torstai 24. syyskuuta 2015

Superhelppo yön yli kohotettava pellavansiemenleipä
Leipää ja sämpylöitä tulee leivottua hyvin usein. Osa leivistä on pitkän kaavan mukaan leivottuja hapanjuurileipiä, joiden leipominen ensimmäisellä kerralla aloitetaan leipäjuuren teosta. Itse leipäjuuren teko kestää kutakuinkin 5 päivää, jonka jälkeen vasta pääsee leivän leivontaan. Tosin kun on tehnyt leipäjuuren, seuraavilla kerroilla leivän leivonnassa pääsee jo paljon helpommalla, kun leipäjuurta jätetään aina vähän seuraavaa leivontaa varten. Ja mitä useammin ja pidempään juurta käyttää, sitä parempi siitä pääsääntöisesti tulee sekä maultaan että leivän nostatusvoimaltaan.

Sitten on superhelppoja leipäohjeita, joissa ainekset vain sekoitetaan yhteen, taikina nakataan peitettynä jääkaappiin seuraavaan päivään (tai pidemmäksi aikaa) ja sitten nostellaan taikinaa pellille ja paistetaan. Tämä ohje on juuri tuota kategoriaa, niinkuin otsikkokin lupasi. Mikäs sen mukavampaa, kuin aamulla saa nopeasti pyöräytettyä tuoksuvan leivän aamupalapöytään. Ohjeen löysin täältä Sikke Sumarin blogista, jossa nämä oli nimetty rapeakuorisiksi sämpylöiksi aamuksi. Sikke oli maininnut, että taikinasta voi hyvin leipoa myös leipää ja hänen blogissaan olikin erinäköisiä leipiä, jotka hän oli leiponut. Eli hyvinkin samanoloinen ohje kuin pataleivässä, vaikka nämä paistetaankin vapaasti pellillä.

Itse leivoin ensimmäisellä kerralla takinasta sämpylöitä, mutta sen jälkeen olen leiponut taikinasta erilaisia leipiä. Aineksia voi vaihdella hiukan oman maun mukaan, kuitenkin niin, että vehnäjauhoja tulisi olla aina vähintään puolet käytetyistä jauhoista. Laitan ohjeeseen tämän kuvissa näkyvän pellavansiemenleivän aineosat.

YÖN YLI KOHOTETTAVAT LEIVÄT ( 2 kpl)

7,5 dl vettä (n. 42-45-asteista)
1,5 pss kuivahiivaa
1 rkl suolaa
1,5 dl riihiruisjauhoja

Mittaa vesi suureen taikinakulhoon. Lisää riihiruisjauhot, joihin olet  sekoittanut hiivan ja suolan. Sekoita lusikalla sekaisin.

Lisää sitten allaolevat loput aineet ja sekoita vain ainekset lusikalla sekaisin keskenään. Taikina on löysää, puuromaista.

2 dl kaurahiutaleita
1 dl pellavansiemeniä
n. 8,5 dl vehnäjauhoja

Laita taikina peitettynä jääkaappiin seuraavaan päivään. Taikinaa voi säilyttää jääkaapissa noin viikon verran, kunhan sitä ei peitä liian tiiviisti ja hiukan sekoittaa sitä välillä.

Laita uuni kuumenemaan 220-asteeseen, kiertoilma 200-asteeseen.

Päällystä pelti leivinpaperilla ja nostele lusikan avulla taikinaa pellille ja muodosta kaksi pitkulaista leipää pellille vierekkäin. Huiskauta jauhoja päälle ja leikkaa leipiin viillot. Paista leipiä noin 35 minuuttia. Tai paista vain yksi leipä ja jätä loppu taikinasta jääkaappiin odottelemaan seuraavaa paistokertaa.

Jos haluat paistaa sämpylöitä, ota taikinasta kahden lusikan avulla taikinaa suoraan pellille sämpylöiksi. Paista sämpylöitä hiukan kovemmalla lämmöllä, noin 230-asteessa noin 30 minuuttia.

Jäähdytä peittämättä ritilällä jolloin kuori pysyy rapeana. Säilytä ylijäänyttä leipää paperipussissa, niin kuori säilyttää osan rapeudestaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti