lauantai 13. elokuuta 2016

Currant curd -Herukkatahna puna- tai mustaherukastaBlogista löytyy jo aiemmin useampi curd -ohje, joista tutuin tietenkin Lemon curd. Kaikki curdit/tahnat sopivat hyvin leivonnaisiin, esimerkiksi kakkujen/torttujen  täytteeksi tai pikkuleipien täyteeksi, paahtoleivän/sconesien kanssa tarjottavaksi jne. Viime syksynä tein puolukoista Lingonberry curdia ja mietin jo silloin, että varmaan herukoista tulisi myös hyvää curdia.

Kun minulla nyt oli sekä puna- että mustaherukoita mukavasti (kiitos naapurin Paulan :)), päätin tehdä molemmista curdia. Ohje on sama, mitä viimesyksyinen puolukka curd, puolukoiden sijaan vaihdoin vain punaherukka curdiin punaherukat, mustaherukka curdiin vastaavasti mustaherukat. Varmaan riippuen siitä, kummasta herukasta pitää enemmän, myös sen mukaan toinen curd on mieleisempi. Minulle upposi molemmat ihan mukavasti, kun pidän molemmista herukoista.

Kiireetön kesäaamu oli ihana aloittaa koko perheen yhteisellä pitkällä aamupalalla. Uunituoreet skonssit ja herukkacurdit kruunasivat aamupalan.


CURRANT  CURD/HERUKKATAHNA (n. 3 dl)

4 dl mustaherukoita TAI punaherukoita
1 dl tomusokeria
2 kananmunaa
75 g voita, kuutioina

Mittaa herukat korkeahkoon kulhoon, jossa voit surauttaa ne sauvasekoittimella hienoksi. Kun olet hienontanut herukat, paseeraa sose siivilän läpi kattilaan. Lisää tomusokeri ja kananmunat ja anna seoksen kuumentua kiehumispisteeseen, koko ajan sekoitellen. Keittele seosta samalla sekoittaen, kunnes se sakenee ja paksunee.

Ota sitten kattila pois lämmöltä ja lisää seokseen kuutioitu voi. Sekoittele, kunnes voi sulaa seokseen.
Purkita puhtaaseen purkkiin ja säilytä jääkaapissa.

Herukkatahna säilyy jääkaapissa noin 2 viikkoa.


Jos joku miettii, miksi blogin päivitystahti on ollut hitaanlainen normaaliin verrattuna, se johtuu pitkälti siitä, että olen ollut todella paljon marjassa ja sitä myöten erilaisissa säilöntähommissa. Olen kyllä puuhaillut muutenkin paljon keittiössä ja blogiin olisi uusia ohjeita jonoksi asti, mutta koneella on tullut oltua melko vähän, siksi myös uudet ohjeet ovat tipahdelleet hiljakseen blogin puolelle.

4 kommenttia:

 1. Taatusti ovat herkullisia herukoitakin tehdyt tahnat. Puolukkaversiota tein minäkin viime syksynä. mInä keittelin just karviaishilloa kattilallisen miehen pyynnöstä. Muutoin sateinen päivä on mennyt työhön liittyvissä kirjallisissa/suunnitteluhommissa. Eipähän ole tehnyt ulos mieli, kun vettä tulee kuin saavista kaataisi. Marja/sienimetsään ei meillä olla menty, kaikki on ostettu tai saatu vaitokauppana ystäviltä tai vaan muuten saatu. Ihan mukavaa on ollut hääriä keittiöhommeleissa, kun kunto on ihan erilainen mitä muutama kk sitten. Olen kyllä käynyt kurkkimassa blogissasi, vaan kommentointi on jäänyt... ihania aamupalakuvia...ihanan värikkäitä tarjottavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Curdia voi tehdä tosiaan monesta marjasta/hedelmästä. Nyt on ollut kyllä sen verran sateista, etä mm. viimeksi sienimetsässä ollessa piti välillä suojautua kuusen alle, ettei sienenkeruuastiaan tule enmmän vettä kuin sieniä :). Onpa ihanaa kuulla, että kuntosi alkaa olla taas huomattavasti parempi :). Kiva, kun nyt kommentoit.

   Poista
 2. Oi, ihana tahna! Tämä ja puolukka kuulostavat tosi hyviltä, curdin täytyy mielestäni olla sopivan hapan. Kunhan puolukat kunnolla kypsyvät, aion laittaa tulille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mari :). Samaa mieltä, hapokkuutta saa mielellään curdissa olla. Puolukkatahnaa aion itsekin tehdä puolukoista taas, kunhan kypsyvät.

   Poista