tiistai 27. tammikuuta 2015

Siideribroileria Provencen tapaan



Blogiani seuranneet ovat varmaan huomanneet, että meidän perheessä leivotaan melko paljon, usein myös makeita herkkuja. Siksi pyrin tekemään perheen ruoista pääsääntöisesti suht terveellisiä, paljon kasviksia ja juureksia sisältäviä ruokia. Tämä broileriruoka kuuluu juuri siihen kategoriaan. Kypsennysliemenä käytetty omenasiideri muodostaa maukkaan kastikkeen ruoalle, kun siihen imeytyy tomaatista, oliiviöljystä, mausteista ja juureksista/kasviksista lisämakua.

Ei kannata noudattaa liian orjallisesti juureksien/kasviksien aineluetteloa, vaan soveltaa oman maun ja saatavuuden mukaan. Jos pidät varsiselleristä, mm. se käy tähän ruokaan oikein hyvin. Minulla ei sitä nyt ollut, eikä se oikein kuulu muiden perheenjäsenten suosikkeihinkaan. Jos haluat ruoasta vähähiilihydraattisemman, jätä peruna kokonaan pois ja lisää muiden juuresten/kasvisten määrää.

Älä pelästy, vaikka ohje on jaoteltu vaiheisiin, se on vain sen takia, että eri juurekset/kasvikset kypsyvät niin eri aikoina. Jos esimerkiksi kesäkurpitsa laitetaan samaan aikaan kuin lanttu, kesäkurpitsa on siinä vaiheessa jo ihan mössöä, kun lanttu kypsyy.  Joka vaiheessa samaan suureen uunivuokaan kuitenkin kasataan vain lisää aineosia. Kuorimista ja pilkkomistahan tämä ohje pitää toki sisällään, mutta muuten äärihelppo ruoka, aikaa vievä tosin, koska mm. lanttu, porkkana ja peruna vaativat melko pitkän kypsennysajan.

SIIDERIBROILERIA PROVENCEN TAPAAN (n. 6:lle hengelle, suureen uunivuokaan)

Vaihe 1:
6 perunaa
5 porkkanaa
1 lanttu
n. 8 pyöräytystä mustapippuria myllystä
3 tl Herbes de Provence -yrttisekoitusta
hiukan hienonnettuja tuoreyrttejä, esim. basilikaa/timjamia/oreganoa
n. 2 tl suolaa
4 dl omenasiideriä (mikä tahansa omenasiideri käy)
2 rkl oliiviöljyä

Vaihe 2:
2 kesäkurpitsaa
1 bataatti
3 punasipulia
1 solo valkosipuli/4 valkosipulin kynttä

Vaihe 3:
2 pkt, á n. 400 g broilerin paistileikettä
hiukan mustapippuria ja suolaa
1 sitruunan mehu
1 rkl balsamicoa
1 prk/tetra kikherneitä (kypsiä)
2 prk säilykekirsikkatomaatteja
1/4 dl oliiviöljyä

Laita uuni lämpenemään 220-asteeseen, kiertoilma 200-asteeseen

Vuoraa todella iso uunivuoka leivinpaperilla, mielellään suorakaiteen mallinen, tyyliä lasagnevuoka.

Vaihe 1:
Pese kaikki juurekset ja kasvikset hyvin. Kuori vaiheen 1 juurekset ja paloittele ne pienehköiksi lohkoiksi uunivuokaan. Mausta Provencen yrteillä, suolalla, mustapippurilla ja lempiyrteilläsi. Kaada omenasiideri ja öljy vuokaan juureksien päälle.

Nosta uunin keskitasoon ja kypsennä 45 minuuttia.

Ota broilerit lämpenemään.

Vaihe 2:
Valmistele vaihe 2:sen kasvikset/juurekset. Kuori bataatti ja paloittele se, sekä kesäkurpitsa, pienehköiksi lohkoiksi. Kuori punasipulit ja lohko ne. Lisää lohkot uunivuokaan ja raasta niiden päälle valkosipuli. Sekoita ainekset keskenään uunivuoassa ja kypsennä lisää 30 minuuttia.

Vaihe 3:
Viimeisessä vaiheessa lisää broilerin paistileikkeet (trimmaa niistä tarvittaessa ylimääräiset rasvat pois). Mausta niitä hiukan mustapippurilla ja suolalla ja levittele ne kasvisten/juuresten päälle. Purista niiden päälle sitruunamehu ja balsamico. Huuhtele kikherneet siivilässä ja valuta ne ja lisää ne broilerien päälle. Levitä kirsikkatomaatit päällimmäiseksi ja lisää lopuksi vielä oliiviöljyä tasaisesti pinnalle.

Laske lämpö 200-asteeseen, kiertoilma 180-asteeseen ja kypsennä vielä n. 30 minuuttia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti