torstai 18. helmikuuta 2016

Kaksi erilaista pestoa kurpitsansiemenistä

Pesto_CT4U.jpg

Perinteisin pesto sisältää pinjansiemeniä ja basilikaa, mutta pestoa voi tehdä melko monenlaisista aineista. Näissä molemmissa pestoissa käytin kurpitsansiemeniä, jotka paahdoin ensin kuivalla pannulla, toisessa on basilikan lisäksi rucolaa, toisessa babypinaattia. Kurpitsansiemen-rucola pesto on pestoista voimakkaamman makuinen rucolan ja oliiviöljyn johdosta ja kurpitsansiemen-pinaattipesto vastaavasti miedomman makuinen, pinaatin ja rypsiöljyn johdosta.

Riippuen siitä, mihin tarkoitukseen peston aiot tehdä, voit muokata sen paksuutta sen mukaan, laittamalla hiukan vähemmän tai enemmän öljyä. Paksumpi käy paremmin esimerkiksi leivälle levitettäväksi, ohuempi vastaavasti vaikka pastan kastikkeeksi.

Parmesaani kannattaa aina raastaa itse palasta raastetta käytettäessä, en suosittele valmisraasteen käyttöä parmesaanista.

KURPITSANSIEMEN-PINAATTI PESTO (n. 2 dl valmista pestoa)
1 dl kurpitsansiemeniä, paahdettuja
20 lehteä tuoretta basilikaa
30 lehteä babypinaattia
1 valkosipulin kynsi
mustapippuria, suolaa
1-2 tl sitruunanmehua
n. 1 dl rypsiöljyä
2 dl raastettua parmesaania

KURPITSANSIEMEN-RUCOLA PESTO (n. 2 dl valmista pestoa)
1 dl kurpitsansiemeniä, paahdettuja
16 lehteä tuoretta basilikaa
14 rucolanlehteä
1 valkosipulin kynsi
mustapippuria, suolaa
1/2-1 tl sitruunanmehua
n. 1 dl oliiviöljyä
1 dl+ 1 rkl raastettua parmesaania

Molemmat pestot tehdään samalla tavalla. Aidoin pesto tehdään morttelissa, mutta itse kyllä surautan peston nopeasti ja helposti tehosekoittimessa. Jos käytät morttelia peston tekoon, aloita laittamalla mortteliin ensin valkosipuli, basilika ja muu lehtivihreä. Kun saat niitä hienonnettua, lisää vasta sitten muita aineksia.

Aloita peston valmistus paahtamalla kurpitsansiemeniä kuivalla pannulla. Sekoittele ahkerasti, etteivät siemenet kärähdä. Kaada laakealle lautaselle jäähtymään.Lataa tehosekoittimeen peston muut aineet, paitsi parmesaani ja noin puolet öljystä. Käytä pulse -toimintoa ja hienonna pesto haluamaasi karkeusasteeseen. Lisää hiukan öljyä ja pyöräytä vielä sekaisin.

Ota leikkurista terä pois ja sekoita parmesaaniraaste sekaan. Tarkista maku ja paksuus ja lisää tarvittaessa lisää öljyä, mustapippuria, suolaa tai sitruunaa. 

Pesto on parasta tuoreena, jolloin sen maku ja väri on parhaimmillaan, mutta ellet käytä pestoa heti, siirrä se kannelliseen astiaan, jonka pesto täyttää mahdollisimman tarkkaan ja valuta pinnalle vielä hiukan öljyä. Säilytä jääkaapissa, mutta käytä mielellään parin päivän sisällä.


2 kommenttia:

  1. Pestoa en ole koskaan itse tehnyt, mutta tällä ohjeella voisi kyllä testata. Pinjansiemenet on niin hävyttömän kalliita, että niitä ei juuri tule ostettua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesällä, kun omasta pihasta saa basilikaa, sitä tulee laitettua enemmän pestoon, mutta näin talvella osa vihreästä tulee usein korvattua jollain muulla. Pinjansiemenet on tosiaan aika hinnakkaita ja niiden sijaan pestossa voi käyttää esim. kuorittuja paahdettuja auringonkukansiemeniä, manteleita, maapähkinöitä tai juurikin näitä auringonkukansiemeniä. Kannattaa kokeilla, pesto on niin helppo tehdä ja se on aika monikäyttöistä :)

      Poista