torstai 24. maaliskuuta 2016

Pääsiäisen suklaatäytekakku





Tämä pieni 4-kerroksinen suklaakakku on nopea ja helppo kakku pääsiäispöytään. Kakkupohja paistetaan uunipellillä ja valmiista kakkulevystä leikataan kakkupohjat, jotka täytetään ja kakku kootaan suoraan tarjoilualustalle ilman erikseen hyydyttämistä. Itse halusin kakusta melko korkean, mutta koska kakun halkaisija on vain 15 senttiä, se ei ole järin stabiili sen jälkeen, kun siitä leikkaa palan. Koska itse en juuri muuta muotia nykyään seuraa, kakkutrendeissä on ihan kiva olla mukana (ainakin välillä)  ja tällä hetkellä korkeat kakut ovat selkeästi muotia. Voit toki tehdä halutessasi kakun 3-kerroksisena, hiukan suurempana halkaisijaltaan, jolloin se on paljon tukevampi.

Kakun värin voit valita mielesi mukaan. Pääsiäiseen käy hyvin esimerkiksi vaaleankeltainen, -vihreä tai -punainen. Minä valitsin tämän sinisen lähinnä siksi, että minulla oli valmiina samanvärisiä pikkumarenkeja nk. ylimääräisenä. Olin maustanut ne mustikkarouheella ja siitä oli muodostunut samalla nuo pilkut marenkeihin, joten tähän kakkuun ne sopivat mielestäni hauskasti. Jos käytät ykisvärisiä marenkeja koristeena, saat niistä samalla halutessasi pilkulliset, kun laitat ne kakun päälle, ennen kuin roiskit väripilkkuja kakkuun. Pienet pastelliset suklaamunat ovat söpöjä kaikenlaisissa pääsiäisleivonnaisissa, joten niitäkin päätyi koristeeksi kakun päälle.

PÄÄSIÄISEN SUKLAATÄYTEKAKKU (8-10:lle hengelle)

Kuivat aineet:
4,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
2 dl kaakaota, tummaa makeuttamatonta
2 dl sokeria
0,5 tl vaniljajauhetta/1,5 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
1,5 tl espressojauhetta

Kosteat aineet:
200 g rasvatonta maitorahkaa
200 g turkkilaista jogurttia
2 kananmunaa (L-kokoa)
0,5 dl (rypsi)öljyä
2 dl fariinisokeria

Lopuksi:
100 g voita
1,5 dl kiehuvaa vettä

Mascarpone-kerma/Täyte 1. ja 3.kerros:
1 dl vispikermaa
1 dl Mascarponea
1 rkl tomusokeria
0,25 tl vaniljajauhetta/1 tl vaniljasokeria

Täyte 2.+3. kerrokset:
n. 6 rkl Nutellaa

Kuorrutus/vanilja-tuorejuustokreemi:
90 g voita, huoneenlämpöistä
3 dl tomusokeria
0,5 tl vanilja-aromia
60 g tuorejuustoa (Philadelphia)
Hiukan pastaväriä haluamassasi värissä

Koristeeksi:
Pastellinvärisiä minisuklaamunia
Minimarenkeja (perusohje minimarenkeihin täällä)

Pisarat kakun reunoille ja päälle:
3 tl vanilja-aromia
2 tl tummaa kaakaojauhetta
Melko jäykkäkarvainen pensseli

Kakkupohjat:
Laita uuni kuumenemaan 175-asteeseen, kiertoilma 155-asteeseen. Vuoraa uunipellin pohja ja reunat leivinpaperilla ja suihkaise vuokaspraylla.

Sekoita kuivat aineet keskenään suuressa kulhossa. Sekoita toisessa, pienemmässä kulhossa kosteat aineet keskenään. Yhdistä kosteat aineet kuiviin, joko sähkövatkaimella hiljaisella nopeudella vatkaten, tai käsin esim. tukevaa pallovatkainta käyttäen. Taikina on melko paksua, joten helpointa ainesten sekoittaminen on sähkövatkaimella. Sekoita kuitenkin vain sen verran, etä ainekset menevät kunnolla sekaisin.

Laita voi ja vesi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää muiden aineiden joukkoon ja sekoita vielä tasaiseksi.

Lusikoi taikina esivalmistelemallesi uunipellille ja paista uunin keskitasolla noin 18-20 minuuttia.  Kakku saa jäädä melko kosteaksi, joten varo ylipaistamasta kakkua, ettei se kuivu. Anna jäähtyä uunivuoassa ritilän päällä 10 minuuttia, ennen kuin siirrät levyn leivinpapereineen jäähtymään ritilälle loppuun.

Kakun täyttö ja kasaus:
Vatkaa Mascarpone-kerman ainekset sähkövatkaimella korkeassa kulhossa napakahkoksi vaahdoksi.

Leikkaa jäähtyneestä kakkulevystä pyöreällä muotilla tai esimerkiksi sopivan kokoisen lautasen avulla halkaisijaltaan noin 15 cm kakkupohjia, mikäli teet 4-kerroksisen kakun.

Nosta ensimmäinen pohja tarjoilualustalle. Levitä sille n. 3/4 Mascarpone-kermasta. Nosta seuraava kakkulevy päälle ja paina sitä kevyesti kiinni edelliseen pohjaan, jotta saat tasaisen pohjan. Levitä sitten tähän kerrokseen n. 4 rkl Nutellaa. Paina taas uusi kakkupohja päälle, painele käsin tasaiseksi ja levitä nyt tähän väliin ensin n. 2 rkl Nutellaa ja sitten loput Mascarpone-kermasta. Nosta viimeinen kakkupohjista päälle ja painele kevyesti käsin tasaiseksi. Laita kakku kylmään siksi aikaa, kun teet kakun kuorrutukseksi tulevan vanilja-tuorejuustokreemin.

Vanilja-tuorejuustokreemiä varten vatkaa  sähkövatkaimella huoneenlämpöistä voita pari minuuttia kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää tomusokeri ja vatkaa ensin hiljaisella nopeudella, sitten nopeutta nostaen, seos kuohkeaksi. Lisää vanilja, tuorejuusto ja haluamasi väri ja vatkaa vielä hetki, jotta ainekset sekoittuvat kunnolla.

Ota kakku kylmästä, levitä vanilja-tuorejuustokreemi tasaisesti kakun pinnalle ja sivuille. Palettiveitse on tässä kätevä. Jos sinulla on leveä tasoituslasta, sen avulla sivuista saa hyvin tasaiset. Mikäli pyrit hyvin tasaiseen kakun pintaan, kannattaa ensi levittää ohuehko kerros vanilja-tuorejuustokreemiä, joka sitoo mahdolliset murut kakkuun, laittaa kakku kylmään noin 15 minuutiksi ja sitten levittää toinen kerros vanilja-tuorejuustokreemiä kakkuun.

Koristelu:
Sekoita kaakaojauhe ja vanilja-aromi keskenään, jotta saat tummanruskean "maalin" aikaiseksi. Suojaa tasoja leivnpaperilla tai vastaavalla, koska kakun lisäksi roiskeita menee väkisin muuallekin. Ota pensseliin  hiukan "kaakaomaalia" ja kokeile ensin tehdä roiskeita esim. leivinpaperille, jotta saat tuntuman. Pidä pensseliä toisella kädellä kohtisuorassa ja toisen käden sormilla "ammut" roiskeita vetämällä pensselin karvoja taaksepäin ja sitten irroittamalla otteesi. Toinen tapa on pitää pensseliä kohtisuoraan ja toisella kädellä lyödä kevyesti pensseliä pitävään käteen, jolloin saat roiskeita aikaiseksi. Kun olet tyytyväinen roiskeisiin, roiski kakun päälle ja reunoille pilkkuja.

Nosta kakun päälle haluamasi koristeet.


AURINKOISTA JA HERKULLISTA PÄÄSIÄISTÄ!


2 kommenttia:

  1. nätti kakku! itse koetin tehdä tommosia pikkupisaroita, mut tietenkin niistä tuli isompia. ihan hauskoja kuitenkin....taiteellisia! :D löytyy instagramista kuva (ainakin ihan kohta!) @ ruttsku

    ja kiva blogi, löysin tieni tänne vasta tänään, mutta seurantaan jää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Raita :). Taiteellinen kuulostaa ihan hyvältä. Täytyypä käydä kurkkaamassa Instassa. Kiva, että löysit blogini, tervetuloa :)!

      Poista