torstai 3. marraskuuta 2016

Lakritsi & Salmiakkifestivaalit


Viime viikonloppuna kolmatta kertaa Suomessa järjestetyt Lakritsi- & Salmiakkifestivaalit löivät edellisvuoden kävijämääräennätyksen kirkkaasti, keräten kahden päivän aikana Wanhaan Satamaan lakritsin- ja salmiakinystäviä yhteensä 6300. Viime vuonna kaksipäiväisillä festivaaleilla vieraili yhteensä 3500 henkeä, joten kasvu oli aika merkittävä. Sain tänäkin vuonna *kutsun Lakritsifestivaalien järjestäjiltä.

Samaan aikaan Lakritsi- & Salmiakkifestivaalien kanssa järjestettiin tänä vuonna myös Viini ja Ruoka -tapahtuma Messukeskuksessa (siitä toisessa postauksessa tuonnempana). Ruokaintoilijalle oli siis paljon mielenkiintoista ohjelmaa jo torstaista lähtien, Viini ja Ruoka -tapahtuman alkaessa. Päätinkin jakaa aikani kahden mielenkiintoisen tapahtuman kesken niin, että lauantaina vierailin Wanhassa Satamassa, sunnuntaina Messukeskuksessa.

Viime vuoteen verrattuna Wanhassa Satamassa tosiaan huomasi kävijämäärän nousun ja ajoittain siellä oli, ainakin lauantaina, vähän liiankin ruuhkaista, kun näytteilleasettajien pöytien eteen muodostui melkoisia jonoja. Ruuhka asetti myös valokuvaamiselle lisähaasteita, enkä siksi omasta mielestäni saanut ihan sellaisia kuvia festivaaleista ja niiden tarjonnasta, mitä olisin toivonut. Sunnuntaina tilanne oli ilmeisesti hiukan parempi, koska lauantaina kävijöitä oli aika paljon enemmän kuin sunnuntaina.


Lakritsifestivaalien järjestäjänä toimii Tuija Räsänen, joka on järjestänyt Tukholman Lakritsifestivaalit vuodesta 2009 lähtien. Tuijalla on myymälä Tukholmassa ja verkkokauppa nimeltään Choklad&Lakrits. Idean festivaaleihin Tuija sai vuonna 2008, kun hän alkoi myydä kaupassaan lakritsia suklaan lisäksi ja huomasi, miten paljon lakritsi herätti muistoja ja tunteita asiakkaissa.  Festivaali keräsi vuosi vuodelta enemmän kävijöitä ja vuonna 2014 Tuija päätti järjestää Lakritsifestivaalit myös Suomessa.  Lakritsin- ja salmiakin ystävä kiittää! Mutta suomalaisilla on kyllä vielä kävijämäärässä aika paljon kirittävää, mikäli aiotaan päästä Ruotsin tasolle. Huhtikuussa Tukholmassa Annexet Centerissä vieraili yli 10 000 kävijää (postaus Lakritfestivalenista).

Tänäkin vuonna festivaaleilla oli mahdollisuus kokea lakritsia monessa muodossa, esim. osallistua viini-, olut- tai cocktail-maistatukseen lakritsin kanssa, saada näyttämöltä uutta inspiraatiota, tehdä taidetta lakritsista jne. Uutuutena oli tänä vuonna myös Lakritsainen hemmotteluhuone, jossa voi rentoutua hieronnassa ja nauttia kupin teetä.

Näytteilleasettajia oli yhteensä noin 30 (viime vuonna noin 20), joista suurimmalla osalla oli erilaisia syötäviä lakritsi-/ salmiakkiherkkuja. Tapahtuman pääsponsorina toimi tänäkin vuonna Fazer, joka viettää tänä vuonna 125-vuotisjuhliaan.



Paikalla oli kahden pienen suomalaisen jäätelötehtaan edustajia maistattamassa omaa lakritsijäätelöään, Jäätelötehdas Suomisen Maito Oy:n Jymy Jäätelö Aurasta,  ja 3 Kaverin Jäätelö, jonka pieni jäätelötehdas sijaitsee Itä-Helsingissä. Molemmat ihania lakritsijäätelöitä. Hienoa, että Suomeenkin on tullut näitä pieniä jäätelötehtaita, jotka panostavat erityisesti laadukkaisiin raaka-aineisiin. Sieltä se hyvä maku lopullisiin tuotteisiin saadaan.

