maanantai 7. syyskuuta 2015

Lappeenrannan kesyt ketut, vety&atomi ja hiekkalinna



Lappeenrannan erikoisuus on vety ja atomi lihapiirakat, joita  kesällä Lappeenrannan torilla joutuu jonkun aikaa jonottelemaan. Oletko maistanut? On oikeastaan aika ihme, että minulla kesti näin kauan, ennen kuin maistoin toista noista kuuluisista lihapiirakoista, vaikka Lappeenrannassa tuleekin käytya silloin tällöin appivanhempien luona. Kesällä nimittäin vietämme jo 25-vuotishääpäivää. Mutta osittain asia selittyy juuri sillä, että Lappeenrannassa käydessämme, olemme appivanhempien luona. Anopilla on aina niin paljon tarjottavaa, ettei koskaan aiemmin ole ollut vatsassa lihapiirakalle sopivaa aukkoa. Nyt oli, kun sovimme asiasta etukäteen. Sataman Sannin kahvilakojulla väitetään olevan parhaat vedyt ja aotmit, joten sinne tietenkin suuntasimme.
 

Tässä maistamani vety, jossa lihapiirakan välissä on keitetyn kananmunan siivuja ja palvikinkkua. Valinnan mukaan väliin lapataan sitten ketsuppia, sinappia, kurkkusalaattia, valkosipulimajoneesia ja raakaa sipulia. Atomi on muuten samanlainen, mutta siinä on vain jompaa kumpaa, kinkkua tai kananmunaa. Minä tyydyin vedyssäni maustepuolelta kurkkusalaattiin, ketsupin ja sinapin lisäksi.  Aikamoinen pommihan tuo on, jolla nälkä lähtee takuuvarmasti, mutta ihan hyvää se oli. Tämäkin aukko sivistyksessä siis nyt paikattu.


Tänä kesänä Lappeenrannan toinen erikoisuus on ollut kesy kettuperhe, joka majailee linnoituksen ja junaradan liepeillä. Pitihän sitä itsekin käydä iltakävelyllä katselemassa, josko kettuja näkyisi. Ja kyllähän niitä näkyi, useampikin. Jotenkin hassun tuntuista oli, että ketut lähestyivät kuin kesyt koirat, eivätkä tuntuneet pelkäävän ihmisiä ollenkaan. Kun kunnon kameraa ei ollut kävelyllä mukana ja illalla oli jo hiukan hämärää, kuva on sen mukainen. Mitenköhän kettuperhe mahtaa muuten pärjätä, kun tulee talvi ja ravintoa alkaa olla vähemmän tarjolla.


Joka kesä tulee käytyä myös Lappeenrannan satamassa hiekkalinnaa katsomassa ja tänä kesänä hiekkalinna kohosi jo 12. kerran. Hiekkalinnan alueella voi käydä ihailemassa hiekasta tehtyjä taideteoksia kesäkuun alkupuolelta elokuun lopulle saakka. Hiekkalinnalla on joka kesä eri teema ja tänä kesänä teemana oli sankarit. Aika hienoja veistoksia hiekastakin saa aikaiseksi kun osaa. Parempi kun itse jättää hiekkakakkujen teon muille ja tekee vaan niitä syötäviä kakkuja. Niissä kun ulkonäkö on vain puolet nautintoa ;).





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti