maanantai 22. helmikuuta 2016

Tagliatellea savulohen, peston ja uppomunan keraRuokaintoilijalle, (ainakin minulle), keittiöön kertyy vuosi vuodelta enemmän kaikenlaisia vempeleitä, joita ilman ei muka tule toimeen. Suurimpaa osaa ilman varmasti tulisi toimeen, mutta kyllähän moni niistä helpottaa keittöhommia. Yksi suunnittelemani hankinta oli KitchenAidiin lisävarusteena saatava pastakone/ -leikkuri, joka kuitenkin lennossa vaihtui LIDL:istä ostamaani manuaaliversioon pastakoneesta, sen edullisen hinnan takia. Aiemmin olen tehnyt pastan kaulimalla sen käsin, rullaamalla ja leikkaamalla, joka toimii ihan hyvin myös, mutta kyllähän tuo pastakone helpottaa pastantekoa aika paljon. Käsin kaulimalla on vaikea saada niin ohutta pastaa aikaiseksi, mitä pastakoneella kauliessa. Jos käytät kaupan valmista pastaa, annos valmistuu tietenkin helpommin ja nopeammin.

Kurpitsansiemenpesto toimii annoksen kastikkeena ja löysäksi jätetty uppomuna antaa annokseen vielä lisää kosteutta ja makua, kun uppomunan  halkaisee ja löysä keltuainen valuu kauniisti annoksen sekaan.

Ohjeessa linkitetty blogista aimmin löytyviin kurpitsansiemenpeston sekä uppomunan ohjeisiin, mutta laitan tähän kuitenkin nyt tuon tagliatellen teko-ohjeen, ettei tule hurjaa määrää pelkkiä linkkejä.

TAGLIATELLEA SAVULOHEN, PESTON JA UPPOMUNAN KERA (4-5:lle hengelle)

n. 1 dl Kurpitsansiemenpestoa
Itsetehty tuoretagliatelle (ohje alempana) TAI 300-400 g kaupan keittämätöntä pastaa
200-300 g lämminsavulohta
2 avokadoa
sitruunamehua avokadosiivujen päälle puristettuna

uppomuna per ruokailija
mustapippuria, suolaa

TUORETAGLIATELLE ( 4-5:lle hengelle)
3 kananmunaa
1 tl suolaa
1 tl oliiviöljyä
n. 300 g vehnäjauhoja (hiukan vajaa)

Pastataikina monitoimikoneella:
Laita monitoimikoneeseen kananmunat, suola, oliiviöljy ja suurin osa vehnäjauhoista. Käytä konetta hetken aikaa. Taikinasta pitäisi muodostua pallo. Jos taikina vaikuttaa liian löysältä, lisää vielä hiukan jauhoja ja käytä taas hetken aikaa konetta.

Pastataikina käsin:
Jos sinulla ei ole monitoimikonetta, tee taikina käsin. Valintasi mukaan kumoa jauhot (suurin osa) joko pöydälle tai tee taikina laakeassa kulhossa, tekotapa lähes identtinen. Tee jauhojen keskelle kuoppa, johon kippaat kananmunat, suolan ja oliiviöljyn. Sekoita munaseos sekaisin haarukalla. Siirtele sitten haarukalla jauhoja alussa pieni määrä kerrallaan munaseokseen sekoittaen ja sitten hiukan reippaammin. Lisää tarvittaessa hiukan jauhoja. Kun saat kaikki ainekset sekaisin, kippaa taikina jauhotetulle työtasolle ja jatka taikinan työstämistä, kuten on alempana kerrottu.

Kumoa taikinapallo puhtaalle kevyesti jauhotetulle työtasolle ja vaivaa ja työstä sitä mielellään n. 10 minuuttia, jotta saat silkkimäisen ja elastisen pastataikinan aikaiseksi. Taikina on aika jämäkkää, mutta kunnollinen työstö auttaa pastan jatkokäsittelyssä tehden siitä elastista, jolloin siitä saa aikaiseksi tarpeeksi ohutta pastaa.

