lauantai 23. heinäkuuta 2016

S'more piirakka

Nuotioherkku S´more rakennetaan kahdesta keksistä, joiden väliin laitetaan suklaata ja nuotiolla paahdettua vaahtokarkkia. Tässä piirakassa on hyvin samanlaiset ainekset, keksien tilalla rapea piirakkapohja, joka paistetaan kypsäksi ja sen jälkeen kuuman pohjan päälle laitetaan paloiteltu suklaa sekä puolitetut vaahtokarkit. Käynti grillivastuksien alla, jotta vaahtikset paahtuvat ja herkku on valmis.

Tätä ei kannata tehdä etukäteen, koska ideana on, että suklaa on sulaa ja vaahtokarkit pehmeitä ja venyviä, kun piirakka syödään. Voit toki tehdä piirakkataikinan valmiiksi jääkaappiin ja painella sen vuokaan. Silloin piirakan saa nopeasti tarjolle.

S´MORE PIIRAKKA (n. 8 palaa)

Piirakkapohja:
2 dl vehnäjauhoja (hiukan vajaa)
62,5 g voita (jääkaappikylmää)
0,25 dl tomusokeria
1/2 kananmunaa (L-koko)

Täyte:
150 g maitosuklaata
n. 3/4 pussia isoja vaahtokarkkeja

Piirakkapohja:
Laita monitoimikoneeseen jauhot, paloiksi leikattu voi sekä tomusokeri ja käytä hetki, jotta aineet menevät sekaisin ja siitä tulee ryynimäistä. Lisää sitten kananmuna ja käytä sen aikaa, että taikinasta alkaa muodostua pallo. Jos teet taikinan käsin, nypi voi jauho-tomusokeriseokseen ja lisää sitten kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Siirrä taikina pakastepussiin/tuorekelmuun ja laita se jääkaappiin n. 30 minuutiksi.

Voitele esim. suorakaiteenmallinen piirakkavuoka kevyesti esimerkiksi vuokasprayllä.  Ota taikina jääkaapista ja kauli taikina leivinpaperoidulla työtasolla, joka on kevyesti jauhotettu vehnäjauhoilla, ohueksi levyksi. Siirrä levy kaulimen avulla piirakkavuokaan ja painele sormin reunoille. Käytä tarvittaessa hiukan vehnäjauhoja apuna.

Voit myös painella kylmästä otetun taikinan jauhotetuin sormin vuokaan

Nosta vuoka kylmään n. 20 minuutiksi. Laita uuni kuumenemaan 185-asteeseen, kiertoilma 165-asteeseen.

Pistele pohja haarukalla, noste ne uuniritilän päälle ja paista uunin alatasolla noin 13 minuuttia.


Piirakan täyttö:
Lisää heti uunista otetun kuuman piirakan pohjalle paloiteltu maitosuklaa niin, että se täyttää koko pohjan. Leikkaa vaahtokarkit puoliksi saksilla (öljyä sakset, niin vaahtikset eivät tartu kiinni niihin)
Lado vaahtikset vieri viereen suklaan päälle.

Säädä uunin grillivastukset päälle ja asteet noin 240-asteeseen. Paahda piirakkaa grillivastuksien alla, kunnes vaahtikset ruskistuvat kauniisti. Vaihtoehtoisesti voit paahtaa vaahtikset tohottimella.

Siirrä piirakka varovasti vuoasta tarjoiluvadille. Nauti lämpimänä, jolloin suklaa on sulaa ja vaahtikset ihanan venyviä ja pehmeitä. Piirakka kannattaa leikata vaahtiksien väleistä, jolloin sitä on helpompi leikata, eivätkä vaahtikset tartu niin hanakasti veitseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti