torstai 30. syyskuuta 2021

Sokerikristallit ja geodi kakku (ametistikakku)

 

Pari viikkoa sitten sain tilauskakkuna tehdä tämän geodi kakun (ametistikakun). Kakkua varten kasvatin itse sokerikristallit, joiden kasvatukseen meni noin viikko. Niiden kasvatus on helppoa, mutta tosiaan hiukan aikaavievää. Allaolevassa kuvassa kristallit ovat jo valmiina. 


Tarvitset niiden kasvatukseen vain lasipurkkeja, pyykkipinnoja, bambu grillitikkuja (tai narua), vettä, sokeria ja halutessasi myös elintarvikeväriä. Sekä kattilan, jossa kuumennat sokeriseoksen.


SOKERIKRISTALLIT/ROCK CANDY (n. 6 tikkua/riittää ainakin kahteen kakkuun)

2,5 dl vettä

2 kg kidesokeria

Itse kasvatin sokerikristallit bambuisiin grillitikkuihin. Sokerikristallien kasvatusta helpottaa ja nopeuttaa, kun bambutikut kostuttaa ja pyöräyttää sokerissa ja antaa niiden kuivua minimissään tunnin. Näin sokerikristalleilla on jo valmiiksi jotain, mihin kiinnittyä.

Kun tikut ovat kuivahtaneet, kuumenna kattilassa vesi ja lisää siihen sokeria vähitellen, samalla sekoitellen, jotta sokeri liukenee veteen. Kuumenna noin 110 asteiseksi. Ota pois levyltä ja anna hetki jäähtyä.

Sokeriliemen hiukan jäähtyessä  ota esiin puhtaat lasipurkit valmiiksi. Ota viereen sokerissa pyörittämäsi bambutikut, pyykkipinnat ja halutessasi elointarvikevärit.

Bambutikku ei saa koskettaa lasipurkin reunoja eikä pohjaa, koska muuten sokerikristallit kasvavat purkin reunoihin ja pohjaan ja niiden irroitus on hankalaa. Tässä allaolevasta kuvasta näet havainnollisesti, miten itse nuo tikut asettelin sokeriliemeen (kuvassa on sellainen tikku, johon en ollut tehnyt sokerissa pyöräyttämistä)


Jos haluat värjätä kristalleja tässä vaiheessa, tipauta lasipurkin pohjalle muutama tippa elintarvikeväriä, ennen kuin kaadat kuuman sokeriliemen purkkiin. Kristallit voi kyllä värjätä valmiinakin, mutta silloin tarvitset lisäksi esimerkiksi vodkaa elintarvikevärin lisäksi.

Kaada kuuma sokeriseos purkkeihin, viritä bambutikut purkkien suulle pyykkipinnojen avulla ja nosta purkit paikkaan, jossa ne saavat olla rauhassa. Sitten vain odottelemaan ja ihmettelemään, miten kristallit alkavat muodostua päivien kuluessa.

Kun kristallit ovat mielestäsi tarpeeksi isoja, poista bambutikut purkeista ja laita ne kuivahtamaan minimissään 1/2 tunniksi. Kun ne ovat kuivahtaneet, voi murtaa tikuista kristallit pienemmiksi paloiksi.

Kristallit säilyvät useamman kuukauden ilmatiiviisti säilytettynä, joten ne voi tehdä hyvissä ajoin valmiiksi odottelemaan käyttöä.

Jos haluat tehdä geodi kakun, se kannattaa tehdä joko hiukan tukevammasta kakusta tai käyttää liivatetta kakun täytteessä, jotta kakku kestää hyvin sortumatta, vaikka siitä veistetäänkin osa pois. Tee kakku normaalisti ja kuorruta se mielellään esimerkiksi marenkivoikreemillä ja laita se kylmään noin 20 minuutiksi. 

Veistä kakusta pala/palat, joihin haluat kristallit asettaa. Kreemitä kolot ja asettele sitten varovasti kristallin paloja veistämääsi kohtaan joko sormin tai pinseteillä. Kun olet saanut aseteltua kristallit mieleiseksesi, laita kakku uudestaan kylmään, jotta kristallit kiinnittyvät kunnolla.


Voit halutessasi värjätä kristalleja tässä vaiheessa elintarvikeväreillä, joihin sekoitat hiukan vodkaa tai muuta kirkasta alkoholia. Alkoholi haihtuu melko nopeasti pois eikä kostuta liikaa kristalleja. Itse maalasin vielä reunat syötävällä kultamaalilla (kultaista tomuväriä sekoitettuna alkoholin kanssa).

VINKKI: Sokerikristallit ovat melko kovia, eikä niitä välttämättä ole kovin mukava syödä. Kakku kannattaakin mitoittaa hiukan suuremmaksi, mitä on syöjiä, koska osa kakusta kaiverretaan pois. Lisäksi kannattaa varoittaa syöjiä kristallien kovuudesta, jos joku niitä haluaa maistaa.

2 kommenttia:

  1. Wau, kyllä tuli hurjan upea kakku! Pitää kokeilla näitä kristalleja kun seuraavan kerran tulee syytä täytekakun leipomiseen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiitos :). Kristallit kannattaa tehdä ajoissa, koska ne säilyvät hyvänä pitkään. Tässä tilauskakussa hiukan jännitti, miten ehdin ne saada ajoissa valmiiksi, kun tilaus tuli melko viime tipassa. Mutta onneksi ehtivät. Ja jos aikoo tehdä vain yhden kakun, 1/3 tuosta sokeriliemestä riittää enemmän kuin hyvin tarpeellisen kristallien määrään.

      Poista