Peitä taikinapallo muovilla ja jätä se vetäytymään vähintään puoleksi tunniksi huoneenlämpöön. Voit myös tehdä pastataikinan huomattavasti aiemmin ja laittaa peitettynä jääkaappiin odottamaan. Jääkaapissa taikinan pintaan saattaa kertyä hiukan kosteutta, joten kun otat taikinan jääkaapista, sivele taikinapallon pintaan kevyesti jauhoja. Minä tein pastataikinan edellisenä iltana ennen nukkumaanmenoa, jolloin se oli seuraavana päivänä valmiiksi työstettävää.

Pastan teko pastakoneella:
Jos sinulla on pastakone, leikkaa taikina n. neljään osaan ja työstä kevyesti jauhotettua taikinaa pala kerrallaan. Aja ensin pastakoneen paksuimmalla asetuksella pala läpi pari kertaaa ja säädä pastakonetta aina ohuempaan suuntaan, kunnes saat sopivan vahvuuden. Leikkaa pastalevyt sitten tagliatelleksi.

Ripottele esim. suurehkolle tarjottimelle polentaa (maissia) ja nostele siihen tagliatellet kuivahtamaan noin 20 minuutiksi.

Pastan teko ilman pastakonetta:

Jauhota puhdas työtaso kevyesti jauhoilla ja kauli pastapallosi suureksi suorakaiteen malliseksi ohueksi levyksi. Irroittele välillä pastalevyä työtasolta ja ripauta hiukan jauhoja lisää alle. Jos työtasosi on pienehkö, jaa taikinapallo kahtia ja kauli taikina kahdessa osassa suorakaiteen malliseksi neliöksi.

Ripauta pastalevyn päälle hiukan jauhoja ja rullaa pasta löysähkösti rullalle. Leikkaa terävällä veitsellä pastasta paloja.

EDIT/13.9.2014. Kannattaa rullata pastalevyä molemmista päistä keskustaa kohden. Silloin pasta on helpompi avata rullalta kuivumaan.


Ripottele esim. suurehkolle tarjottimelle polentaa (maissia) ja nostele siihen rullalta avatut  tagliatellet kuivahtamaan noin 20 minuutiksi.

Tuorepasta kypsyy todella nopeasti, se vaatii vain noin parin minuutin keittoajan.

Annoksen valmistelu ja tarjolleasettelu:
Pastan kuivahtaessa voit tehdä peston sekä valmistella annoksen muita aineosia. Tee pesto ohjeen mukaan ja jätä se odottamaan. Perkaa savulohi ja paloittele se pienehköiksi paloiksi.

Laita pastavesi kiehumaan suureen kattilaan, lisää suolaa, kun vesi kiehuu. Jos keität kuivapastaa, se kannattaa laittaa kiehumaan, ennen kuin teet uppomunat. Tuorepasta vastaavasti valmistuu parissa minuutissa, joten tee uppomunat ennen tuorepastan keittoa. Laita toiseen kattilaan vesi kiehumaan uppomunia varten. Valmista uppomunat ja jätä ne odottamaan talouspaperin päälle. Kuori ja paloittele avokadot ja valuta palojen päälle sitruunamehua.

Valuta pasta nopeasti siivilässä ja sekoita sen sekaan varovasti pesto, savulohi ja avokado. Annostele lautasille, nosta uppomuna annoksen päälle ja rouhaise annoksien päälle hiukan mustapippuria ja suolaa. Jos sinulla on jotain tuoreyrttiä, laita jokaisen uppomunan päälle hiukan yrtinlehtiä koristeeksi. Älä riko uppomunia, vaan anna ruokailijoiden itse rikkoa uppomuna, jolloin keltuainen valuu kauniisti annoksen päälle. Kata loppu pestosta tarjolle, jolloin jokainen voi lisätä sitä halutessaan annokseensa hiukan lisää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti