sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Etikkapunajuuret


Reilu vuosi siten, kun aloitin kirjoittamaan tätä blogia, olisin väittänyt, että neljän hengen perheessämme asuu vain yksi ruokaronkeli. Mutta nyt tällä hetkellä vastaisinkin, että perheessä on kolme ruokaronkelia, joista yksi on kaikista rajoittunein makumieltymyksissään. Olen oikeastaan hiukan yllättynyt, että aika paljonkin on sellaisia raaka-/ ja ruoka-aineita, joita syön tässä perheessä yksinäni. Moni etikkasäilyke kuuluu siihen kategoriaan. Itse taas pidän kovastikin useimmista etikkasäilykkeistä. Koska kylmäsäilytystilat ovat kuitenkin rajalliset, en tee suuria määriä etikkasäilykkeitä vain itseäni varten. Joskus on kuitenkin mukava tehdä jotain suht terveellistä hyvää myös ihan vain itseä ajatellen.

Eikkapunajuuria on helppo tehdä, mutta punajuurien kypsennys vie aika paljon aikaa. Itse kypsennän nykyään punajuuret aina painekattilassa, koska se lyhentää kypsennysaikaa huomattavasti. Teenkin silloin tällöin itseäni varten tällaisen hiukan pienemmän erän näitä etikkaisia herkkuja itselleni. Mikäli sinulla ei ole painekattilaa, varaa punajuurien kypsennykseen reilusti enemmän aikaa. Pienet punajuuret kypsyvät isoja nopeammin ja niistä saa mukavamman kokoisia siivuja, joten kannattaa mieluummin valita pienehköjä punajuuria, mikäli niitä on saatavilla.

Nämä ovat melko etikkaisia ja mausteisia, juuri omaan makuuni sopivia. Jos tiedät pitäväsi melko miedonmakuisista etikkapunajuurista, kannattaa sekä etikan, että mausteiden määrää hiukan vähentää.


ETIKKAPUNAJUURET

6 pienehköä punajuurta

Mausteliemi:
1 dl väkiviinaetikkaa
2 dl vettä
1/2 dl sokeria
1 rkl suolaa
5 maustepippuria
2 neilikkaa
1 laakerinlehti

Syksyllä, kun punajuuret ovat vain hiukan aiemmin nostettu maasta, ne kypsyvät nopeammin, nämä ajat ovat kuitenkin talvipunajuurille.

Keitä hyvinpestyt punajuuret joko painekattilassa n. 45 minuttia tai tavallisessa kattilassa, kunnes ne ovat kypsiä (n. 1 h 20 min.). Kaada punajuuret siivilään ja anna niiden jäähtyä hetken aikaa, kunnes pystyt käsittelemään niitä.

Kuori punajuuret kuitenkin lämpiminä, jolloin kuori lähtee todella helposti irti. Koska punajuuri värjää melko voimakkaasti, kannattaa laittaa kertakäyttökumihanskat käteen. Purista käsin punajuurien kuori pois.

Siivuta punajuuret sopivaan purkkiin/rasiaan.

Kiehauta mausteliemen ainekset, anna liemen porista pari minuuttia ja kaada se  sitten siivilän läpi kuumana punajuurisiivujen päälle. Anna punajuurien maustua n. 20 minuuttia.

Säilytä ylijääneet punajuuret jääkaapissa mausteliemessään. Jos teet isomman erän punajuuria ja aiot säilyttää niitä pidempään, desinfio lasipurkit, ennen kuin purkitat punajuuret niihin. Lisää mausteliemen määrää samassa suhteessa kuin punajuuria. Ohjeen lasipurkkien desinfiointiin löydät kesäkurpitsa-sitruunahillo-ohjeen yhteydestä täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti