sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Sitruunanraikas pääsiäiskakku





Tämä raikas ja sitruunainen täytekakku käy hyvin pääsiäispöytään. Kakku kannattaa tehdä tarjoilua edeltävänä päivänä koristeluja lukuunottamatta valmiiksi tai minimissään 5 tuntia ennen tarjoilua, jotta se ehtii hyytyä kunnolla. Käytin kakussa koristeena sekä pieniä suklaamunia että aiemmin tekemiäni pääsiäismuna cake popseja.

SITRUUNANRAIKAS PÄÄSIÄISKAKKU (8-10:lle hengelle)

Kakkupohjat (2 X 18 CM pyöreisiin, korkeisiin kakkuvuokiin)

5 munaa rikottuna kulhoon (yleiskoneen kulhoon tai kulhoon, jossa vatkaat ne sähkövatkaimella)
Laita digitaalivaaka päälle ja tarkista, että lukema näyttää nollaa
Ota lukema ylös, esim. minulla nämä 274,5 g, eli pyöristettynä 275 g
Kerro lukema 0,7:llä, eli 275 x 0,7=192,5
Sokeria siis 192,5 g eli 193 g
Jauhoja sama 193 g, joista noin 70 % on vehnäjauhoja ja 30 %:a perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte 1: Sitruunakiisseli
5 dl vettä
1 dl sokeria + hiukan kiisselin päälle ripoteltavaksi
3 rkl perunajauhoja
2 kananmunaa
2 sitruunan mehu
1 (luomu)sitruunan raastettu kuori

3 liivatelehteä
2 rkl vettä

Täyte 2: Vaniljamousse
3 liivatelehteä
1 prk Flora Vanilla 12%
250 g maitorahkaa
1 rkl tomusokeria
0,5 tl vaniljajauhetta/1,5 tl vaniljasokeria

Kostutus:
0,5 dl vettä
3 rkl sitruunamehua
1 rkl sokeria

Kuorrutus:
4 dl vispikermaa
250 g maitorahkaa
3 rkl tomusokeria
0,5 tl vaniljajauhetta/1,5 tl vaniljasokeria
2 rkl vaniljakreemijauhetta

+ hiukan vihreää pastaväriä ruohoa varten

Koristeluun esim.:
Pieniä suklaamunia

Sitruunakiisseli:
Mittaa kattilaan vesi, sokeri, perunajauhot ja kananmunat. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee, kirkastuu ja pulpahtaa. Älä keitä, vaan ota samantien pois lämmöltä. Sekoita sekaan sitruunamehut ja kuori. Ripota pintaan hiukan sokeria estämään kiisselin kuortumista ja jätä jäähtymään.

Ihan koko kiisseliä ei käytetä kakkuun ja liivatelehdet lisätään myöhemmin vain siihen osaan kiisseliä, joka käytetään kakkuun.

Kakkupohjat:
HUOM! Allaolevalla ohjeella saat 2 x 18 cm halkaisijaltaan olevaa korkeaa kakkupohjaa, jotka molemmat saa leikattua kolmeen kerrokseen. Jos sinulla on matalareunaiset kakkuvuoat, suosittelen 20-22 cm halkaisijaltaan olevia vuokia, ettei kakkutaikina paistu uunissa yli vuoan reunojen. Ainemäärät puolittamalla saat tehtyä yhden kakun.
Jos haluat, voit tehdä näillä ainemäärillä yhden suuremman kakun. Silloin kakusta saisi 26 cm halkaisijaltaan olevan kakun, leikattuna 2-3 kerrokseen.

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen, kiertoilma 155 asteeseen. Voitele ja jauhota vuoka/vuoat. Jos käytät irtopohjavuokia, kannattaa pohjan ja reunan väliin pingottaa leivinpaperi.

Vatkaa munia ensin hiljaisella nopeudella yleiskoneessa, sähkövatkaimella kulhossa hetken aikaa. Lisää sitten sokeri, samalla koko ajan vatkaten. Vatkaa todella hyväksi vaahdoksi. Tarpeeksi vatkattu muna-sokerivaahto on hyvän kakkupohjan edellytys.

Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Siivilöi jauhoseos parissa erässä muna-sokerivaahdon sekaan varovasti pallovispilällä tai nuolijalla nostellen. Vältä turhaa sekoittamista, ettei munavaahto laske.

Jaa seos kahteen vuokaan tai yhteen vuokaan, kuten yllä on selostettu. Paista uunin alatasolla, 18 senttisiä pohjia noin 25 minuuttia tai kunnes tikulla kokeiltaessa, tikkuun ei enää tartu taikinaa. Suurempi pohja vaatii noin 35-40 minuutin kypsennyksen.

Nosta kakkupohjat sitten noin 5:ksi minuutiksi jäähtymään ritilälle ja kumoa ne sitten varovasti ritilän päälle, jossa on leivinpaperi, jäähtymään.

Leikkaa vasta jäähtyneenä kerroksiin. Leikkaa molemmat pohjat 3 kerrokseen.

Täytteet:
Laita molempien täytteiden liivatelehdet (yhteensä siis 6 kpl) pehmenemään kylmään veteen 5-10 minuutiksi.

Mittaa sitruunakiisselistä 5 dl sitruunatäytettä varten eri astiaan.

Vatkaa vaniljamoussea varten kaikki täyteaineet vaahdoksi sähkövatkaimella. 

Kuumenna 2 rkl vettä mikrossa ja liuota siihen käsin kuivaksi puristamasi liivatteet. Sekoita puolet liivatelehdistä sitruunakiisselin joukkoon ja puolet vaniljamousseen.

Kakun täyttö:
Sekoita kostutusta varten vesi, sitruunamehu ja sokeri keskenään.

HUOM! Kakusta tulee niin korkea ja täytteet ovat sen verran löysiä, että kakku pitää täyttää korkeareunaiseen kakkuvuokaan ja käyttää lisäksi korkeaa reunakalvoa, jotta kakku hyytyy kauniisti tasaiseksi.

Pingota korkeareunaisen irtopohjavuoan reunan ja pohjan väliin leivinpaperi. Laita yksi kakkupohjista vuokaan  paistopinta alaspäin. Kakku kootaan vuokaan nurinpäin, eli alimmaiseksi laitettava kerros tulee päällimmäiseksi, kun kakku kumotaan vuoasta täytettynä. Kostuta alimmaista kerrosta hyv in kevyesti ja lusikoi alimmaisen kerroksen päälle noin 1 dl vaniljamoussea. Viritä vuokaan tässä vaiheessa korkeaa reunakalvoa tukemaan kakkua täytettäessä. Laita seuraava kakkukerros päälle, kostuta se kevyesti sitruunavedellä ja laita sen päälle noin 1 dl sitruunakiisseliä. Vuorottele täytteitä niin, että joka toinen kerros on vaniljamoussea ja joka toinen sitruunakiisseliä ja täytä kakku samoin loppuun kuin 2. kerroksen kanssa on selostettu.  Myös vaniljamoussea jää  hiukan yli  Laita kakku peitettynä kylmään mielellään seuraavaan päivään tai minimissään 5 tunniksi.

Kakun kuorrutus+koristelu:
Vatkaa kuorrutusaineet, vihreää väriä lukuunottamatta, vaahdoksi sähkövatkaimella. Ota kuorrutusta n. 1,5 dl sivuun ja värjää se vihreäksi ruohoa varten.

Ota kakku kylmästä, poista reunavuoan reuna ja reunakalvot varovaisesti. Kumoa kakku tarjoilualustalle ja ota reunavuoan pohja varovasti pois. Kuorruta kakku rahkakermalla. Itse halusin kakun reunat tasaiseksi, jotta se korostaa kakun korkeutta. Helpointa reunojen saaminen tasaiseksi on joko palettiveitsellä tai leveällä lastalla. Kakun päälliosaan tein palettiveitsellä hiukan aaltomaista kuviota.

Siirrä vihreä rahkakerma pursotuspussiin, jonka päähän olet virittänyt ruohotyllan, ja pursota ruohotyllalla kakun alareunaan ruohotupsuja sekä kakun päälliosan reunoihin sekä kakun keskelle.
Laita pääsiäismunia koristeeksi.

Kakkua täytettäessä minulla jäi yli jonkun verran vaniljamoussea sekä sivuun laitettua sitruunakiisseliä. Itse viritin niistä suklaamuniin pieniä jälkiruokia (laitan seuraavaan päivitykseen niistä erikseen "ohjeen"), mutta ne voi kerrostaa yksinkertaisesti lasiin ja syödä jälkiruokana.


4 kommenttia:

  1. Ihanan keväistä ja hemmottelevaa pääsiäistunnelmaa :) Voi kumpa kerkeisin leipoa itsekin vielä kakun ennen pyhiä. On vaan itseasiassa vaikea päättää millaisen kakun ja minkä makuisen ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Annis :). Se onkin välillä hankala päättää, minkälaisen kakun leipoisi, kun päässä vilisee niin paljon erilaisia leivontaideoita ;)

      Poista
  2. Tosi nätti kakku ja sisuskin näyttää niin mehevältä ja herkulliselta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paljon kiitoksia :). Tämä oli oikein Pääsiäismakuinen, kun oli sitruunainen ja rahkainen.

      Poista