perjantai 20. heinäkuuta 2018

Sitruuna-mustikka kakku






Ihana marja-aika on edennyt kotimaisiin mustikoihin. Kävin viime viikonloppuna ensimmäistä kertaa tänä kesänä lähimetsässä mustikassa ja olin positiivisesti yllättynyt siitä, miten hyvin mustikoita oli, vaikka kesä on ollut niin kuiva. Mutta ilmeisesti puolukoita tuosta lähimetsästä on turha tänä syksynä havitella, koska puolukan varvut olivat kuivuneet ihan ruskeiksi ainakin niissä paikoissa, joista yleensä puolukoita poimin.

Myös pihassa on marja-aika, herukat ja karviaiset sekä vadelmat antavat nyt satoa mansikan jälkeen. Punaherukoita tulee yllättäen paremmin kuin moneen vuoteen, kuivuudesta huolimatta. Olen aiemminkin kertonut, että meidän tontti on aika kallioinen, eikä koko piha näin ollen sovellu istutuksiin. Yritän aina toppuutella itseäni, kun tekisi mieli laittaa pihaan kaikenlaista lisää koko ajan. Tänä vuonna kuitenkin hankin karhunvadelmia sekä viiniköynnöksen pihaan. Saa nähdä alkaako ne tulevina vuosina tuottamaan satoa. Tosin viiniköynnöksen hankin ensisijaisesti sitä varten, että voisin tehdä viininlehtikääryleitä, mutta tottakai makoisat rypäleet olisivat myös ihania. Mutta se jää nähtäväksi tulevina vuosina, tuleeko niitä.

Minikokoisessa kasvihuoneessakin on ollut jo melko pitkään satokausi, ihanan ja lämpimän kesän ansiosta. Kasvihuonekurkkuja, kirsikkatomaatteja ja kesäkurpitsaa on tullut jo mukavasti, chilit ovat jostain syystä hiukan jäljessä tänä vuonna. Tänä vuonna viime vuoden kokeilut ananaskirsikka ja minikiivikin olisivat ehtineet varmaan tuottaa satoa, kun on ollut niin lämmintä pitkään. Mutta tänä vuonna pysyin aika perinteisellä linjalla kasvihuonekasvien valinnassa keskittyen useampaan lajiin kirsikkatomaatteja, kasvihuonekurkkuja, chilejä ja kesäkurpitsaa. Ehkä ensi vuonna taas joku eksoottisempi kasvi kasvihuoneeseen kokeiluun.

Tällä kertaa leivoin osasta mustikoita superhelpon sitruuna-mustikkakakun, jossa ainekset vain sekoitetaan keskenään ilman vatkailuja ja paistetaan pitkulaisessa leipävuoassa kypsäksi. Kakku toimii ihan hyvin ilman kuorrutustakin, mutta kuorrutuksesta tulee  tietty lisämakua ja näköä kakkuun.

SITRUUNA-MUSTIKKA KAKKU (Pitkulainen leipävuoka)

3 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
0,25 tl vaniljajauhetta/0,5 tl vaniljasokeria
1 dl juoksevaa kasvirasvaa
0,5 (luomu)sitruunan raastettu kuori
0,5 dl maitoa
2 rkl sitruunamehua
2 kananmunaa
2 rkl turkkilaista jogurttia

1 dl mustikoita

Kuorrutus/koristelu
0,5 dl tomusokeria
0,25 dl maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia)
0,5 rkl voita, huoneenlämpöistä

n. 0,5 dl mustikoita
0,5 (luomu)sitruunan raastettu kuori

Laita uuni kuumenemaan 180-asteeseen, kiertoilma 160-asteeseen. Vuoraa pitkulaisen leipävuoan pohja ja reunat leivinpaperilla. Kun vuoraat vuoan leivinpaperilla, sitä ei tarvitse voidella ja saat nostettua valmiin kakun leivinpaperin avulla kätevästi pois vuoasta.

Mittaa kaikki kakun aineet, mustikoita lukuun ottamatta, kulhoon ja sekoita ne keskenään sekaisin, välttäen turhaa vaivaamista. Nostele lopuksi mustikat varovasti taikinan sekaan, jotta ne pysyvät kokonaisina. Siirrä taikina esivalmistelemaasi vuokaan ja paista uunin alatasolla n. 45 minuuttia, kunnes tikulla kokeiltaessa tikkuun ei tartu taikinaa. Nosta kakku vuokineen ritilän päälle jäähtymään n. 5:ksi minuutiksi. Nosta leivinpaperin avulla kakku varovasti vuoasta pois ja irrota leivinpaperi. Eli kakku laitetaan tarjolle nimenomaan paistopuoli ylöspäin.

Kuorrutus/koristelu:
Vatkaa tomusokeri, tuorejuusto ja voi keskenään sähkövatkaimella kuohkeaksi. Kakun voi kuorruttaa lämpimänä. Siirrä kuorrutus tukevaan pakastuspussiin, jonka kulmaan leikkaat pienen reiän ja valuta kuorrutusta kakun päälle. Ripottele mustikoita ja raastettua sitruunakuorta kuorrutuksen päälle. Jos haluat, että kuorrutus jähmettyy ennen tarjoilua, laita se jääkaappiin noin 15:ksi minuutiksi.

Jos kuorrutit kakun ja kakkua jää yli, kannattaa säilyttää loppukakku jääkaapissa ja ottaa se hiukan ennen tarjoilua huoneenlämpöön.


1 kommentti: