sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Hyydytetyt lohileivokset





Hyydytetyt lohileivokset käyvät hyvin esimerkiksi perinteisen voileipäkakun sijaan juhlapöytään, brunssille (erityisesti munakkaan seuraan) tai suolapalaksi kahvipöytään. Näppärää tarjottavaa vaikka kevään juhlasesongin korkkaavana pääsiäisenä. Lohileivokset voi nimittäin tehdä tarjoilua edeltävänä päivänä täysin valmiiksi ja vain nostaa valmiit leivokset tarjolle.

Halutessasi voit tietenkin tehdä pienten annosleivosten sijaan tämän yhdeksi isommaksi hyydykekakuksi pieneen irtopohjavuokaan. Vuoraa silloin vuoan pohja ja reunat tuorekelmulla, ennen kakun kokoamista. Koristeeksi lohen sijaan kävisi hyvin myös mäti, mutta se pitää laittaa vasta tarjoilupäivänä.


HYYDYTETYT LOHILEIVOKSET (10 KPL)

130 g leipämuruja (ruisleivästä tai saaristolaisleivästä, reunat pois leikattuna)
4 rkl voita, sulatettuna

4 liivatelehteä
3 rkl limen mehua
1 prk/200 g Crème Fraichea
1 prk/250 g kermarahkaa
1 dl turkkilaista jogurttia
2 rkl tuoretta korianteria, silputtuna
250 g kylmäsavulohta, pieninä paloina (jätä pieni osa koristeluun)
1 punasipuli (jos oikein suuri, puolikas), pieninä paloina
2 kevätsipulin vartta, silputtuna
1/2 (luomu)limen kuori raasteena
mustapippuria ja suolaa maun mukaan

VINKKI: Mikäli et pidä korianterista, sen voi korvata tillillä. Korianteri kun jakaa mielipiteitä aika vahvasti. Tosin näissä korianteri ei maistu hallitsevasti, koska mieheni, joka ei kuulu korianterin suuriin ystäviin, söi näitä ihan tyytyväisenä.

Mittaa monitoimikoneeseen tai vastaavaan leipä, josta olet poistanut reunaosat. Aja pieneksi muruksi leipäpalat. Sulata voi esim. mikrossa ja sekoita se leipämuruihin. Jätä odottamaan.

Tein hyydytetyt lohileivokset normaalikokoiseen muffinsivuokaan. Leikkaa  20 kpl pitkulaista suikaletta pakastepussista/tuorekelmusta ja aseta ne ristiin kymmenen muffinsikolon pohjalle.

Upota liivatelehdet kulhoon pehmenemään kylmään veteen 5-10 minuutiksi.

Mittaa kulhoon Crème Fraiche, kermarahka, jogurtti ja limen kuoriraaste.

Leikkaa/hienonna punasipuli, lohi, korianteri ja kevätsipuli ja lisää ne rahkaseokseen. Kylmäsavulohien suolaisuudessa on aika paljon eroja, joten voi olla, ettei suolaa tarvitse laittaa ollenkaan. Siksi kannattaa maistaa ensin ja sitten vasta tarvittaessa lisätä suolaa. Mausta mustapippurilla ja suolalla ja tarkista maku.

Kuumenna limenmehu mikrossa/kattilassa ja liota siihen käsin kuivaksi puristamasi liivatelehdet. Jätä hetkeksi jäähtymään ja sekoita sitten täytteen sekaan huolellisesti.

Lusikoi noin 1,5 - 2 rkl lohihyytelöä esivalmistelemiisi muffinsipellin koloihin ja painele seos teelusikan avulla tasaiseksi. Kun olet annostellut kaiken lohihyytelön, ripota jokaisen hyytelön päälle noin 2,5 tl leipä-rasvaseosta päälle. Painele taas teelusikalla leipämuruseos tiiviiksi.

 Itse en poistanut leivästä reunoja, mutta huomasin, että ne kannattaa poistaa, muuten murut jäävät  hiukan turhan isoksi, kuten allaolevasta kuvasta näkyy. Onneksi se ei makua haitannut, oli lähinnä esteettinen haitta.


Peitä muffinsipelti muovilla ja laita muffinsipellin päälle raskas leikkuulauta tai vastaava. Laita jääkaappiin hyytymään useaksi tunniksi/seuraavaan päivään.

Jos sinulla oli leikkuulauta lohileivosten päällä painona, kumoa leivokset sille, kääntämällä muffinsipelti ylösalaisin. Muuten ota joku tasainen alusta, jolle voit kumota leivokset. Ota varovasti muovisuikaleet pois ja koristele mieleiselläsi tavalla ennen tarjolle laittoa.


Hyydytin lohileivokset yön yli ja koristelin ne seuraavana päivänä kylmäsavulohella, punasipulisilpulla ja korianterilla. Kun säilytin ylijääneet lohileivokset jääkaapissa, ne olivat vielä tarjoilua seuraavanakin aamuna täysin muuttumattomia myös koristelunsa osalta. Eli kestävät hyvin jääkaappisäilytystä. Maistuivat erinomaiselta aamupäivän brunssilla munakkaan ja vihannesten kera.



2 kommenttia:

  1. Tosi herkullisen ja kauniin näköisiä leivoksia! Itse tein joskus (ennen blogia) Ulla Svenskin ohjeella savusiika-leivoksia ihan samalla tavalla muffinssipeltiä apuna käyttäen. Niihin tuli kalaliemellä kostutettu pieni ankkurinappi-ruisleipä pohjaksi. Ihan kiva pohjavaihtoehto sekin! Muistaisin että täytteessä oli käytetty valion sitruunarahkaa. Asettelin leivokset muffinssitelineeseen (sellaiseen korkeaan) tarjolle, ne näyttivät tosi hienolta siinä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru :). Nuo aiemmin tekemäsi savusiikaleivokset kuulostavat kanssa hyvältä. Savukala on kyllä hyvää, sekä lämminsavu että kylmäsavu.

      Poista