sunnuntai 20. marraskuuta 2016

Sitruunainen porkkana-omenamarmeladi



Kotimaiset porkkanat ovat toki ihania ihan sellaisenaan rouskuteltuna ja ruoan lisukkeena tai aineosana. Joskus niistä on kuitenkin kiva kokeilla tehdä jotain vähän erilaistakin. Tämä räväkän oranssi sitruunainen porkkana-omenamarmeladi tuo tuulahduksen kesästä pimeään vuodenaikaan ihanan värinsä ansiosta. Totesin sen myös yllättävän monikäyttöiseksi ja olenkin käyttänyt sitä jo monta kertaa myös leivontaan (postauksen lopussa vinkkejä).

SITRUUNAINEN PORKKANA-OMENAMARMELADI (n. 10 dl)

1 kg porkkanoita (= n. 12 kpl)
800 g kotimaisia omenoita (= n. 10 kpl)
1 (luomu)sitruuna
4 dl vettä
1 pkt + 1 dl Hillo-marmeladisokeria (Dansukker)

Pese, kuori ja paloittele porkkanat pienemmiksi paloiksi. Mittaa kattilaan 4 dl vettä, lisää porkkanapalat ja keitä niitä kattilassa 10 minuuttia keskilämmöllä. Pese sillä välin sitruuna ja omenat. Raasta sitruunan kuori lautaselle odottamaan ja purista myös sitruunan mehu odottamaan. Pilko omenat paloiksi. Älä käytä siemenkotaa. Lisää omenapalat kattilaan ja keittele seosta silloin tällöin sekoittaen kunnes omenapalat pehmenevät.

Lisää sitruunan mehu ja kuori sekä hillo-marmeladisokeri sekoittaen. Keittele silloin tällöin sekoittaen vielä 5 minuuttia.

Soseuta valmis seos esimerkiksi sauvasekoittimella ja purkita puhtaisiin purkkeihin. Säilytä kylmässä.

VINKIT:
- desinfioiduissa purkeissa säilyy pitkään jääkaapissa
- marmeladi näyttää hyvin löysältä purkitusvaiheessa mutta kiinteytyy jäähtyessään
- toimii juustotarjottimella ja esim. paahtoleivän/sconesien kanssa
- marmeladi on myös paistonkestävää ja sopii hyvin leivonnaisten täytteeksi

Olen kerennyt testata tätä marmeladia leivontaan jo mm. näihin:

Porkkanakääretorttu (ohje tulossa myöhemmin blogiin)


Pullakierteet/Vuokapullat. Täytteenä sitruunaista porkkana-omenamarmeladia ja mascarponea (eikös ole muuten ihanat vanhat kahvipurkit? Olen ihan heikkona kaikkiin kauniisiin rasioihin ja purkkeihin. Nämä ovat kulkeutuneet meille omasta lapsuudenkodistani).


Simppeli naked cake. Täytteenä mascarponekermaa, sitruunaista porkkana-omenamarmeladia ja päällä kinuskikuorrutus


Bostonpulla. Täytteenä sitruunaista porkkana-omenamarmeladia ja mascarponea


Jokainen blogiani joskus aiemmin lukenut tietää, että olen kesäihminen päästä varpaisiin. Rakastan kesän lämpöä, valoa, vihreyttä, tuoksuja jne. Mutta kyllä se talvikin on kaunis, erityisesti  silloin kun täällä Etelä-Suomessakin on puhdasta valkeaa lunta ja pakkasta. Ja olen kyllä aikamoinen jouluihminen myös. Heti kun tänä vuonna oli lunta maassa, mieli alkoi kummasti kääntymään lähestyvään jouluun.

Tuo lumi ja pakkanen olisi kyllä saanut pysyä. Uskomattoman nopeasti lumet katosivat, vaikka meillä sitä oli noin parikymmentä senttiä. Tänään on sitten perusmarraskuinen päivä. Märkää, pimeää ja synkkää. Tällaiset ilmat voisi mielestäni peruuttaa ilmojen  puolesta kokonaan. Sisälläkin on taas niin pimeää, että valoja saa polttaa näköjään näin keskellä päivääkin. Lunta ja pakkasta odottaessa, ennen seuraavaa kesää 😊.


4 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Niinpä, porkkanat on aikamoisia väripommeja. Sauvasekoitinkin on taas jonkun aikaa oranssiin vivahtava :).

      Poista
  2. Voi miten kaunista marmeladia ja varmasti ihanaa! Ja oletpas kerennyt siitä jo kokeilemaankin vaikka mitä :) Mä tykkään itse enemmän marmeladeista kuin hilloista sen jämäkämmän koostumuksen vuoksi. Itse käytin omenasoseissa tänä vuonna marmeladisokeria juuri tästä syystä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru :). Mäkin käytän omenasoseessa hillo-marmeladisokeria, kun sillä saa paksumpaa sosetta/hilloa vähemmällä sokerilla. Tai itse asiassa teen kaikki hillot sillä. Joo, kyllä täällä on kovasti leivottu, vaikka blogi onkin päivittynyt hitaanlaisesti enkä ole kenenkään muidenkaan blogeja kerennyt seuraamaan.

      Poista