiviisti suljettuun pakastepussiin tai rasiaan.

Ylijääneet leivonnaiset voi säilyttää rasiassa jääkaapissa. Parhaimmillaan tartaletit ovta kuitenkin leivontapäivänä, jolloin pohjan rapeus on suurimmillaan.



6 kommenttia:

  1. Oi, nää on mun lemppareita. Itse tehnyt monesti, tosin isomman piiraan muodossa. Lemoncurd on täydellinen kontrasti makeaan päälliseen. Tosi nätit nämä pikkuleivokset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Kaura. Kaikki sitruksiset herkut kuuluu myös omiin lemppareihin. Blogistani löytyy jo aiemmin sitruunatartaletit (nekin marengilla koristeltuna), joissa täytteenä on nimenomaan Lemon Curd, mutta näissä tuo sitruunatäyte on tehty samaan tyyliin kuin Key Lime Piessa, eli kondensoitua maitoa hyödyntäen. Vähän erilaiset siis, molemmat hyviä :).

      Poista
  2. Totta, luin tarkemmin ja Key lime piiraan tapaan tehtynä. Pitää kokeilla tätä täytettä. Itse oon tehnyt tosiaan samantapaisia mutta lemoncurd tahnalla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, molemmat täytteet on hyviä. Tämä vielä vain paljon helpompi täyte :).
      Helppo + hyvä on ihan kiva yhdistelmä.

      Poista
  3. Oo tämä meni kirjanmerkkeihin :) täytyy etsiä jostain vain tuommoiset vuat, tykkään tehdä myös annoskokojuttja enemmän. Ne on jotenkin kauniimpia ja korosteluissa voi vähän leikitellä ja vaihdella juuri kuten olit tehnytkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista :). Annoskokoiset leivonnaiset on tosiaan kivoja ja samat vuoat käyvät sekä suolaisiin että makeisiin herkkuihin, joten niillä on ainakin minulla tosi paljon käyttöä. Löysin nämä omat tartalettivuokani Clas Ohlsonilta, mutta toki niitä löytyy monesta paikkaa.

      Poista