Alemmissa kuvissa sitä itseään eli lakritsijuurta, joka on niin monen herkun raaka-aine ja Namituvan karamellileipuri työstämässä karamellimassaa.


Kaikki herkullisen näköinen ei kuitenkaan ollut syötävää festivaaleilla, esimerkiksi Seinäjokelaisen yrittäjäpariskunnan omistaman Arkkikaupan kukkarot ja luonnollisista materiaaleista herkkukoruja
ja koristeita valmistavan Hiekkakakun korut.

Uusi tuttavuus itselle oli suomalainen uusi gourmet lakritsi LIQ, jonka makujen suunnittelijana on ravintoloitsija Tomi Björk. Tuotesarjaan kuuluu tällä hetkellä neljä makua: Night, Moon, Sunrise ja Dusk, joista Sunrise poikkeaa kaikista eniten perinteisestä lakritsista, saaden makua appelsiinista ja mustapippurista.


Näytöslavalla oli erilaista ohjelmaa ja lauantaina leipuri-kondiittori Jinna, toinen Dr. Sugar blogin kirjoittajista, koristeli aiemmin  leipomansa kakun näytöslavalla. Koska Jinna on tuttuni, halusin nähdä tuon koristelunäytöksen. Koristeltu kakku arvottiin myöhemmin päivällä ja miehelläni kävi niin hyvä tuuri, että hän voitti tuon kyseisen lakritsi-suklaaunelman. Oli kyllä hyvää kakkua, nam.


Ostan yleensä aina kun vastaan tulee jotain kivaa leivontaan/kakunkoristeluun sopivaa. Tuossa Jinnan tekemässä kakussa oli parikin sellaista tuotetta, jota itsekin festivaaleilta leivontaprojekteihin ostin.
Lakrids by Johan Bülowilla on melko laaja valikoima erilaisia gluteenittomia lakritsituotteita. On lakritsijauheita, lakritsisiirappeja, lakupalloja jne. Mutta lakritseista erityisesti Christmas 2016 tuoteryhmän alle kuuluvat, kimallepinnoitteisia joulupalloja muistuttavat lakukuulat, ovat kuin  koristeita, vaikka ovatkin syötäviä suklaapäällysteisiä lakukuulia. Kuin tehty leivonnaisia ja jälkiruokia koristamaan, vai mitä sanot näistä alla olevista ihanuuksista?


Tällä standillä kävi aikamoinen kuhina ja jonottaakin piti melko kauan, ennen kuin pääsi ostoksille.
Itse ostin paketin, jossa oli kolme purkkia eli kolmenlaisia kuulia. Pronssinväriset ovat suolakaramellin makuisella suklaalla päällystettyjä lakukuulia, hopeiset tumma- ja minttusuklaapäällysteisiä ja pinkit kirsikkasuklaapäällysteisiä lakukuulia.

Itse käytän lakritsijauhetta leivonnassa ja edellinen purkki huhtikuussa Tukholman Lakritsifestivaaleilta ostettua Lakritsfabrikenin ihanaa lakritsipulveria kului lähes loppuun leipoessani vähän aikaa sitten lakritsimacaroneja (ohje tulossa blogiin). Nyt ostinkin samantien pari purkkia. Lakritsfabrikenin lakritsit ovat muuten kaikki gluteenittomia. Ihan vain syötäväksi ostin heidän suolaista lakuaan,  leivontakäyttöä varten heidän suklaapäällysteisiä lakutankojaan kolme erilaista pakettia. Lakritsfabrikenia edustaa Suomessa Ceesta Oy ja heillä on oma myymälä (Töölöntorinkatu 5) ja verkkokauppa. Lisäksi tuotteita voi ostaa usealta jälleenmyyjältä.


Makeiden herkkujen lisäksi festivaaleilla oli mukana myös kotimainen Real Snacks, joka valmistaa Chipventures Salty Licorice sipsejä, jossa perunalastut saavat makua lakritsista. Näihin sipseihin ja pirtsakoihin tyttöihin tutustuimme jo Tukholman Lakritsifestivaaleilla. Pitihän se nytkin pussillinen ostaa.


Uudenmaankadulla sijaitsevan Karkkikauppa Sweetheartin/Nammi Godisin standi oli kivasti somistettu ja tuotteet olivat kauniisti esillä. Lisäksi lakritsia sisältäviä herkkuja oli paljon erilaisia. Karkkikaupan omistaja Marianne maistatti niin montaa herkkua, että oli valinnanvaikeutta. Ehkä siksi ostoskassiin päätyikin aika monta tuotetta, mm. ihanaa lakritsifudgea, suklaapäällystettyä vadelmalla maustettua lakritsitoffeeta, jokunen alaosassa näkyvä lakritsitikkari, vaaleanpunaisia mansikkalakuja ja vaaleanliiloja vadelma-salmiakki lakuja.



Anjan Luontoherkun pisteeltä löytyi mm. täysruokosokerivalmisteita, lakritsia, lakritsitoffeeta jne. Tykästyin Anjan Luontoherkkujen Intiaanilakritsiin, jossa on täysruokosokeria ja Oy Walton's Ab:n valmistamaan kauralakuun, jossa on vastaavasti mm. kauraleseitä pressitilaisuudessa, joten molempia piti ostaa pussilliset kotiin nyt messuilta.

Huhtasrinne on pieni hunajatila Askolassa, jonka hunajat ovat käsintehtyjä ja lisäainevapaita. Heidän uutuutensa oli ihanasti savulta maistuva savulakritsi hunaja, jota purkillinen päätyi  ostoksiimme. Huhtikuussa Tukholman Lakritsifestivaaleilta ostimme heidän pisteeltään lakritsihunajaa, joka oli myös tosi hyvää.


Ruotsalainen Haupt Lakrits ja Lakritsifestivaalit kehittivät yhdessä Metsälaku nimisen lakritsiparaliinin (limited edition) Lakritsifestivaaleja varten. Tähän tuotteeseen haluttiin saada suomalaisia makuja ja suomalaisilta ruokabloggaajilta kysyttiin, mitkä maut heidän mielestään edustavat Suomea. Myös tuoteen nimeämisessä kuunneltiin suomalaisia ja lakritsipraliinille sai ehdottaa nimeä. Metsälaku on suolainen, kuusen öljyllä maustettu lakritsi, jota ympäröi mustikalla ja timjamilla maustettu valkosuklaa ja se on puuteroitu mustikalla ja lakritsilla.

Luonnollisesti ostin purkillisen Metsälakua, mutta lisäksi ostoksiin päätyi kausimaut Höst ja God Jul. God Jul lakritsipraliini on valkosuklaalla päällystetty ja maustettu mm. tähtianiksella, kanelilla, inkiväärillä, neilikalla ja kardemummalla. Maistui aika paljon piparkakkutaikinalle. Höst -maun saan kuulemma syödä ihan yksinäni, siitä ei kukaan muu meidän perheessä tykännyt. Sopii kyllä :). Myönnän, että maku on aika persoonallinen, lakritsi on päällystetty valkosuklaalla ja maustettu mm. tähtianiksella, punajuurella, mustaherukalla ja balsamiviinietikalla.


Jos Festivaaleilla olisi ollut hiukan väljempää, olisimme varmaan tutustuneet vielä useampiin standeihin. Mutta hyvä näin, koska täytyy todeta, että saatoin hiukan innostua ostelemaan liikaa, varsinkin kun emme yleensä syö karkkia mieheni kanssa. Seuraavia Lakritsifestivaaleja odottaessa :).

Jos olet lakritsin-/salmiakin ystävä, huhtikuussa Tukholmassa vuotuisesti järjestettävät Lakritsifestivaalit ovat kuin tehty sinua varten. Ne ovat vielä paljon suuremmat ja monipuolisemmat kuin nämä Suomen Lakritsifestivaalit. Suosittelen lämpimästi.

*Pääsylippu/pressisisäänpääsy saatu Lakritsifestivaalien järjestäjiltä. Kiitos kutsusta!

2 kommenttia:

  1. Ihanaa kun tulit katsomaan ja jaksoit kuvatakin vielä! Ja kiitos vielä kerran kuvista �� Lakrids on kyllä oma henkilökohtainen lemppari - toi uusi kirsikka on niin hyvää! Mutta niin on tuo pronssinen salty caramelkin! 2015 kesällä taisi olla kausimakuna seljankukka ja se oli ihan tajuton! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tietysti tulin eikä kestä :). Ainahan minä kamerani kanssa heilun kaikkialla, ainakin missä on vähänkin ruokaan liittyvää. Ja vieläkin jaksan ihmetellä, miten hyvä tuuri Jarilla oli, kun voitti tuon sun ihanan kakun. Oli se ihanaa! Noi Lakridsin suklaapäällysteiset lakukuulat on kyllä ihan mielettömiä, melkein liian kauniita syötäviksi.Niin, melkein ;)

      Poista