keskiviikko 22. kesäkuuta 2016

Marjatartaletit





Olen tehnyt tämäntyylisiä marjatartaletteja monta kertaa, mutta jostain syystä niiden ohje näytti blogista puuttuvan. Kun tuoreita marjoja on saatavilla, saa kohtuuhelpolla näyttäviä tartaletteja aikaiseksi. Syötävät kukat viimeistelevät herkullisen ulkonäön, mutta pelkillä marjoillakin saa herkullisen näköisiä. Marjojen tilalla tai lisäksi voit käyttää tartaletteihin myös hedelmiä, esim. nektariinit ja kiwi -hedelmät käyvät hyvin.

Näissä tartaleteissa marjojen alla on vaniljainen Crème Pâtissière eli tuttavallisemmin leipurinkerma/vaniljakreemi, joka on keitetty kermamaidosta ja munankeltuaisista.



MARJATARTALETIT (8-9 kpl)

Tartalettipohjat:
2 dl vehnäjauhoja (hiukan vajaa)
62,5 g voita (jääkaappikylmää)
0,25 dl tomusokeria
1/2 kananmunaa (L-koko)

Täyte, Crème Pâtissière:
3 dl kermamaitoa
3 keltuaista (L-kokoisista munista)
1 dl sokeria
3 rkl maissitärkkelystä
1 rkl vehnäjauhoja
suolaripaus
1 rkl voita
1/2 tl vaniljajauhetta/1,5 tl vaniljasokeria

Lisäksi:
mansikoita, mustikoita, vadelmia, karhunvadelmia tai muita haluamiasi marjoja/hedelmiä
(syötäviä kukkia)

Täyte, Crème Pâtissière:
Sekoita sokeri, maissitärkkelys, vehnäjauhot ja suola keskenään.

Vatkaa kierrevatkaimella keltuaiset ja sokeri-jauhoseos keskenään sekaisin. Seos on aika paksua.

Kuumenna kattilassa kermamaito noin puoliteholla. Kaada noin 1-1,5 dl kermamaidosta keltuaisseokseen ja vatkaa kierrevatkaimella kunnolla sekaisin. Kaada seos kattilaan lopun kermamaidon sekaan ja sekoittele/vatkaa koko ajan kierrevatkaimella. Kuumenna sekoitellen, kunnes seos selkeästi sakenee. Ota pois lämmöltä ja lisää voi sekä vanilja. Sekoita kunnolla sekaisin.

Kaada jäähtymään kulhoon ja paina pintaan kiinni muovikelmu, ettei seos kuoretu. Anna jäähtyä.

Tartalettipohjat:
Laita monitoimikoneeseen jauhot, paloiksi leikattu voi sekä tomusokeri ja käytä hetki, jotta aineet menevät sekaisin ja siitä tulee ryynimäistä. Lisää sitten kananmuna ja käytä sen aikaa, että taikinasta alkaa muodostua pallo. Jos teet taikinan käsin, nypi voi jauho-tomusokeriseokseen ja lisää sitten kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Siirrä taikina pakastepussiin/tuorekelmuun ja laita se jääkaappiin n. 30 minuutiksi.

Voitele pienet tartalettivuoat kevyesti esimerkiksi vuokasprayllä.  Ota taikina jääkaapista ja kauli taikina leivinpaperoidulla työtasolla, joka on kevyesti jauhotettu vehnäjauhoilla, ohueksi levyksi. Ota levystä hiukan tartalettivuokaa suuremmalla pyöreällä muotilla ympyrä ja nosta se tartalettivuokaan. Painele sormin reunoille ja ota tarvittaessa ylimääräinen taikina pois veitsellä reunoista. Käytä tarvittaessa hiukan vehnäjauhoja apuna.

Voit myös nostaa kaulitun levyn vierekkäin olevien tartalettivuokien päälle ja kaulia kaulimella niiden päältä.

Tai kolmas tapa on painella nokare taikinaa sormin vuokaan.


HUOM! Jos sinulla on vain vähän tartalettivuokia, paista osa piiraista ja kumoa kypsät piiraat varovasti käteesi, josta nostat ne hyvin varovasti ritilälle jäähtymään. Tee sitten seuraava setti piiraita ja toista sama kunnes kaikki piiraasi on paistettu. Tai paista osa pikkuvuoissa ja loppuosa isommassa vuoassa.

Nosta vuoat kylmään n. 20 minuutiksi. Laita uuni kuumenemaan 185-asteeseen, kiertoilma 165-asteeseen.

Pistele pohjat haarukalla, noste ne uuniritilän päälle ja paista alatasolla 12 minuuttia. Jäähdytä ritilällä ennen täyttöä.

Tartalettien täyttö:
Lusikoi Crème Pâtissièrea tartalettiin noin ruokalusikallinen per tartaletti. Asettele valitsemiasi marjoja kauniisti päälle ja halutessasi koristele vielä syötävin kukin.

VINKIT:
- Tartalettipohjat ja Crème Pâtissièren voit valmistaa päivä, pari aiemmin. Säilytä tartalettipohjat ilmatiiviissä rasiassa huoneenlämmössä ja Crème Pâtissière jääkaapissa kannellisessa rasiassa.

- Crème Pâtissièren tilalla voit käyttää tartaleteissa nopeampaa täytettä: Vatkaa 1 dl vispikermaa ja 1 dl mascarponea, vaniljalla ja tomusokerilla maustettuna, sähkövatkaimella vaahdoksi. Levitä pohjille ja asettele marjat kauniisti päälle

- Marjat voit kiillottaa halutessasi hyytelösokerilla tehdyllä kiilteellä


2 kommenttia:

  1. Kauniita ja niin kesäisiä. :) Kätevää, en tiennytkään että tuon täytteen voi valmistaa noin hyvissä ajoin etukäteen, tämä olikin hyvä tieto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rommirusina :). Joskus esivalmistellut leivonnaiset ovat tosiaan enemmän kuin paikallaan.

      Poista