sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

PB-Salted Caramel juustokakku

 


Tällä kakulla meillä juhlistetaan tämänpäiväistä naistenpäivää. Juustokakun makumaailmassa suolainen kohtaa makean sekä pohjassa, täytteessä että kakun koristelussa. Keksipohja on mukavan rapsakka keksimurujen sekaan rouhittujen suolatikkujen asnsiosta. Täytteeseen makua ja suutuntumaa antaa Crunchy Peanut Butter, karamellirouhe ja kuivapaahdetut rouhitut suolapähkinät. Päällä vielä koristeeksi ja makulisäksi suolakaramellikastiketta ja kuivapaahdettuja suolapähkinöitä rouhittuna. Jos pidät Peanut Butterin mausta, tämä kakku on luultavasti makuusi.

PB-SALTED CARAMEL JUUSTOKAKKU (18 cm korkeareunainen irtopohjavuoka - 8-10 hengelle)

HUOM! Kakku on tehty korkeareunaiseen 18-senttiseen irtopohjavuokaan. Täytekerroksesta tulee korkea, joten tarvitset reunakalvoa, ellei irtopohjavuokasi ole korkeareunainen, muuten täyte ei mahdu vuokaan.

Keksi-suolatikkupohja:
30 g suolatikkuja
110 g Oreo -täytekeksejä tai vastaavia
40 g voita, sulatettua

Karamelli-suolapähkinäseos täytteen sekaan sekoitettavaksi:
1 dl sokeria
2 rkl vettä
1/2 pussia kuivapaahdettuja suolapähkinöitä

Täyte:
3 dl kuohukermaa
1 prk/250 g Mascarponea
5 liivatelehteä
2 rkl vettä
0,5 dl turkkilaista jogurttia
2 dl PB Crunchy (maapähkinävoita, jossa on maapähkinän paloja)
1 dl kookossokeria
+karamelli-suolapähkinäseos rouhittuna

Koristelu:
n. 1/2 dl kuivapaahdettuja suolapähkinöitä hiukan pienemmäksi rouhittuna
n. 1 dl suolakaramellikastiketta (Salted Caramel Saucea), ohje täällä

Keksipohja:
Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan reunan ja pohjan väliin. Voitele vuoan reunat kevyesti ruokaöljyllä tai käytä reunakalvoa. Molemmilla tavoilla saat juustokakun reunasta siistin ja se irtoaa vuoasta kauniisti.

Sulata voi kattilassa levyllä tai kulhossa mikrossa. Murskaa keksit ja suolatikut joko monitoimikoneessa tai esim. tukevassa pakastepussissa  kaulimella pussin päältä painellen/ajaen. Sekoita voisula keksi-suolatikkumurskaan ja painele seos vuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi lusikan avulla tai käsin. Älä painele pohjaa liian tiukkaan, ettei siitä tule liian tiivis. Laita vuoka kylmään täytteen teon ajaksi.

Karamelli-suolapähkinäseos täytteen sekaan sekoitettavaksi:
Vuoraa leivinpelti leivinpaperilla.

Mittaa mielellään pinnoittamattomaan kattilaan, esim. teräskattilaan sokeri ja sen päälle vesi. Anna sokerin sulaa ja paahtua sekoittamatta, ettei sokeri kristalloidu. Vaaleassa kattilassa sokerin paahtumisen asteen näkee paremmin kuin tummassa kattilassa. Ensin vaikuttaa siltä, ettei sokerille tapahdu mitään, mutta sitten kun se alkaa paahtua, paahtuminen käy nopeasti. Älä jätä sokeria itsekseen paahtumaan, ettei se kärähdä. Paahda sokeri meripihkanväriseksi.

Kaada se sitten heti esivalmistelemasi leivinpaperin päälle. Levitä lusikalla seosta ohuemmaksi. Varo polttamasta itseäsi, paahdettu sokeri on todella kuumaa. Jätä hetkeksi odottamaan ja jäähtymään.


Mittaa monitoimikoneeseen tai vastaavaan kuivapaahdetut suolapähkinät ja paahdettu kovettunut karamelli/sokeri. Käytä konetta hetki, kunnes seos on mielestäsi sopivassa karkeusasteessa. Sen on tarkoitus jäädä melko karkeaksi, mutta siihen ei saa jäädä kuitenkaan liian suuria paloja. Jätä odottamaan täytteen valmistuksen ajaksi.

Täyte:
Laita täytteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen n. 5-10 minuutiksi

Vatkaa kerma kulhossa sähkövatkaimella vaahdoksi. Laita toiseen kulhoon mascarpone, jogurtti, PB Crunchy ja kookossokeri. Lisää myös aiemmin tekemäsi karamelli-suolapähkinärouhe. Vatkaa seos tasaiseksi samoilla vatkaimilla, joilla vatkasit kerman.

Kuumenna mikrossa tai kattilassa levyllä 2 rkl vettä ja sulata siihen käsin kuivaksi puristamasi liivatelehdet. Jätä liivateseos ihan hetkeksi jäähtymään ja sekoita sitten liivateliemi juustoseokseen, vatkaimilla hiljaisesti samalla vatkaten.

Nostele lopuksi kermavaahto nuolijan avulla juustoseoksen sekaan ja levitä  täyte keksipohjan päälle tasaisesti. Laita kylmään, peitettynä hyytymään, minimissään 3:ksi tunniksi. Voit hyvin tehdä tähän asti edellisenä päivänä ja vain koristella kakun tarjoilupäivänä. 

Koristelu:
Jos olet säilyttänyt suolakaramellikastiketta jääkaapissa ja se on jähmettynyt liikaa, kuumenna sitä varovasti hetki mikrossa, jolloin saat sen juoksevammaksi.

Levitä suolakaramellikastiketta kakun päälle kerros ja anna osan siitä valua reunoille (auta tarvittaessa varovasti lusikalla). Ripottele veitsellä hiukan pienemmäksi rouhimasi kuivapaahdetut suolapähkinät pinnalle.

Tämän kakkupostauksen myötä toivottelen kaikille hyvää naistenpäivää!


4 kommenttia:

  1. Kyllä tykkään peanut butterista, joten tämä varmasti uppoaisi liiankin hyvin:) Suolatikut on mielenkiintoinen lisä pohjaan, toimii varmasti hyvin.

    VastaaPoista
  2. Juu, sitten varmaan uppoaisi hyvin, kun kerran pidät PB:sta. Ja pähkinäthän on terveellisiä :). Nuo suolatikut antavat tosiaan kivasti sekä rapeutta että oman suolaisen lisänsä tuohon keksipohjaan. Varmaan käytän joskus toistekin, toimii varmasti myös esim. jonkun suklaisen kakun kanssa hyvin.

    VastaaPoista
  3. Hei, kelpaako kakkuun mikätahansa maapähkinävoi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Mikä tahansa PB käy, mutta sen mukaan, onko makeutettua vai makeuttamatonta, kannattaa tarkistaa kakun makeus

      Poista