torstai 21. heinäkuuta 2022

Raparperi-marenkipiiras

 


Aika menee niin vauhdilla, etten valitettavasti ole ehtinyt tänne blogin puolelle kirjoitella yhtään ohjeita viime aikoina. Tämän helpohkon raparperi-marenkipiiraan ohjeen minun oli tarkoitus kirjoitella blogiin jo viime kesänä raparperiaikaan, mutta  ei sitten tullut ohjetta kirjoiteltua. Korjataanpas asia siis nyt kun tein tätä, ja vielä on raparperia saatavana.

Pohjasta tulee mukavan mehevä siinä käytettyjen mantelijauhojen ansiosta. Ja marenki ja kirpeähkö raparperi ovat ihana makupari. Muuten tämän teko on tosi helppoa ja nopeaa, sveitsiläisen marengin teko on ainoa astetta aikaa vievämpi. Mutta lupaan, että sen teko kannattaa, koska tämän piirakan juju on juuri tässä makuparissa.

RAPARPERI-MARENKIPIIRAS (6-8 hlöä/18-20 cm:n irtopohjavuoka)

Pohja:

1/d dl maitoa

1 dl sokeria

1/2 dl juoksevaa kasvisrasvaa

1/2 tl leivinjauhetta

1 dl vehnäjauhoja

1 L kananmuna

1,5 dl mantelijauhetta

Laita uuni kuumenemaan 190-asteeseen, kiertoilma 170-asteeseen. Vuoraa irtovuoan pohja pingottamalla reunan ja pohjan väliin leivinpaperi, suihkaise vuokaspraylla reunat. Sekoita kaikki ainekset kulhossa sekaisin ja kaavi taikina esivalmisteltuun vuokaan. Paista uunin keskitasolla 16-18 minuuttia, kunnes tikulla kokeiltaessa taikinaa ei tartu tikkuun. tee pohjan paituessa marenki ja raparperihilloke. Pohjan kypsyttyä noste se jäähtymään vuoassaan ritilän päälle.

Raparperihilloke:

2 pientä raparperinvartta

1 rkl fariinisokeria

Leikkaa raparperi lanteiksi  korkeareunaiselle lautaselle/kulhoon. Lisää fariinisokeri, sekoita keskenään ja kuumenna mikrossa täysteholla n. 2 minuuttia. Alkukesästä raprperit kypsyvät nopeasti, myöhemmin kesällä vaativat ehkä 1-2 minuuttia lisää kypsennysaikaa. Sekoita ja levitä pohjan päälle.

Sveitsiläinen marenki:

114 g valkuaisia (n. 3 L-munasta)

2 dl Siro sokeria

Mittaa valkuainen ja sokeri kuumuutta kestävään kulhoon. Laita kattilaan hiukan vettä ja nosta kulho kattilan päälle. Tarkista, ettei kulhon pohja ota kiinni veteen. Kuumenna välillä sekoitellen, kunnes seos on 60-asteista. Jos sinulal ei ole mittaria, kokeile puhtain sormin seosta. Jos sormien välissä ei tunnu sokerikiteitä, seos on valmis vatkattavaksi. Vatkaa yleiskoneen kulhossa pallovatkaimella, kunnes kulho ei tunnu enää kuumalta tai sähkövatkaimella kulhossa. Siirrä marenki tyllalla varustettuun pursotuspussiin.

Ota piirakasta pois reunavuoka ja siirrä tarjoilualustalle. Pursota marenki piirakan päälle. Marenkia jää jonkun verran yli. Voit joko säilyttää sitä jääkaapissa vuorokauden ajan tai pursottaa lopusta marenkeja leivinpaperin päälle pellille. Nämä marengit voi antaa kuivua huoneenlämmössä pari vuorokautta tai kuivattaa uunissa 100-asteessa koosta riippuen noin 1,30 h. Ruskista piirakan päälle pursottamasi marenki vielä tohottimella (ei pakollista, mutta mielestäni parempi vielä niin).


Etsitkö vielä nopeampaa ja helpompaa raparperipiirakan ohjetta? Kokeile tätä blogistani jo aiemmin löytyvää helppoa piirakan ohjetta, joka käy oikeastaan minkä tahansa marjojen tai hedelmien kanssa. Raprperi- ja omenapiirakkaan kannattaa sokerin lisäksi ripsauttaa päälle hiukan kanelia ennen paistoa

Ihanaa kesän jatkoa :)

-Raili


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti